silah devir vekaleti hk.

  • Ankara, 02.06.1999
    Özü: SİLAH alımı için verilen vekaletnameler Hk.
    G E N E L G E
    ( 20 )



    İLGİ: 04.08.1998 günlü 30 sayılı Genelgemiz.


    Vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli SİLAHı satın ve teslim alma, taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tesbit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmalarının, 6136 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi, vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki verilmesinin mümkün olmadığına ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü yazıları ilgi Genelge ile sizlere duyurulmuştu.
    Makina Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü'nün 26 Ağustos 1998 tarih ve 2019 sayılı yazısında;
    ...İçişleri Bakanlığından aldığımız 24.08.1998 tarih, 195847 sayılı yazıda; Başkasına ait yetki belgesi ile SİLAH veya mermi satın almak üzere Kurumumuzca müracaat eden şahıslardan SİLAH taşıma ruhsatı veya özel Kanunlarına göre SİLAH taşıma yetkisi bulunmayanlara SİLAH veya mermi satışı yapılmaması gereği belirtilmektedir.
    SİLAH satış sürecinde olumsuz olaylar yaşanmaması ve müşterilerimizin mağdur edilmemeleri amacı ile bundan böyle SİLAH taşıma ruhsatı olmayan personele vekalet tanzim edilmemesi... belirtildiğinden, SİLAH taşıma ruhsatı olan veya görevi itibariyle SİLAH taşıma yetkisi bulunan kişilere Makina Kimya Endüstrisi Kurumun'ca SİLAH ve mermi teslimi yapılıp yapılamayacağı, noterlerin de bu kişiler adına vekaletname düzenleyip, düzenleyemeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilen ve Yönetim Kurulu'nun 27.05.1999 günlü toplantısında görüşülen İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 29.04.1999 tarih ve 102151 sayılı yazısında;
    ...Noterlerce düzenlenmiş vekalet akdi, başkası adına düzenlenmiş SİLAH satın alma yetki belgesiyle M.K.E.Kurumu Genel Müdürlüğünden veya kişilerden ateşli SİLAHı satın alma, hibe kabul etme veya başkasının ruhsatlı SİLAHını satma ve hibe etme iş ve işlemlerini (gerekli müracaatların yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması gibi) yapmasına yetki verdiği, vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli SİLAHı satın ve teslim alma, taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tesbit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmalarının 6136 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu, vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki verilmesinin mümkün olmadığı ilgi (e) (29.09.1998 gün ve 228325 sayılıdır) yazımızla bildirilmişti.
    Bu nedenle, SİLAH taşıma ruhsatı olan veya görevi itibariyle SİLAH taşıma yetkisi bulunan kişilerin vekaletname ile başkası adına M.K.E.Kurumu Genel Müdürlüğünden SİLAH ve mermi teslim alması 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına dair 91/1779 Karar Sayılı Yönetmelik hükümlerine aykırı






    olduğundan, bu kişilerin söz konusu kurumdan veya kişi ve kurumlardan SİLAH ve mermi teslim alabilmeleri için vekalet düzenlenmesi de uygun görülmemektedir. Ancak, SİLAHın satın alınması, hibesi, devri gibi işlemlerde; gerekli müracaatların yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması için vekalet düzenlenmesinde sakınca bulunmamaktadır....
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.




    BAŞKAN




    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)


    E.TOPCU
    GK.

  • Ankara, 27.4.2000
    Özü: Silah alımı için verilen vekaletnameler Hk.


    G E N E L G E
    ( 18 )


    İLGİ: 1- 04.08.1998 günlü 30 sayılı,
    2- 02.06.1999 günlü 20 sayılı,
    Genelgelerimiz.
    3- 03.02.2000 günlü, Hukuk-1440-13 sayılı,
    Genel yazımız.


    Vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli silahı satın alma, taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tesbit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmalarının, 6136 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi, vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki verilmesinin mümkün olmadığı,


    Silah taşıma ruhsatı olan veya görevi itibariyle silah taşıma yetkisi bulunan kişilerin vekaletname ile başkası adına M.K.E. Kurumu Genel Müdürlüğünden veya kişi ve kurumlardan silah ve mermi teslim alabilmeleri için vekalet düzenlenmesinin uygun bulunmadığı, ancak, silahın satın alınması, hibesi, devri gibi işlemlerde; gerekli müracaatların yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması için vekalet düzenlenmesinde sakınca bulunmadığı ilgili genelgelerimizle, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin noterlikleri ilgilendiren maddeleri de ilgideki genel yazımız ile sizlere duyurulmuştu.


    İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulu'nun 21.04.2000 günlü toplantısında görüşülen 07.04.2000 tarih ve 85648 sayılı yazıda;


    "Bilindiği gibi, 21.03.1991 tarihli ve 91/1779 Karar Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik yapan 02.12.1999 tarihli ve 99/13749 Karar Sayılı Yönetmelik, 29.12.1999 tarihli ve 23921 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


    Sözkonusu Yönetmelikle değiştirilen 22 nci maddesinin birinci fıkrası "Ancak, Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (e) bendinin (1), (2) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan kişiler, noterce düzenlenen vekaletname ile aynı bent ve alt bentlerde sayılan kamu görevlilerine silah ve mermilerini satın aldırabilirler." hükmünü amirdir.


    Bu durumda, Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (e) bendinin (1), (2) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan kişiler birbirlerine MKEK. Genel Müdürlüğünden adlarına silah satın almaları için vekaletname düzenlenmesi ve bu vekaletname ile silah satın aldırılması işlemlerinin yapılması gerekmektedir."
    Denilmektedir.


    Yazı ekinde gönderilen ve Yönetmeliğin 22 nci maddesi kapsamına giren Kamu Görevlileri listesi aşağıya aynen alınmıştır.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.
    BAŞKAN


    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)

  • SİLAHLA ve MERMİ ALIM ve SATIMI İLE İLGİLİ VEKALETNAME
    6136 sayılı kanun ile 2478 sy Kan. Değ. 7 Md.ve 9 Md ile 28.02.1982 tarih ve 8/4182 kara sayılı Yön. 22 Md. Göre silah alaca kişiler için dikkat edilecek hususlar yazılıdır. Buna göre ilgili makam gerekli tahkikatı yapmadan vekaletnameye istinaden mirascılardan birine silah vesikası veremez.Fakat bu yönde vekaletname düzenlenebilir. TNB 1987/80. sayılı genelge

    Noterlerce düzenlenmiş vekalet akdi, başkası adına düzenlenmiş silah satın alma yetki belgesiyle MKE Kurumundan veya kişilerden ateşli silahı satın alma, hibe kabul etme veya başkasının ruhsatlı silahını satma ve hibe etme iş ve işlemlerini (gerekli müracaatların yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması gibi) yapmasına yetki vermektedir. Ancak, vekil tayin edilen kişilerin noterlerce düzenlenen vekalete istinaden ateşli silahı satın ve teslim alma, taşıma, bulundurma veya yetkili makamlara tespit amacıyla ibraz etme fiillerini yapmaları 6136 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu gibi vekaletname ile bu gibi fiillerin geçici olarak dahi yapılmasına yetki verilmesi mümkün değildir.
    Silah alım ve satış sözleşmesi ve diğer idari işlemler için vekaletname düzenlenebilir. Silahı teslim almak için düzenlenemez. (TNB 1998/30 sayılı genelge)

    Bu nedenle, silah taşıma ruhsatı olan veya görevi itibariyle silah taşıma yetkisi bulunan kişilerin vekaletname ile başkası adına M.K.E.Kurumu Genel Müdürlüğünden silah ve mermi teslim alması 6136 sayılı Kanun ve bu Kanunun uygulanmasına dair 91/1779 Karar Sayılı Yönetmelik hükümlerine aykırı olduğundan, bu kişilerin söz konusu kurumdan veya kişi ve kurumlardan silah ve mermi teslim alabilmeleri için vekalet düzenlenmesi de uygun görülmemektedir. Ancak, silahın satın alınması, hibesi, devri gibi işlemlerde; gerekli müracaatların yapılması, belgelerin ibrazı ve imzalanması için vekalet düzenlenmesinde sakınca bulunmamaktadır.”(TNB 1999/20 sayılı genelge)

    02.12.1999 tarihli ve 99/13749 Karar Sayılı Yönetmelik, 29.12.1999 tarihli ve 23921 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
    Söz konusu Yönetmelikle değiştirilen 22 nci maddesinin birinci fıkrası "Ancak, Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (e) bendinin (1), (2) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan kişiler, noterce düzenlenen vekaletname ile aynı bent ve alt bentlerde sayılan kamu görevlilerine silah ve mermilerini satın aldırabilirler." hükmünü amirdir.
    Bu durumda, Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile (e) bendinin (1), (2) ve (5) numaralı alt bentlerinde sayılan kişiler birbirlerine MKEK. Genel Müdürlüğünden adlarına silah satın almaları için vekaletname düzenlenmesi ve bu vekaletname ile silah satın aldırılması işlemlerinin yapılması gerekmektedir."