BANKA PROTESTOSU

  • SELAM ARKADAŞLAR BANKA PROTESTOLARINDA HULULÜ VADEDEN SONRA KAÇ İŞ GÜNÜ İÇERİSİDE PROTESTO ÇEKİLEBİLİR.CEVAPLARINIZA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM


  • 1-Senet alacaklısı hamil, banka olabileceği gibi, gerçek veya tüzel başka bir kişi de olabilir(TNB.nin 1978/36 sayılı genelgesi).


    2-Birden fazla borçlu var ise hamil, yazılı talepte bulunmak şartı ile bu borçlulardan sadece birine protesto gönderebilir(TNB.nin 1981/52 sayılı genelgesi).


    3-Ödememe protestosunun ilgilisi tarafından vadeyi izleyen birinci iş ünü çekilmesi istendiğinde birinci iş gününde, ikinci iş günü çekilmesi istendiğinde de ikinci iş günü çekilmesinde yasal bir sakınca yoktur(TNB.nin 1982/19 sayılı genelgesi).

    4-Türk Ticaret Kanununun 626. maddesiyle, bu maddeye atıfta bulunan 690. maddesi, ödememe protestolarının vadeyi izleyen iki iş günü içinde çekilmesini öngörmekte olmasına göre; vadesi Perşembe'ye rastlayan senetlerin Cuma veya Pazartesi; vadesi Cuma'ya rastlayan senetlerin Pazartesi veya Salı, vadesi Cumartesi veya Pazar'a rastlayan senetlerin de (ödeme günü Pazartesi oldu¬ğundan) Salı veya Çarşamba günleri
    protesto edilmelerinde yasal bir sakınca bulunmaMA.ktadır(TNB.nin 1982/19 sayılı genelgesi).


    5-Gerçek kişiler tarafından protesto edilmek üzere noterliklere getirilen senetlerin protestolarında rekabet söz konusu olmadığından, bu çeşit protesto işlemlerinin gelirlerinin ortak hesaba yatırılmasına gerek yoktur(TNB.nin 1983/14 sayılı genelgesi).


    6-Bir banka tarafından aynı gün birlikte gönderilen birden fazla protesto işleminin (muhatabı tek olanlar bir arada, çift olanlar bir arada olmak kaydıyla) tek makbuz şeklinde kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır(TNB.nin 1985/2 sayılı genelgesi).


    7-Eğer borçlu noterin katibi ise protesto gönderilebilir(TNB.nin 1987/9 sayılı genelgesi).


    8-Yabancı dilde yazılmış kıymetli senetlerin protestosu gerektiğinde, daha önce tercüme edilmiş Türkçesi ile birlikte ve yasal süresi içinde notere tevdi edilmesi gerekir(TNB.nin 1988/9 sayılı genelgesi).
    VE YİNE
    1-Protesto yaparken Noter bankanın talebi ile bağlıdır.Yani senedin birden fazla borçulusu varsa banka sadece birisinin protestosunu istemişse sadece o kişiyi protesto edebilir.Birden fazla kişinin protesto edilebilmesi için bunun tek tek talepnameye yazılması gerekir.Aksi taktirde noter sorumlu olur.
    2-Borçululardan biri protestoyu keşide edecek noter"in yetki alanında ise artık yetki alanı dışındaki kişileri de talep varsa protesto edebilir.
    3-Protesto bir tebliğ işlemi değildir.Protesto ÖDEMEMEYİ TESBİT-yada KABUL ETMEMEYİ TESBİT işlemidir.Bu bakımdan banka yada yetkili hamil protestoyu yani ödememeyi tesbit et ancak muhataba tebliğ etme bana tebliğ et diyebilir.
    4-Hamil kişi ise Protesto evrakının dairede kalan nüshasına hamilin ihbar ve ibraz ile mükellefiyetlerini .... tarihinde yerine getirdiğine ilişkin imzasını alması gerekir.
    5-Lehtarın gerçek kişi yada tüzel kişi olduğuna dikkat edilmelidir.
    6-Farklı iki vade varsa senet kambiyo senedi vasfını kaybeder protesto değil ihtarname keşide etmeleri gerekir.Bedeller farklı ise yazı ile olana,ikiside yazı yada rakam ile yazılı ise küçük olanına itibar edilir.