DEFTER BEYAN

  • 07.03.2019

    Bilindiği üzere defter beyan sistemi ile ilgili olarak;

    A) 09.02.2019 günlü ve (IX) sayılı duyurunun

    6 ncı maddesinde,

    Noterlik demirbaşında kayıtlı amortismana tabi iktisadi kıymetlerin sisteme kaydı

    Noterlik demirbaşına kayıtlı olmakla birlikte amortisman süresi bitmiş veya bitmemiş iktisadi kıymetlerin devir fişi ile kayda alınması,

    7 nci maddesinde,

    Noterlik demirbaşına kaydedilmek üzere yeni satın alınan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin kaydı

    13 ve 14 üncü maddelerinde,

    Posta/Tebligat giderleri için posta pulu kullanılması halinde pul tutarlarının gider kaydı

    hususlarında açıklama yapılmış,

    B) 25.02.2019 günlü ve (XI) sayılı duyuruda ise 2019 Ocak dönemine ilişkin Defter Beyan Sistemine yapılması gereken kayıt süresinin 15.03.2019 günü sonuna kadar uzatıldığı bildirilmişti.


    C) NOTERLİKLERİMİZDEN SON GÜNLERDE ALINAN MÜRACAATLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GİB YETKİLİLERİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER SONUCUNDA AŞAĞIDAKİ DUYURUNUN YAPILMASI GEREKMİŞTİR.


    1-Evvelki yıllarda iktisap edildiği tarihte iktisap bedeli amortisman uygulama sınırı altında kalan demirbaşların devir fişi ile defter beyan sisteminde sabit kıymet yönetimine aktarılması gerekli bulunmamaktadır.


    2-Aynı şekilde bugün iktisap edilen ve bedeli amortisman ayırma sınırının (1.200 TL ) altında kalan demirbaş alımlarının doğrudan diğer kaydının yapılmasından sonra bunların defter beyan sisteminde sabit kıymet yönetimine kaydına gerek bulunmamaktadır.


    3- Posta/Tebligat giderleri için posta pulu kullanılması halinde;

    -Pul tutarları için PTT müdürlükleri tarafından fatura düzenlenmesi halinde bu faturaların gider kaydedilmesi yeterli olacaktır.

    -Fatura alınamaması halinde ise pul giderleri 19.02.2019 günlü ve (IX) sayılı duyurudaki açıklama çerçevesinde gidere kaydedilecektir.

    Meslektaşların bilgisine sunulur.