Ticari işletme rehin söz.(banka)

  • Arkaaşlar bilgileriniz ihtiyacım var.Bankadan böyle bir işlem geldi, sözleşme harç ve damgadan muaf olduğunu biliyorum,ancak dikkat edilmesi gereken hususarı kısaca paylaşırmısınız?

  • Tereddütte kalırsanız daha emin olmak için, Ben olsam Vergi dairesine bir yazı yazarım. vergi dairesinden gelen cevaba göre işlem yaparım. sorumluğumu biraz daha hafifletmiş olurum. görüşüm bundan ibarettir.

  • Rehin edilecek araç ve gereçlerin ise bizzat giderek en azından gözümle görmem gerekir. sağlamlığı açısından bir de fotoğrafı çekilirse daha makbüle geçer. daha sonra menkul rehni sicil defterine işlenir.

  • Sayın meslektaşlarım,
    Bahsi geçen düz.şek.ticari işletme rehin söz.banka ile özel/tüzel kişilik arasında akdediliyor.
    Sözünü ettiğim sözleşmenin içerisindeki bir madde, işlemi harç ve damga v.muaf yada tabi tutuyor.Şöyle ki; “doğmuş veya doğacak bilcümle kredi borçları ile almış veya alacağı teminatları ……..TL ye kadar kısmının teminatını teşkil etmek üzere alacaklı banka lehine tesis edilmiştir.” İbaresi bulunduğunda harç ve damga v.muaf tutulmakta (yine belirttiğim ayni madde olmasına karşın paragrafın içine “veya bilumum borç ve alacaklar…..”şeklinde araya sıkıştırılabilir aman DİKKAT!) aksi halde işlem harç ve damga v.tabi tutulmalıdır.Sözleşme metninin takip eden maddelerinde de tarafların bu sözleşmeyi 10 gün içinde tic.siciline kayıt ve tescil ettireceklerine dair bir ibarenin de yazılması gerekmektedir.
    Gelelim vezne icra şekline,
    Gelen işlem şayet vergiden muaf ise 10.3 kodunu çağırarak Ctrl+F3 tuşlarına basarak işlemin adını değiştirmek suretiyle ve ihtiva eden bedeli yazarak (harçsız olmasına karşın gerekçesi,noter ücreti ve ortak hs.)işlem tamamlanır.Sözleşme eğer vergiye tabi ise 10,1 kodundan yukarıdaki bahsettiğim işlemlerin devamı muteber kılınır. İşlemin düzenlemeye çevrilmesi unutulmamalıdır.
    Saygılarımla......

    ÖNEMLİ OLAN RUH GÜZELLİĞİ DEĞİL, RUS GÜZELLİĞİDİR!....

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Murad ().