KURULUŞLARDA NÜFÜS CÜZDANI SURETLERİ ARTIK İSTENMEYECEK

  • KTO’nun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan genelgesinde tüccar, esnaf ve sanatkar işletmelerinin açılış işlemlerinin kolaylaştırılması, gereksiz belge ve taleplerin önlenmesi amacı ile ticaret sicili, odalar ve borsalar ile esnaf ve sanatkarlar siciline yapılacak başvurularda uygulanacak esaslarla ilgili açıklama yapıldı.
    Kuruluş işlemlerinde 4 Nisan 2012 tarih ve Resmi gazete yayım tarihinden itibaren Ticaret Sicili Memurluklarına yapılacak başvurularda, şahıs işletmelerinin tescilinde; vergi levhası fotokopisi, defter ön yüz fotokopisi, tapu veya kira kontratı fotokopisi, nüfus cüzdan sureti, ikametgah ilmühaberi gibi belgeler istenmeyecek. Bunun yerine nüfus cüzdanı, ikametgâh ilmühaberindeki bilgiler, başvuru sırasında ilgililerden alınacak T.C. kimlik numarası kullanılarak Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) ve vergi levhasında yer alan bilgiler de Maliye Bakanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sisteminden elektronik ortamda temin edilecek. Ticaret Sicil Memurlukları ile Oda Sicil Müdürlüklerinde VEDOP sistemi ve bağlantısı kurulana kadar vergi levhası fotokopisi alınmaya devam edilecek.
    Şirket kuruluşlarının tescilinde ise; nüfus cüzdan sureti, ikametgah ilmühaberi gibi belgeler istenmeyecek. Ayrıca, anılan taahhütnamede yer alması gereken bilgilerin, kuruluş dilekçesi içerisinde beyan şeklinde alınması durumunda ilgililerden ayrıca taahhütname istenmeyecek.
    Ticari işletmeler ile ticaret şirketlerinin odalar ile ticaret borsalarına kayıt ile her türlü işlemlerinde; tescil ilanının yayımlandığı ticaret sicili gazetesinin aslı veya onaylı sureti ya da ticaret sicili tasdiknamesi, onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, noter tasdikli imza sirküleri, ikametgah ilmühaberi veya tezkeresi, vergi levhası veya vergi kaydını gösterir belge istenilmeyecek. İlgili sicil bünyesinde bulunan belgeler buradan temin edilecek. Diğer belgelere konu bilgilerin teyitleri ise yukarıda bahsedildiği şekilde elektronik ortamda yapılacak.
    Ayrıntılı bilginin KTO Ticaret Sicil Müdürlüğü ve Oda Sicil Müdürlüğü’nden alınabileceği bildirildi.