Posts by ARZU KOC

    Türk Medeni Kanunu'nun 462. ve 463. maddelerine içerir şekilde bir vekaletname (taşınmaz alım, satım vs.) olacaksa eğer mahkemeden izin almaları gerekir diye düşünüyorum. Avukat vekaleti konusunda izin gerekli değil diye biliyorum. Kolay gelsin.

    Selam arkadaşlar,


    İcra dosyasına konu olan hak ve alacak için bedele karşılık ihale ile gemi satışı yapılmıştır. Bu geminin ilgili icra dosyasındaki alacak hakkının bir başkasına temliki yapılabilir mi?


    Kısaca, aşağıdaki şekilde bir temlik sözleşmesi olur mu?
    ... icra dosyasındaki .... liralık alacağıma karşılık ... ihalesi sonucu tarafıma satışı gerçekleşmiş olan ... şirketine ait ..... özelliğindeki gemi ile ilgili her türlü alacak hakkımı .... liraya .... şirketine devir ve temlik ettim.


    Yardımlarınızı bekliyorum. Kolay gelsin.

    Belgeye talep edenin imzasını almıyoruz. 3.nüshadan sonrasının suret olarak değerlendirilmesi bir yorumdur ve tahakkukla ilgilidir. Aslına bakarsanız mirasçılık belgesi bir onaylama yada düzenleme yahutta asılmıdır? bu sorunun cevabı dahi yok. Suret kaşesi belgenin kullanılacağı makamlarca sanki aslı gibidir tastiği gibi algılanabilir ve bazı kurumların yönetmelikleri gereği sorun çıkabilir. İyisimi korkulu rüya görmektense hiç uyumayın olsun bitsin ;) :)
    [/quote]


    Anladım. Teşekkür ederim. ;)


    Şimdi arkadaşlar yine yorumuma itiraz edecekler :) ama ben yine yazayım; talep belgesi resmi vesika için gereken bir dilekçe mahiyetindedir ve şahitsiz kişinin parmak izi alınır ve daire nüshasına takılır. İlk üç nüsha asıl olmalıdır ve klasör ile cilbenteki nüshalar asıl olmalıdır. (Laf aramızda hiçbir nüshaya suret kaşesi basmazsanız kimsenin burnu kanamaz :))


    Murad Bey, ben 3 asıl nüshadan sonra diğer nüshalara suret harcı aldığım için suret kaşesini de basıyorum. Hiçbir nüshaya suret kaşesi basmamanın mantığını anlamadım.

    2008/25 nolu genelgeye bakmanızı öneririm.



    C) HARÇLAR KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLER


    5766 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 11/a maddesiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin ikinci fıkrası


    "Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz."


    şekilde değiştirilmiştir.


    Yapılan bu değişikliğe göre, kamu idarelerine karşı parasal bir borç altına girilmeyen ve mevzuatın gerektirdiği kurallara uyulacağına ilişkin olarak ilgili kamu kurumlarına hitaben hazırlanan taahhütnamelerin konusuna bakılmaksızın, bunlarda değer gösterilmesi mecburiyeti kaldırılmıştır.


    Bu şekilde örneğin belediyelere verilmek üzere hazırlanan;


    -kendi inşaatını kendi yapacağı,


    -kendi inşaatının müteahhitliğini kendisinin üstleneceği,


    -başkasına ait inşaatın müteahhitliğinin üstlenileceği,


    ve benzeri gibi taahhütnamelerde değer gösterilmesi zorunlu değildir. Damga vergisini gerektirmeyen bu taahhütnameler sadece maktu harca tabi tutulacaktır.


    Dolayısıyla da halen 1987/24, 1989/65, 2001/53, 2001/54, 2002/17, 2003/5 ve 2003/9 sayılı Genelgelerimizde yer alan değer gösterme mecburiyetine son verildiğinden, bu genelgelerin uygulama kabiliyeti kalmamışltır.


    Diğer taraftan, fenni mesuliyet (Teknik personel) taahhütnamelerinin yanı sıra diğer bazı taahhütnamelerin de 5766 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik çerçevesinde değer mecburiyetinin dışında kalıp kalmadığı hususunda Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiş olup, sonucu alındığında ayrıca duyuru yapılacaktır.

    Bende değer gerektirmediğini düşündüm. Fakat araçlar sıfır olduğu için kasko değeri üzerinden harç ve damga almak gerekir mi diye çelişkide kaldım. İlginize teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.

    Selam arkadaşlar.
    Aşağıdaki taahhütnamenin nisbi harç ve damga vergisine tabi olup olmadığı hk. bilgilerinizi rica ediyorum.
    İyi haftalar dilerim.


    "Yurtdışından (ABD, ALMANYA vb. ithal ettiğimiz) .... marka, ... tipi, ... şasi numaralı aracımızın yurtdışında trafik tescil işlemi görmediğini, yeni araç olduğunu ve üretim yılının 2011 olduğunu, aksi takdirde doğabilecek tüm hukuki ve idari sorumluluğuğun firmamıza ait olduğunu beyan ve taahhüt ederiz."

    Selam arkadaşlar,


    Anonim şirket adına müştereken yetkili kişilerden sadece biri şirket adına gayrimenkul satışı ile ilgili vekaletname vermek istiyor. Yetkili diğer kişi şehir dışında olduğundan vekaleti oradan verecekmiş.


    Vekaletnamenin başına "işbu ..... şirketi adına temsile yetkili diğer ...... kişinin verdiği veya vereceği vekaletname ile birlikte kullanılmak tanzim edilmiştir." şeklinde bir şerh düşülerek vekaletname tanzim edilebilir mi? Bilgilerinizi rica ediyorum.

    Selam arkadaşlar,


    Gerçek kişilerin yeni kuruluş defter tasdiki geldiği zaman T.C. kimlik no ile sorgulama yapıldığında isim farklı çıkabiliyor. Örneğin bir bayan kızlık soyismi ile potansiyel mükellef görünür iken, evlenmiş ve evlilik soyismi ile firma kuruyor. Yeni kuruluş olduğu için ben de makbuzu evlilik soyismi ile kesmiş bulunuyorum. Bu durumda nasıl hareket edileceğinin bilgisini rica ediyorum.


    İyi çalışmalar.

    Arkadaşlar nüfus kayıt bilgilerinin tutarsızlığı ile ilgili bir sorum olacak. Herhangi bir işlem yaparken nüfus kayıt bilgilerini KPS'den sorguladığımızda ilgilinin nüfus kaydında aile sıra nosu veya cilt numarası tutmadığı zaman işlemi yapmıyoruz. İlgiliyi nüfus idaresine yönlendirerek nüfus kaydının düzeltilmesini veya nüfus cüzdanının değiştirilmesini talep ediyoruz. Bu konuda çok mu titiz davranıyoruz? Yoksa olması gereken bu mudur? Fikirlerinize ihtiyacım var. Herkese kolay gelsin.