ACİLLL : KAT KARŞILIĞI DÜZELTME BEYANNAMESİ HK.

  • ARKADAŞLAR KAT KARŞILIĞI DÜZELTME BEYANNAMESİ YAPACAZ ARSA SAHİPLERİNE VERİLECEK OLAN DAİRELERİN CEPHELERİ VE DAİRE SAYISINDA AZALTMA OLACAK BU İŞLEM İÇİN RAYİÇ DEĞER İSTENİRMİ? ACİL CEVAPLARINIZI BEKLİYORUM

  • Bence gerekmez emlak rayiç bedeli çünki pay oranları ile alakalı düzeltme yapacaksanız arsa fiyatı değişmemiş. Başka noterlikte yapılmışsa bildirimde bulunmayı unutmayın...

    <p>Başkaları hakkında kötü şey söyleyenlerin, kendilerine söyleyecekleri iyi bir şeyi yoktur...</p>

  • Gerekir arkadaşlar, yeniden paylaşıma tabi tuttukları için,



    Tarih13/04/2009
    SayıB.07.1.GİB.0.02.63/6314-193/38871
    Kapsam

    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI

    Gelir İdaresi Başkanlığı
    Sayı : B.07.1.GİB.0.02.63/6314-193/38871 13.04.2009
    Konu : Noter harcı ve damga vergisi


    ...................... BİRLİĞİNE
    ..........................
    İlgi : .................. tarihli ve ..................... sayılı yazınız.

    İlgide kayıtlı yazınızda, gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapıldıktan sonra tarafların önceden paylaşılan bağımsız bölümleri yeniden paylaşıma tabi tuttukları belirtilerek, söz konusu tadile ilişkin olarak düzenlenecek kağıt ve yapılacak işlemin ne şekilde damga vergisi ve harca tabi tutulacağı hususunda görüş talep edilmiştir.
    Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı; 2 nci maddesinde, vergiye tabi kâğıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı; kağıtların mahiyetinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınacağı; 14 üncü maddesinde ise, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nispette vergiye tabi olacağı hükme bağlanmıştır.
    Kanun hükümleri uyarınca, sözleşme sonrasında düzenlenen bir kağıt yalnızca sözleşme bedelinde bir değişikliği içeriyorsa, sözleşme bedelinde meydana gelen artış tutarı üzerinden damga vergisi aranılacaktır. Ancak sözleşme bedeli dışındaki unsurların veya sözleşme bedeli ile birlikte başka unsurların da değiştirilmesine yönelik hükümler içeren bir kağıt, yeni bir kağıt mahiyetini kazanacağından kağıtta yer alan değer üzerinden; söz konusu kağıtta değer yer almıyorsa atıf yapılan sözleşmedeki değer üzerinden damga vergisine tabi tutulacaktır.
    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinde, noter işlemlerinden bu Kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanlarının noter harçlarına tabi olacağı; 41 inci maddesinde noter harçlarının (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınacağı hükme bağlanmıştır.
    Aynı Kanunun 42 nci maddesinde ise, "Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.
    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir.Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz." hükmüne yer verilmiştir.
    Buna göre;
    1- 43 üncü madde kapsamında yer alan işlemlerin bu maddede belirtilen değerler üzerinden,
    2- 42 nci madde gereğince belli bir değer gösterilmesi zorunlu olan ancak, 43 üncü madde kapsamında bulunmayan işlemlerde, işleme konu kağıdın düzenleyici hükümlerine paralellik teşkil edecek şekilde bildirilecek değer üzerinden,
    3- 42 nci madde kapsamında yer almamakla birlikte, belli bir değer içeren işlemlerin ihtiva ettiği değer üzerinden nispi harca ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
    Yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde, gayrimenkul satış vaadi ve kat karşılığı inşaat sözleşmesinde değişiklik yapan sözleşme 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesi kapsamında yer aldığından, söz konusu işlem için kağıdın düzenleyici hükümlerine paralellik teşkil edecek şekilde taraflarca değer gösterilmesi ve bu değer üzerinden nispi damga vergisi ile noter harcı aranılması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Başkan

  • "Adana 18. Noterliğinden 24.11.2016 tarih ve 13480 yevmiye numarası ile onaylı
    DÜZENLEME ŞEKLİNDE TAŞINMAZ SATIŞ VAADİ VE ARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT
    sözleşmesinde 2) Bina geneli alt yapı başlıklı 2.7 maddesinde " ortak kullanım
    alanlarında yüzme havuzu, fitness salonunun yeri , bodrum katta sauna yeri için bir oda
    ve sinema seyir odası için bir oda yapılacaktır." denilmiş isede bu madde zuhulen
    yazıldığından yok hükmünde olduğunu taraflar olarak kabul eder ve bu şekilde
    düzelttiğimizi beyan ederim." diyerek sözlerini bitirdi. şeklindeki düzeltmeye gerekirmi???? emlak rayiç değer

  • Yok hükmünde demiş peki bu alanlar yeni şekilde nasıl olacaktır. Ortak alan vasfını koruyacakmıdır. Müteahhit'emi ait olacaktır.



    Bu hali ile tartışmaya açık, genel anlamda rayiç bedellik bir durum olmadığı görünüyor olsada, paylaşımı değiştirme olasılığı nedeni ile istenebilir.



    Bu madde tadili yok hükmünde değil de, burası artık bu amaçla kullanılacaktır ve paylaşıma esas değerleri değiştirmeyecektir tarzında yazılsa idi, o zaman kesinlikle yeni bir bedel istenmez denilebilir di.



    Fakat dediğim gibi bu hali ile , yok olan yerin ortak alan olarak kalıp kalmayacağı, projenin değişip değişmeyeceği, ortak alan kalacaksa vasfınının ne olacağı hususları net olmadığından değer gösterilmesi mümkün gibi görülmektedir.