5901 sayılı kanun

  • 5901 sayılı kanun ile vatandaşa verilen kimlik ile araç satış sözleşmesi gerçekleşiyormu bununla ilgili genelge, genel yazı bilgisi olan paylaşır ise çook müteşekkür kalırım :) Kolay gelsiiin

  • Değerli Meslektaşım


    5901 sayılı kanunun içeriği olarak sanırım lakin Mavi kart 5203 saylı kanun 29 maddesi ile tanınan bir haktır. Vatandaşlığını kaybedene kadar sahip olduğu malları korumak için verilen bu kimlik kartları ile tüm resmi kurum ve kuruluşlarda bu kimlik dayanak alınır. Tabiki mavi kartı olan vataşladımızın Türkiyedeki her türlü resmi işlemlerini bu kimlikle gerçekleştirebilirler ve araç satışı yapabilirsiniz.


    İlgili olarakta; Kanun Numarası : 5901 Kabul Tarihi : 29/5/2009 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 12/6/2009 Sayı : 27256
    Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan haklar
    MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve kendileri ile birlikte işlem gören çocukları; millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü, seçme ve seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç edinme veya ev eşyası ithal etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler.
    Ve Yine;
    ELEKTRONİK ORTAMDA ARAÇ SATIŞI UYGULAMASI
    SIKÇA SORULAN SORULAR (120)


    ALICILAR İÇİN ADRES BELİRLEME
    99 İle Başlayan Kimlik Numarasına Sahip AlıcıAKS den adres geliyor ise; gelen adres el ile AKS standardında girilir. AKS den adres gelmiyor ise; Beyan edilen adres el ile girilir. Vergi Numarasına Sahip Alıcı Beyan edilen adres el ile girilir. Normal Alıcı AKS den adres gelmesi zorunludur. Eğer adres gelmiyor ise, Nüfus İşleri Dairesi’ne adres beyanıyapılmak zorundadır. Tüzel Kişilik AlıcıTüzel kişilik GİB den sorgulanır, adresde eksiklik var ise, Beyan edilen adres el ile girilerek tamamlanır.Vatandaşlıktan Çıkan/çıkartılan Alıcı AKS den adres gelmesi zorunludur. Eğer adres gelmiyor ise, Nüfus İşleri Dairesi’ne adres beyanı yapılmak zorundadır.


    Saygılarımla

  • 28.12.2007 Tarihli 153 Numaralı Genel Yazı

    Hukuk- 26421


    Ankara, 27.12.2007


    Özü: 5203 sayılı Kanun Hk.


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE



    İlgi: a) 08.04.2005 tarihli ve Hukuk 4861 (14) sayılı Genelgemiz.


    b) 08.04.2005 tarihli ve Hukuk 4862 (38) sayılı Genel Yazımız.



    Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile değişik 11.2.1964 tarihli ve 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 29 uncu maddesinin ve bu hükmün uygulamasına dair Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 27.10.2004 tarihli ve 2004/15 sayılı genelgesinin uygulamasına dair esaslar ilgi genelge ve genel yazımızla duyurulmuş idi. Bu kez Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan 07.11.2007 günlü ve 23859 sayılı yazıda, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 08.10.2007 tarihli ve 57893 sayılı yazısı da eklenerek, anılan Genel Müdürlüğün 27.10.2004 tarihli ve 2004/15 sayılı Genelgesindeki hükümler doğrultusunda işlem yapılması hususunun noterliklere duyurulması istenmekle, konu Yönetim Kurulu’nun 14.12.2007 tarihli toplantısında görüşülmüştür.



    İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği 08.10.2007 tarihli ve 57893 sayılı yazıda;


    “ 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 06/07/2004 tarihli ve 25514 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5203 sayılı kanunla değişik 29 uncu maddesi;


    "Bu Kanun gereğince Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler, kayıp tarihinden başlayarak yabancı muamelesine tabi tutulur. Ancak doğumla Türk vatandaşı olup da, İçişleri Bakanlığından vatandaşlıktan çıkma izni alanlar ve bunların vatandaşlıktan çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocukları; Türkiye Cumhuriyetinin milli güvenliğine ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü ve seçme seçilme, kamu görevlerine girme ve muafen araç veya eşyası ithat etme hakları dışında, sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı kalmak ve bu hakların kullanımını ilgili kanunlardaki hükümlere tabi olmak şartıyla Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Kanunun 33 ve 35 nci madde hükümleri saklıdır." hükmüne amirdir.


    Ayrıca ilgi (a)'da kayıtlı Başbakanlık genelgesinde " Doğumla Türk Vatandaşı olup da, İçişleri Bakanlığından vatandaşlıktan çıkma izni almak suretiyle Türk Vatandaşlığını kaybedenler ve bunların vatandaşlıktan çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının, 403 sayılı Kanunun 29'uncu maddesi ile kendilerine tanınan haklardan yararlanmaları amacıyla İçişleri Bakanlığı tarafından bir belge verilmektedir. Kurum ve kuruluşlar kendilerine yapılan müracaatlarda 403 sayılı Kanunun 29'uncu maddesinin uygulanması için söz konusu belge ile birlikte müracaat sahibinin vatandaşı olduğu ülke makamlarınca verilen kimlik belgesi dışında başka bir ispat belgesi talep etmeyeceklerdir.
    Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi görev alanlarına giren konularda, 403 sayılı Kanunun 29'uncu maddesi kapsamındaki kişilerle ilgili iş ve işlemlerde kendi özel kanunlarında mevcut yabancılar için getirilmiş kısıtlayıcı hükümler değil, mezkûr Kanunla getirilen özel düzenlemeler dikkate alınarak işlem yapılacaktır." şeklinde düzenleme yer almaktadır.


    Bunun yanı sıra ilgi (b) de kayıtlı Genelgemiz ile uygulayıcı kurumlar bilgilendirilmiştir. İlgi (b)'de kayıtlı genelgemiz Genel Müdürlüğümüzün resmi web sitesi olan http://www.nvi.gov.tr adresinde de yer almaktadır.



    Yukarıda belirtilen Kanun ve Genelgeler doğrultusunda işlem yapılmadığına ilişkin dilekçe, ilgisi nedeniyle Bakanlığınıza gönderilmiştir. Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.” Denilmektedir.


    Bilginizi gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.



    Saygılarımla,




    BAŞKAN




    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)