Müşterek yetki

  • Arkadaşlar; Müşterek yetkili şirketlerde, ilgililerin ayrı yerlerde olması nedeniyle ayrı noterliklerden yetki verebildikleri işlemler hakkında ki genelge/genel yazı bulamıyorum. Nasıl ve hangi işlemler için yapabildiği hakkında bilgisi olan meslektaşlarımın cevaplarını bekliyorum. Teşekkürler.

    Hiçbir zaman çıktığın kapıyı hızla çarpma, geri dönmek isteyebilirsin.!

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen zeyyal ().

  • Hukuk 8501
    Ankara, 21.5.2004
    Özü: Şirket temsilcilerinin ayrı yerde bulunmaları halinde yapılacak işlem Hk.


    G E N E L G E
    ( 24 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Şirketi MÜŞTEREK imzaları ile temsil ve ilzam yetkisini verilen kimselerin ayrı yerlerde olması durumunda, işlemin her bir temsilcinin bulunduğu ayrı noterliklerde onaylanmasının ve işlemin bu şekilde tekemmül ettirilmesinin mümkün olup olmadığı konusunda görüşleri sorulan ve Yönetim Kurulumuzun 14.05.2004 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 02.04.2004 günlü ve 07392 yazısında;
    ...Kanun koyucu ticari mümessiller ve diğer ticari vekiller bakımından Borçlar Kanununun 32 ve devamında yer alan genel hükümler dışında Borçlar Kanununun 449-456 ncı maddelerinde özel bir düzenleme getirmiş bulunmaktadır.
    Bu düzenlemeye göre;
    Birlikte ticari temsil yetkisi; müessese sahibinin birden çok ticari mümessiller aracılığıyla birlikte temsilidir. Birlikte temsil yetkisi verilen ticari mümessiller birlikte davranmak zorunluluğundadırlar, fakat bunu aynı zamanda yapmakla yükümlü değildir. Bununla birlikte ticari mümessilin tek başına yaptığı eyleme teşebbüs sahibi ya da diğer ticari mümessiller tarafından birlikte sonradan onay verilebilir.
    Bu nedenle;
    Herhangi bir şirketin temsil ve ilzam yetkisinin MÜŞTEREK imza ile kabul edildiği hallerde, temsilcilerin ayrı yerlerde olması durumunda noterlik işleminin her bir temsilcinin bulunduğu ayrı noterliklerde onaylanmasının ve işlemin bu şekilde tekemmül ettirilmesinin mümkün olduğu düşünülmektedir...
    denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

  • Çok teşekkür ederim.Sanırım işlemin içine diğer yetkilin yaptığı işlemle birlikte geçerli olacağını not düşeceğim.?