KOOPERATİF DENETİM KURULUNA İMZA SİRKÜLERİ

  • Herkese kolay gelsin arkadaşlar, kooperatif denetim kuruluna imza sirküleri olurmu, nasıl bir yol izlenir, daha sonra bu imza sirküleri ile denetim kurulu avukata vekalet verecek, şimdiden teşekkürler, kolay gelsin.

  • KOOPERATİFLER KANUNU
    Madde 56 - (Değişik: 6/10/1988 - 3476/14 md.)


    Yönetim kurulu üyelerinde aşağıdaki şartlar aranır.


    I. Türk vatandaşı olmak.


    2. Aynı türde başka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmamak.


    3. Türk Ceza Kanununun zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, görevi suiistimal,


    sahtekarlık, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, emniyeti suniistimal ve


    Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara ilişkin hükümlerine veya bu Kanuna


    göre mahküm olmamak.


    Üyelik şartları denetçiler tarafından araştırılır. Bu şartları taşımadıkları


    halde seçilenler ile sonradan kaybedenlerin görevlerine yönetim kurulunca son


    verilir.


    Haklarında yukarıdaki suçlarla ilgili olarak kamu davası açılmış olanların


    görevleri ilk genel kurul toplantısına kadar devam etmekle beraber, yönetim ku-


    rulunca bu durumdaki üyelerin genel kurulca azli veya göreve devamı hakkında ka-


    rar alınmak üzere yapılacak ilk genel kurul gündemine madde konulur.


    Bu veya anasözleşmede gösterilecek diğer bir sebeple yönetim kurulu toplantı


    nisabını kaybederse, boşalan yönetim kurulu üyeliklerine denetim kurulu üyeleri


    tarafından gecikilmeksizin yeteri kadar yedek üye çağrılır.


    Yönetim kurulu üyelerinden bir veya bir kaç kooperatifi temsil yetkisini


    haiz murahhas üye seçilebilir. Murahhas üyelerin seçilmesi ve değiştirilmesi


    Ticaret Siciline tescil ettirilir.


    Yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret, huzur hakkı,


    risturn ve yolluk dışında hiç bir ad altında başkaca ödeme yapılamaz.

  • Değerli meslekdaşım denetim kurulunun karar defteri yoksa kendi aralarında kurulun nasıl temsil ve ilzam edileceğine dair bir karar alınmamış ise imza sirküleri yapmanıza gerek yoktur.Bu kurulu oluşturan kimseler bir avukat tutmak istiyorlarsa normal vatanlaşların avukata verdikleri vekaletname gibi yapabilirsiniz.Muhtemelen kurul üyeleri tesbit ettikleri bir illegal durum için yöneticiler aleyhine dava açacaklardır,

  • yönetim kurulu üyelerine denetim kurulunun dava açması için müfettiş raporu var, denetim kurulu ayrıca genel kurulda da karar almış, kooperatif ana sözleşmesinde de denetim kurulunun görevleri kısmında, *Yapılacak denetim sonucunda düzenlenecek rapora göre hukuki sorumluluğu tespit edilen yönetim kurulu hakkında genel kurulu kararına istinaden gerekli hukuk davaları açmak, * Genel Kurulun yönetim kurulu aleyhine dava açılmasına karar vermesi halinde dava açmak.. gibi yetkiler var. Kooperatif denetim kuruluna imza sirküleri yapılmadan, avukat vekaleti yapılabilirmi, ana sözleşme, müfettiş raporu ve genel kurulumu eklemek gerekir.

  • Yapılacak işlem, denetim kurulunun kooperatif adına avukata vekalet vermesi ise imza sirküleri çıkarmadan da yapılabilir. Şöyle ki:
    Kooperatiflerde, şirketlerde Yönetim kurulu Karar Defteri ile Denetim Kurulu Karar Defteri diye 2 karar defteri var. Denetim Kurulu olarak karar alsınlar ".... Denetm kurulu olarak Şu hususlarda, ... .. avukatlara vekalet vermek üzere denetim kurulu üyesi ....'ya yetki verilmiştir." diye.
    bu karara istinaden yapılabilir.
    Ayrıca işin teyidi açısından da kooperatif genel kurul karırını müstenit olarak alınabilir.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."


  • Yapılacak işlem, denetim kurulunun kooperatif adına avukata vekalet vermesi ise imza sirküleri çıkarmadan da yapılabilir. Şöyle ki:
    Kooperatiflerde, şirketlerde Yönetim kurulu Karar Defteri ile Denetim Kurulu Karar Defteri diye 2 karar defteri var. Denetim Kurulu olarak karar alsınlar ".... Denetm kurulu olarak Şu hususlarda, ... .. avukatlara vekalet vermek üzere denetim kurulu üyesi ....'ya yetki verilmiştir." diye.
    bu karara istinaden yapılabilir.
    Ayrıca işin teyidi açısından da kooperatif genel kurul karırını müstenit olarak alınabilir.

    Varsa karar defterleri uygulanılabilir en iyi yöntem.Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere denetim kurulu üyeleri sıfatlarını belirtmeden avukata vekaletname verebilirler.Çünkü benzeri bir işlem yaptım.İlgililer önce denetim adına vekaletname vereceklerini beyan ettiler.Defter ibraz etmelerini ve buna yönelik karar olması gerektiğini söyledim.Yok demeleri üzerine şahıslar adına vekaleti düzenledik. :) :)Niyet hasıl oldu.

  • Değerli arkadaşlarım; İlgilinin Şirket veya kooperatifin Denetim Kuruluna seçildiğine dair Ticaret sicili gazetesini dayanak olarak "..... şirketi/kooperatifi Denetim Kurulu adına..." diyerek daha önce ben birkaç kez yaptım. Saygılarımla.

  • Kooperatiflerin genel kurul toplantılarında ibra kararı verilmesi ile yönetim, denetim ve tasfiye kurulu üyeleri ile müdürler, o dönemdeki harcama ve işlemlerden dolayı bir daha sorumlu tutulamazlar. Haklarında tazminat davası açılamaz. Hiçbir alacak ileri sürülemez. İbra edilmeyen ve haklarında dava açma kararı verilen yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile genel kurulca seçilen müdürler aleyhine, 1 ay içinde kooperatif merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemede hukuki sorumluluk davası açılır. Bu davayı denetçiler açar. Denetçiler bir Avukata vekâletname verebilir. Denetçiler hakkında açılacak davaya yönetim kurulu bir vekil atayabilir. Organların ibra edilmemesi, bunların azledilmesi anlamına gelmez. Bununla birlikte Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Örnek Anasözleşmelere göre, ibra edilmeyen yönetim ve denetim kurulu üyelerinin, bu organlara aynı genel kurulda tekrar seçilmeleri mümkün değildir. Ayrıca, görevi biten yönetim kurulu üyeleri, genel kurulca ibra edilmedikçe kooperatif denetçiliğine seçilmezler. Genel kurulun ibra kararı kooperatifin iç işlerini ilgilendiren bir düzenleme olup, yönetim ve denetim kurulu ile müdürlerin cezai sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Zira, cezai sorumluluk kamuyu ilgilendirmektedir. Ayrıca, genel kurulda verilen ibra kararının, kanun, anasözleşme ve iyi niyet esaslarına uygun olması gerekir. Aksi halde karara muhalif kalan ve muhalefetini genel kurul tutanağına yazdıran ortaklar, söz konusu kararın iptali için toplantıyı izleyen bir aylık süre içerisinde mahkemede iptal davası açabilirler. Buna karşın, ibra edilmeyen yönetim kurulu üyelerinin de dava açma hakkı bulunmaktadır. Son olarak, tazminat davasının zaman aşımı süresi içerinde açılması gerektiğini hatırlatmakta fayda vardır. Şöyle ki, genel kurul, zarar ve sorumlu olan kimseleri öğrendiği tarihten itibaren “iki yıl” ve her halde zararı doğuran fiilin meydana gelmesi tarihinden itibaren “beş yıl” geçtiği halde dava açmazsa, alacak zaman aşımına uğrar. Ancak, fiil aynı zamanda cezayı gerektirici olup, Ceza Kanunu’na göre süresi daha uzun zaman aşımını gerektiriyorsa, tazminat davasına da aynı zaman aşımı uygulanır.

  • Denetçilere dava açma konusunda genel kurulda herhangi bir yetki verilmemişse, Türk Ticaret Kanunu’nun 341. maddesine göre denetçiler hukuki sorumluluk davası açamayacaklardır. Bundan dolayı, denetçilerin böyle bir yetki almaksızın vekil tayin etmeleri halinde, vekile ilişkin masraflarda tabii olarak kendilerine ait olacaktır. Ancak, dava açılması için gerekli genel kurul kararı sonradan da verilebilir. (Yargıtay TD 16.12.1971/E.71–5535.K.7440).
    “Her ne kadar denetçilerin verdikleri vekâletnamede GK kararından söz edilmekte ise de, böyle bir kararın tasdikli örneği ibraz edilmiş değildir. Şu halde GK kararının ibraz ettirilmesi, YK aleyhinde böyle bir dava açılması hakkında GK kararı mevcut değilse,
    HUMK’ nun 39 ve 40.maddeleri gereğince icazeti tazammun eden GK kararının ibrazı için davacı kooperatif vekiline mehil verilmesi (…) sonra muktazi kararın ittihaz olunması lazımdır.” (Yargıtay 11.HD. 17.4.1975/E.75–576,K.2753).

  • Değerli meslekdaşım Cabir bey, bilgiler paylaşıldıkça önem kazanır.
    Saygılarımla.
    akamas_03 (Vali)

  • Değerli meslekdaşım Cabir bey vali olarak resmimi ekliyemedim, o nedenle vali dosyasını kapatmak zorunda kaldım.
    Bir de şu alzaymır hastalığım olmasaydı iyi olacaktı.
    Saygılarımla.

  • Geçmiş olsun değerli meslekdaşım abartıyorsunuz sizinki basit bir unutkanlık olsa gerek,ona bakarsanız ben sabah yediğimi unutuyorum. :)Meslek beyin hücrelerinin tamamını aldı,götürdü.


  • Değerli meslekdaşım Cabir bey vali olarak resmimi ekliyemedim, o nedenle vali dosyasını kapatmak zorunda kaldım.
    Bir de şu alzaymır hastalığım olmasaydı iyi olacaktı.
    Saygılarımla.


    Geçmiş olsun Allah şifa versin.

  • Arkadaşlar teşekkür ederim, 2 yıldır tedavi görüyorum. Ne garip bir hastalık 20 yıl önce yaptığım işlemi hatırlıyorum, 2 saat önceki işlemi hatırlamıyorum.