hisseli araç satışı nasıl yapılır

  • Hissedar diğer hissedara satış yapıyorsa eğer Hisse Satışı işaretlenir. Eğer iki hissedar da hissesini başkasına satıyorsa hissedarlardan birinin TC.sini girip normal bir satışmış gibi devam edebilirsiniz. Kimlikleri eklerken sadece satılacak hisse oranlarını (1/2) girmenizi isteyecek.

    &quot; Varsın olmasın hayatta her istediğimiz .<br />Biz olana &quot;Elhamdülillah&quot; olmayana da &quot;Eyvallah&quot; demesini biliriz.&quot;

  • SURET ÖRNEK VERME İŞLEMLERİ



    1-Önce belgenin içeriği okunur, nasıl ve ne belgesi olduğu değerlendirilir,nitelemesi/ isimlendirilmesi yapılır. Eğer sözleşme,i htarname,vekaletname,taahhütname, beyanname,muvafakatname ,sulhname gibi ayrı koddan makbuz kesilmesini gerektiren bir işlem ise,örnek/suret tasdiki şeklinde işlemi yapamayız.Onaylama ve makbuz kesme yöntemi ve kodu farklı olacaktır.Ayrıca tasdik edilecek belgenin kanunlara,ahlak ve adaba aykırı bilgiler içermemesi,suç teşkil etmemesi,hakaret,tehdit veya ileride dava konusu olabilecek bir beyan veya ifadeye ilişkin olmaması gerekir.
    2-Şayet diploma,ruhsat,ehliyet,kimlik,nüfus cüzdanı ,pasaport,evlilik cüzdanı,gibi içinde herhangi bir parasal değer olmayan bir belgeyse,aslından kendimiz fotokopi çekeriz veya ilgilinin getirdiği fotokopiyi aslını görerek ve aslı ile iyice karşılaştırarak farklılaştırma ,silinti veya kazıntı /düzeltme yoksa" ibrazdan onay " kaşeleri yaparız,tek sayfa ise (tek yüzlü diploma veya tek yüzlü ve içinde parasal değer olmayan bir belge gibi ) 4.1 ve birden fazla sayfası(yüzü-parçası) varsa 4.9 koddan keseriz.Bu durumda birden fazla olan her yüz için 4.9 kodda ek harç sayfa adedine değer girilir. Karşılaştırma ise 20 satır=1 karşılaştırma sayılarak girilir.
    3-İşlem yabancı dilde yazılmış ve Türkçeye çevrilmesi gerekiyorsa,yeminli bir tercümana tercümesi yaptırılmadan onaylanmaz.Bu halde,tercümesi yaptırıldıktan sonra 4.10 veya 4.5 ,yahut parasal değer ihtiva eden tercüme sureti ise 4.8 koddan kesilir.
    4-Dairdeki bir evrağın sureti isteniyorsa,"daireden örnek" kaşeleri yapıldıktan sonra,durumu ve evrağın özelliğine göre mevcut kodlardan hangisine uyuyorsa o koddan kesilir.
    5-Vekaletname,ihtarname,protesto ve benzeri özel değerli kağıt bedeline tabi işlem ve belgelerin örneği istendiğinde 4.2 koddan keseriz.
    6-Sözleşmeler ,kira sözleşmesi gibi hem özel değerli kağıt bedeline tabi ve hem de parasal değer içeren belgelerin/işlemlerin suret onayında 4.12 kod kullanılır.
    7-Harçtan muaf bir kişi veya kuruluşun getirdiği bir belge ise 4.13 koddan keseriz.
    8-Kesilmiş bir fatura gibi işlem aslının parasal bir değer ihtiva etmesi halinde,suret damga vergili kod olan 4.7 koddan makbuz kesilir.
    9- Belirli şahıstan belli bir gayrimenkulün alınmasına dair şirket yönetim kurulu kararı hk.G E N E L G E (2006/ 9 ):
    Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, ...II-Kararlar ve Mazbatalar... başlıklı bölümünün 2'nci fıkrasında, ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların(ve şirketlerin) yetkili organlarınca verilen her türlü ihale kararının binde 4,5 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hükmüne yer verilmiştir. ihale kanunlarına tabi olan veya olmayan daire ve kurumların yetkili organlarınca bir malın artırma ve eksiltme, pazarlık ve sair şekilde alınması, satılması veya bir hizmetin görülmesi, gördürülmesi maksadıyla verilen her türlü kararlar ihale kararlarıdır.Buna göre böyle bir kararın karar defterinden suretinin istenmesi halinde 4.15 koddan makbuzu kesilir.
    10-Örneği çıkarılacak bir vekaletnamenin ekinde müstenidat evrak(dayanak vekaletname,imza sirküleri,fatura,irsaliye vs.) varsa,4.11 koddan makbuzu kesilir.
    11-%0.15 damga vergili belgeyse 4.6 kod,%0.9 damga vergili belgeyse 4.14 kod ve %0.75 damga vergili belge olduğunda ise 4.3 koddan kesilir.
    12-Dışarıda hazırlanmış sözleşme,kira kontratı geldiğinde,örnek /suret tasdiği şeklinde değil,ilgili sözleşmeye ait koddan kesilmesi gerekir.