Posts by Tercan24

    Kapanış işlemine tabi olan yevmiye ve envanter defterlerinin yemiye defterinin ocak ayı sonu,envanter defterinin ise nisan ayı sonuna kadar yaptırılması gerekiyor.Yeni Ticaret kanununda bu süre mart ayı sonuna kadar uzatılmıştır.
    Koopertafilere ait yevmiye defterlerinin kapanış işlemlerinin bu ay sonuna kadar yapılabileceği,bazı noterliklerin yaptığını bir muhasebeci yevmiye defterinin kapanışını yaptırmak istemesi üzerine öğrendik. Araştırmalarımızda bunun mümkün olmadığını,kapanış yapan noterliğinde görüş alarak yaptığını öğrendim.
    Kapanış işleminin yapılıp yapılamayacağı hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
    Saygı ve sevgiler.

    Değerli meslektaşlarım;
    İl Özel İdaresi tarafından köye dönüş projeleri kapsamında dağıtılan arsalar için yapılan kura çekilişlerinde harç alınıp alınmayacağı konusunda çelişkiye düştüm.detaylı bir genelgede bulamadım.
    Harç almak gerekirmi acaba...
    teşekkürler.

    Sayın meslektaşlarım;
    Toki çekiliş örneği varsa paylaşmanız mümkünmüdür.
    Yapan arkadaşlar kura çekimini ne şekilde yaptınız.
    3+1 çekilişleri ile 2+1 çekilişleri aynı işlemde yapılabilirmi,ayrı ayrımı yevmiye vermek gerekir.
    Vezne kodu 29.2 midir.
    teşekkürler.

    Değerli Meslektaşlarım;
    İmha komisyonu ve imha işlemleri nasıl yapılıyor.Biraz bilgim var ama Noterliğimiz 3.sınıf ve 1 noter ve birde çalışanı (ben) var.2 kişiyle komisyon kurulabilirmi...
    Komisyon kurma nasıl oluyor, varmı,imha tutanağı örneği varmı paylaşırsanız sevinirim.
    Teşekkürler.

    SÖZLEŞME ÖRNEĞİ


    SÖZLEŞME TARAFLARI:……………… İlim ve Kültüre hizmet derneği adına menkul ve gayrimenkul alım satım ve bağışında dernek yetkilisi
    KONU…… ……: ……ait taşınmazın ilim ve kültüre hizmet derneğine bağışı hakkındadır.
    İZAHAT………..: Mülkiyeti …………… na ait olan 171 ada,3 ve 4 parsel nolu taşınmazlardan bağışa konu olan 500 m2 lik arsa üzerine talebe yurdu ve kuran kursu dışında herhangi bir amaç için kullanılamaz.kullanıldığı takdirde bağışı yapan kişiye veya varislerine iade edilmesi.


    Bağışa konu olan 1712 ada,3 ve 4 nolu parsellerden 500 m2 den fazla olan kısım mülk sahibi ……..ne aittir.Bu parsellerin tevhid ve ifraz işlemlerinin masrafları derneğe aittir.ifrazdan sonra 500 m2 den arta kalan kısım mülk sahibine verilecektir.


    Bağış yapılan parsellerden 500 m2 dışında kalan kısmı mülk sahibine ait olduğundan her türlü kullanım hakkı kendisinde kalacaktır.


    Bağış yapılacak olan arsanın üzerine yapılacak olan öğrenci yurdu ve kuran kursu nun ismi …………………………..talebe yurdu ve kuran kursu olacaktır.


    Yukarda yazılı maddeler halindeki kuralların dışına çıkılması durumunda sözleşmenin dışına çıkan taraf gerekli zarar ve tazminatı ödemek zorunda kalacaktır.




    Kıymetli meslektaşlarım;
    Bağış yapmak isteyen bir vatandaş beni maalesef çok zorladı ve çok yordu.Adeta benimle kavga edip duruyor.Bu sözleşmeyi neden onaylamıyosun,noter ne diye var,ve benzeri bir sürü laflar.
    Bağış yapılacak derneğin tüzüğünde de bağış alma yetkisi olmadığından tapuda bağış işlemi gerçekleşmemiştir. dolayısı ile tapunun yapamadığını noterinde yapamayacağını söyledim ama nafile.
    Şimdi sizlerden yardım istemekteyim. BUNA BENZER NASIL BİR SÖZLEŞME YAPILABİLİR. SÖZLEŞME İÇERİĞİNDE MUTLAKA BAĞIŞ KELİMESİNİN GEÇMESİNİ İSTİYOR.

    HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR
    % 94 özürlü olan ve 88 yaşında olan bir kişi için banka kredisi kullanılarak özürlü arac alınmak isteniyor. banka kredisi için vekaletname istediklerinde vekaletname yapılamayacağını,vasi kararı gerektiğini söyledim.Ançak çok ısrar ettikleri için biraz kırıcı davranmak zorunda kaldım.bana akli malikelerinin zamanında yeterli olduğunu sadece yaşından dolayı yürümek ve konuşma sıkıntısı olduğunu söylediler.
    Ben değişmeyeceğini söyleyerek vekaletnameyi yapmadım. Ben kesinlikle doğruyu yaptığımı düşünüyorum.Böyle uygulamalarla karşılaşan arkadaşlar varmı acaba.

    Son güncelleme yapılan 4.3.0.5 vezne proğramında posta ücretlerinin gider gösterilmesi ve iç yüzde hesaplaması ile KDV ninde düşülmesi ve muvazaneye bu şekilde kayıt yapılması hususu bence dikkatle yeniden gözden geçirilmelidir.Bu konuda Noterliğimizin 2006 yılında yapılan teftişde çok sıkıntı çektiği hususunu tüm çalışan arkadaşlara bildirmek isterim.
    2006 yılı ve öncesinde aynı uygulamayı Noterliğimizde yapıyorken, Adalet Bakanlığı Müfettişinin 17.05.2006 tarihli teftişinde;
    “İş sahiplerinden tahsil edilen posta masraflarının gider olarak gösterilemeyeceği ve aylık KDV Beyannamelerinde Mahsup edilemeyeceğinin bilinmesi” diye Noterliğimize tenkitte bulunmuş ve Vergi dairesini bilgilendirmiştir.Vergi denetmeninin bu evrakları incelemesi sonucu 2004-2006 yılında görev yapan noterim,vekalet dönemi şahsım ve diğer noter vergi dairesine ceza ödedik.
    Şimdi aynı uygulamanın T.N.B.nin 28.07.2010 tarih ve 75 nolu Genel yazısı ile yapılması hususu bildirilmiş,fakat bu uygulama bana şaçma gelmiştir.Çünkü iş sahiplerinde alınan posta ücreti 4,24 TL olacak,biz posta irsaliyesine 5,00.-TL yazacak ve postaneye 5,00.-TL olarak ödeyeceğiz.Yani 0.76 TL'si KDV olcak ama noterin cebinden çıkacak ve ay sonu KDV beyannamesinden düşülecek.burda noterin bi kaybı yok.Peki gider olarak gösterilen 4.24 TL ne olcak.
    Zaten bir çok işlemde özellikle taahhütnamelerde T.N.B.ve BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ’nin görüş ayrılığına düştüğünü gözönünde bulundurursak,POSTA ÜCRETLERİNİN GİDER GÖSTERİLMESİ hususunda da müfettişlerin ne şekilde uygulama yapacağı hususunu merakla bekliyor ve tüm arkadaşlarımın bu konuda bilgi edinmesini rica ediyorum.
    UMARIM T.N.B. YÖNETİMİ BU KONUDA HAKLI ÇIKAR.

    Slm arkadaşlar; M Plakalı araç satışları nasıl oluyo,Ticari tahdidli şekilde direk satış yapılabiliyomu. eğer yapılmıyo ise Yapılmış bir ticari M plakalı aracın satış sözleşmesini fesihname ile iptal edip,yeniden satmakmı gerekiyo.Tabiki önce normal plakaya çevrilecek.
    Bir satş yapılmış M plakalı ama alıcı şimdi üzerine tescil yaptıramıyo.
    NOT:Alıcının ikametgah ilçesinde tahdit bulunmamaktadır.
    Herkese tşl.ler.iyi çalışmalar.

    Arkadaşlar Bir Müteahhit şöyle bir taahhhütname yaptırdı.
    ...........Şirketi uhdesinde kalan .................tamirat(onarım işinde) işinde 31.12.2010 tarihine kadar (inşaat mühendisi)şantiye şefi olarak asgari ücretle çalışacağımı taahhüt ediyorum.
    makbuzunu keserken asgari ücret ve süre toplamı çarpımından harç damga kesmeme rağmen teftişimde müfettiş harç damga eksikliğinden tamamlama çıkarttı.
    Lakin tüm genelgelere baktığımda asgari ücretxsüreden alınacağını okudum.yaptığım işlem doğrumu yada sizlerin bildiği bi genelge varmı.Mühendisler odasının belirlediği ücretler konusunda müteaahhitler için bi ücret bulamadım.
    teşekkürler........

    Çok Teekkür ederim ama kafam şurda karışıyo,Trafikçe tescil edilen traktörün ziraat odasınca tescil edilmesine ne gerek var.Benim bildiğim trafikçe tescil edilmeyen diğer lastik tekerlekli araçların Sanayi ve Ticaret amaçlı olanlar TİCARET ODALARINCA, Tarım ile ilgili İş Mak. ZİRAAT ODALARINCA,Motorsuz olanlar ise Belediyelerce tescil edilir.
    Yani bir aracın 2 tane tescil birimi olmaması gerekmezmi,

    İş Makinası veya Zirai traktörlerin tescili için Ziraat odalarına bilgi veriliyomu,Bugün bir vatandaş geldi.Bir traktör aldığını ve tarım için Zirai olarak kullandığından ziraat odasınca tescil edilmesi ve satış işlemini yapan noterliğinde ikamet edilen ziraat odasına bir nüshasının gönderdiğini söyledi.
    Zirat odası tescil için harç alınacağını ve bununda 250,00.-tl tuttuğunu söylemişler.Bu konuda genelge aradım ama bulamadım.Bilgisi olanarkadaşlar varmı.Teşekkürler..

    Benzer bir durumda kalan ve soruşturma geçiren noterimiz var.bence dikkat etmek gerek,
    Bir Noterimiz eksikliği gidermek için vekaleti aynı yevmiye ile düzeltip vatandaşın işini görmüş,ama düzeltilen vekaletnamenin bir fotokopiside vatandaşda varmış.daha sonra bu vekalet ve aslı bi şekilde cumhuriyet savcılığında işlem görmek için alındığında içeriğin farklılığına varan savcı noter hakkında Evrakta sahtecilikten soruşturma başlatmışdı.Sonucundan bilgim yok..
    Bende e-devleten bilgi alamadığımda trafik tescilden bilgi alıp satışı öle yapıyorum.
    saygılar....

    VALLA BEN YAPMADIM.VEKALET DÖNEMİ OLDUĞU İÇİN MAKTU YAPSAM EKSİK ALDIN DİYEBİLİRLER.10.1 DEN ALSAM FAZLA ALDIN DİYEBİLİRLER.YUKARI TÜKÜRSEN BIYIK,AŞAĞISI SAKAL....

    Arkadaşlar sorumlu yönetici sözleşmesi yaparken sorumlu yöneticinini diplomasını müstenit olarak almak yeterlimi,sizlerde sorumlu yönetici sözleşmesini yapmadan önce sorumlu yönetici belgesi istiyomusunuz. Benim bildiğim sözleşmenin içeriğinde de olduğu gibi sorumlu yöneticinin atanması noter onaylı sözleşmenin odaya sunulmasını takiben alınacak olan sorumlu yönetici belgesi ile yapılır.
    Bazı Noterliklerde önceden sorumlu yönetici belgesi sözleşme yapılmadan önce alınıyormuş.Ama ben şimdiye kadar hiç almadım.İkilemde kaldım.hangisi doğru.

    HZ.ALİ'nin "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." Sözünü hatırlatarak tabiki bizler mevzuata uymak zorundayız.tabiki genelgeye uyup ne denilmişse onu yapacağız.Ama öğrencilere yardımcı olmak konusunda TNB'nin birşeler yapması gerekli,Noterlerimizinde bu konuda çok hassas olduğunu biliyorum.Kimse karşı çıkmaz......

    Birliktelik sağlanması açısından güzel ama öğrencilerin yerine koyuyorumda kendimi pahalı değilmi arkadaşlar.Öğrencilere yardım etmek gerekir.