Araç satışında firma ünvanı

  • Arkadaşlar araç satışlarında alıcı eğer firma ise adına araç alınamaz diye biliyorum.Mesela Cevat Ak Ak Otomotiv gibi.Ama bununla ilgili yazıları bulamıyorum bu türlü.Lazım olmadığında hep önüme çıkar şimdi bulamadım. Müşterimize göstericem de.Yardımcı olur musunuz

  • Hukuk - 225


    Ankara, 06.01.2010
    Özü: Tescil edilmiş araçların satışında esas alınacak adresler hk.


    G E N E L G E
    ( 4 )

    .......................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    .......................... NOTERLİĞİNE

    İlgi : 31.12.2009 tarihli ve 37 sayılı genelge.

    31.12.2009 tarihli ve 27449 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan. 5942 sayılı Kanunla, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 5766 sayılı Kanunla değişik 20 nci maddesinin başlığı ile (d) ve (e) bentlerinin değiştirilerek, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapıldığı ve buna göre de satışlar sırasında uygulanacak esaslar ilgi genelgemizle duyurulmuştu.

    İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü de kendi teşkilatı ile Birliğimize gönderdiği 31.12.2009 tarihli ve 211916 sayılı yazıyla aynı konuda yapılacak çalışma ve uygulamaları bildirmiştir.

    Bu yazıda, Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan ve 18.07.2008 gün 26940, 09.09.2008 gün 26992 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanan değişiklik hükümlerinin 5942 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulama imkanı kalmadığı, sözü edilen Kanunun 01.05.2010 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükümlerine uygun olarak Yönetmelik değişikliği çalışmalarına başlandığı belirtildikten sonra, 3. maddede;
    “3.) Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 30/b maddesi gereğince, araç sahiplerinin araçlarım iş veya ikamet adreslerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil, kuruluşunda tescil ettirmeleri gerekmektedir.

    Bu kapsamda;
    a.) 14.12.2006 tarih ve 26377 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği ile Başbakanlığın 21.05.2008 tarih ve 2008/8 sayılı genelgesi gereğince; gerçek kişiler adına yapılacak araç tescil işlemlerinde araç sahiplerinin MERNÎS Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) bulunan ikamet adresleri esas alınacaktır.

    Buna göre gerçek kişiler adına yapılacak araç tescillerinde;
    1.) 04.01.2010 tarihinden itibaren, ilk tescil (yeni kayıt) ve kendi adına nakil işlemlerinde KPS'de bulunan ikamet adresleri (sahiplik belgesinde yazılı bulunan ikamet adresleri dikkate alınmayacaktır),
    2.) Tescilli (ikinci el) araçların alıcıları adına tescil işlemlerinde ise, 11,01.2010 tarihinden itibaren KPS'de bulunan ikamet adresleri esas alınacaktır, 11.01.2010 tarihinden itibaren yapılacak noter satış işlemlerinde, satış işlemini yapan noterler de satıcı ve alıcının KPS'de bulunan ikamet adresini esas alacak, satış sözleşmelerine bu adresleri yazacaklardır. 11.01.2010 tarihinden önce düzelenmiş olan noter satış sözleşmelerinde satıcı ve alıcının beyanına göre adres yazılmaya devam edileceğinden, tescil işlemlerinde de bu adresler dikkate alınacaktır.

    b.) Şirketler için; ticaret sicil gazetesinde belirtilen adresleri, diğer tüzel kişilerin tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adresleri dikkate alınacaktır.

    c.) Yabancılar için; varsa MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) bulunan ikamet adresleri, yoksa ikamet tezkerelerinde gösterilen adresleri, bu da yoksa yazılı olarak beyan ettikleri adresleri esas alınacaktır.” denilmektedir.

    Buna göre;

    1) 11.01.2010 tarihinden itibaren gerçek kişiler tarafından yapılacak satışlarla ilgili sözleşmelere, satıcı ve alıcının MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS'de) bulunan ikamet adresleri yazılacaktır.
    KPS'de adres kaydının bulunmaması veya yeni bir adres bildirilmesi halinde satış işlemi yapılmayacak ve ilgililer nüfus müdürlüklerine yönlendirilerek Kimlik Paylaşım Sistemi'ne kayıtların işlenmesinden sonra satış işlemi yapılacaktır.

    2) Ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilere ait araçların satışlarında esas alınacak adreslerle ilgili olarak 16.10.2009 tarihli Hukuk –19015 (83) sayılı genel yazımız ile Emniyet Genel Müdürlüğünün yukarıda belirtilen görüşüne göre işlem yapılacaktır.

    3) Yabancı gerçek kişiler tarafından yapılacak alım satım işlemlerinde de sözleşmelere, varsa MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi'nde (KPS) bulunan ikamet adresleri, yoksa ikamet tezkerelerinde gösterilen adresleri, bu da yoksa yazılı olarak beyan ettikleri adresleri yazılacaktır.

    Bilgi edinilmesi ile gereğini rica ederim.
    Saygılarımla,



    sanıyorum altı çizili 2.madde işinizi kolaylaştıracaktır.






    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28. Noteri)

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

  • Hukuk- 7739
    Ankara, 02.04.2008
    Özü: Adi ortaklıklar ile şahıs işletmelerinin araç alımları hk.


    G E N E L G E
    ( 9 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Şahıs şirketleri tarafından alınan araçların tescili konusunda tereddütler yaşanması üzerine konu Emniyet Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiş ve buradan verilen, “İstanbul Emniyet Müdürlüğüne hitaben yazılan 11.11.2002 tarih ve 228401 sayılı yazımızda, her ne kadar adi ortaklıkların tüzel kişiliği olmadığından bu şekilde unvan belirtilmesi halinde tescil işleminin yapılmaması belirtilmiş ise de, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından bu konuda alınan ve birer sureti ekte gönderilen görüşler doğrultusunda şahıs şirketleri adına araç tescili mümkün olmaktadır.” yönündeki görüş 28.03.2005 tarihli ve 7 sayılı genelgemizle noterliklere duyurulmuştu.

    Bu genelgeye rağmen, adi ortaklıklar ile şahıs işletmeleri adına yapılan araç satışlarının tescil edilmediğinin öğrenilmesi üzerine, 28.01.2008 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığına yazılarak “...adi ortaklıklar ile ayrı tüzel kişiliği bulunmayan şahıs işletmelerinin tescil edilen ticari unvanı adına trafik siciline kayıt ve tescil edilip edilmeyeceği, bu mümkün olmadığında noterlikçe tanzim edilen araç satış sözleşmesine adına tescil yapılacak gerçek şahıs adı yazılmakla birlikte ilaveten tescil edilen firma adı veya unvanının da yazılmasında sakınca olup olmadığı” sorulmuştur.

    Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünden alınan 11 Şubat 2008 tarihli ve 825 sayılı yazıda;
    “Bilindiği üzere, Türk Medeni Kanununa göre gerçek kişiler de tüzel kişilerin hak ehliyetine sahiptirler.
    Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş ticaret şirketleri hükmi şahsiyete haiz olup, şirket mukavelesinde yazılı işletme mevzuu çerçevesi içinde kalmak şartıyla bütün hakları iktisap ve borçları ilzam edebilirler.
    Buna mukabil, ticaret işletmelerin hükmi şahsiyeti bulunmadığından hak ehliyetine de sahip değildirler. Ticari işletmelerin sahibi gerçek veya tüzel kişiler hak ehliyetine sahiptirler.
    Bu itibarla, tüzel kişiliği olmayan adi ortaklıklar ile şahıs işletmeleri adına araç tescilinin yapılması mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
    Bununla birlikte, şahıs adına tescil edilecek aracın aynı zamanda bir ticaret unvanı adı altında kurulmuş işletmeye tahsis edildiğine ilişkin kaydın düşülmesinde bir mahsur olmayacağı düşünülmektedir.”

    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 05.03.2008 tarihli ve 21416 sayılı yazıda da;
    “197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun Verginin Mevzuu başlıklı 1 inci maddesinde;
    "Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan;

    a) Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları,
    b) Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler,
    c) Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtları,
    Motorlu Taşıtlar Vergisine tabidir.” hükmü,
    3 üncü maddesinde de ;
    "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik, belediye veya liman sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir. " hükmü,
    yer almaktadır.
    Bu hükümlere göre, motorlu taşıtlar vergisinin mükellefini ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler oluşturmaktadır.
    Diğer taraftan; 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 41 inci maddesinde, tacirlerin ilgili sicile tescil ettirdiği ticaret unvanını, ticari işletmesine müteallik muameleleri yapması ve işletmesiyle ilgili senet ve sair evrakı bu unvan altında imzalaması amacıyla kullanabileceği hüküm altına alınmıştır.
    Buna göre; gerçek kişi taciri veya ortaklarından ayrı olarak bir tüzel kişiliği tanımlamayan adi ortaklıklar ile şahıs işletmelerinin ticaret unvanları adına motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tesis edilemeyeceğinden, noter satış sözleşmelerinin bu unvanlar ile düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak, gerçek kişinin ad ve soyadı ile birlikte söz konusu ticaret unvanlarının kullanılması mümkün bulunmaktadır.”
    denilmektedir.

    Yönetim Kurulumuzun 31.03.2008 tarihli toplantısında konunun görüşülmesi sonunda;
    Yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda; tüzel kişiliği olmayan adi ortaklıklar ile şahıs işletmelerinin ticaret unvanları ile alacakları araçların tescilleri mümkün bulunmadığından, sadece ticaret unvanları ile adlarına araç alım sözleşmesi yapılamayacağına,
    Bu nitelikteki araç alım sözleşmelerine, alıcının gerçek kişi olması icap ettiğinden bu kişinin ad ve soyadının yazılması gerektiğine; ayrıca buna ilaveten de, aracın aynı zamanda bir ticaret unvanı altında bir işletmeye tahsis edildiğine ilişkin kayıt düşülebileceğine veya adi ortaklıklar ile şahıs işletmelerinin ticaret unvanlarının yazılabileceğine; ancak, gerçek kişinin adı ve soyadı yanında ticaret unvanının yazılması halinde bu unvanın ticaret sicilinde tescil ve ilan edilmiş olmasının da aranması gerektiğine, (elektronik ortamda satış yapıldığından bunu uygulamak şu an için mümkün görülmüyor)
    Bildirilen görüşler nedeniyle 28.03.2005 tarihli ve 7 sayılı genelgenin yürürlükten kaldırılmasına,
    karar verilmiştir.

    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    HNT
    KY.


    Sanıyorum bu daha iyi,bu işinizi görecektir.Kolay gelsin...

    *İnsanlar arasında iyilikten başka hiçbir üstünlük kabul etmem. Karakterin olmadığı yerde,<br />ne büyük sanatçı, ne de büyük mücadele adamı vardır. Orada var olan, zamanın yok ettiği,<br />içleri boş yaratıklardır. Bütün mesele, büyük görünmek değil, gerçekten büyük olmaktır.<br />*Beethoven*

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ibrahim dal ().