israr üzerine işlem

  • Merhaba arkadaşlar,



    Meslekte dilden dile dolaşan bir efsane cümle vardır. "israr üzerine yapılmıştır"



    Kendi Noter'im ve diğer bir çok Noter'inde böyle bir dayanakları mevcuttur. Başta akla hoş görünsede, NK bazı maddeleri ile çelişkili olan bu dayanağın hukuki dayanağını bu güne kadar öğrenmiş değilim.



    Sizlerden ricam şudur ki , bu hususla ilgili dayanak oluşturabilecek kanun, yönetmelik, tüzük, genelge var ise burada paylaşmanızdır.



    Yardımlarınızı bekliyorum

  • Bişiler buldum bir inceleyin isterseniz. Bir kısmını kopyaladım tamamı ektedir.



    Noter geçerli bir hukuki işlemin yapılmasını sağlamakla yükümlü oldu- ğundan yapılmak istenen hukuki işlemin yokluk, askıda geçersizlik yahut iptal edilebilirlik gibi bir sakatlıkla malul olabileceği hallerde ilgililerin dikkatini çekmek zorundadır[38]. Noterin böyle bir ikazı yapmasına rağmen ilgililer bu işlemi yapma konusunda ısrar etmekteyseler noter nasıl bir tavır takınacaktır? Bu durumda noterin, ilgililerin yapmak istedikleri işlemin geçerliliğinin kuşkulu olduğunu ve ilgililere bu işlemin belgelendirilmemesini tavsiye ettiği hususunu belgelendirilmek istenen belgenin içine yazılı olarak kaydetme hak ve yetkisine sahip olduğu kabul edilmektedir. Buna karşılık, şayet ilgililerin yapmak istedikleri hukuki işlem aşikâr surette yanıltıcı, şekil kurallarına, hukuka yahut ahlaka aykırı ise bu durumda noter, belgelendirme işlemini reddedecektir[39]. Örneğin, gerek doğrudan doğruya gerekse kanuna, ahlaka ve adaba aykırı vasiyetlerin iptali istenebilir (TMK m. 504, 557/3, BK m. 19-30). Bu nedenle, vasiyeti geçersiz kılacak arzuların beyan edilmesi durumunda noter vasiyette bulunanı ikaz etmeli, onu vasiyetini düzeltmesi konusunda iknaya çalışmalı; vasiyetçinin ısrar etmesi durumunda ise vasiyetnameyi belgelendirmekten (düzenlemekten) kaçınmalıdır[40]
    Yapılmak istenen işlem ile ilgililerden birinin hileye düşürüldüğü ya da sömürüldüğü anlaşılmakta ise noterin bu durumda söz konusu ilgilinin dikkatini çekmesi gerekmektedir[41]. Örneğin, kefil, noter huzurunda kefalet taahhüdünde bulunacaksa noterin onu sorumluluğun sonuçları hakkında bilgilendirmesi ve böylelikle aceleci davranmasını önlemesi gerekir[42]. İlgililerden birinin sözleşme koşullarında değişiklik yapılmasını istemesi durumunda işlemin ilgililerin muhtemel riskler hakkında bilgilendirilmesi de noterin aydınlatma yükümlülüğünün bir gereği olarak kabul edilmektedir[43

    Dosyalar

    • 07.pdf

      (168.44 kB, 321 defa indirildi, son indirme: )

    Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlamaz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ·٠♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥٠· Ezgi ().

  • Bu bir hukukçunun görüşü velakin onun bile dayanağı yoktur. Bunu biliyoruz ama bize dayanak lazım. Ben her ne kadar böyle bir dayanak olmadığını bilmeme rağmen zaman zaman bu hususla ilgili israrlar olmaktadır. Elimiz sağlam olsun :)

  • O zaman hukukta denir ki;



    "İddia eden iddiasını ispatla mükelleftir."

    Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlamaz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ·٠♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥٠· Ezgi ().