Maliye tarafından imza beyannamesi hk.,

  • Reşit olmayan bir kişi (Bekar) maliye'nin istediği işyeri açılması ile ilgili imza beyannamesi yapabilirmi. Bence yapamaz reşit değil. Sizce ?

    <p>" Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur..."</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen rzye ().

  • Değerli Meslektaşlarım imza beyannamesi , ya vergiye kaydolmak için (İş yeri açarken) veya bankadan kredi çekerken istenmektedir. Mutlaka istisnaları vardır. Dolayısıyla, her iki durumda da küçüğün borçlanması kuvvetle muhtemeldir. Yani sonuç itibariyle borçlandırıcı bir muamelenin dayanağıdır. Bu nedenle bizler yapsak dahi, ilgili merciler veli veya vasinin onay veya muvafakatini aranması gerekir . Bu itabarla Noterlerin ilerde ihtilaf oluşturabilecek bir işleme onay vermesinin gerek kanunen gerekse meslek ahlakı açısından uygun değildir. Dolayısıyla yapılmaması gerektiğini düşünmeme rağmen elbetteki yapacak yada yapılabileceğine inanan meslektaşlarımın var olacağını ve görüşlerinede bu düşüncelerimi kendilerine aktarmış olmam nedeniyle fikir özgürlüğüne inandığımdan saygı duyarım .
    Hayırlı Akşamlar




    Genel olarak
    I. Hak ehliyeti
    MADDE 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.
    Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara ehil olmada eşittirler.
    II. Fiil ehliyeti
    1. Kapsamı
    MADDE 9.- Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.
    2. Koşulları
    a. Genel olarak
    MADDE 10.- Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
    b. Erginlik
    MADDE 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.
    Evlenme kişiyi ergin kılar.
    c. Ergin kılınma
    MADDE 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
    d. Ayırt etme gücü
    MADDE 13.- Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.
    III. Fiil ehliyetsizliği
    1. Genel olarak
    MADDE 14.- Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.
    2. Ayırt etme gücünün bulunmaması
    MADDE 15.- Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.
    3. Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar
    MADDE 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.
    Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar.

  • Raziyecim konuyu gündeme getirdiğin için tsk.:)Bende bu konuda sizlerle aynı görüşü paylaşıyorum.Sonuçta reşit olmayan biri kendi adına işlem yapamaz .Bu konudada diyerlerinde olduğu gibi muvafakat olması gerektiğini düşünüyorum.En basitinden okuyan öğrenci bile kendi kredi taahhütünü muvafakatsız yapamıyor.Noter hanımda tereddütte halen noterler birliğine sormayı düşünüyor.

  • Nilüferciğim daha öncede seninle bu konuda görüştük bana gelse bu işlem yapmam ama nitekim hatırlıyorsan sana yap diyenler de oldu.Noter hanım sorsun TNB 'ye sonucunu da bizlerede söylersin :) İyi çalışmalar

  • Benim görüşüm yapılabileceği yönündedir, ayrıca İmza beyannamesi borçlandırıcı bir işlem değildir


  • Bir kişinin hukuki işlem yapabilmesi için fiili ehliyetinin olması gerekir. Bu da 18 yaşının tamamlanması ile kazanılmaktadır. Dolayısıyla sorulan işlem yapılamaz. (Ayrıca bu işlem borçlandırıcı nitelikte olmayıp, buna dayanılarak bir kamu kuruluşunda işlem yapılacağından sıkıntılı sonuçlar doğurabilir diye düşünmekteyim.)

  • Reşit olmayan küçükler kanuni velisinin muvafakatı ile vergi mükellefi olabilir ayrıca yine kanuni velisinin muvafakatı ile bu mükellefiyetine ilişkin işlemleri yapabilir diye düşünüyorum.


    İmza beyannamesinin başlık kısmına küçük bir açıklama yapılması gerektiği kanaatindeyim.




    İMZA BEYANNAMESİ


    [i]

    İşbu İmza Beyannamesi sadece vergi siciline tescil için geçerli olup
    başka amaçla kullanılamaz


    --------------------------------------------------------------------------------


    . . .

  • İbrahim bey Reşit olmayan küçükler kanuni velisinin muvafakatı ile vergi mükellefi olabilir fakat sorumluluk yine velilerdedir. Küçük kendi adına velinin muvafakatı olsa dahi imza beyannemesi düzenleyemez görüşündeyim. Çözüm ise ailenin vereceği taahhüt ve muvafakatlardadır. sizin verdiğiniz örnek yapılabilirmi yapılamazmı kesin birşey diyemiyorum.

  • Reşit olmayanlar için sadece veli muvafakatnamesi ile (işyeri açılışı için verilen) imza beyannamesine gerek kalmadan maliye-vergi dairesinde işlem yapılabilmektedir.

  • Değerli arkadaşlar;
    Vergi dairelerinin farklı uygulamalarının olması sizi yanıltmasın.


    Kısa bir hafıza yoklaması yapalım. Reşit olmayan üniversite öğrencilerinin öğrenim ve burs kredi senetlerini imzalamaları için kanuni veliden -varsa vasi, kayyım- yazılı muafakat istemiyormuyduk. ? Bunu mümkün kılan yasal dayanak burada da aynıdır.


    Meslektaşımız sayın Özgür İltaş'ın konuyla ilgili yazısında açıklayıcı ve yeterli açıklamalar var. Ayrıca uzun uzun yazmaya lüzum olmadığını düşünüyorum.


    Saygılarımla efendim ...