TEMLİKNAME

  • BAZI TEMLİKNAMELERİN DÜZENLENMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR



    1-) Kısaca temlik ve kanunla temliki men edilen alacaklar :
    Boçlunun rızası aranmaksızın doğmuş veya doğacak tüm alacaklar muaccel olsun olmasın, kısmen veya tamamen, ivazlı veya ivazsız temlik edebilir. Temlikname bir sözleşme olup, yazılı şekilde yapılmadıkça geçersizdir. Bu sözleşmenin tek taraflı da yapılması mümkündür. Temlik edilenin kabulü ile akit tamamlanmış sayılır. Ancak, kanun akit veya işin mahiyeti icabı temlik men edilmiş olabilir. ( BK 162 -163 Md.) ( TNB 997/60 Gn1)
    Kanunla temliki men edilen alacaklar.
    a-) Hasılat kiracının kullanma hakkı ( BK 284/1 Md.)
    b-) Ariyet alanın kullanma hakkı (BK 300/2 Md.)
    c-) Hizmet akdinde işverenin işin görülmesine ait hakkı (BK 320/2 Md.)
    d-) Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bakım alacaklısının hakkı.(BK 519 Md.)
    e-) Karşı tarafça henüz kabul edilmemiş manevi tazminat hakkı (MK 25/4 Md.)
    f-) Emekli aylığının 3 aylık tutarından fazlası ve emekli ikramiyesi (5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununun 6311 Sayılı kanunla değişik 120/1 Md.) (TNB 997/60 ve 2007/9 Gn1)
    g-) İşçi aylıklarının ¼ 'ünden fazlası (İş Kanunu 35. Md.)
    h- Bağ-Kurca bağlanan nafaka dışındaki aylıklar(Bağ-Kur yasası 67.Md.)
    ı-) SSK'nca Bağlanan nafaka dışındaki aylıklar (SSK Kanunu 121. Md.)
    i-) Miras yapının 3.kişiye devreden, mirasın paylaşmasının talep hakkını bu kişiye temlik edemez.
    ( a-b-c ) şıklarında yer alanlar borçlunun muvafakatı, (e) şıkkındaki alacak karşı tarafın kabulü ile temlik edilebilir. Aksi halde düzenlenecek temlik sözleşmeleri hem taraflar, hem de 3.şahıslar karşısında geçersizdir. Burada temlik edilenin iyi niyeti korunmaz.
    2-) Temliknamenin tebliği;
    Temlik sözleşmesi tek taraflı yapılmışsa hem temlik edilene, hemde temlik borçlusuna çift taraflı yapılmıssa, sadece temlik borçlusuna mutlaka noterlikçe tebliğ edilmelidir. (TNB 2000/2 sayılı yazı ) Temlik edenin tebliği kendisinin yapacağı yolundaki ifadesi ve bunun sözleşmeye yazılması noteri sorumluluktan kurtarmaz. ( Yrg 4.Huk.Dai. 16.01.982 tarih ve 982/8932 E 982/1057 K.)
    Temliknamenin hem alacak miktarı üzerinden nisbi, hem de tebliğ edilecek muhatap adedince maktu harça tabi tutulması gerekir.
    3-) Bedelsiz temlikname yapılamayacağı;
    Temlik sözleşmesinde temlik edilen alacak veya bunun azami haddi belirtilmelidir.
    488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 11.maddesi;
    “Cari hesap şeklinde açılan kredilerle, her türlü ikraza ait taahhüt ve mukavelenameler ile bunların temlik, yenileme devir ve değiştirilmesine müteallik bütün kağıtlarda ve alacakların devir ve temlikine ilişkin mukavelename ve temliknamelerde ikraz veya azami haddinin gösterilmesi mecburidir, hükmünü amirdir.
    Örneğin,.........Bankasında bulunan …....'nolu hesabımdaki ….......TL 'sını ve bu hesapta daha sonra olacak tüm birikimimi …....'ya temlik ettim. denilemez.
    Yukarıdaki madde hükmü uyarınca bu paranın azami miktarı belirtilmelidir. Bedelsiz genel ifadeli temlikname yapılamaz
    Temlik edilen alacak, banka veya finans kuruluşuna temlik eden tarafından, doğmuş veya doğacak kredi borçlarının teminatı amacıyla temlik ediliyorsa krediye ilişkin olduğundan, harç ve damga vergisinden istisnadır.


    4-) İvazlı veya ivazsız temlik;
    Alacağın temliki ivazlı veya ivazsız olabilir.(BK 169 Md.)Rızai temlik sözleşmesinde tarafların fiil ehliyetini haiz olmaları ve temlik edenin tasarruf yetkisinin bulunması gereklidir.(BK 162 Md.)
    Temlik ivazsız ise; temlik edilenin mümeyyiz olması yeterlidir. Çünkü bu temlik kazandırıcı işlem niteliğindedir. Veli veya vasinin iznine gerek yoktur. İvazsız temlikte, temlik eden alacağın mevcudiyetini garanti etmez. Temlik ivazlı ise, mümeyyiz de olsa temlik edilenin kanuni temsilcisinin izin veya icazetine gerek vardır. (MK.Md.16) yine ivazlı temlikte , temlik eden alacağın temlik zamanında mevcudiyetini garanti eder. Borçlunun aczinden sorumluluğu yoktur, ancak bunu taahhüt ederse mesul olur.Devirden sonra alacağın zaman aşımına uğraması ve buna benzerdurumlardan eski alacaklı sorumlu olmaz.(TNB 992/42 Gn1.) Mevcut bir alacak ivazsız olarak, ölümüne kadar temlik edilene bırakılabilir. Örneğin(A) bir gayrimenkulünün yıllık 100.000,00TL, kira bedelini kaydı hayat şartıyla (B)'ye bırakabilir. Burada temlik edilenin ne kadar müddetle yaşayacağı bilinemeyeceğinden yıllık kira bedeli üzerinden harç ve damga vergisi alınmalıdır. (TNB2000/6 Gn1.)
    5-) Ömür boyunca gelir bağlama sözleşmesinin temliki;
    Ömür boyunca gelir bağlama sözleşmesi ile kendisine gelir bağlanan (temlik edilen) bu sözleşmede aksine hüküm yoksa alacağını 3.kişilere temlik edebilir. (BK 510 Md.)
    6-) Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde temlik:
    Ölünceye kadar bakma sözleşmesi alacaklısı bu hakkını başkasına borçlunun rızası olsadahi bırakamaz.(BK 519 Md.) Çünkü bu madde hükmü emredicidir.
    Ancak bu akdin borçlusu bakmayı bizzat taahhüt etmekle birlikte bunun karşılığı olan mal varlığı ediminin 3.kişiye verilmesini taraflar akitte kararlaştırabilirler yani 3. kişi lehine ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlenmesi mümkündür. (MK 527. Bk.111 Md.) (TNB 998/4 Gn1.)
    7-) Davanın temliki;
    Türk Hukuk Sisteminde davanın temliki diye bir müessese yoktur. Çünkü dava hakkı doğrudan kişiye bağlı ve kişiden ayrılmayan bir hakkıtr. Ancak dava konusu (müddeabih) devir ve temlik edilebilir. (HUMK 186.Md.) ancak dava konusunun yani müdeabih'in devri için bunun devredebilir bir hak olması gerekir. Örneğin davanın konusu bir alacak ise bu alacak hakkı tüm sonuçları ile birlikte 3.kişiye devir ve temlik edilebilir. (TNB990/54)
    8-) Yatırım teşvik belgesi hamilinin yatırımları teşvik fonundan alacaklarını temliki;
    Yatırım teşvik belgesi hamili olanlar yatırımları teşvik fonundan olan alacaklarının bir başkasına temlik edemezler zira Başbakanlık Hazine Müşteşarlığı bu ödeneyi münhasıran teşvik belgesi hamili olan şahıs veya şirketlere yapar.(TNB 999/5
    9-) Finansal Kiralama yoluyla kiralanan malların temliki;
    Leasing yoluyla kiralanan malların zilyetliğinin devri mümkün değildir. Finansal kiralama kanununun 15.maddesine göre, kiracının kullanma ve yararlanma hakkı kanunen temliki yasaklanan alacak haklarından olduğundan bu maddenin emredici hükmü uyarınca aksinin sözleşme ile kararlaştırılması mümkün değildir. (TNB 2001/3 Gn1.)
    10-) Faktoring Şirketlerinin yapacağı temlikler;
    Faktoring şirketleri ile müşterileri arasında imzalanan faktoring sözleşmelerine ilişkin olarak düzenlenen ve alacak hakkının faktoring şirketlerine devrini içeren temliknamelere damga vergisi istisnası uygulanması gerekir. Bu borcu faktoring muamelesinden doğmuş veya doğacak olması önemli değildir. Genel mahiyette bir borç olsa dahi faktoring şirketi ile müşteri arasında bir sözleşme varsa buna ilişkin olarak düzenlenen temliknameler damga vergisi istisnası kapsamındadır. Zira, 488 Sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 2 Sayılı tablonun “IV.Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar başlıklı bölümünün (20) numaralı fakrasında “ faktoring şirketlerinin zmüşterileri ile yaptıkları faktoring sözleşmeleri ile bu sözleşmelere ilişkin olarak düzenlenen diğerkağıtların damga vergisinden istisna olacağı hükme bağlanmıştır. (TNB 2007/5 Gn1.)
    11-) Temlikname ile faiz ve fer'iler ve sair teferruatın da temlik edildiği;
    Bir temlikname içeriğinde temlik edilen meblağa faiz ve fer'ilerinin de dahil olacağının yazılmasına gerek yoktur. Çünkü BK'nun 168.Md.sinin 1. ve 3.fıkrasında bir alacağıın temlikinde temlik eden kimsenin şahsına has olanlardan başka rüçhan hakları ve diğer müteferri haklar dahil olur. Gecikmiş faizler asıl alacak ile birlikte temlik edilmiş addolunur. Hükmü mevcuttur. Ancak kanundaki bu hükme rağmen Adalat Müfettişlerince icrada mevcut dosya numarası zikredilen alacakların faiz ve fer'ileri ile devredilmesine ilişkin temliknamelerde mutlaka icradan hesaplattırılacak faiz ve fer'ilerinin de dahil edileceği toplam miktar üzerinden işlemin harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği yolundaki tenkitlerinin hatırlanmasında yarar vardır.
    12-) Temlik Sözleşmesinde işlem saatinin belirtilmesinin yararı;
    Temlik eden alacağını temlik ettikten sonra borçludan bunu talep edemez, bu miktar üzerinde tasarruf edemez, başkasına tekrar temlik edemez ve borçluyu bu alacak dolayısıyla ibra edemez Borçlunun aczinden ise ancak bunu taahhüt etmisse sorumludur.
    Bu durumda temlik edenin, yapacağı bir temlik sözleşmesinden sonra bu temlikten rücu imkanı olamayacaktır. Şayet temlik eden kötü niyetle bu alacağını ikinci kez bir başkasına temlik ederse bu temlik geçersiz olur. Yine temlik edenin, bölünebilir bir alacağını miktarlarını sözleşmede açıkça belirtmek kaydıyla birden fazla kişiye temlik etmesi mümkün olup ayrıca bunlardan bazılarına öncelik de tanıyabilir. Yukarıdaki nedenlerle iki kez yapılacak temlik sözleşmesinden ilkini saptamak veya öncelik tanınan sözleşmeyi belirlemek amacıyla yapılacak temlik sözleşmelerinin onama şerhlerinde tarihten sonra saatinde yazılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
    13-) Temliknamenin feshi;
    Temlik eden ile temlik edilenin bir arada olması ve temlikte konu alacağın henüz temlik edilen tarafından tahsil edilmediğinden açıkça bahsedilmesi koşuluyla temlikname feshedilebilir. Ancak temlik borçlusuna bildirim mutlaka yapılmalıdır.
    14-) 5035 Sayılı Yasada temliknameleri ilgilendiren düzenlemeler;
    5035 sayılı yasanın yürürlük tarihi 02.01.2004 olduğundan gerek bu tarihten önce kullandırılmış olan kredilerle ilgili olarak bugün yapılacak kredi işlemleri ve gerekse bu meyanda bu kredilerle ilgili ipotek rehin, teminat , temlik gibi teminat işlemlerine harç ve damga vergisi istisnası uygulanması gerekmektedir. ( TNB 2004/55 GNL)
    İhracat işlemlerinde harç ve damga vergisi istisnası ;
    İhracat işlemleri ile ilgili olarak harç ve damga vergisi istisnası uygulanırken herhangi bir belge aranmasına gerek olmadığından ihracat alacağının ihracatçı tarafından temliki işlemi de herhangi bir belgeye bağlı olmaksızın harç ve damga vergisi istisnası kapsamındadır. Ancak ihracat işlemlerinden sadece ihraç edilecek ürünlerin imalatında kullanılacak malzemenin yurt dışından ithalatı veya yurt içi alımları ile ilgili işlemler özelinde belge şartı ön görülmüştür.
    Diğer döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlemlere istisna uygulanabilmesi için ise dahilde işleme izin belgesi 'nin ibrazı şarttır. (TNB 2008/45 GNL)
    15-) Sözleşme temliklerinde sözleşme hükümlerine aykırı herhangi bir unsur olmadığını beyan ederim.



    GENELGELER VE GENEL YAZILAR


    TNB 1990/54 - 1991/15-59 - 1992/44 - 1997/60 - 1998/36 - 1999/5 - 2000/6


    2000/21 Gen.Yazı - 2001/3 - 2004/1-5-14-30-55 - 2007/5-9-13 - 2008/45 - 2009/31

  • Erkancım hakkın ödenmez...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • ERKAN BEY TEŞEKKÜR EDERİM ZAMAN YOKTU GENELGELERE VE GENEL YAZILARA BAKAMADIM AKŞAM BAKARIM SİZE SORACAĞIM ŞU


    MESELA DAHA AÇIKLAYICI ANLATABİLİRMİSİNİZ HERKES KAPALI CEVAP VERİYOR BİŞİ SORUYORSUN 2011/01 DİYOR

  • Değerli meslektaşlarım arkadaşlar arasında ne hakkkı. Allah herkesten razı olsun sizler sağolun varolun. Yunus kardeşim daha açıklayıcı derken sizde açıklayıcı birşeyler yazın ki bizlerde açıklayacağımız konuyu tam tesbit edelim. Senin anlamak istediğin temlik nedin ve nasıl yapılırmı ? yoksa elinde bulunan bir temliğin nasıl yapılacağımı ? bunları yazarsan alacağın cevaplarda kapalı olmaz. Şayet işlem örneği istiyor isen ====> http://www.katibiadil.com/forum/temlikname/
    adresinden bazı örneklere ulaşabilirsin. Selamlar...

  • TEMLİK AKDİ


    Temlik konusu hukukumuzda, Borçlar Kanunun Beşinci Bab'ında "Alacağın temliki ve Borcun nakli" başlığı altında 162nci ve 172nci maddeleri arasında düzenlenmiştir.
    Temlik kelime anlamı ile; mülk olarak verme, hukuki anlamda ise; bir hakkın diğer bir kimseye geçirilmesi, temlikname ise; bir hakkın diğer bir kişiye geçtiğini gösterir belge olarak tanımlanmıştır.
    Borçlar Hukuku anlamında, alacağın temliki; "alacaklının bir borç ilişkisinden doğan alacağını borçlunun iznine gerek olmadan, bir sözleşmeye dayanarak bir üçüncü kişiye devretmesine" denir. Bu anlamda alacağını devredene: temlik eden, alacağı devir alan üçüncü kişiye: temellük eden, borçluya ise: temlik edilen alacağın borçlusu denir.


    ALACAĞIN TEMLİKİNİN TÜRLERİ
    • Kanun hükmünden doğan temlik: kanuni temlik
    • Mahkeme kararından doğan temlik: kazai temlik
    • Tarafların iradesinden doğan temlik; akdi temlik olarak türlendirilmektedir.
    Noterlik hukuku açısından önemli olduğu için inceleme konusunu, tarafların iradesinden doğan -akdi temlik- oluşturmaktadır.


    TEMLİK AKTİNİN AMACI NE OLABİLİR?


    Alacaklı, temlik akdini bir BORCUN İFASI amacı ile yapmış olabilir.
    • ALACAĞININ TAHSİLİ amacı ile yapmış olabilir.
    • Alacaklı, alacağını üçüncü bir kişiye olan borcuna TEMİNAT olmak üzere yapmış olabilir.
    • Alacaklı alacağını BAĞIŞLAMA amacı ile temlik edebilir. Görüleceği gibi temlik işlemi çeşitli nedenlerde yapılabilmektedir.


    TEMLİKİN HUKUKİ NİTELİĞİ


    1. Alacağın temliki bir SÖZLEŞMEDİR.
    B.K.163 maddesi "akdin şekli" kenar başlığını taşımaktadır. Bu sözleşme de, alacağını devreden (temlik eden) ve alacağı devir alan (temellük eden) arasında yapılır ve her sözleşmede olduğu gibi "icap" ve "kabuf'le meydana gelir. Bu sözleşme borç doğuran bir sözleşme değildir. İşlemde alacaklı sadece alacak hakkını devreder. Borçlu ile arasındaki yasal ilişki olan borç ilişkisini devretmez. Bu nedenle B.K. "özel borç ilişkilerini" düzenleyen kısımda (B.K. 181 vd. md.) değil, genel hükümlere ilişkin kısmında düzenlenmiştir. Bu düzenleme sonucu; ehliyet, muvazaa, gabin, irade fesadı (hata, hile, ikrah) temsil gibi hükümler burada da uygulama yeri bulacaktır.


    2. Alacağın temliki bir TASARRUF İŞLEMİDİR.
    Bu işlem yeni bir alacak doğurmayıp, mevcut borç ilişkisinin sadece aktif tarafını değiştirir. Tasarruf işlemi olması gereği, temlik edenin tasarruf yetkisine sahip olmasını gerektirir.
    3. Alacağın temliki SOYUT BİR İŞLEMDİR.
    Soyut bir işlem olmasının pratik sonucu: esas borç ilişkisi geçersiz olsa veya son bulsa bile temlik sözleşmesi bundan etkilenmeyecektir. (Yargıtay 13 H.D. 16/ 02/ 1976 tarih, E. 1975/ 1212, K. 1976/ 1049 sayılı karan)
    4. Alacağın temliki ŞEKLE BAĞLI BİR İŞLEMDİR.
    B.K. 163/ 1 md. gereği, alacağın temliki yazılı bir şekilde (ister resmi yazılı şekilde, isterse özel yazılı şekilde) yapılmadıkça geçerli olmaz. Buradaki yazılı şekil şartı ispat şekli değil, geçerlilik- sıhhat-şartıdır. Bu koşulun taraflarca aksi kararlaştırılamaz.
    ALACAĞIN TEMKİLİNİN KOŞULLARI
    • Temlik MUTLAK olmalıdır: borçlunun borcunu kime ifa edeceğinin bilinmesi.
    • Temlik YAZILI olmalıdır.
    • Temlik borçluya İHBAR edilmiş olmalıdır.
    • Temlik konusu hak DEVREDİLEBİLİR bir nitelik taşımalıdır.


    ALACAĞIN TEMLİKİNDEN SÖZ EDEBİLMENİN KOŞULLARI
    Taraflara ilişkin şartlar:
    a) Tarafların fiil ehliyeti olmalıdır.
    b) Temlik eden tasarruf yetkisine sahip olmalıdır. Konuya ilişkin şartlar:

    c) Kural olarak her çeşit alacak temlik konusu olabilir.
    d) Alacağın temliki hukuka ve ahlaka aykırı olmamalıdır.
    e) Kamu düzenine aykırı olmamalıdır.
    f) Hak ve fiil ehliyetini kısıtlar nitelikte olmamalıdır.


    ALACAĞIN TEMLİKİNİN SINIRLARI
    • Temliki kanunen yasaklanmış alacaklar:
    a) Manevi tazminat talebi karşı tarafça kabul edilmedikçe devredilemez.
    b) Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça kiracı, kiralanan yeri kısmen veya tamamen başkasına kiralayamaz.
    c) Vergi gibi kamu alacağının temliki mümkün değildir.
    d) Ariyet alan ariyet konusu malı başkasına kullandıramaz. (Bu hüküm emredici olmadığından aksi kararlaştırılabilir.)


    e) Hizmet sözleşmesinde, işveren kural olarak hizmet alacağını devredemez.
    f) Ürün kirasında kiracı, kiralanan malı üçüncü şahsa kiraya veremez.
    g) Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bakım alacaklısı bu hakkını başkasına devredemez.
    h) Sözleşme henüz ihlal edilmeden, sözleşmenin ihlalinden doğacak tazminata ilişkin dava açma hakkı başkasına temlik edilemez.
    i) 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 120.md.gereği emekli maaşlarını,son ödeme
    tarihini takip eden 3 aylığından fazlası" temlik edilemez.
    j) 5434 sayılı kanunun 120.md.gereği,Memurlara emekli olduklarında ödenecek,emekli ikramiyeleri,aldıkları krediye teminat teşkil etmek üzere
    k) temlik edilemez.(TNB.2007/9 sayılı genelgesi).
    • İşin niteliği gereği temliki mümkün olmayan alacaklar:
    a) Nafaka alacağı niteliği gereği nafaka alacaklısının ihtiyaçlarına tahsis edilmesi gerektiğinden temliki mümkün değildir.
    b) Rekabet yasağına ait sözleşmelerden doğan alacaklar temlik edilemez.
    c) İstisna sözleşmesinde müteahhidin, kişisel bilgi ve yeteneğine bağlı işler başkasına yaptırılamaz.
    d) Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, bakım alacağı para karşılığı değil, görüp gözetme şeklinde tesis olunmuş ise temlik edilemez.
    e) Ücret karşılığı yapılan vekâlet sözleşmesinde, müvekkil vekile karşı sahip olduğu işin idaresi alacağını temlik edemez.
    f) Ana babanın çocuğun mallan üzerinde, sahip olduğu yararlanma hakkı temlik edilemez.
    g) Adi şirkette ortağın, şirket işlerini inceleme hususunda sahip olduğu hak temlik
    edilemez.
    h) Bir derneğin üyeleriyle olan üyelik ilişkisinden doğan hakları temlik edilemez.
    • Sözleşme gereğince temliki yasaklanmış alacaklar:
    Taraflar temliki caiz olan bir hususta yasaklama getirmiş olabilirler. (B.K. 162/1 md.) Yasaklama getiren sözleşmenin yazılı olması borçlunun lehine olacaktır.(B.K.162/md.)


    Şekle İlişkin Şartlar;
    • B.K. 163/1 md. göre: yazılı şekilde yapılmış olmadıkça alacağın temliki geçerli olmaz.
    • B.K. 163/ 2 md. göre: bir alacağın temlikini vaat etmek (TEMLİK TAAHHÜDÜ VEYA TEMLİKNAME) hususi bir şekle tabi değildir. TEMLİK TAAHHÜDÜ VEYA TEMLİKNAME için adi yazı şekil yeterlidir. Sözleşmeye TEMELLÜK EDENİN KATILIMINA İHTİYAÇ YOKTUR. Bu işlemde temlik edenin imzasının bulunması gerekli ve yeterlidir. İşlemin resmi yazılı şekilde yapılmasına bir engel yoktur.
    • Sözleşmede tarih ve düzenleme yerinin bulunmaması işlemin geçerliliğine etki etmez. Ancak; alacaklının alacağı birden fazla kişiye temlik etmesi durumunda ilk temlik geçerli sayılacağından, TARİH BELİRTİLMESİ, alacağın sırası açısından temellük edenin yararına olacaktır.

    TEMLİKTE İHBAR GEREKLİ MİDİR?
    Kanuni temlikler bakımından temlikin geçerli olabilmesi için temlik sözleşmesinin borçluya ihbar edilmesi şarttır. İhbarın temlik eden tarafından yapılması gerekmez. Herhangi bir şekilde borçluya ulaşması yeterlidir.
    Temlik taahhüdünde ve temlikname de (tek taraflı) temlikin ihbarı şart değildir. Ancak ihbarın yapılması temellük edenin yararına olacaktır. Zira borçlunun temliki öğrenmeden yapacağı ifa, onu borçtan kurtaracağı gibi temlik edenin iflası halinde temellük edenin durumunu da ağırlaştıracaktır.
    Not: Temlik işlemi ister temlik akdi (iki taraflı), isterse temlik taahhüdü/temlik vaadi şeklinde (tek taraflı) olsun ihbarda bulunmak noterin sorumluluğunun kalkması açısından isabetli olacaktır.


    ALACAĞIN TEMLİKİNİN HÜKÜMLERİ (SONUÇLARI)
    1-Alacağın intikali: Alacak hakkı temlik edenin mal varlığından çıkıp,temellük edenin mal varlığına geçer.(Yargıtay 12.HD.E.2005/590,K.2005/4209 ve 01.03.2005 tarihli karan )
    2-Alacağa bağlı teminatların intikali: Aksi kararlaştırılmadıkça kefalet gibi şahsi ve ipotek gibi ayni teminatlarda kendiliğinden temellük edene geçer.
    3-Faizlerin intikali : B.K. 163/3 md.göre gecikmiş faizler,asıl alacak ile birlikte temlik edilmiş
    sayılır.
    4-Yenilik doğuran hakların intikali: Seçimlik borçlarda alacaklıya tanınan seçim hakkı, muacceliyeti ihbar hakkı ve takas beyanında bulunma hakkı örnek olarak gösterilebilir,
    5-Diğer talep ve yetkilerin intikali: İfayı talep hakkı, tazminat talep hakkı, dava açma hakkı gibi haklar örnek gösterilebilir.
    6-Temlik edenin alacak ile ilgili belge ve bilgileri temellük edene verme yükümlülüğü. BK. 168/2
    md.
    7-Temlik edenin garanti yükümlülüğü: BK. 169-171 md. düzenlenen bu yükümlülük temlikin niteliğine göre;
    a-İvazsız temlikler bakımından: Temlik eden alacağın varlığından bile sorumlu değildir. Bu tür temlikler bağışlama niteliğindedir.
    b-İvazlı temlikler bakımından: Temlik eden alacağın varlığından, borçlunun ödeme gücünden sorumludur.
    c-İfa uğruna temlikler bakımından: İfa uğruna temlikten anlaşılması gereken;borçlu,alacaklının muvafakatiyle, alacaklıya asıl edimi değil, başka bir şeyi ifa eder.Bu şekilde yapılan ödeme ile alacağın sona ereceği kararlaştırılmış ise, İFA YERİNE TEMLİK söz konusudur.Bu durumlarda BK. 169/1 md.uygulanır.

    Borçlu; alacaklısının muvafakatiyle,asıl edim yerine başka bir şeyi ifa edince borcu karşılamayan kısım için,alacak devem ediyorsa İFA UĞRUNA TEMLİKTEN bahsedilir.


    Bu halde ise BK.170 md.uygulanır.Garanti yükümlülüğü alacağın varlığı ve borçlunun ödeme gücü konuları ile sınırlıdır.


    ALACAĞIN TEMLİKİNDEN RÜCU (DÖNME) MÜMKÜNMÜDÜR.?
    Alacağın temlik konusunda; gerek doktrin, gerek yargı kararlan araştırmalannda soruya doğrudan ve gerekçeli yanıt bulunamamıştır. Ancak A.Ü.H.F."Dergiler 1954-11.01.02 sayılı :MERHUM ORD.PROF.ESAT ARSEBÜK'ÜN SON DERSİ ALACAĞINTEMLİK VE BORCUN NAKLİ " isimli yayımda (Aynı adlı yayım Sayfa 5,son paragraf) TEMLİKİNDEN RÜCU'NUN MÜMKÜN OLMADIĞI yer almaktadır.Borçlar Kanunumuzda genel kısmı, BK.20 vd.md.yer alan nedenlerin varlığı halinde akdin iptalinin istenilebileceği düşünülmektedir.


    ALACAĞIN TEMLİKİ AKTİ VE/VEYA TEMLİKNAMELERDE TAHAKKUK VE TAHSİLAT
    Özel yasalarında Harç ve/veya Damga vergisinden muaf ve/veya istisna edilenlerin işlemleri dışında kalan işlemlerden TAŞIDIĞI DEĞER ÜZERİNDEN nispi olarak;


    a) 492 sayılı HARÇLAR KANUNU (2) sayılı Tarife
    I. Değer ve ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar
    Muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet ve mukavelename ve kağıtlardan beher imza için, (Binde 0.9)
    II.Maktu Harçlar
    Her nevi tebliğ (6830 sayılı Kanun hükümleri muvahecesinde noterlerce yapılacak tebliğler dahil) ihtar,ihbar ve protestolardan muhataba tebliğ edilecek beher nüsha için, (7.10 TL )
    b) 488 sayılı DAMGA VERGİSİ KANUNU (1) Sayılı Tablo
    Damga Vergisine Tabi Kağıtlar
    I Akitlerle ilgili kağıtlar
    1. Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelera) Belli parayı ihtiva edenler. (Binde 7.5)üzerinden tahakkuk ve tahsilat yapılır


  • ERKAN BEY TEŞEKKÜR EDERİM ZAMAN YOKTU GENELGELERE VE GENEL YAZILARA BAKAMADIM AKŞAM BAKARIM SİZE SORACAĞIM ŞU


    MESELA DAHA AÇIKLAYICI ANLATABİLİRMİSİNİZ HERKES KAPALI CEVAP VERİYOR BİŞİ SORUYORSUN 2011/01 DİYOR


    Sevgili yunus emre kardeşim,
    Sevgili Erkan genel manada açıklayıcı bilgiler doyurucu olarak vermiş,
    daha net bilgi istiyor isen,
    konuyu açık açık yaz,kim kime neyi temlik edecek,temliğin konusu nedir?
    temliğin miktarı nedir?
    eminim ki sana veznesine kadar açıklayıcı bilgiler gelecektir.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*