faks yoluyla gönderilen ve onay taşımayan belgelerin dayanak olarak

  • Sayı: Hukuk - 736
    TÜRKİYE NOTERLER BİRLİGİ
    NOTER ODASı BAŞKANLIGINA ERZURUM
    ilgi: 14.02.2013 tarihli ve 83 sayılı yazınız.
    Ilgi yazmız, Yönetim Kurulunun 04.03.2013 günlü toplantısında görüşülmüştür.
    Bilindiği üzere, faks yoluyla gönderilen ve onay taşımayan belgelerin dayanak olarak kabul edilemeyeceği 1989/58 sayılı genelge ile noterliklere duyurulmuştur.
    6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 14'üncü maddesi" Yazılı şekilde yapılması öngörülen sözleşmelerde borç altma giren/erin imzalanmn bulunması zorunludur. Kanunda aksi öngörü/medikçe, imzalı bir mektup, asJ!lan borç altma giren/efee imzaIanmış telgrar, tevit edilmiş olma/an kaydıyla faks veya buna benzer ifetişim araçlan da güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabifen metinler de yaz/It şekif yerine geçer" hükmünü içermektedir.
    Kanunun bu hükmü gereğince, yazılı şekilde yapılması öngörülen borç altına girenlerin imzalarının bulunduğu bir sözleşmenin faks yoluyla gönderilmesi ve ilgililerince teyit alınması halinde bu belgenin yazılı metin olarak kabul edilmesi gerekmektedir. sayılı ekli kararlarında belirtildiği üzere, onaysız fotokopiler, suret belge özelliği taşımadıklarından hukuki sonuç doğurmaya elverişli bir belge niteliğinde değillerdir. Noterliklerde dayanak olarak alınan belgenin, yetkili mercilerce usulünce tanzim edilmiş Yargıtay 7. Ceza Dairesinin 21.10.2003 tarihli 2003/3615 - 8832; 11. Ceza Dairesinin 1.12.2003 tarihli 2003/8546 ve Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 14.10.2003 tarihli 2003/6-232, 2003/250 belge aslı veya onaylama şerhini içeren belge örneği olması zorunludur. Güven kurumu olan noterliklerin, herhangi bir merciin onayını taşımayan belgeleri kuııanması yukarıda sözü edilen Yargıtay kararlarında belirtildiği üzere özensiz bir davranış olarak nitelendirilebilir ve sorumluluğu gerektirebilir. Noterliklerden faksla gönderilen vekaletname veya benzeri belgelerin teyitlerinin alınmasının, bunlara TSK. nun 14'üncü maddesi anlamında yazılı bir belge niteliğini kazandırmasına karşın, hukuki sonuç doğurmaya elverişli onaylı bir suret belge özelliğini kazandırmayacağı, noterliklerde yazılı şekle tabi belgelerin değil, resmi onayı taşıyan belgelerin dayanak olarak alınması ve bu sebeple de 1989/58 sayılı genelge doğruıtusunda işlem yapılması icap ettiği düşünülmektedir.
    Bilgilerinizi rica ederim.
    Saygılarımla,
    Yunus Tutar
    Başkan

  • Bilgilendirme için teşekkür ederim.

    Kanımca benimde aklımdan şöyle geçiyor.

    Dayanak olarak kullanılacak belgelerin Zaten işlemin aslı ilgili dairede mevcut, faksı veya fotokopisi vekilin veya ilgilinin eline ulaşıyorsa. yani var olan bir evraksa, kökten olmasa neyse ne derim. sahtede olmadığına göre,