Vergi İncelemesi hk.

  • kolay gelsin arkadaşlar bir konu hakkında bilgi almak istiyordum , şuanda vekaleten görev yapmaktayım, bir önceki noterimin vergi incelemelerinden dolayı Vergi Müfettişleri telefonla şifaen, noterliğimizden 2006 yılından 2011 yılına kadar olan gelir ve giderleri işlediğimiz defterleri ve gelir ve giderlerimize ait fatura senet bordro, makbuz vs. belgeleri kargo yolu ile konya vergi dairesine göndermemisi istediler. Resmi yazıyı İncelemeye esas kişi olan önceki noterime yaptıklarını söylediler. Bana hiçbir suretle yazı göndermediler. Bu duruma göre giderlere ait faturalar, muvazene defteri ve demirbaş eşya defterinin gönderilmesini istiyorlar. Ben vekaleten görev yapytığım için , 15 günden yeni noterin ataması belli olacak, yeni notere devir teslim yaparken bu defterlar zimmetimde olmasına rağmen vergi dairesine gönderdiğim için elimde bişey olmayacak. Nasıl bir yol izlemem lazım, bu şekilde vergi incelemesi geçirmiş arkadaşlar var mı? Ne yapacağımı bilemiyorum. Demirbaş eşya defterinin fotokopisini çekip onaylayarak göndersem sıkıntı yaşar mıyım ? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

  • Gül Sabahat hanım bence giden noterinizle görüşün.Eğer öyle bir yazı varsa size faxlasın. Sizde bu yazıyı ilgi tutup, istedikleri evraklarının fotokopilerine aslı gibidir yapıp bir yazı ekinde gönderin.Bunun dışında telefonla yapılan görüşmeye istinaden ben olsam evrak göndermem.selamlar..

  • Eski Noterimden yazı istesem , şu şu sayılı vergi incelemesi nedeniyle tarafımdan istenilmiş olan şu şu yıllarına ait defter ve faturaları ver gincelemesi nedeniyle Şu şu Vergi Dairesine gönderilmesi diye böyle bir yazı beni kurtarmaz mı? Birde noter giderken kendi dönemine ait muvazene ve faturaları yanında götürebiliyormuş. Sadece muvazene ve faturaları göndersem nasıl olur. İnanın muallakta kaldım eski noterim vergi müfettişleri ve birlik arasında birlik notere ait belgeleri gönderebilirsiniz diyor. İlk kez başıma geldiği için ne yapacağımı da bilemiyorum. Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

  • Noterlik Kanunu


    Evrak ve defterlerin gizliliği
    MADDE 55 - Noterlik evrak ve defterleri mahkeme, sorgu hâkimliği ve Cumhuriyet savcılıklarınca veya resmi daireler tarafından, konusu da belirtilmek suretiyle, noterlikte soruşturmaya yetkili kılınan kimselerce incelenebilir.
    Noterlik evrak ve defterlerinin daire dışına çıkarılabilmesi, mahkemenin veya sorgu hâkiminin kararı ile mümkündür.
    Mahkeme veya sorgu hâkimi evrakın dava sonuna kadar dosyada kalmasına karar verirse, bu takdirde evrakın bir örneği çıkartılıp aslına uygunluğu onaylanarak, aslının yerinde saklanmak üzere notere verilir.
    Noterin bulunduğu yerde inceleme imkânı bulunmaması sebebiyle evrakın başka bir yere gönderilmesi gerekiyorsa, noterin bulunduğu yer hukuk hâkimliğinin onaylayacağı örnek, aynı şekilde saklanır.
    Soruşturma yetkisi bulunan kişilerle Cumhuriyet savcılarının isteyecekleri örnekler noterlik ücretine tabi değildir. Diğer resmi mercilere verilecek örneklerden yalnız yazı ücreti alınır.


    Gerekli yasal işlemler yerine getirilmeden herhangi bir evrak karton veya dosyanın dışarıya çıkarılması 3. şahıslara gösterılmesı veya inceletilmesi heleki gelen bir telefon üzerine bunun yapılması sakınca doğuracaktır. Dikkatli ve TNB hukuk işleri servisinin bilgisi dahilinde yapılacak bi görüşme neticesinde gerçekelştirilmesi olumlu olacaktır. Saygılarımla.

    <p>Başkaları hakkında kötü şey söyleyenlerin, kendilerine söyleyecekleri iyi bir şeyi yoktur...</p>

  • Konu: İnceleme hakkında


    BAŞKANLIK DUYURUSU 29.09.2010



    İLGİ: 22.09.2010 günlü ve Mali Danışmanlık 236 - 19255 (97) sayılı Genel yazımız.



    İlgi genel yazımızda, yapılmakta olan vergi incelemesi ile ilgili olarak;


    -Hangi noterlerimizin inceleme kapsamına girmediği,


    -Hangi noterlerimizin inceleme kapsamında bulunduğu ve bu noterlerimizin defterlerinin hangi il merkezindeki inceleme elemanlarınca inceleneceği,


    hususları ve noterlerimizin bu konuda yapmaları gereken diğer işlemler bildirilmiştir.



    Bilindiği gibi, inceleme elemanlarınca inceleme kapsamında bulunan noterliklerimizden istenilen dökümanlar;



    1- 2006-2009 Yıllarına ait muvazene defterleri,


    2- 2006-2009 Yıllarına ait gelir vergisi beyannameleri ile bu yıllara ait tahakkuk fişi ve ödeme makbuzları,


    3- Varsa 2006-2009 Yılları için verilmiş gelir vergisi düzeltme beyannameleri,


    4- 2006-2009 Yıllarının her birine ait en son dönem geçici vergi beyannameleri ile bu dönemlere ait tahakkuk fişi ve ödeme makbuzları,


    5- Noterin inceleme tutanağını imzalama ve dilediğinde tarhiyat öncesi uzlaşmayı istemesi halinde nüfus cüzdanı fotokopisi, bu işlemlerin vekaleten yapılmasını tercih etmesi halinde, adına inceleme tutanaklarını imzalamaya ve uzlaşma istemeye yetkili olan kişi adına düzenlenen vekaletname (EK:5),


    şeklinde belirlenmiş,



    Bu dökümanlar gönderilirken noterliklerimizce muvazene defterlerindeki aidat gider kayıtlarında yer alan rakamları gösteren ekli (EK:6) tablonun da hazırlanarak inceleme elemanına ibrazının, incelemenin sıhhati ve süratle bitirilmesi bakımından gerekli bulunduğu,



    Diğer taraftan, incelemelerin başlamasını temin amacıyla hazırlanan ve ilgideki genel yazımız ekinde gönderilen (EK:7) inceleme yerinin tespiti ve tarhiyat öncesi uzlaşma talebine dair yazı örneğinin inceleme kapsamındaki tüm noterlerimizce hazırlanarak en kısa zamanda inceleme elemanlarına intikalini sağlamak üzere, incelemelerinin yapılacağı il merkezindeki oda başkanlıklarına verilmesinin önem arzettiği,


    hususları da açıklanmıştır.



    Bilahare, inceleme elemanlarınca istenilecek dökümanların ibrazında ortaya çıkacak zorlukların önlenmesi bakımından yapılan görüşmeler sonucunda;


    a) İncelemeye tabi 2006-2009 Yıllarında birden fazla yer noterliğinde görev yapan noterlerimiz, en son bulundukları yerdeki muvazene defterinin aslı ile evvelki görev yerlerindeki muvazene defterlerinin, hakim tasdikini de gösterecek şekilde çekilecek fotokopilerini, halen bu noterlikte görev yapmakta olan noter tarafından ya da kendileri tarafından "aslına uygundur" şeklinde şerh verilerek tarih, imza ve mühür konulmak suretiyle ibraz edebileceklerdir. Bu hususta o noterlikte görevde bulunan noterlerin veya vekillerin meslekdaşlarına yardımcı olmaları önem arzetmektedir.



    b) İnceleme kapsamındaki 2006-2009 Yıllarına ait yıllık gelir vergisi beyannameleri ile yine bu yıllara ait en son dönem geçici vergi beyannameleri ve bunlarla ilgili tahakkuk fişi ve ödeme makbuzlarının da aslı yerine fotokopisi ibraz edilebilecektir.



    İlgi genel yazımızda belirtilen diğer hususlar, eklerde yapılan ve panoda yayımlanan düzeltmelerle aynen uygulamaya devam edilecektir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,



    BAŞKAN
    Fahri KÖSE


    (Beyoğlu 37. Noteri)

  • TNB den Mali Danışman Aydın Kahtraman ile görüştüm oda noterin kendi dönemine ait muvazene ve faturaların giderken yanında götürülebileceği, eğer götürmediyse onları kendimize fotokopilerinin eklenmesi suretiyle göndermenin bir sıkıntı çıkartmayacağını, ancak onların dışında başka bir evrak istenirse asıllarının değil sadece onaylı fotokopilerinin gönderilebileceğini söyledi. Bilmiyorum napacağımı :(


  • TNB den Mali Danışman Aydın Kahtraman ile görüştüm oda noterin kendi dönemine ait muvazene ve faturaların giderken yanında götürülebileceği, eğer götürmediyse onları kendimize fotokopilerinin eklenmesi suretiyle göndermenin bir sıkıntı çıkartmayacağını, ancak onların dışında başka bir evrak istenirse asıllarının değil sadece onaylı fotokopilerinin gönderilebileceğini söyledi. Bilmiyorum napacağımı :(



    Yapılması gerekeni söylemiş Aydın bey elinizdeki asılların fotokopilerini çekip aslı gibidir yaparak noterlik mührü ile mühürleyin ve notere gönderin.


  • Erkan bey çok teşekkür ediyorum, ama müfettiş illaki asılları olması gerekiyor diye diretiyor.



    Ozamanda siz muvazenenin fotokopisini alın asılları notere gönderin.




    10.06.1991 Tarihli 38 Numaralı Genelge


    ANKARA, lo.6.1991


    Özü : Noterlik MUVAZENE defterleri Hk.



    G E N E L G E


    38



    Bir noterlikten başka bir noteliğe atanma halinde, o noterlik MUVAZENE defterinin nerede kalacağına ilişkin tereddütler üzerine Adalet Bakanlığından görüş istenmiş idi.


    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden gönderilen 10.5.1991 tarih ve 22327 sayılı yazıda, bu konuda Maliye ve Gümrük Bakanlığının görüşününde alındığı bildirildikten sonra, sonuç olarak:



    « MUVAZENE defterinin çekilecek fotokopisinin ilgili noterlikte bırakılıp, defter aslının vergi mükellefi olup naklen atanan noter tarafından götürülmesinde bir sakınca bulunmadığı» nın bildirildiği görülmüştür.


    Bilginizi ve gereğini rica ederim.


    Saygılarımla.



    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI


    Uğur KALAFATOĞLU


    (istanbul 20. Noteri)

  • BU İNCELEME SERBEST MESLEK ERBABI NOTERLERE AİT BİR İNCELEME
    BİZ VERGİ İNCELEMESİNİ GEÇİRDİK
    İLGİLİ VERDİ DAİRESİNE
    MUVAZENE DEFTERİ (İSTENİLEN AYLARA AİT)
    TEFTİŞ DEFTERİ
    DEMİRBAŞ EŞYA DEFTERİ VE
    GİDERLER (İSTENİLEN AYLARA AİT)
    TUTANAKLA TESLİM EDEBİLİRİSİNİZ.
    TESLİM ALIRKENDE ZATEN DENETMENLER
    TUTANAKLA İADE EDİYOLAR.

    <p>"İNSANİ YAŞAT Kİ DEVLET YAŞASIN"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen VERDELENTEL ().