ölünceye kadar bakım söz.

  • ÖLÜNCEYE KADAR BAKMA AKDİNE YAZILACAK TARAF SÖZLERİ :


    Oturumda hazır bulunan bakılacak olan............. tanıkların yanında söz alarak dedi ki... :


    Maliki bulunduğum ........... YTL değerindeki (Değeri belirtilmezse tapu tescil etmiyor, emlak değerinden az olamaz) .........taşınmaz malımı/mallarımı (Tapu Kayıtları açıkça aynen yazılacaktır) ölünceye kadar bakma kaydıyla ..................... 'ya temlik ettim. (Gerekirse tapuda yapılacak intikal vs. işlemler için yetki verilebilir, ancak üçüncü şahsa ayrıca vekalet yapılması yararlı olur, çünkü TNB Vezne Programı ölünceye kadar görüp gözetme + vekalet harcını müşterek almadığı için) Bakım borçlusu bu sözleşmeyi değerindede gerekli arttırımlarıda yapmak suretiyle tapu dairesinde tescile ve tescil ile ilgili diğer işlemleride resmi tapu memuru huzurunda yapmaya yetkili olup ayrıca işbu sözleşmenin tanzimi tarihinden itibaren 3 ay içinde (üç ay) içinde Borçlar Kanununun 513. maddesi gereğince kanuni ipotek hakkımı tescil ettirmem gerektiğini bildiğimi de beyan ve ikrar ederim.. Diye sözlerini bitirdi.


    Oturumda hazır bulunan bakacak olan;.....................'da tanıkların yanında söz alarak dedi ki.;


    Bende bakılacak olan .......................'ya ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, hastanalanması halinde tedavi ettirmeyi, kendisine ne şekilde bakılmasını istiyorsa istediği şekilde bakmayı belirli gün ve zamanlarda kendisini istediği yerlere götürüp gezdirmeyi, kabul ettiğimi, bende bakım borçlusu olarak bu sözleşmeyi değerinde gerekli arttırımları yapmak suretiyle tapu dairesinde adıma tescil ettirmeyi ve tescil ile ilgili diğer işlemleride yapmayı kabul ediyorum. Diye sözlerini bitirdi.


    NOT : Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde çıkabilecek bir ihtilaftan dolayı dava açılacak olursa sözleşmenin münderecatına girmeden sözleşmenin şekli yönden Kanuna uygunolup olmadığının mahkemece reezen inceleneceğine dair Yargıtay Kararları mevcuk olduğundan ölünceye kadar bakma sözleşmesinin şekil şartlarına iyice dikkat edilmelidir.Taraflar şekil noksanı ileri sürmeseler bile mahkemece rezen araştırılması zorunludur. Yargıtay kararları vardır. Bu sözleşmede düzenleme ücreti alınmaz tescil defterine tescil edilmez, vasiyetnameler fihrist defterine yazılır (Ziya Gökçe Kitabı Syf.261)



    Değer gösterme zorunluluğu yoktur.Değer gösterilirse nisbi, gösterilmezse maktu vergi alınır.(TNB VEZNE 15.4)Ayrıca "NOTERLİK TAVSİYELERİ"160 ve 161.sayfalar değer gösterme zorunluluğu olmadığını göstermektedir.Değer gösterilebilir.Değer gösterilmezse sorunda çıkmamaktadır diye düşünüyorum.


    (alıntı)

  • arkadaşlar ölünceye kadar bakma akitleri geneldre tapu müdürlüklerinde yapıldığındn uygulama alanı kalmamıştır. bize gelenleri biz tapuy yolluyoz ölüme bağlı tasarruftur ayni vasiyetname gibi işlem görür