DEVAM TASTİKİ VE KAPANIŞ TASTİKLERİ ????

  • Değerli Meslektaşlarım, yıllar önce tastiki yapılmış fakat bir önceki yıl devam veya görüldü tastiki yapılmayan defterlerin yeni yılda devam tastiki veya kapanışı yapılıp yapılamayacağına dair bir genelge mevcutmuydu ??? (örneğin: 2000 yılında tastiki yapılmış bir defterin 2013 te devam veya kapanışı yapılabilir mi???)

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Metin ÇELİK ().

  • Devam tasdiğinin yapılabilmesi için heryıl yaptırılmış olması gerekiyor, atlanan yıl var sa usulsüz oluyormuş Noterin tasdik yapabilmesi içinde süreklilik esas mış diye biliyorum :) slmlar..

  • bende öyle biliyorum ama adamlar resmi yazı istiyor, bir noterimiz TNB den şengül hanımla görüşmüş yapılabilir demiş ?? ?? ?? ama neye göre belli değil ?? ??

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • Son tebliğdeki bu madde yardımcı olabilirmi acaba size; hanı kapanış onayı zorunlu olmayan defter diyor ::) ::)
    Kapanış onayına tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin şekli
    MADDE 18 – (1) Kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılır. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin şekline ilişkin bu Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

  • şahıs, şirket, kurum, kooperatif, dernek ve apartman defterlerinide kapsar, ayrı ayrı genelge çıkarmalarına gerek yoktur. yorumu öyle yapmak lazım.
    kapanışlar olsun, görüldüler olsun; aratasdikler olsun, adım adım yıl yıl Silsileyi takip edecek. Genelgesi mevcut. yapılırsa sorumluluk notere aittir. yapılsa bile hiç tasdik görmemiş gibidir.

    Örnek verecek olursam; araç satışının genelgesinde olduğu gibi, bir tane alıcıya, bir tane satıcıya verilir.
    Anlaşılıyor ki; Yani burada demek istediğim araç satışı harici sözleşmelerde dahi taraflara en az birer adet verilir demektir. (üstü serbesttir)

  • Adem bey genelgesi mevcut demişsiniz Genelge no. veya genel yazıyı rica edebilir miyiz

    Mey Biter Saki Kalır, Her Renk Solar Haki Kalır, Diploma Cehlini Alsada Varsa Hamurunda Eşşeklik Baki Kalır...

  • Ankara. 8.3.1988
    Özü : Defterlerin ara tasdikleri Hk.


    GENELGE
    (13)


    Defterlerin ara tasdikleri konusunda Maliye ve Gümrük Bakanlığına sorulan bir soru üzerine, anılan Bakanlıktan gönderilen 16.2.1988 gün ve VUK. 2/24443-222-11/10234 sayılı yazıda aynen :


    «......Yazınızın incelenmesinden 1986 yılında kullanılmak üzere 1985 yılı Aralık ayında onaylanan bir defterin, 1987 Ocak ayında ara tasdiki yapılmadan, 1988 Ocak ayında aynı defterin ara tasdiki yapılmasının mümkün olup olmadığı hususunun sorulduğu anlaşılmıştır.


    Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 222. maddesinde, (Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.) hükmü yer almıştır.


    Buna göre, 1986 yılında kullanılan defterin ertesi yıl için ara tasdiki yaptırılmamış olması halinde, aynı defterin 1988 yılında kullanılmak üzere ara tasdikinin yapılması mümkün bulunmamaktadır.>> denilmiştir.


    Bilinmesini ve ara tasdiki talepleri sırasında bu hususa dikkat gösterilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,


    Türkiye Noterler Birliği Başkanı
    Rasim EYÜBOĞLU
    (Ankara 24. Noteri)

  • Özü: Defter onay işlemleri Hk.
    G E N E L G E
    ( 57 )


    Defter onay işlemleri nedeniyle doğan bazı tereddütler Maliye Bakanlığına intikal ettirilerek görüş istenmişti.
    Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 06.11.1996 günlü 52354 sayılı cevabi yazıda:
    “ İlgide kayıtlı yazılarınızın incelenmesinden;
    a- 1996 yılında 1993-1994 veya 1995 yılına ait defterlerin açılış tasdikinin yapılıp yapılmayacağı;
    b- 1993 yılında tasdik edilmiş bir defter, müteakip yıllar ara tasdiki yapılmadan kullanılıp 1996 yılında, ara tasdiki yapılmamış yıllar için ara tasdiki yapılıp, 1996 yılı için yeniden ara tasdikinin talep edilmesi halinde bunun mümkün olup olmadığı;
    c- Yukarıda belirtilen duruma göre tasdik işlemleri yapılan defterlerin, ilgili mercileri yanıltıp yanıltmayacağı;
    d- Merkez ve şubesi farklı illerde bulunan şirketlerin şubelerine ait defterlerinin onay merciinin neresi olduğu ile şubeye ait defterin şubenin bulunduğu ilde onaylanıp onaylanmayacağı;
    e- Şubeye ait defterlerin,şirket merkezinin bulunduğu yerdeki noter tarafından tasdik ettirildikten sonra takibeden yılda yapılacak ara tasdikinin, merkezin bulunduğu yer noterliğinde mi yoksa şubenin bulunduğu yerdeki noterler tarafından mı tasdikinin yapılacağı hususları sorulmaktadır.
    Sorulan bu hususlarla ilgili gerekli açıklamalar aşağıda maddeler halinde yapılmıştır.
    a- 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 220 nci maddesinde belirtilen ve tasdiki mecburi olan defterlerin tasdik zamanları aynı Kanunun 221 nci maddesinde, “Bu kanunda yazılı defterleri kullanacak olanlar, bunları aşağıda yazılı zamanlarda tasdik ettirmeye mecburdurlar:
    1. Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda;
    2. Hesap ödemeleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda;
    3. Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde;
    4. Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyle veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce” hükme bağlanmıştır. Yine aynı Kanunun Tasdiki yenileme başlıklı 222 nci maddesinde ise, “Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiştir.
    Bu hükümlere göre, defterlerin normal olarak yukarıdaki sürelerde tasdik ettirilmesi gerekir. Bununla beraber bu sürelerin sonundan itibaren bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli kabul edilecektir. Ancak Vergi Usul Kanununun 352/II-6. maddesine göre ceza kesilmesi gerekecektir. Bu sürelerin bitiminden sonra tasdik ettirilen defterler ise, hiç tasdik ettirilmemiş sayılacak ve aynı Kanunun 352/I-8. maddesine göre usulsüzlük cezası kesilecektir.
    Dolayısıyla 1993-1994 veya 1995 yıllarına ait defterlerin açılış tasdiklerinin yukarıda belirtildiği gibi kanuni sürelerde yapılması kanuni bir zorunluluk olup 1996 yılında tasdiklerinin yapılması mümkün bulunmamaktadır.
    b- Vergi Usul Kanununun 174 ncü maddesinde Defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağı, kayıtların her hesap dönemi sonunda kapatılıp yeniden açılacağı ve hesap döneminin de normal olarak takvim yılının olduğu hüküm altına alınmıştır.
    Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, defterlerin her hesap dönemi itibariyle tutulması gerekmektedir. Ancak herhangi bir hesap döneminde muamelelerin azlığı ile kısmen kullanılmış olan defterlerin, yeniden kanuni süresinde tasdik edilmek şartıyla gelecek hesap döneminde de kullanılması mümkün bulunmaktadır.
    c- Yukarıda belirtildiği gibi, defter tutmak mecburiyetinde bulunan vergi mükelleflerinin, tasdike tabi olan defterlerini Vergi Usul Kanunun ilgili hükümlerine göre tasdik ettirmeleri halinde yasal ödevlerini yerine getirmiş olmaları mümkün olduğundan dolayı, aksi durumda bir veya bir kaç hesap dönemi tasdik ettirmeden kullanmaları hem Vergi Kanunları hem de Türk Ceza Kanunu yönünden suç teşkil etmektedir.
    d- 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Tasdik Makamına ilişkin 223 üncü maddesinde “Defterler, iş yerinin, iş yeri olmıyanlar için ikametgahın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar, menkul kıymet ve kambiyo borsasındaki acentalar için borsa komiserliği tarafından tasdik olunur.
    Tasdik makamı, bu Kanuna göre tasdike getirilen defterleri sosyal güvenlik ile ilgili kuruluşların mevzuat hükümlerine bağlı kalmaksızın tasdik eder.” hükmü yer almaktadır.
    Bu hükme göre, defterler, mükelleflerin işyerlerinin, işyerleri yoksa ikametgahlarının bulundukları yerdeki (bulundukları yerden kasıt ilin büyükşehir belediyeliği, varsa merkez ilçeler de dahil olmak üzere büyükşehir belediye hudutları içinde kalan kısım, merkez ilçe olmayan diğer ilçelerde ise, o ilçe belediye hudutları içinin esas alınması anlaşılacaktır.) noterler veya noterlik görevini yapanlar tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.
    Defterlerin esas itibariyle mükelleflerin işyeri merkezinin veya kanuni merkezinin bulunduğu yer noterliğince veya noterlik görevini yapanlarca tasdiklerinin yapılması esastır. Ancak şubeleri bulunan mükelleflerin şubelerinde tutmak zorunda oldukları defterlerini şube faaliyetini yürüttükleri noterliklerde de tasdik ettirmeleri mümkün bulunmaktadır.
    e- Şubeye ait defterlerin, işyeri merkezinin veya kanuni merkezin bulunduğu yerdeki noter tarafından tasdikinden sonra takip eden yılda yapılacak ara tasdikinin, esasında bir önceki tasdikin yapıldığı işyeri veya kanuni merkezin bulunduğu yerdeki noterlerce yapılmasının defterlerin kanuni süreler de tasdikinin yapılıp yapılmadığının ilgili vergi dairesince takibine de olanak sağladığından o il hudutları içerisindeki noterlerce yapılması Bakanlığımızca kabul görmektedir. Ancak defterlerin şubenin bulunduğu yer noterliklerincede tasdiki mümkün bulunmaktadır.”
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.


    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)

  • Abi birde karar defterlerinin ara onayının yapılmadan bir sonraki yıldada kullanılabileceğine dair bir genelge mevcut işi karma karışık yaptılar sağolsun yetkililer son günlerde bir açıklama yaparlar, iş işten geçtikten sonra hayırlısı bakalım,selam ve dua ile...

    <p>İNSANDA YOKSA EDEP... NEYLESİN MEDRESE NEYLESİN MEKTEP... OKUSA ALİM OLSA MERKEP... BAK YİNE MERKEP YİNE MERKEP...</p>

  • Karar defterinin ara tasdikinin yapılması mecburiyetini kaldırlar evet, genelgesi var.

    Şayet illaki ara tasdik ettirecekler ise, yine silsileyi takip edip etmediğini bakılalacak, arada yapılmamışlar var ise, yapamayacağız.

  • şahsi kanaatim geçmiş yıllarda yapılan karar defterlerini kapanması mümkün değildir
    ama bu kanundan sonra tasdik edilen defterler kapanacaktır diye düşünüyorum
    yani 2013 yılı için kullanılacak olan yönetim kurulu karar defterleri
    2014 mart ayı sonuna kadar kapatılacaktır
    bir sorunda
    ara tasdik yapılan yevmiye defterinin mart ayında nasıl kapatılacaktır
    en büyük sorun bu



  • Kemalettin bey ara tasdik yaptırılacak defterler tebliğe göre Ocak ayının sonu görüldü ve yenileme tasdiki için son gün oluyor.

  • erkan bey ticaret kanununda yevmiye ve yönetim kurulu karar defteleri
    mart ayı sonuna kadar kapatılması gereklidir diyor
    tamam ocak ayı içerisinde ara tasdik yapıldı
    bu deftere mart ayında nasıl kapanış yapılacaktır
    yada ara tasdik edilen defterin kapanış tasdikine gerek kalmadan kullanılmaya devam edilecektir diye bir düzeltilme yapılması gerekir diye düşünüyorum

  • Ara tasdik yapmanın anlamı zaten yeni hesap döneminde kullanmaya devam etmek değilmidir? Kapatacağı deftere ara tasdik yapmazlar, yeni mali dönemden önce yeni defter yaptırıp, eskisini kapanış zamanı kapatır.

  • Arkadaşlar Tebliğ 19.12.2012 tarihinde yayınladığı için Karar defterlerinde daha önceden kapanış ve açılış zorunlu değildi.
    geçmiş yıllara ait karar defterlerinin kapanış ve açılış işlemleri yapılabilirmi
    veyahutta önce kapanış daha sonra açılış yapılabilirmi...

  • ersin bey kanaatimce
    geçmiş yıllara ait karar defterlerinin kapatılmasına gerek yoktur
    2013 yılına tasdik ettirilen yönetim kurulu karar defterleri
    2014 mart ayı sonuna kadar kapatılacaktır.uygulamanın bu şekiulde olacağını düşünüyorum.


  • ersin bey kanaatimce
    geçmiş yıllara ait karar defterlerinin kapatılmasına gerek yoktur
    2013 yılına tasdik ettirilen yönetim kurulu karar defterleri
    2014 mart ayı sonuna kadar kapatılacaktır.uygulamanın bu şekiulde olacağını düşünüyorum.



    Kemalettin bey;

    geçmiş yıllara ait karar defterinin kapatılması zaten olmaz. yapamayızda.

    son çıkan yazıya göre, önce tasdik meşruhatlarına bakılarak (silsileyi takip etmişmi) karar defterlerini yeni yılda kullanmak isteyenler, son kayıtlarının altına önce görüldü yapılarak yevmiye verilecek, sonraki boş sayfasından da ara tasdik yapılacak,

    karar defterleri derken,
    herhalükarda her nam ad altında olursa olsun tüm karar defterlerini kapsıyor. örn. okul aile birliği karar defteri, apartman karar defteri, tüm şirket ve kooperatifler

  • Değerli arkadaşlarım şu anda bana gelen ve 2013 yılında kullanılacak karar defterleri de dahil her türlü defterin önce ilgili sayfasına kapanış onun akibinde de devam tasdiki yapıyorum :) bir yerine iki masraf alyorum tanrı affetsin.