VEKALETNAME (KONSORSİYUM İLE İLGİLİ)

  • VEKALETNAME
    **** **KONSORSİYUMU İÇİN BAŞKAN ÜYE


    ************ Technology Ltd. (CEO *******Kenyeres tarafından temsil edilen ve ******** ***** ***********59, Hungary adresinde mukim


    ********* Europe LIc (Genel Direktör *********** tarafından temsil edilen ve *************** adresinde mukim ) ve


    *** **** **** ***** **** TİCARET LİMİTED ( Genel Direktör *** ******* tarafından temsil edilen ve Gündönümü Mevkii***** ****** ***** / Bodrum, Muğla-Türkiye adresinde mukim )


    **** ****** Belediyesi tarafından ilan edilen (İhale İşlem No *******) ( ki bundan böyle "Proje" olarak anılacaktı) " ******* Atıksu Arıtma Tesislerinin İnşaatı " ile ilgili ihaleye teklif vermek için aralarında bir Konsorsiyum ( ********** Konsorsiyumu isimli) oluşturmuşlardır, ve


    İhalenin kazanılması durumunda, Konsorsiyum üyeleri projeyi ortak olarak, İhale Belgelerinin ve Proje açısından diğer ilgili belgelerin kayıt ve şartlarına uygun olarak yürüteceklerdir, ve


    İhale belgeleri altında; Konsorsiyum namına hareketle, Proje için Konsorsiyum teklifi ile ilgili her türlü gerekli işlemleri ifa etmek üzere Konsorsiyum Üyelerinin, aralarından birini tüm gerekli yetkilerle sahip bir başkan üye olarak seçmeleri gerekmektedir.


    SAYILAN AMAÇLAR DAHİLİNDE İŞ BU VEKALETNAME TASDİK EDİLİR:


    *********** ********* LİMİTED ( Gündönümü Mevkii ********* **** / Bodrum, Muğla-Türkiye adresinde mukim ) temsilcileri olarak Bizler, iş bu vekaletname ile Konsorsiyum namına; Proje için konsorsiyum teklifi ile ilgili olarak, teklif ve başvuru sunmak, müzakerelere katılmak, sorulan sorulara cevap vermek dahil olmak üzere her türlü gerekli işlemleri ifa etmeye, Proje ile ilgili İşveren ile yapılacak her türlü işlemde teklif süreci sonuçlanasıya ve daha sonrasında***** **** Belediyesi ile İnşaat Anlaşması imzalanasıya kadar, ******* Konsorsiyumunu temsil etmek üzere ************** ************ adresinde mukim ******** ****** Ltd'i Konsorsiyum'un Başkan Üyesi ve vekilimiz olarak atarız.
    Yukarıda adı geçen ve vekilimiz olarak hareket edecek olan Başkan üyemiz tarafından yapılacak her türlü işlemin iş bu vekaletnameye uygun olarak yapılmasını ve ifa edilecek her türlü iş ve işlemlerin tarafımızdan yapılmış farz edileceğini iş bu vekaletname ile onaylarız.



    Sayın meslektaşlarım;
    yukarıda örneği bulunan vekaletnamenin yapılabilirliği hakkında değerli görüşlerinizi almak istiyorum.

  • Burada iki tane ayrı işlem var birisi iş ortaklığı sözleşmesi veya girişim beyannamesi (konsorsiyum) diğeri vekaletname ikisini de aynı potada eritmek pek mümkün gibi görülmüyor.Ayrı ayrı yapılmalıdır diye düşünüyorum.

  • Ankara, 7.5.1986
    Özü : Ortak girişim beyannameleri Hk.


    G E N E L G E
    (38)


    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ............................ NOTERLİĞİNE


    Bazı inşaat ve müteahhitlik firmaları tarafından düzenlenen ortak gi­rişim beyannamelerinde gösterilecek değerin ne olduğuna ilişkin yazımı­za Maliye ve Gümrük Bakanlığından aldığımız 17.4.1986 gün ve HARÇ : 2232314-150/25151 sayılı yazıda;
    «... 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre noterde düzenlenecek olan ortak girişim beyannamesinde belli bir değer gösterilmesinin zorunlu olup olmadığının bildirilmesi istenilmiş ve Bakanlığımızca da sözü edilen kağıdın tazammum ettiği hüküm ve manası itibariyle taahhüdü kapsadığın­dan, bu kağıdın 488 sayılı Konunun 4. maddesinin 2. fıkrasına göre taahhüt­name olarak kabul edilmesi ve 492 sayılı Kanunun 42. maddesine göre de bir değer gösterilmesi ve gösterilen değer üzerinden harç ve damga ver­gisinin nispi olarak alınması gerektiği bildirilmiş idi.
    Yeni başvurunuzda ise, ihale ile üstlenilen bir işin bitirilmesine ilişkin taahhüdü kapsayan bu kağıtlarda gösterilmesi gerekli olan değerin, atıfta bulunulan ihale sözleşmesindeki değer mi, yoksa ortak girişime esas şir­ket kurulusunun sermayesini olacağının bildirilmesi istenilmiştir.
    Ortak girişim beyannamelerinde, kurulması öngörülen adi şirkete ko­nulan nakdi ve ayni sermayenin belli bir değer olarak gösterilmesi ve bu değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi alınması gerekmektedir»
    denilmektedir.
    Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Rasim EYÜBOĞLU
    (Ankara 24. Noteri)


    Değerli meslektaşlarım,bundan sonra değere gerek yok diye bir genelge varsa,onu bilmiyorum ancak bu genelgeye göre ortak girişimlere bir değer konulması gerekir diye düşünüyorum.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*


  • Sayın dayı; Ortak girişim beyannamesi olduğuna göre değer arama zorunluluğumuz yoktur diye düşünüyorum.

    İbrahim beyciğim beyanname içinde bir değer aramayı gerek yoktur.Yoksaki uyduruk değeri zaten koyuyoruz. "Dayının sorusuna göre cevap vermiştim.)

  • vekaletname metni ingilizce olarak yurt dışından geldi, türkçeye çevirttim. karşıma bu metin çıktı,
    konsorsiyum sözleşmelerinde herhangibir değer istiyormuyduk.



    31.01.2002 Tarihli 3 Numaralı Genelge


    2
    Ankara, 31.01.2002
    Özü: Merkezi yurtdışında bulunan yabancı şirket ve bankaların ana mukavelelerinin noterlikte tercümesi Hk.


    G E N E L G E
    ( 3 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 12.3.1993 günlü ve Gen.Sek.3408(1993/21) sayılı genelgemiz.


    Bilindiği gibi Maliye Bakanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan 1993/21 sayılı Genelgemizde, merkezi yurtdışında bulunan banka ve şirketlerin, Türkiye’de şube açmak amacıyla resmi dairelere ibraz edilmek üzere noterlikte tercümesi talep edilen ana sözleşmelerinin, açılacak olan şubelerin merkezlerinin dışında ayrıca ana sözleşme düzenlenmediği gibi Ticaret Sicili Gazetesinde de ilanı yapılmadığından, yukarıda belirtilen ana sözleşmelerin tercümesi sebebiyle damga vergisi tahsil edilmesinin mümkün olmadığı belirtilmiştir.



    Diğer taraftan merkezi yurtdışında bulunan banka ve şirketlerin Türkiye’de şube açmak dışındaki sair sebeplerle (örneğin, Türkiye’de bir ihaleye girmek için KONSORSİYUM teşkili vb) ana sözleşmelerinin tercümesi talep edilmekte olduğundan, bu gibi durumlarda sözü edilen ana sözleşme tercümeleri sırasında damga vergisi tahsil edilip edilmeyeceği, 28.5.2001 günlü ve Huk.1287-8655 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.


    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 24.01.2002 günlü toplantısında görüşülen 6.12.2001 günlü ve 65643 sayılı yazıda ise kısaca, yazımızda belirtilen hususlarla ilgili olarak gereğinin, 1993/21 sayılı genelgemize esas olan 26.2.1993 günlü 12762 sayılı Bakanlıkları yazısı esasları çerçevesinde yapılması gerektiği bildirilmiştir.


    Bakanlık görüşüne göre, yabancı bir ülkede faaliyette bulunan sermaye şirketlerinin ana sözleşmelerinin her ne sebeple olursa olsun, noterliklerdeki tercümesi işlemi sırasında damga vergisi alınmaması gerekmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.


    BAŞKAN



    Hasip DİNÇER


    (Ankara 24.Noteri)

  • Erkancım sen başka bir percereden bakmışsın olaya teşekkür ederim.

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • vekaletname metni ingilizce olarak yurt dışından geldi, türkçeye çevirttim. karşıma bu metin çıktı,
    konsorsiyum sözleşmelerinde herhangibir değer istiyormuyduk.



    Erkancım sen başka bir percereden bakmışsın olaya teşekkür ederim.


    Soru öyleydi İbrahim bey bende sorunun sorulduğu pencereden baktım yarnlış mı yapmışım ?

  • İsabetli olmuş,tamam tercüme işlemlerinde damga vergisi yok,Türkiye'ye gelip konsorsiyum veya ortak girişim kurarlarsa Ne olacak?Veya vekaletname gönderip,vekaleten korsorsiyum veya ortak girişim kurarlarsa o zaman ne olacak?Değer gösterip damga vergisi tahsili gerekecek mi?

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*


  • ŞİRKET KURULUŞ ANA SÖZLEŞMELRİNDEN DAMGA VERGİSİ ALINMAZ BU İŞLEDEDE DEĞER BELİRTİLSE DAHİ DAMGA VERGİSİ ALINMAZ DİYORUM ARKADAŞLAR....


    Sayın Kılıçaslan,
    söz konusu işlemde damga vergisi alınmaz diyorsunuz.
    bu yorumunuz için herhangi bir yasal dayanağınız varmı.