VASİYETNAME YABANCILAR İÇİN

  • VASİYETNAME YABANCILAR İÇİN


    VEZNE KODU : 25.1 ( Değer var ise Nisbi Harç ve Damgalı )
    Değer gösterme zorunluluğu yoktur. Değer gösterilirse nisbi, gösterilmezse maktu vergi alınır.



    Noterlik Yasası Yönetmeliği'nin 134 ve 94/59 sayılı genelgedeki formüle göre, tescil edilmesi için Türkiye Noterler Birliği' ne bildirilmelidir.


    Her hangi bir nüfus idaresine bildirilmez. Yabancı ; ehliyet yönünden kendi ulusal hukukuna, şekil yönünden ise işlemin yapıldığı yer yani Türk Hukuku'na bağlıdır.


    Türkçe olarak yazılan vasiyetname tanıklar huzurunda işleme imza atacak noter veya kâtip tarafından okunacak, antlı çevirmen de yabancı dile çevirecektir.


    Vasiyetçiye isteğine uygun olup olmadığı sorusu kendi diline ve uygun olduğu cevabı çevirmen tarafından Türkçeye çevrilerek yetkili memur ve tanıklara duyurulacaktır.


    Tanık imzasının özellikle vasiyetçinin imzasının yanında yeminli çevirmenin imzasının da bulunması gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra antlı çevirmenin vasiyetnamenin altına şerh vermesi bir şekil eksikliğidir.


    Ø Tanıkların Türk Medeni Kanununun 536.maddesindeki yasaklı olmaması gerekir.
    Ø e. Düzenlemeye katılma yasağı
    Ø Türk Medeni Kanunu Madde 536- Fiil ehliyeti bulunmayanlar, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar, okur yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları, kardeşleri ve bu kişilerin eşleri, resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine memur veya tanık olarak katılamazlar.
    Ø Resmî vasiyetnamenin düzenlenmesine katılan memura ve tanıklara, bunların üstsoy ve altsoy kan hısımlarına, kardeşlerine ve bu kişilerin eşlerine o vasiyetname ile kazandırmada bulunulamaz.




    İlgili yabancı ise, Türkçe biliyorsa tercüman almaya gerek olmaksızın vasiyetnameyi tercüme edilmiş pasaportunu kimlik ve rapor alarak iki şahit huzurunda aynen Türk vatandaşına yapılan vasiyetname formunda hazırlanır.


    Eğer, ilgili, Türkçe bilmiyorsa yeminli tercümanda işleme katılıyor. Bildirim ise NK.Yönetmeliğinin 134.maddesindeki forma uygun olarak Ulusal bildirim Merkezi olan Noterler Birliğine gönderiliyor.


    Nüfus müdürlüklerinde kayıtlı olmamaları nedeniyle, bu şahıslar tarafından düzenlenen vasiyetnamelerle ilgili olarak nüfus idarelerine bildirim yapılması ve vasiyetnamelerin gönderilmesi gerekmemektedir.



    -İleride doğacak ihtilafları önlemek için sağlık raporu aldırılır. Bu nedenle sağlık ocağı veya Devlet hastanesine vasiyetname yapacağı da belirtilerek, yazı yazılır. Bu herkes için zorunlu olmayıp yeteneğinde şüpheli bir durum olanlar için yapılması zorunludur.



    -İşlem düzenleme şekline yapılacaktır.
    -İşlemin tüm asıl ve suretlerine ilgilinin vesikalık fotoğrafı yapıştırılır,
    Varsa soğuk damga ile mühürlenir.


    -Fihrist defterine kaydedilir. Not.K.Yönet. 49/son)
    -Sadece pasaport veya ilgilinin kimliği ile yapılabilir.
    -Temsilen (Vekaleten) yapılması mümkün değildir.
    -Birden fazla kişinin ortaklaşa vasiyetname yapmak istemesi Medeni Kanuna göre mümkün değildir.


    - Varsa tapu veya benzeri belgeler istenir ve örnekleri işleme eklenir.
    Mutlaka işlem de yapılan yer ve tarih(rakam+yazı ile) yazılır.
    İşlem ilgili okuryazar değil ise ilgiliye tanıklar yanında okunur ve ilgiliye okunduğu ve son arzularına uygun olduğu beyanı mutlaka tutanağa yazılır.(MK 534 ve 535 md.)


    İşlem aslı bir zarfa konarak mühürlenir ve kasada saklanır.


    -Vasiyetin Örneği Ancak Vasiyet Edene Yada Özel Yetkili Temsilcine Verilebilir.NK 94/3 md.


    -Noterde Beyanı alan ile imzalayan aynı kişi olmalıdır.


    Ali Raşit CINGIL
    Kayseri Beşinci Noteri


    ………..



    YABANCI VE VATANSIZLARIN VASİYETNAMESİ


    Ülkemizde bulunan yabancı uyruklu bir kişi de noterde resmi vasiyetname yaptırabilir.
    Vasiyetname yaptıracak olan yabancı, ehliyet yönünden kendi ulusal hukukuna bağlıdır.
    (Yeni 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Yasa, m.9 ve 20/5)
    Şekil yönünden ise, aynı yasanın 7 nci ve 20/4 ncü maddesine göre, yapıldığı yer yani bizim TMY.sına veya o hukuki işlemin esası hakkında yetkili olan hukukun öngördüğü şekle uyulacaktır. Söz konusu yasanın 20/4 ncü maddesine göre, vasiyetçinin ulusal hukukuna uygun şekilde yapılan vasiyetname de geçerlidir.
    Yabancı-her ne kadar kendi dilinde okuma yazma biliyorsa da Türkçe okuma yazma olanağından yoksundur. Okuma yazma bilenlere ait resmi vasiyetnamenin, yazıldıktan sonra okuması için vasiyetçiye verilmesi yasal bir zorunluluktur. Yabancı da Türkçe yazılmış vasiyetnameyi okuyamayacağına göre, yabancı için uygulanması gereken, okuma yazma bilmeyenlere ait şekil olmalıdır. Yukarıda açıklandığı gibi, okuma yazma bilenler bir neden göstermeden, okuma yazma bilmeyenlere ait şekilde de vasiyetname yaptırabilirler.
    Yabancının isteği çevirmen tarafından Türkçe'ye çevrilerek vasiyetname düzenlenecektir. Yazılan vasiyetname tanıklar önünde çevirmen tarafından yabancıya kendi dilinde okunacaktır. Yabancı yazılan vasiyetnamenin son ve gerçek isteklerini kapsadığını tanıkların önünde çevirmen aracılığı ile söyleyecektir.Tanıklar da önlerinde yabancıya çevirmen tarafından okunduğunu, yabancının son ve gerçek isteklerine uygun olduğunu çevirmen aracılığı ile beyan ettiğini ve kendisini bu işlemi yapmaya yeterli gördüklerini bildirerek imza edeceklerdir.Vasiyetçi ile tanıklar ve noter (veya katibi) arasında çevirmen, konuşup anlaşma vasıtası olduğu için tanık imzasının ve özellikle de vasiyetçinin imzasının yanında çevirmenin de imzasının bulunması zorunludur. Çevirmenin, işlem tamamlandıktan sonra vasiyetnamenin altında şerh vermiş olması yeterli değildir, bir şekil eksikliğidir. Şekil eksikliği nedeniyle iptal edilebilir.(15)
    TNB.nin 1994/59 sayılı genelgesine göre, noterin yabancının vasiyetnamesini, kayıtlı olduğu nüfus idaresine bildirme yükümlülüğü yoktur.TNB. den tescil talebinde bulunma yükümlülüğümüz vardır
    TNB.ne gönderilecek tescil talebinde, yabancının adı soyadı (varsa kızlık soyadı), doğum tarihi ve yeri (bilinmiyorsa doğduğu memleket), adresi veya beyan ettiği ikametgahı, tescili istenen belgenin niteliği ve tarihi, belgeyi teslim eden ya da belgenin tevdi olunduğu noter, kamu mercii veya kişinin adı ve adresi bulunacaktır. Yabancının öldüğü resmi bir belge ile bildirildiğinde, son ikametgahı Sulh Hakimince açılmak üzere vasiyetnamenin noterlikçe C.Başsavcılığına gönderilmesi gerekir.



    VATANSIZ (HAYMATLOS)


    Vatandaşlık bağı ile her hangi bir devlete bağlı olmayan kişidir. TNB.nin 1993/70 sayılı genelgesine göre, yabancılarla eşit statüde olan vatansızların ulusal bir hukuku bulunmadığından, ülkemizde Türk Hukukuna uygun olarak vasiyetname yapabilirler. Vatansız kişinin nüfus kaydı bulunmadığından vasiyetnamesi nüfus idaresi veya başka bir yere bildirilmeyecektir.
    Yabancılar için vasiyetname örneği aşağıdadır.



    YABANCI İÇİN VASİYETNAME ÖRNEĞİ DÜZENLEME ŞEKLİNDE VASİYETNAME




    ikibin altı yılı Haziran ayının on üçüncü günü.13.6.2006


    Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ... noteri ARC...adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği....noterliğinden onaylı...tarih ve .....yevmiye
    sayılı çeviriye dayanarak Mödling Bölge Emniyet Müdürlüğünden verilmiş 04.02.2000 tarih ve P-E-0795905 8 numaralı fotoğraflı pasaporta göre Avusturya uyruklu Kari Steiner kızı Helene Steiner'den olma 11.4.1932 doğumlu halen...adresinde oturduğu, Almanca bilip Türkçe bilmediği antlı çevirmen AD. aracılığı ile anlaşılan Aloisia Ossvvald bana başvurarak antlı çevirmen aracılığı ile bir vasiyetname düzenlenmesini istediğini bildirdi.
    Kendisinin okur yazar olduğu, Almanca bilip Türkçe bilmediği antlı çevirmen aracılığı ile ve bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğu Psikiyatri uzmanı Dr.İG. tarafından verilmiş ve ...il sağlık müdürlüğünce onaylanmış 13.6.2006 tarih ve 262 protokol numaralı sağlık raporu ile anlaşılan ilgilinin bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu anladım.
    Yanında tanık olarak gelenlerden ve gösterdiği...verilmiş...gün ...kayıt ve ...seri numaralı, fotoğraflı....göre... ili....ilçesi... mahallesi/köyü nüfusuna....cilt....aile sıra...sıra numarasında kayıtlı olup, baba adı...ana adı...doğum tarihinin....olduğu anlaşılan.... adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar DE. ile gösterdiği....verilmiş...gün ...kayıt ve...seri numaralı fotoğraflı göre....ili.ilçesi....mahallesi/köyü nüfusuna...cilt...aile sıra...sıra...numaralarında kayıtlı olup, baba adı...ana adı...doğum tarihinin....olduğu anlaşılan adresinde oturduğunu söyle yen, okur yazar SE. tanık olarak geldiklerini söylediler. Her iki tanık birlikte " Bizlerin Türk Medeni Yasasının 536.maddesindeki yasaklı hallerimizin bulunmadığını kabul ve beyan ederiz." demeleri üzerine kendilerinin tanıklığa engel hallerinin olmadığını anladım.



    İlgilinin kimliği hakkında, gösterdiği belge antlı çevirmen AE. ve tanıkların beyanlarından kanı sahibi oldum.
    Vasiyet eden Aloisia Ossvvald antlı çevirmen AE. aracılı ile şu suretle söze başladı:
    ".... ili .. .ilçesi... köyü mevkiinde... pafta
    numara....parsel numarada kayıtlı....m2. büyüklüğündeki tarlada bulunan V2 hissemin tamamını.,.oğlu...doğumlu ÖM.e vasiyet ediyorum. Bu benim son isteğimdir. Bu isteğime uyulmasını istiyorum." diye sözlerini bitirdi.
    Yazılan vasiyetnameyi tanıklar, vasiyetçi ve antlı çevirmen huzurunda okudum. Antlı çevirmen AE. Almanca'ya çevirerek vasiyet-çiye anlattı. Vasiyetçi yazılanların tamamen son ve gerçek isteklerini kapsadığını antlı çevirmen AE. aracılığı ile söyledikten sonra hep birlikte imzalandı, tarafımdan mühürlendi, ikibin altı yılı Haziran ayının on üçüncü günü.13.06.2006



    Vasiyet Eden Aloisia Ossvvald İmza
    Antlı Çevirmen
    AE.
    imza
    Noter (Unvanı)
    Adı ve Soyadı-Ünvanı
    İmza ve Mühür


    Vasiyetname Noter....tarafından yazıldıktan sonra vasiyet eden Aloisia Ossvvald'a önümüzde okunduğunu, antlı çevirmen AE. tarafından Almanca'ya çevrildiğini, adı geçenin vasiyetnamenin son ve gerçek isteklerine uygun olduğunu antlı çevirmen aracılığı ile beyan ettiğini ve kendisini bu işlemi yapmaya yeterli gördüğümüzü bildiririz, ikibin altı yılı Haziran ayının on üçüncü günü.13.06.2006
    Antlı Çevirmen
    AE.
    İmza
    TANIK
    DE.
    İmza
    TANIK
    SE.
    İmza


    Aynı oturumda yazılan bu vasiyetname vasiyet eden Aloisia Ossvvald, tanık DE. , tanık SE., antlı çevirmen AE. ve ben Noter.... tarafından imzalandı, mühürlendi, ikibin yılı Haziran ayının on üçüncü günü.13.06.2006
    Vasiyetçi Aloisia Ossvvald imza
    Antlı Çevirmen
    AE.
    imza
    Tanık
    DE.
    imza
    Tanık
    SE.
    imza
    Noter (Unvanı) Adı ve Soyadı İmza-Mühür