böyle bir muvafakatname düzenleyebilirmiyim?

  • Hüseyin DEREBAŞI söz alarak;

    Tapunun İzmir İli, Kiraz İlçesi, Suludere Köyü, Dallık Mevkiinde bulunan 441 Parselde kayıtlı taşınmaz ½ oranda Zeki ERİŞ, ½ oranda Hüseyin DEREBAŞI adına kayıtlı iken tapu kaydındaki ½ orandaki hissesini Zeki ERİŞ diğer hissedar Hüseyin DEREBAŞI’nın izni ve muvafakatı dahilinde 09.12.2013 tarihinde 3986 Yevmiye No.lu işlemi ile Mehmet oğlu Ayhan KASAP’a Tapu Sicil Müdürlüğünde satıp devretmiştir.4721 sayılı TMK.nın 733/2 maddesi gereğince Hüseyin DEREBAŞI bahsi geçen taşınmazdaki Zeki ERİŞ’in ½ orandaki payını Ayhan KASAP’a satışına dair işlemden haberdar olduğunu, MK. Md. 733 gereğince şufa(önalım) davası açma hakkından vazgeçtiğini-feragat ettiğini, önalım davası açma hakkını kullanmayacağını, zaten zeminde daha önceki hissedar Zeki ERİŞ’le de rızai bölüşme sonucunda her bir paydaşın kullandığı yerlerin ayrı ve belirlenmiş olduğunu, Ayhan KASAP’ın rızai bölüşme ile (taşınmazın doğu-batı istikametinde çizilen sınır dahilinde ) evvelden beri kullanılan kendi kısmına yeni bina-tesis-işletme gibi muhdesatlar yapmasına izin ve muvafatimin bulunduğunu gayrikabili rücu beyan ve kabul ederim.

    Ayhan KASAP söz alarak;

    Diğer Paydaş Ayhan KASAP da Hüseyin DEREBAŞI’nın beyanlarını kabul ettiğini, zeminde doğu-batı istikametinde evvelden beri var olan rızai bölüşmeye riayet edeceğini, Hüseyin DEREBAŞI’nın kendisine ait kısımda evvelden yapılan tek katlı ev, açık ve kapalı kısımları bulunan hayvan ahırları, Sondaj kuyusu tertibatı, muhtelif sayıda meyve ağacının bulunduğunu ve bunların Hüseyin DEREBAŞI’na ait olduğunu kabul ettiğimi, yine Hüseyin DEREBAŞI’nın işbu rızai bölüşme ile oluşan kendi kısmına dilediği zaman dilediği şekilde yeni bina, kuyu inşa edebileceğini, kuyular kazabileceğini, ağaçlar dikebileceğini şimdiden gayrikabili rücu kati beyan, kabul ve ikrar etmiştir.Yine Ayhan KASAP kendi kısmı içine kuyu-sondaj kazdırmak ister ise bu kuyu- sondajın Hüseyin DEREBAŞI’nın sondaj suyunu kesmeyecek uzaklıkta olmasına dikkat edeceğini Hüseyin DEREBAŞI’ya ait kuyuya en az 150 m2 uzaklıkta kuyu kazacağını da şimdiden kabul etmiştir.

  • Ümran kardeşim işlem içerisinde on bin lirayı göremedim ama;böyle bir işlemi başka bir paydaş yoksa! "bunun adına rızai taksim sözleşmesi diyebiliriz" ileride yapacakları gerçek taksim işlemine esas olmak üzere,
    Gayrimenkulün raiç değeri ile üzerindeki müştemilat bedelini toplayıp harca tabi tutmak gerekir diye düşünüyorum.

  • Tarafların birbirlerine karşı uyma (davranış) işlemi olduğundan, (fotoğraflı da olur, fotoğrafsızda olur) düzenleme şeklinde yapılarak nispi harç yani; 50.45 TL. alınmak kaydıyla işlemin bedelsiz olarak yapılabileceğini düşünüyorum. (Değer yazılarak Muvafakatname ve feragatname başlığı adı altında yapılsa dahi, damga almayacaktır.)

  • Adem bey;


    Sanırım bir karışıklık var yazınızda hem nispi demişsiniz hem bedelsiz demişsiniz. (Bedelsiz nispi olamaz) Ayrıca nispi harç yani; 50.45 TL. diye belirttiğiniz tutar nispi değil maktu harçtır.

  • Erkan bey, anlıyorum sizi, 50.45 TL. nispi harç diye geçiyor. yani o miktardan aşağı olamaz. zaten nispi harç ile maktu harcı iyice karıştırdılar, maktu harç diyince aklıma hep imza harç gelir, yani 7.90 veya, 10.40 TL. Nispi harç diyince aklıma 50.45 TL. gelir. işlemde bedel varsa, bedelde sınırdan fazla ise malüm nispi harcı imza sayısına göre artıracaktır.

  • Adem bey;


    Bence harçlar kanununda o değer nispi diye geçmez (Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı------- (50,45 TL)'den az, (25.874,70 TL)'den çok olamaz.) şeklinde geçer. bu yazı sınırlamak için konulmuştur ve buda 50,45-TL yi nispi yapmaz. Nispinin anlamına bakalım 'göreli, izafi, kıyaslama ile olan' maktu ise 'götürü; belirli; miktarda; değeri biçilmiş; pazarlıksız' anlamlarındadır. Siz yazınızda bedelsiz demişsiniz bedel girilmediği zaman nispiden söz etmek nispinin anlamına da aykırı gibi geliyor bana. Harçlar kanunun 2 sayılı tarifesinin 11.maddesi bu değerin nispiliğini gayet net açıklamakta.

  • Erkan beyciğim, sizi anlıyorum.
    Ancak;
    2013/3 nolu genel yazımızın ekinde bulunan Harçlar Tebliğin 2 Sayılı Tarifesinde yer alan


    Noter Harçları :
    1. Değer veya ağırlık üzerinden alınan NİSPİ HARÇLAR Demiş


    Devam etmiş,
    1.Malüm bunları bilirsiniz.
    Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı 50.45 TL den az. 25.874.70 den çok olamaz demiş. Yıllardır 50.45 TL yi ben nispi harç olarak tanımlamışımdır. herkesin görüşü farklıdır.


    Malum bilindiği gibi yine, çoğu genelgelerimizin son cümleleri maktu harca tabidir deniyor. maktu harç deyince 50.45 TL. mi geliyor akla.