VERASET YOLU İLE ARAÇ DEVRİ

Murisin üzerine kayıtlı olan Araç veya araçların devir işlemlerinde noterliğe müracaat durumunda dikkat edilmesi gereken başlıca hususları şu şekilde sıralayabiliriz;


1. Noterlik dairesinden veya adliyelerden alınması mecburi olan veraset ilamının diğer adıyla mirasçılık belgesinin aslı;


2. Aracın kayıtlı olduğu vergi dairesinden ilişik kesme yazısı,


3. Aracın ruhsatı


4. Tüm mirasçılar ile birlikte noterlik dairesine başvurulur. Mirasçıların veya kanuni vekillerinin başka illerde olması durumunda söz konusu mirasçılar, vekillerine vekalet gönderip işlemin gerçekleştirilmesi sağlayabilirler.


Dikkat edilmesi diğer hususları da şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İntikalden sonra araç halihazırda kullanılmaya devam edecek ise aracın sigortası ve muayenesi olması zorunludur.
  • Muayene var sigorta yok ise mirasçıların birisinin adına sigorta yaptırmak suretiyle yine işleme devam edilebilir.
  • Aracın sigorta ve muayenesi yok ise ve aracın halihazırda durumu muayenesinin yaptırılmasına elverişli değil ise bir başka seçenek olan trafikten çekmeli olarak devri gerçekleştirilebilir. (Bu durumda noterliğe aracın orijinal plakalarının getirilmesi şartı eklenmiştir.)
  • Araç engelli aracı ve ÖTV den muaf ise tüm mirasçılar adına intikalen devri yapılabilir. Şayet mirasçılardan herhangi birisine intikalen devri yapılmak istenirse o zaman vergi dairesine ÖTV si ödenip, ÖTV nin ödendiğine dair yazı ile birlikte noterliğe başvurulabilir.



NOT: İlgili ister ise feragatname ile bir veya birkaç kişi adına direk tescil işlemi gerçekleşebilir. Bunun için ilk önce noterliklerden feragatname yapılmalı, ve alınan feragatname ile tekrar vergi dairesine gidilip her bir mirasçı için ayrı ayrı muris için ayrı ilişik kesme yazıları alınmalı bu iş için alınacak ilişik kesme yazısının feragatnameden sonra olmasına dikkat edilir. (Bu not olarak paylaştığımız kısım hem maddi olarak daha külfetli hem de extra vergi çıkması durumundan dolayı çok fazla tercih edilmez.)


ULUBORLU NOTERLİĞİ

NOTER VEKİLİ

BİLGEN ÖZEL

NOT: Burada yazılan bilgiler, güncel kanun, yönetmelik veya tebliğlere göre değişiklik gösterebilir. Bu yazı tamamen bilgi paylaşım amaçlı olup kesin yargılar içermemektedir.

    Yorumlar 2