Posts by Yalçın Bilik

    Maliye 'şirketi birleştir' diyor, Noterler yorgun işadamını yokuşa sürüyor !.


    Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre yapılan şirket birleşmesi, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtların vergiden istisna olduğu kanunda apaçık yazılıyor. Ancak notere gidildiğinde iş değişiyor. Bu istisnanın uygulanması için Maliye'den yazı getirmeniz isteniyor.




    Teknik bir konuymuş ve sizi ilgilendirmiyormuş gibi gelebilir ama anlatacağım yazının esas konusu, "Vatandaşa nasıl gereksiz zorluk çıkarılır ve bu zorluk olmayacak bir şekilde nasıl aşılır?"


    Kurumlar Vergisi Kanunu'muzun şirket evliliklerini teşvik eden düzenlemeleri var. Ekonomik krizi yoğun bir şekilde yaşadığımız bu dönemlerde önemi daha artan bu düzenlemelere göre, kanunda yazan şekil şartlarına uyulması halinde bu evlilikler nedeniyle ortaya çıkan kazançlar vergilenmiyor.


    Üstelik diğer vergi kanunlarında da paralel düzenlemeler yapılarak bu evliliklerinin KDV, tapu harcı ve Damga Vergisi'nden de istisna olması sağlanmış.


    Sağlanmasına sağlanmış da uygulamaya gelince işin böyle olmadığı ortaya çıkıyor.


    Problem damga vergisi istisnasının uygulanmasıyla ilgili.


    ******
    Kural olarak birleşme sözleşmelerinin noterden onaylı olması gerekiyor.


    Damga Vergisi Kanunu'nda Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre yapılan birleşme, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtların vergiden istisna olduğu yazdığı için de noterin bu sözleşme dolayısıyla Damga Vergisi ve Harç tahsil etmemesi gerekiyor.


    Ancak notere gidildiğinde sizden bu istisna uygulanabilmesi için Maliye'den yazı getirmeniz isteniyor.


    Kanun maddesini göstermeniz, itiraz etmeniz, sözleşmenizde işlemlerin Kurumlar Vergisi düzenlemelerine göre yapıldığının açık olarak yazdığını söylemeniz bir sonuç vermiyor, Noterler Birliği genelgesinin bu yazıyı şart koştuğu söyleniyor.


    "Yazının içeriği ne olmalı?" diye soruyorsunuz, "Birleşme işleminizin Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ilgili maddelerine uygun olduğunun teyidine dair" diyorlar.


    Halbuki Maliye'nin bu aşamada işlemlerin yasalara uygun olduğunu tespite imkan yok. Bu ancak bir vergi incelemesi ile anlaşılabilir.


    Çaresiz Maliye'ye başvuruyorsunuz. Neyse ki onlar bu konuda tecrübeli. Noterler bu tür yazılar istemeye başladıkça, standart bir yazı hazırlamışlar başvuran mükellefin ismini değiştirip yazıyı veriyorlar hemen. Birleşme sözleşmesinin incelendiği falan da yok. Hatta noterlerin bu yazıyı gereksiz yere istediklerini onlarda söylüyor.


    Yazı notere veriliyor işiniz halloluyor.


    ******
    Ama Maliye'nin yazısını okuduğunuzda nasıl gereksiz bir eziyete muhatap olduğunuzu görüp ayrıca küplere biniyorsunuz.


    Yazıda klasik olarak, ilgili kanun maddelerine atıfların yapıldığı bir giriş bölümü bulunuyor asıl konu son paragrafta. Bakın aynen şöyle yazıyor:
    "Buna göre şirketiniz ile ... şirketi arasında yapılacak birleşme sözleşmesinin Kurumlar Vergisi Kanunu'nda belirtilen şartlar dahilinde yapılması halinde, noter onayı işleminin Damga Vergisi'nden istisna tutulması gerekmektedir"


    Eee, ne oldu şimdi?


    Maliye ne demiş oldu: "İşlem kanuna uygunsa istisnayı uygula".


    Noter ne sormuştu; "İşlem kanuna uygun mu?"


    Peki, kanun maddesiyle tatmin olmayan noter bu yazıyla nasıl tatmin oldu?


    Ben anlayamadım, bu cevabı ben veremiyorum. Eğer siz anladıysanız siz verin cevabı. Ne derseniz deyin.


    "Laf olsun torba dolsun"culuk deyin, vatandaşa eziyet teknikleri deyin...


    Ama bu yazıyı okuyup sadece noterleri de suçlamayın sakın.


    Noterlerle Maliye arasında bir yazışma trafiği yatıyor gelinen bu noktanın altında. Bu süreçte en az yaşanan bu olay kadar garip.


    Alıntı:
    GÖZLEM GAZETESİ -


    --------------------------------


    Değerli Admin Arkadaş ; Lütfen formunuzu 30.12.2009 tarihi itibariyle kapalı tutunuz,sitenize üye olduğunuz bir forum tarafından virüs gönderilip üyeleriniz içerisinden bir arkadaş seçilerek bu foruma moderatör olarak atanacaktır.Bu da bir forumdan bir foruma moderatör hırsızlığı.Lütfen bu uyarımı göz ardı etmeyin çünkü bu arkadaş yanızlıktan iyice bitap düşmüş durumda.


    sevgili meslektaşlarım çalıştığım noterliğe şöyle bir istekle gelindi;
    Şahıs iki ayrı anonim şirketinin temsilcisi, temsilcisi olduğu bir şirketinin adına "a" şahsını vekil tayin ederek şirketin adına araç satış yetkisi verecek, temsilcisi olduğu diğer şirketin adınada "b" şahsına araç alımı için vekalet verecek, sonra a ve b şahsı noterliğe geldiği zaman bu araç satışını yapmada bir engel varmıdır, hukuka aykırı bir durum varmıdır, hukuku yanıltıcı bir durum varmıdır
    yoksa şirketler ayrı sicil ve ünvanlara sahip olduğundan ayrı bir tüzel kişilik oluşturduğundan, yapılabilirmi , çok değerli fikirlerinizi bekliyorum...


    -----------------


    Anlatmış olduğunuz konu biraz HÜLLE YAPMA kaçıyor.Derya arkadaşımızın verdiği mesajlar doğrudur.

    Kardeş ; Bu satın aldığımız KOBİL aletler eğer demrbaş ta kayıtlı olmasaydı,bizde gider TNB nin kapısında bu aletleri PROTESTO olarak bırakırdık.
    Benim canımın sıkıldığı nokta DEVLET ANA-BABA sadece NOTERİN cihazına entegre olunacakmış,bizler üvey evlatız ya .


    arkadaşlar tnb nin sitesinde bulunan araç sorgulamaya girdiğim zaman karşımaTürkiye gov tr çıkıyor oradada araç sorgulamaya tıklıyorum bu kez de üyelik istiyor sizin bu konu hakkında bilginiz varmı? cevaplarınız için şimdiden teşekkkürler


    -----------------------------


    Türkiye Noterler Birliği yardımlarıyla satın almış olduğumuz KOBİL CİHAZLAR " Devlet Ana-Devlet Baba " entegre olduktan sonra çalışacakmış,ama sadece Noterlerin cihazları ,diğer personele alınanlar çöpsepetinde mi kalacak.Madem personelin cihazları entegre olmayacaksa bu cihazlar ne işimize yarayacak,sadece işlemlerde nüfus sorgulamalarındamı işe yarıyacak,halen anlamış değilim.
    Her işi ticarete döktüler.Parasız bir şey olmuyor.1,00 TL ŞİFRE

    işte halimiz 20-25 kişilik bir bilgi işlem ordusu bu işi halledemez ve sistemi kuramazsalar ne diye varlar diye sormak gerekir,ama sorarsak sana ne sen kendi işine bak derler adama.