HAZİNE TAAHHÜTNAMESİ???

  • Bir marina firması kira sözleşmesi ile biryeri kiralıyor.ve matbu bir taahhüt getiriyor bu firma.
    Geçen ibare aynen şöyle:HAZİNE TAŞINMAZLARIN İDARESİ HAKKINDA YÖNETMELİK mad.79, bent2 uyarınca kiralanan işletmesinden elde edilecek yıllık hasılattan kiralayana ödenecek kira bedeli düşüldükten sonra geriye kalan tutar üzerinden %1 oranında payı HAZİNE'ye ödemeyi taahhüt ederiz....


    Sorum şu:bu taah.bedelli mi geçilir bedelsiz(maktu)mi geçilir?Şayet bedelli ise bu bedel beyan üzerinemi yada belli bir bedeli araştırarak mı?

  • Madde 79 - (1) İrtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen Hazine taşınmazı üzerinde yapılacak tesisin bizzat hak lehtarınca işletilmesi hâlinde, bu tesisin işletilmesinden elde edilen toplam yıllık hasılatın yüzde biri oranında pay alınır.


    (2) (Ek fıkra: 14/03/2009 - 27169 S.R.G Yön/5.mad.) Ancak, tarım ve hayvancılık ile sanayi ve tersane yatırımı yapılmak amacıyla tesis edilen irtifak hakları ve verilen kullanma izinlerinde bu oran binde bir olarak uygulanır. Kamu yararına çalışan dernekler ve vergi muafiyeti tanınan vakıflarca sağlık, eğitim ve spor tesisleri yapılması amacıyla tesis edilen irtifak hakları ve verilen kullanma izinleri ile vakıflarca kurulan yükseköğretim kurumları ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümlerine göre gerçek ve tüzel kişiler lehine tesis edilen irtifak hakları ve verilen kullanma izinlerinde hâsılat payı alınmaz.


    (3) İrtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen Hazine taşınmazı üzerinde bulunan tesisin tamamının veya bir kısmının hak lehtarınca üçüncü kişilere kiraya verilmesi hâlinde; hak lehtarından brüt kiranın yüzde biri oranında, kiracıdan/kiracılardan ise, tesisin işletilmesinden elde edilecek toplam yıllık hasılattan hak lehtarına ödenen kira bedeli düşüldükten sonra, kalan tutar üzerinden yüzde bir oranında ayrıca pay alınır. (Ek ibare: 14/03/2009 - 27169 S.R.G Yön/5.mad.) Ancak, ikinci fıkrada belirtilen indirim ve muafiyetler ayrıca dikkate alınır.


    (4) Hak lehtarı ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesinin bir örneği İdareye verilir. Kira payları, hak lehtarı ile kiracı arasında yapılan sözleşmeye göre kira bedellerinin hak lehtarına ödenmesi gereken ayı takip eden ayın yirminci günü mesai saati bitimine kadar ilgili muhasebe birimine yatırılır. Kiracılardan alınamayan hasılat payları hak lehtarından alınır.


    (5) Yıllık hasılatı gösteren ve ilgili vergi dairesine yıllık beyanname ekinde verilen gelir tablosu, 1/6/1989 tarihli 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanununa göre yetkili kılınanlara tasdik ettirilerek, hasılat payları her yılın yıllık beyanname verme dönemini takip eden ay içinde ilgili muhasebe birimine yatırılır.


    (6) İrtifak hakkı kurulan veya kullanma izni verilen taşınmazın üzerinde yürütülen faaliyetle ilgili olarak toplam yıllık hasılatın tespitinde; 26/12/1992 tarihli ve 21447 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 1 Sıra No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde yer alan "60. Brüt Satışlar" tanımı esas alınır.


    İrtifak hakkı ve kullanma izni sözleşmesinin sona ermesi ve feshi

  • Sayın Cabir abim
    Cavabınız için çok teşekkür ederim. Olayı iyice kavramamı sağladı. Yardımların içinde size şükranlarımı sunuyorum. Size göre maktu harç mı almalıyım(bedelsiz)? Saygılar...

  • Sormak lazım,işletim süresi,işletim ile ilgili işletim bedeli,aylık veya yılık bunlar biliniyorsa,hesaplanabilir bir rakam ortaya çıkar buda nisbi harç ve damga vergisine tabidir.Bilinmiyorsa hesaplanabilir bir değer yok demektirki buda maktu ücrete tabidir diye düşünüyorum ama nisbi ücretin alınacağı daha ağır basıyor gibi.

  • (5) Yıllık hasılatı gösteren ve ilgili vergi dairesine yıllık beyanname ekinde verilen gelir tablosu, 1/6/1989 tarihli 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Malî Müşavirlik ve Yeminli Malî Müşavirlik Kanununa göre yetkili kılınanlara tasdik ettirilerek, hasılat payları her yılın yıllık beyanname verme dönemini takip eden ay içinde ilgili muhasebe birimine yatırılır.


    Cabir abi buraya göre 5 yıllık hasılat gelir tablosunun onaylandıktan sonra.....diyor ama bu adamlar işe daha yeni başlamış, dolayısıyla böyle bir gelir tablosundan bahsedemiyoruz. Noter bylede istişaresini yaptık ve maktu olarak karar kıldık. Saygılarımla...