ŞUF'A HAKKI (ÖNALIM) SÖZLEŞMESİ

  • MERHABA ARKARDAŞLAR
    ŞUF'A HAKKI İLE İLGİLİ BUGÜN BİR SÖZLEŞME HAZIRLAMAM GEREKİYOR. BU SÖZLEŞMEDE ARSANIN DEĞERİNİ YAZMAM GEREKLİ, BUNUN İÇİN ARSA RAYİÇ DEĞERİNİ İLGİLİDEN İSTEYECEĞİM, SÖZLEŞMEDE AYRICA BU HAKKIN KULLANILMASI İLE İLGİLİ SÜREYİ VE TAPUYA MÜNFERİDEN ŞERH YETKİSİNİ YAZACAĞIM. BUNUN DIŞINDA SÖZLEŞMEDE YAZMAM GEREKEN BİRŞEY VARMI.? ŞUF'A HAKKI SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIRSANIZ SEVİNİRİM.

  • Cebri artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.


    Önalım hakkından feragatin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir.


    Ön alım hakkından feragat satıştan önce veya sonra yapılabilir.


    Değer gösterilmesi zorunlu değildir.



    İlgili kanun maddeleri;


    Medeni kanunun ilgili hükmü:


    TMK 733/2 BİRİNCİ CÜMLE

    b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre
    Madde 733- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.
    Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.
    Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.
    Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


    -2007/35-Genelge :"...Yasanın tanıdığı bir hak olması nedeniyle kanuni önalım hakkı için bir sözleşme yapılmasına ve bunun tapu kütüğüne şerhine gerek bulunmamakla birlikte, Türk Medeni Kanununun 733. maddesi gereğince bu haktan feragat edilmesi halinde bunun geçerli olabilmesi için resmi şekilde düzenlenmesi ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekmektedir.
    Kanunda, bu sözleşmenin "resmi şekilde" yapılacağı hususunda hüküm bulunmaktadır. Kanun koyucu, 2644 sayılı Tapu Kanununun 26. maddesinde olduğu gibi, resmi şekli öngördüğü hallerde yetkili makamı da göstermiştir. Bu maddede, tapu sicil memurları tarafından yapılacağı belirtilen işlemler içinde "kanuni önalım hakkından feragat" işlemi gösterilmemiştir. Kanunlarda yetkili makamı gösteren özel bir hüküm bulunmayan hallerde, Noterlik Kanununun 60. maddesi uyarınca noterler, resmi şekilde yapılması öngörülen bütün hukuki işlemleri düzenlemeye yetkili olduklarından "kanundan doğan önalım hakkından feragat" işlemini de yapabilirler. .."


    Bu arada Aliye hanım yapacağınız feragatnamede işlemin metnini satıştan öncemi yoksa satıştan sonramı yapılacağı değişikliği olmaktadır.


    SATIŞTAN ÖNCE İŞLEME ÖRNEK =


    şu suretle söze başladılar: “Hissedarı bulunduğumuz ……. taşınmazdaki diğer hissedar………. isimli kişinin hissesini………….. isimli kişiye satması halinde şuf'a (önalım) hakkımızı yukarıda adı geçen; hisseyi satın alan şahsa karşı kullanmayacağımızı, bundan feragat ettiğimizi, adı geçen ilgilinin tapuya tek başına şerh verebileceğini şimdiden kabul ederiz …… ”diye sözlerini bitirdiler.


    SATIŞTAN SONRA İŞLEME ÖRNEK
    şusuretle söze başladı: " Maliki ve hissedarı bulunduğum ….. taşınmazdaki diğer hissedar………, hissesini ………. isimli kişiye satmıştır. Bu hissesinin satılmasından dolayı şufa (önalım) hakkımı adı geçen şahsa karşı …………… kullanmayacağımı bundan feragat ettiğimi kabul, beyan ve ikrar ederim. "diye sözünü bitirdi.

  • ERKAN BEY VERDİĞİNİZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. YANLIZ BEN ŞUF'A (ÖNALIM SÖZLEŞMESİ YAZACAĞIM. ŞUF'A (ÖNALIM SÖZLEŞMESİ)'NDEN FERAGAT HAZIRLAMAYACAĞIM.ŞUF'A (ÖNALIM SÖZLEŞMESİ) İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPTIĞIMDA BU SÖZLEŞMEDE BEDEL YAZILMASININ ZORUNLU OLDUĞUNU GÖRDÜM.

  • Aliye Hanım;


    Bu bilgiler işinize yarayabilir.



    İŞLEM ÖRNEĞİ


    ..................taşınmazımı üçüncü bir kişiye satmam halinde, aynı bedel ve koşullarda satmak üzere huzurda bulunan ................. lehine ön alım hakkı (Şuf'a hakkı) tanıyorum. Bu hakkın kullanılma süresi .......... yıldır. İlgili bu hakkı tek başına tapu siciline şerh ettirebilir.Diyerek sözlerini tamamladı.
    Söz alan diğer taraf ........... :Taşınmaz maliki tarafından yukarıda belirtilen sözleşme koşullarını aynen kabul ediyorum.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ÖZGÜR İLTAŞ ().

  • DÜZENLEME ŞEKLİNDE ŞUF’A (ÖNALIM) HAKKI SÖZLEŞMESİ


    (TMK 735,Eski M.K 658, N.K 60,84,85,89)



    (İlgilinin okur yazar olup olmamasına,sağır,dilsiz ve kör olup olmamalarına göre düzenleme başlıklarından birisinin yazılması)


    .................. yılı ................ ayının .................. günü ......./......../........
    Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben .................Noteri .......................................... adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği ..................................verilmiş ................ gün, .............. kayıt ve ................... seri numaralı, fotoğraflı ........................... göre ........................ ili, .................... ilçesi ......................... mahallesi/köyü nüfusuna ................... cilt, .................. aile sıra, ................... sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı ................... ana adı ................... doğum tarihi .........................olan ve ...............Vergi Dairesinin........................... sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan ve halen ........................adresinde oturduğunu ve.................. olduğunu söyleyen .................. ile gösterdiği .................. verilmiş .................gün .........kayıt ve ..............seri numaralı, fotoğraflı ............ göre .............ili, ............ilçesi, .............mahallesi / köyü nüfusuna ................cilt .........aile sıra, ...........sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı ................. ana adı ........................ doğum tarihi ................olan ve ................vergi dairesinin ..................... sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan, halen .......................adresinde oturduğunu,..................... olduğunu söyleyen .........................birlikte bana başvurarak önalım hakkı sözleşmesi düzenlenmesini istediler .
    Her ikisinin de , bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu ve.................olduğunu anladım.
    İlgililerin kimlikleri hakkında ibraz ettikleri belgelerden kanı sahibi oldum.
    Sözleşmede taraf olanlardan .......................şu suretle söze başladı: ..................taşınmazımı, üçüncü bir kişiye satmam halinde,aynı bedel ve koşullarda satmak üzere huzurda bulunan.............lehine önalım hakkı (şuf’a hakkı) tanıyorum.Bu hakkın kullanılma süresi .............yıldır.İlgili bu hakkı tek başına tapu siciline şerh ettirebilir.Diyerek sözlerini tamamladı.
    Söz alan diğer taraf ..................taşınmaz maliki tarafından yukarıda belirtilen sözleşme koşullarını aynen kabul ediyorum.Diyerek sözlerini tamamladı.
    Yazılan sözleşme okunmak üzere kendilerine verildi. Ayrı ayrı okudular. Gerçek isteklerinin tam olarak yazıldığını söyledikten sonra hep birlikte altı imzalandı, mühürlendi.



    Satıcı Alıcı NOTER
    ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI – ÜNVANI
    İMZA İMZA RESMİ MÜHÜR VE İMZA


    NOT: 1- İşlem fotoğraflı yapılır.
    2- İşlem tapu kütüğüne şerh verilir.
    3- İlgilinin okur yazar olmamasına, sağır dilsiz ve kör olup olmamasına göre
    düzenleme başlıklarından birinin yazılması ve onlara mahsus işlem örneklerine
    göre yapılması,
    4- Maliye Bakanlığınca vergi kimlik numarasının yazılması yolunda uygulama
    başlatılıncaya kadar vergi kimlik numarası taşıt alım satım işlemlerine (1998/44
    sayılı Genel Yazı), Limitet Şirket Hisse Devirlerine (2000/58 sayılı Genelge) ve
    dava vekaletnamelerine (1989/70, 1990/3 ve 1995/44 sayılı Genelgeler)
    yazılması,