OKUR YAZAR OLMAYANLARLA İLGİLİ İŞLEMLER

  • Slm, sitemizin değerli üyeleri;
    Bu gün noterliğimize onaylama şeklinde bir araç satış vekaleti geldi. Vekaleti veren okuma yazma bilmiyor. Vekalette sadece parmak izi var, tanıklar yok. Teyit için ilgili noterliği aradığımızda evrağın doğruluğunu tespit ettik. Tanıkları sorduğumda onaylama işlemlerinde tanıklara gerek yok dedi. Ben bu konuda bilgilerinize başvurmak istiyorum. Böyle bir şey varmı, yokmu, yoksa ben bunca zaman yanlarında tanık olmadan gelen insanlara eziyet ettiğimi düşünerek kendimi af etmeyeceğim.

  • medet kardeşim;
    hangi noterlik yapmış bilmiyorum ama doğrusu senin düşündüğüm gibi ( Noterlik Kanunu 87.maddesine göre ) tanıklı olmasıdır .


    selamlar

    Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyarınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız.

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Mahmut Bürke ().

  • NOTERLİK KANUNU


    Kanun No : 1512
    Kabul Tarihi : 18.1.1972
    Yayın Tarihi : 5.2.1972 gün 14090 s. Resmi Gazete



    İLGİLİNİN OKUMA VE YAZMA İMKANINA SAHİP OLMAMASI :


    Madde 87 - İlgili okuma ve yazma imkanına sahip değilse, hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan eder.


    Noter, bu beyanı yazdıktan sonra tutanak okunur. Ancak, işlemin tanık huzurunda yapılmasını emreden diğer kanunların hükümleri saklıdır.


    İlgili ve tanıklar, beyanın aynen yazıldığını ifade ettikten ve bu husus tutanağa geçirildikten sonra altını imza ederler.

  • Bizede öyle bir vekalet gelmişti bizdeki vekalette okuryazar görülüyordu ilgili kimlik şerhinde.fakat parmak izi alınmış unutulmuş galiba okur yazar olmadığı seçilmemişti dolayısı ile tanık beyanıda yoktu fakat vekaletin altına noterlik imzasından sonra tanık diye iki kişi girilmişti ama onların kimlik dökümü falan yoktu bizde o vekaletle işlem yapmamıştık.

  • Noterlerin bazı işlemlerdeki etkinliğinin olması yada artırılması
    bağlamında bu görüşün doğruluk payının hatta yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu fakat mevcut hukuk sistemimizde buna imkan olmadığını düşünüyorum.
    Saygılar.

  • Örnek olarak bankalar tanık istemiyorlar hatta
    plastik isim kaşesini dahi kabul ediyorlar.


    Noterlikler için genel olarak reform artık kaçınılmaz
    ihtiyaç olmuştur.


    Yeri gelmişken yeni noterlik yasasında
    mevcut başkatiplerin ve imza yetkililerin statülerine
    ilişkin en azından bir fırsat tanınması ve Adalet bakanlığınca
    adliye çalışanlarına olduğu gibi tüm noterlik çalışanlarınada hukuk eğitimi yolunun açılması gerektiğini düşünüyorum.


    Mayıs ayı organizasyonumuzda inşallah bu ve vekalet dönemi konularında kısa bir brifingimizin olacağınıda burada söylemiş olayım. :)

  • Değerli meslektaşlarım, 1512 Sayılı Noterlik Kanunu'nun 87. maddesi İKİNCİ BÖLÜM Düzenleme İşlemler Başlığı altındadır ve 84. madde ile 89. madde arasını kapsamaktadır. Bu bölüm dikkatlice okunduğunda düzenleme olarak yapılacak işlemlerin tutanak şeklinde yapılacağı ve okuma yazma imkanına sahip olmayanların iki tanık huzurunda maksadını notere beyan edeceğini emreder, ancak, ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ONAYLAMA başlığı altında 90. madde ile 93. madde arasını okur iseniz onaylama işlemlerde okur yazar olmayanlardan tanık isteneceğine dair bir hüküm olmadığı görülecektir. 87. Maddeye vurgu yapan arkadaşların bu maddenin İKİNCİ BÖLÜM içersinde olduğunu ve düzenleme işlemlere münhasır olduğunu, ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ okuduktan sonra bir kanıya varmalarını ve onaylama işlemlerde tanık istenip, istenmemesinin kanunen zorunlu olup, olmadığı hususundaki görüşlerini tekrar gözden geçirmelerini isterim. Saygılar..

  • Sayın meslektaşlarım, bir kaç gün önce bana da bir vekalet geldi işlem tanıklı yapılmış kişi okur yazar değil buraya kadar her şey gayet normal, nitekim onay şerhinde parmak izinin dairede huzurumda alındığını onaylarım diyor işlemde parmak izi yok ! kişi imza atmış :) insanın bu ne pehriz bu ne lahana turşusu dememesi içten mi ? yukarıda yazılanları okuyunca bana ne kalmış diye baktım . MAŞALLAH MAŞALLAH...

  • Değerli meslektaşlarım;


    Konu ile ilgili yorumum ; İşlem örneklerinde de belirtildiği üzere okur yazar olmayanlara açıkca tanık istenileceği belirtilmektedir.


    İşlem örneklerini dikkate alarak işlem yapılması yararımıza olacaktır düşüncesindeyim.



    Saygılarımla

  • Bugüne kadar birisi size gelip ben ne yaptığımı bilmiyorum imzamı aldınız vekaleti bana okumadınız ben ne yaptığımı bilmiyorum diyen olmadımı, ben şahitli yaptığım halde (en az iki defa da anlatıyorum ilgiliye) bana gelen oluyor. Ben ne yaytığımı bilmiyordum vekaleti bana okumadınız diyen olsa size, bez parası veriyonuz tanıksız ilgili alır bez parasını ona vermez sizi şikayet ederse kim kurtaracak sizi.

  • 2008 Tarihinde Türkiye Noterler Birliği tarafından 66 nolu yayın olarak yayımlanan İşlem Formülleri kitapçığının 72. sayfasında onaylama formül No:2 de ilgili okur yazar değilse yapılacak onaylama şerhinde tanık istenmediği, ancak alt tarafta yapılan 2 nolu açıklamada ise "Yasada amir hüküm bulunmamasına rağmen okur yazar olmayanların işlemlerinin iki tanık huzurunda yapılması, işin veya ilgilinin durumuna göre noter tarafından takdir edilir. denmektedir.
    Yukarıdaki yazımda da açıklamaya çalıştığım gibi onaylama şeklinde yapılan işlemlerde tanık bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak, [glow=red,2,300]Sayın Adminimizin de belirttiği ve tavsiye ettiği gibi [/glow] okur yazar olmayanların işlemlerinin iki tanık huzurunda yapılması bizi ileride çıkabilecek bazı sıkıntılardan da koruyacağı muhakkaktır. Demek istediğim şu ki evet onaylama işlemlerde okur yazar olmayan ilgililerin işlemlerini kendimizi korumak açısından iki tanık huzurunda yapalım, ama bunun bir zorunluluk olmadığını, onaylama işlemlerde tanık almadan işlem yapan noterleri kınamamızın veya onlara hayret etmenin doğru olmadığını anlatmak istedim. Kolaylıklar dilerim.

  • Arkadaşlar,


    Yapacağınız işlem ister onaylama olsun,ister düzenleme olsun muhakkak iki tanık bulundurmalısınız.Çünkü emekli maaşı alımı ile ilgili yapmış olduğum bir vekaletnamede bir ihtilaf çıktığından olay savcığa intikal etti ve tanıklardan biri imzasını inkar etti bu arada ilgili vefat etmiş o zaman ben tanıklara isim yazdırmıyordum.şimdi yazdırıyorum.savcı sahte evrak düzenlemekten bana dava açtı .Diğer tanığın tanıklığı ile beraat ettim.

  • YARGI TAY 2. HUKUK DAİRESİ
    SAYI:
    ESAS KARAR 2006/15209 2007/2989
    İNCELENEN KARARIN:
    MAHKEMESİ : Aydın Aile Mahkemesi
    TARİHİ : 7.6.2006
    NUMARASI : 702-500
    DAVACI :….
    DAVALI :…..
    DAVA TÜRÜ: BOŞANMA
    TEMYİZ EDEN : DAVALI
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli gösterilen hüküm temyiz edilmekle mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Okur-yazar olmayan davacı kadının, Noterlik Kanununun 87. maddesi uyarınca 2 tanık huzurunda vekalet vermesi gerekir. Davacı kadın için usulüne uygun vekaietnar istenip eklenmesi için dosyanın mahalli mahkemesine IADESINE. oybirliğiyle karar verildi.28.02.2007 (Çrş.)
    Başkan V. Uye Uye Uye Uye
    Necde: Gürbüztürk M.Nuri Şerbetçioğlu Necati Söz Nail Özkılıç Halim Kayapınar

    <p>"Sabrın kendisi acıdır, lakin meyvesi tatlıdır"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Erkan ().