Tek taraflı fesih

  • Nisan 2012 tarihinde süresi bitecek olan toplam 1.020 TL. bedelli taşıt sözleşmesini, sözleşmedeki tek taraflı fesih yetkisine dayanarak taraflardan biri feshetmek istiyor, makbuzunu nerden kesmem gerekir, hangi değer üzerinden, bi de Ulaştırma Bakanlığı Ankaraya'ya mı bildirim yapmak gerekir yoksa Ulaştırma Bakanlığı ... Bölge Müdürlüğü'ne mi?

  • TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ


    DİSİPLİN KURULU BAŞKANLIĞI


    ESAS NO:2009/224


    KARAR NO:2009/277


    K A R A R


    İDDİA : T. Noterler Birliği Başkanlığının 04.09.2009 tarih ve Hukuk: 2503-16834 sayılı yazılarıyla; “Kara taşıt araçlarının uluslararası yük ve eşya taşımasında kullanmakta oldukları, C-2 yetki belgesinin A yetki belgesine sahip firmalara verildiği, bu firmaların kendi araçlarının üç katına kadar araç kiralayabildikleri bilahare üç katı sayısının bire indirildiği, bu nedenle firmaların yaptıkları taşıt kira sözleşmelerini feshettikleri, fesihnamelerin beş nüsha düzenlenmesi gerekirken ......... Noterliğinde tanzim olunan 11.01.2006 tarih ve 772 yevmiye nolu işlemle üç nüsha düzenlenip, kira sözleşmesinin yapıldığı Notere ve kiracıya bildirim yapılmadan işlemin bitirildiği ve firmaların tüm kiralık araçlarının toplu olarak işleme alındığını” bu nedenlerle ............ Noteri .......... hakkında gereğinin takdir ve ifası istenilmiştir.


    SAVUNMA : İddia ile ilgili savunması istenen .......... Noteri ........... 01.10.2009 tarihli savunmasında özetle; “Noterliğinde işlemlerin katipler tarafından yapılıp ilgilinin imzasının alınmasından sonra Başkatibi tarafından kontrol edildiği, mühürlenip vezne makbuzu kesildikten sonra, Notere imzaya getirildiğini, şikayete konu işlemde de aynı usulün uygulandığını, bir gün sonra daire nüshasının incelenmesinde, hatanın fark edildiğini, işlemi yapanın uyarıldığını, bir daha bu türden işlem yapılmaması konusunda Başkatip ve katiplere talimat verildiğini, herhangi bir kasıt olmadığını” beyan etmektedir.


    GEREKÇE VE SONUÇ : Dosyanın incelenmesinde;


    Şikayete konu işlemi T. Noterler Birliğine intikal ettiren ....... Noter Vekilinin 22.07.2009 tarihli yazısı ekindeki ........ Noterliğinin 11.01.2009 tarih ve 772 yevmiye sayılı fesih ihbarnamesi başlığı altındaki işlemde, fesih ihbarını yapan ilgilinin bu ihbarnameye ek 83 adet aracın taşıt kira sözleşmelerinin fesih edildiğini bildirdiği ve bilgi için Ulaştırma Bölge Müdürlüğüne gönderildiği anlaşılmaktadır


    Daha sonra aynı işlem Noterlikten istenmiş ve makbuzu ile gelen işlemin yukarıdaki ile aynı olduğu görülmüştür. Makbuzunun incelenmesinden ise sadece bilgi için tebligat yapıldığı anlaşılmaktadır.


    Yapılan işlem fesihnamedir. Fesihnamedeki fesih iradesinin aktin diğer tarafına ulaşması gerektiği açıktır. Diğer yandan 1512 sayılı Noterlik Kanununun 81. maddesi uyarınca; tamamlanmasından sonra bir noterlik işleminin değiştirilmesi veya fesih ve iptal veyahut evvelki işin nitelik ve değeri değişmemek şartıyla düzeltilmesi, evvelki işlemin yapıldığı şekilde yeni bir işlemle yapılır. Yeni işlemin tarih ve numarası noterlik dairesinde bulunan evvelki işlem kağıdına yazılır. Şu kadarki, yeni işlem başka bir noterlikte yapılırsa, bu noterlik yeni işleme ait kağıdın bir nüshasını, gerekli açıklama yapılacak ilk işleme ait kağıda bağlanması için o işlemi yapan notere gönderir.


    Taşıt kira sözleşmesine dair fesihname kira sözleşmesi başka noterlikte yapılmış ise, sözleşmeyi yapan noterliğe, aktin diğer tarafına, bilgi verilecek makama gönderilecektir. Olayda bu gereklere uyulmadığı tartışmasızdır. Noter .......... da bu hatayı savunma yazısında kabul etmektedir.


    Beş nüsha düzenlenmesi gereken işlemin üç nüsha düzenlenerek yapılması 1512 sayılı Noterlik Kanununun 81. maddesine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden, işlemi bu kurala uymadan yapan ........... Noteri .............. hakkında 1512 sayılı Kanununun 125. maddesi delaletiyle 126. maddenin (A) bendi gereğince “UYARMA CEZASI” verilmesine, işbu kararın ilgililerine tebliğine itiraz yolu açık olmak üzere 21.10.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.21.10.2009.