TİCARİ PLAKA + ARAÇ SATIŞI (eski makbuz 11.4)

  • işlem kodu 11,4 kodunu söylemedim ki ben vezne güncellemeden önceki faturalı araç satış kodundan kestik dedim. yani şimdiki haliyle faturalı araç satışı binde 8,25. yanlış anlattım herhalde. plaka bedelinin binde 8,25 ini ALIYORUZ

  • Esra hanım; Bu konu ile ilgili olarak daha önce araç satışı ve plaka satışlarının ayrı ayrı yapılabileceğine dair mütabakat sağlanmış idi.Ancak,değerli meslekdaşımız Cafer beyin önerisine karşılık ben bir örnekli soru sordum.Eğer bu soruma karşılıksa cevabınız pek uymamış,lütfen tekrar soru cevapları gözden geçirmenizde fayda vardır diye düşünüyorum. Selamlar


  • Cafer bey; 11.4 araç bedeli verilmeden plaka bedeline geçmiyor,size zahmet,kasko bedeli 30.000 Tl.,Ticari plaka bedeli 8000.Tl. olan bir işlemin sonucunu görebilirmiyiz? Bu bir, ikincisi böyle bir işlem Maktu ve Nisbi bakımdan ay sonu işlemlerinde ayrılabiliyormu? Teşekkür ediyor,saygılar sunuyorum.


    Değerli meslektaşlarım;


    Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak araç satışı-plaka satışı bir arada yapılır, yapılmaz bunu polemik haline getirmek yerine konuyu biraz açmak istiyorum;
    1-Araç satışı bildiğimiz gibi maktu ücret yani harç ve damga vergisi yok,
    2- plaka satışı yine bildiğimiz gibi binde 1,98 harç, binde 8,25 damga vergisine tabi


    araç satışı ve plaka satışının bir arada yapılması ve veznede 11,4 kodundan makbuz kesilmesi halinde maktu araç satış sözleşmesinden sözleşme bedeli üzerinden 1,98 harç, 1,65 damga vergisi tahsil edilmektedir.


    Değerli Cabir abim’in sorduğu soruyu cevaplamak gerekirse ;

    Araç kasko bedeli: 30.000,00-TL
    Plaka satış bedeli : 8.000,00- TL


    Sonuç
    1- maktu ücrete tabi harçsız,damgasız araç satış sözleşmesinde;
    30.000,00-tlX1,98=59,4 TL HARÇ
    30.000,00-TLX1,65= 49,5 TL DAMGA vergisi tahsil edilmektedir.


    2-plaka satışı için
    8.000,00-TL X1,98 = 35,5 TL HARÇ
    X8,25= 66,0 TL DAMGA vergisi tahsil edilmektedir.


    3- araç satışı ve plaka satışının bir arada yapılıp 11,4 den makbuz kesilmesi halinde
    a- Aylık milyonluk raporlarında harca tabi değer( araç bedeli) ne ait milyonluk görünmekte
    b- araç satış ortak hesap dökümünde 11.4’den yapılan araç satışı görünmemektedir.


    4-ekonomik olarak bakıldığında araç satışı ve plaka satışı ayrı ayrı yapıldığında
    a- araç satışı noter ücreti ( plaka değişmemesi halinde) ( VEZNE KODU 11,1 ) 35,40 TL
    b- plaka satışı noter ücreti (VEZNE KODU 10,1) 140,00-TL
    TOPLAM 175,40 TL


    5-araç satışı ve plaka satışının birada yapılması halinde 330,70 TL


    Vatandaşın zararı 330,70-175,40 = 155,30


    Not: noter ücret hesaplamalarına karşılaştırma ücreti eklenmemiştir.


    Buna rağmen ısrarla araç satışı+plaka satışının bir arada yapmak ve veznede 11,4 kodundan makbuz kesmek kararı tamamen siz değerli meslektaşlarımın ,herkesin kararına saygı duyuyorum.


    TNB vezne programındaki 11,4 kodu değişmedikçe araç satışı+plaka satışının bir arada yapılmayacağını ayrı ayrı yapılması ve araç satışının 11,1 , plaka satışının da 10,1'den makbuz'unun kesilmesi gerektiğini düşünüyorum.


    Selam ve saygılar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • Sorunun cevabı çok net,Noterlik bir kamu kurumudur.Kamu görevi yapan kurumlar kamu haklarını korumakla mükelleftirler. Mahmut bey zahmetlerinizden ötürü size çok teşekkür ediyor,saygılar sunuyorum.Cabir Karahasanoğlu


  • Mahmut beye cevap vermiştim damga vergisini noksan aldığımı zannetmiş sanırım.


    esra hanım;
    ben, damga vergisinin noksan alınmasından ziyade-ki damga vergisinin noksan aldığınızı ima etmedim- veznede mevcut 11,4 kod ile makbuz kesilmesi halinde fazladan harç ve damga vergisinin alındığını bu nedenle TNB veznede 11,4 kod ile ilgili gerekli çalışmayı/düzeltmeyi yapıncaya kadar bu kod ile vezneden makbuz kesilmemesi yönünde görüş bildirmiştim.
    selam ve saygılar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • öyle ama her noterin genelgeleri uygulama şekli farklı işlem farkları da bundan olmuyor mu. Yanlış mı düşünüyorum acaba. Benim noterim farklı uyguluyor, karşıdaki noter farklı uyguluyor.

  • Esra hanım gerçek şu ki kişilerin yorum farklılığı ne yazikki var tabi bunda kim suçlu yoruma açıklık bırakanlarmı ? yorumu yapamayanlarmı ? kalmışki bu yorum farklılığı Adalet Müfettişlerimizde bile var böyle olunca sıkıntı doğuyor. Bir başkatip noterinin dediğinin altınamı imza atar, doğru bildiğinin altınamı imza atar bunu tartışalım Noter dedi diye bile bile hata yapılamaz kanaatindeyim.


  • Esra hanım gerçek şu ki kişilerin yorum farklılığı ne yazikki var tabi bunda kim suçlu yoruma açıklık bırakanlarmı ? yorumu yapamayanlarmı ? kalmışki bu yorum farklılığı Adalet Müfettişlerimizde bile var böyle olunca sıkıntı doğuyor. Bir başkatip noterinin dediğinin altınamı imza atar, doğru bildiğinin altınamı imza atar bunu tartışalım Noter dedi diye bile bile hata yapılamaz kanaatindeyim.


    erkan bey;
    çok güzel yazmışsınız teşekkürler,
    selam ve saygılar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

  • Mahmut kardeşim;Esra hanım henüz çiçeği burnunda bir başkatip,zamanla istenen düzeye geleceğinden hiç şüphem yok.Tümünüze başarılar diliyorum.

  • Ticari Plaka satışı yapılıp, satış sözleşmesinin belgesi kısmı altına bir satıra, Vasıta üzerindeki ticari plaka ... Noterliğinden ... tarih ve ... y.no ile onaylı satış sözleşmesi ile satılmıştır denilebilir.


    Mahmut bey'inde belirttiği gibi yeni kod hazırlanıncaya kadar işlemler ayrı yapılabilir.
    Saygılar.

  • SELAM ARKADAŞLAR, SİZİN BU ARAÇ VE TİCARİ PLAKA SATIŞ KONUSUNA KATILMIYORUM. EĞER PLAKA ARAÇTAN AYRILMIŞ İSE TAMAM SORUN YOK. TİCARİ PLAKA ARAÇ İLE BİRLİKTE SATIŞI YAPILACAK İSE NASIL AYRI AYRI İŞLEM YAPILIYOR. BENCE BÖYLE İŞLEMİ 11.4 KOD İŞLEMİNDEN YAPMAK GEREK. BU KOD DA HERŞEY AÇIK VE NET OLARAK BELİRTİLMİŞ.

  • bizde Pazartesi gün yaptık ikisini bir arada yaptık,Zaten 11.4 kodunda araç ve plaka aynı kağıt üzerinde yapılan işlemlerde kullanılır diye yazıyor arkadaşlar

    Sabır, suskunluk değil, işitilmeyen bir feryattır!....<br />Her kişinin değil, er kişinin harcıdır.

  • Değerli meslektaşlarım bu konuyla benim görüşüm 11.4 kesilmesi gerekir , ayrı ayrı yapılınca trafik tescil şube müdürlüğündek memur kabul edince bir sorun olmuyor ama yapılmaması gerekir , Sayın Mahmut abi araç için maktu ücret diyorsunuz damga vs alınmaz diyorsunuz ama boşa çıkmadan ayrı ayrı satışı yapılmaz sadece şahsi düşüncem iyi çalışmalar


    -2001/35-Genelge:"ilgi (1- 01.11.1989 günlü 87,2- 28.02.1991 günlü 13,3- 16.11.1992 günlü 54, 4- 18.11.1998 günlü 55,)genelgelerimizde açıklanan hususlara uyulması ve tahditli ticari taksi, minibüs ve umum servis araçlarının satışlarında "Ticari Taşıt Tahsis Belgesi" görülmeden satış ve devir işleminin yapılmaması ..."-
    2004/73-Genel Yazı: "..tahdide tabi aracın ticari plakası ile birlikte satılmak istenmesi halinde, alıcı şahsın Ticari Plaka Tahsis belgesini ibraz etmesi koşuluyla noterlerce satış işleminin yapılması, tahdide tabi iken trafikten çekilerek satılan ticari araçların plakasının değil de sadece aracın satılmak istenmesi halinde ise ticari plakasının hususiye çevrilmesinden sonra aracın satış işleminin yapılması gerekmekte olup, boşa çıkan ticari plakanın ise araç sahibinin yeni alacağı araca verildiği"

  • değerli arkadaşlarım
    öncelikle, araç + plaka satışı ile ilgili olarak vermiş olduğunuz bilgiler için hepinize teşekkür ederim. ama benim burada anlayamadığım araç'dan plakayı nasıl ayırıyoruz. ve ayrı bir senetle bu plakayı nasıl satabiliriz. ayrıca yaptığımız satış işeminde aracı plakasız olarak mı satıyoruz. ben bu konuyuda anlayamadım.
    Bu konularda beni bilgilendirecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.