Posts by nese

    İmza atamayan kişilerden harç, damga, değerli kağıt alınmayacağı için onlar için ayrı kodlar oluşturuldu 54.1 ve devamı aynı işlemde hem okuma yazma bilen hemde bilmeyen olabilir bunun içinde harcına değerine göre ayrılan kodlar var 54.1ve alt kodlarını incelerseniz biraz fikir sahibi olabilirsiniz.

    Hukuk - 23113


    Ankara, 06.10.2011
    Özü: 6100 sayılı HMK. nun 206. maddesinin uygulama şekli hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    Birliğimize yapılan başvurulardan, 1 Ekim 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı HMK nun 206 ncı maddesinde yer alan “imza atamayanlar” ibaresi kapsamına kimlerin gireceği ve bunlara ait tüm noterlik işlemlerinin düzenleme biçiminde yapılıp yapılmayacağı hususlarında tereddüde düşüldüğü anlaşılmakla, konu Yönetim Kurulumuzda görüşülmüş ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmesine karar verilmiştir.


    Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen ve Yönetim Kurulumuzun 06.10.2011 günlü toplantısında görüşülen 28.09.2011 tarihli ve 11014 tarihli ve 24422 sayılı yazıda:
    “Bilindiği üzere; 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun, imza atamayanların durumu başlıklı 206. maddesi, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 297. maddesine karşılık gelmekte olup, söz konusu 297. madde de "imza atamayanlar" ibaresi yerine "imza vaz'ına muktedir olamıyan veya yazı bilmeyen şahıs" ibaresi kullanılmaktadır ve bu ibare ile, okuma yazma bilmeyenler veya (örneğin iki elinin de olmaması sebebiyle) imza atmaya muktedir olmayanların kast edildiği hususu uygulamada yerleşmiş bulunmaktadır. Bu ibare değişikliğiyle amaçlananın, uygulamada yerleşmiş bir duruma ilişkin dil yönünden sadeleştirme yapılması olduğu ve "imza atamayanlar" ibaresinden yine okuma yazma bilmeyenler veya imza atmaya muktedir olmayanların anlaşılması gerektiği düşünülmektedir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun, imza atamayanların durumu başlıklı 206. maddesi, Kanunun "İspat ve Deliller" başlıklı dördüncü kısmının, "Belge ve Senet" başlıklı ikinci bölümünde düzenlenmiştir. Anılan maddenin 1. fıkrası, "İmza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki işlemleri içeren belgelerin senet niteliğini taşıyabilmesi, noterler tarafından düzenleme biçiminde oluşturulmasına bağlıdır." hükmünü içermektedir. Madde metninden de açıkça anlaşıldığı gibi, imza atamayanların senet niteliğini taşıması istenen hukuki işlemlerinin, noterler tarafından düzenleme biçiminde yapılması gerektiği öngörülmüştür. Senet yazılı bir belgede açıklanan irade beyanıdır (Bkz. Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, 2001). Ancak "senet" kavramı anlamı içinde, bu irade beyanının kişinin aleyhine delil teşkil etmesi hususunu da doğal olarak barındırmaktadır. Bu itibarla, hangi hukuki işlemlerin "senet niteliği" taşıması gerektiğinin açıklanan hususlar göz önünde bulundurularak, somut olayın özelliklerine göre değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.” denilmektedir.


    Bu görüşün tetkiki ve konuyla yakından ilgili akademisyenler ile yargı çevrelerinden alınan görüşler ve yapılan müzakereler sonucu;
    Okur-yazar olmayan ve fiziki engelleri sebebiyle imza atmaya muktedir olmayan kimselerin yapacakları hukuki işlemleri içeren tüm belgelerin senet niteliğini taşıyabilmesi için HMK. nun 206 ncı maddesi doğrultusunda düzenleme şeklinde yapılması gerektiği,


    Aynı maddenin son fıkrasında yer alan bağışıklığın kişilerin şahsına getirilen bir muafiyet hükmü niteliğinde olması nedeniyle, bu işlemlere katılanların tümü imza atamayan kişi/kişilerden oluşuyorsa işleme harç, damga vergisi ve değerli kağıt muafiyeti uygulanacağı; diğer durumlarda ise imza atamayan kişi/kişilere noter harcı muafiyeti uygulanacağı, imza atabilen kişi/kişilerden ise harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinin tahsil edilmesi gerektiği,
    düşünülmektedir.

    Bilgileri ile buna göre uygulama yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,




    Fahri KÖSE
    BAŞKAN
    (Beyoğlu 37. Noteri)





    (GENEL YAZI:102 )

    Zonguldak Uzunmehmet Lisesinden mezun şu an sigortacılık ve bankacılık okuyan kuzenime Zonguldak veya Çaycuma çevresinde iş arıyoruz. O çevrelerde deneyimsiz eleman ihtiyacı olduğunda irtibata geçerseniz sevinirim. Çatalzeytin Noterliği/İmzaya yetkili katip Neşe Kırık
    Tel:0366 516 21 31

    ARKADAŞLAR BİR ARAÇ SATIŞI GELDİ RUHSATIN ÜZERİNDE TRAFİKTEN ÇEKİLMİŞTİR MÜHRÜ VAR. NE YAPMAM GEREKİYOR

    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim ama birşey daha sormak istiyorum.Noterliğe sadece alıcı geldi satıcıda gelmek zorunda mı yoksa satıcıya göndericekmiyiz

    Arkadaşlar araç satışı adres düzeltme beyanı geldi.Satış sözleşmesinde adres İstanbul yazılmış,Kastamonu olarak düzeltilecek ikametgah belgesi alıyorum.Yaptığım işlemi nerelere göndermem gerekiyor vezne maktu zaten.

    Arkadaşlar kolay gelsin herkese iyi haftalar. Bir araç satışı için geldiler.Ruhsatta rehinlidir yazıyor, sorgulama yaptım rehin yok gözüküyor rehin kaldırma yazısı istedim bu araç satışında ruhsatı değiştirmeleri mi gerekir yoksa normal araç satışı gibi yapılır mı yada rehin kaldırma yazısı isteyerek yapmak mı daha doğru olur?Sorgulamada rehin gözükmediği için normal araç satışı gibi yapılabilir mi? Biraz karışık oldu sanırım kusura bakmayın :-\

    Arkadaşlar kolay gelsin.Kooperatif hisse devir sözleşmesi yapacağım.Kooperatife bizmi bildireceğiz yoksa ilgili kendisimi bildirecek. Yapılması gereken başka birşey var mı veznede kodu normal şözleşme gibi mi?

    Ben on yılını doldurmuş olsun veya olmasın bilgiler tam çıkmıyorsa işlem yapmıyorum nüfus müdürlüğüne gönderip değiştirmelerini istiyorum.Kimliklerde T.C. kimlik nosu yoksa işlem yapmıyorum.

    Arkadaşlar kolay gelsin iyi haftalar. Personel üye kaydını yapan varsa yardımcı olabilir mi? Personel adı, soyadı, görevi, e posta adresi, kullanıcı adı bölümlerine hiçbirşey yazamıyorum,şifre ve tekrarı, soru ve cevabı birde kps kota bölümüne yazılıyor neden böyle yardımcı olurmusunuz?

    Teşekkür ederim Erkan bey tereddütlü olarak makbuzu 4.13 ten kesmiştim sevindim doğru olduğuna :)

    Arkadaşlar kolay gelsin.Kızılay Derneğinin Karar defterinden aslı gibidir tasdik yapmam isteniyor.Veznede kodu kaç olacak dernek olduğu için farklılık var mı?