DÜZENLEME ŞEKLİNDE AZİLNAME ASIL NÜSHALAR HK.

  • Herkese iyi çalışmalar bir konuda fikrinizi almak istiyorum,bilindiği üzere düzenleme işlemlerde sadece bizde kalan nüshaya ilgilininin imzasını alıyoruz ama iş azilname olunca nasıl olacak Noterlik Kanunu ile Tebligat Kanunun çeliştiği bu durumda sizde ki uygulamalar nasıl?

  • Yani benim bildiğimde öyle ama diğer kimi Noter her nüshayı asıl yapıyor gerekçe olarak da Tebligat Kanununun "Tebliğ olunacak her nevi evrakın her bir nüshasında iş sahibinin imzasının bulunması zorunludur" şeklindeki 8.maddesini göz önünde bulunduruyorlar.Bu yüzden ikilemde kaldım ,ilginiz için teşekkür ederim.

  • Onaylama azilnamelerde hepsini asıl yapıyorum . Düzenlemelerde ise bizde kalan evrakı asıl diğerlerini suret yapıyorum.
    Tebligat kanunu 8. maddeye gelirsek; Madde 8 - Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasında konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kimselere verilmek üzere lüzumu kadar nüshadan terekküp eder. Bu nüshalarda iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur.
    Tebliğ olunmak üzere salahiyetli mercilere verilecek evrakın her nüshasına bu mercilerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse makbuz verilir.
    Her nevi evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyasına konur.
    Sonuç olarak bizim yaptığımız işlemlerde asıl (imza) kaşesi basıyoruz.
    Hadi Azilnameyi geçelim araç satışları nın tebligatını da yapıyoruz. O nüshalarda da imza kaşesi var. Her sureti asıl yapan varmı aranızda. Sonuç olarak işlemlerimizde verdiğim suretlerde asıl olup imza kaşesi imzasının olduğu anlamına gelir.

  • Tamam gayet güzel açıklamışsınız ben de zaten sizinle hemfikirim ama aksini de yapan Noterler olduğu için gündeme taşımak istedim, acaba farklılık bende mi diye :)

  • Değerli Meslektaşlarım tebligat Kanunu 8. maddeyi tek başına ele alırsak muhakkak ilgilinin imzası bulunan bir nüshayı göndermek gerekir ama N.K. 84 maddesinde aslı noterlik dairesinde saklanır ve örneği ilgilisine verilir deniliyor.Sonuç olarak noterlikte kalan nüshaya imza alıyoruz, diğer nüshalar suret olarak çıkartıyoruz


    Madde 8 - Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasında konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kimselere verilmek üzere lüzumu kadar nüshadan terekküp eder. Bu nüshalarda iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur.
    Tebliğ olunmak üzere salahiyetli mercilere verilecek evrakın her nüshasına bu mercilerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse makbuz verilir.
    Her nevi evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyasına konur.
    DÜZENLEME

    ŞEKİL :
    Madde 84 - Hukuki işlemlerin noter tarafından düzenlenmesi bir tutanak şeklinde yapılır.
    Bu tutanağın :
    1. Noterin adı ve soyadı ile noterliğin ismini,
    2. İşlemin yapıldığı yer ve tarihi (Rakam ve yazı ile),
    3. (Değişik: 2/4/1998 – 4358 / 3 md.) İlgilinin ve varsa tercüman, tanık ve bilirkişinin kimlik ve adresleri ile ayrıca ilgilinin vergi kimlik numarasını,
    4. İlgilinin hakiki arzusu hakkındaki beyanını,
    5.İşleme katılanların imzalarını ve noterin imza ve mührünü,
    Taşıması gereklidir.
    Bu şekilde düzenlenen iş kağıdının aslı noterlik dairesinde saklanır ve örneği ilgilisine verilir.

  • 1512 sayılı Noterlik Kanunu, Noterlik kurumunun görev ve yetkilerini düzenlemektedir. Yaptığımız bütün işlemler diğer ilgil yasa ve kanunlarca, mevzuat ve yönetmeliklerce de tanınmaktadır.


    İlgilinin talebi halinde harç ve damga vergisini almak kaydıyle onaylama ve düzenleme işlemlerden fazla asıl verebiliriz.
    Uygulamada yapılagelenin yeterli olduğu kanaatindeyim.
    Saygılar...

  • Yazım net te de 1 asıl 2 örnek olarak düzenlenmiş düzenlemeli azillerde, onaylamalı azillerdede örnek ile ilgili hiç bir şerh bulunmamaktadır.

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • Şimdiye kadar böyle düşünmemiştim, ana yinede eskisi gibi, bir asıl (dairede kalan), diğerleri de suret şeklinde yaparım, nedeni de daha önce ki yazan arkadaşların da bahsettiği gibi 1512 Sayılı Noterlik Kanunun 84. maddesi.


  • Biz Noterlik Kanunu ve Tebligat Kanununa göre yapıyoruz.Yani hepsini asıl yapıyoruz.Zaten veznede makbuz kesilirkende fiyatta bir fark olmuyo.


    Sayın meslektaşım nasıl değişmez eğer tamamını asıl yapıyorsanız muhatap tek ise 3 asıl üzerinden harç almalısınız yani alt kısımdan 2 sureti silip 3 asıl olarak işlemyapılması gerekir diye düşünüyorum. Selamlar....


  • Sayın meslektaşım nasıl değişmez eğer tamamını asıl yapıyorsanız muhatap tek ise 3 asıl üzerinden harç almalısınız yani alt kısımdan 2 sureti silip 3 asıl olarak işlemyapılması gerekir diye düşünüyorum. Selamlar....


    Tabiiki üç asıl yapılırsa ücret o şekilde alınır. Ama ben bir asıl iki suret yaptığım zaman, işlemin yapılış şekline göre harç alırız.