ANA SÖZLEŞME -EK TADİLAT SÖZLEŞMESİ

  • arkadaşlar geçen hafta A.Ş. Anasözleşmesi tasdiki yapmıştım. (2 Asıl + 7 Suret) 12.1 den Anasözleşme de bazı düzeltmeler ve ek maddeler eklemek istiyorlar. Aynı yevmiye numarası ile yapmamı söylediler. Ben yapamayacağımı söyledim. O zaman ek tadilat sözl. hazırlayalım dediler.


    -arkadaşlar bu işlem de nelere dikkat etmem gerekiyor.
    -makbuzunu nasıl keseceğim?
    -ilgili Vergi Dairesine yine bildirecekmiyim?
    -yine (2 Asıl + 7suret) mi yapacağım??
    yardımlarınızı bekliyorum??

  • Sevgili meslektaşım, öncelikle A.Ş. bir sermaye şirketi olup ana sözleşmesini 12,2 vezne kodundan kesmen gerekiyordu.
    -Tadil tasarısını kendileri hazırlayıp getirirler siz altına kimlik onayı yaparsınız,
    -Tadil tasarısının vezne kodu 12,5 dir.
    -Sermaye arttırımı varsa vergi dairesine bildirim gerekir.
    -Kaç nüsha isterlerse o kadar verebilirsin.
    Bilginize.

  • Yaptığımız bir sözleşme daha evvelden Vergi Dairesine bilgi verme zorunluluğumuz olan bir sözleşme ise bu sözleşmede yapılan düzeltmelerinde aynı şekilde bilgi verilmesi gerekmektedir. Ek Tadil sözleş
    melerinin ana sözleşme ile aynı yevmiye ile yapılması imkansızdır. Her işlem tek yevmiye sayıldığından o yevmiyeye bağlı ikinci işlem yapılamaz.Suret olarak ise eski yaptığınız asıl sözleşme kaç nusha ise aynı şekilde yapmanız gerekmektedir. Bunun sebebi her nushaya bir ek tadil sözleşmesi eklenmesi gereksinimidir.
    Konu ile ilgili size bir genelgeyi sunuyorum. Ancak suret konusunda kendi talepleri olur ise bunu beyan olarak sizde kalan nushaya not düşünüz ve imzalarını alınız.




    ANKARA, 22.3.1991
    Özü : Daha önce yapılmış sözleşmelerin değiştirilmesi halinde yapılacak işlem Hk.


    G E N E L G E
    18


    Bir sorumuza cevaben Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilerı 11.3.1991 tarih ve DMG: 2101111/12/l8457 sayılı yazılarında:


    «Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci madde­sinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, bu kanundaki kağıtlar teriminin yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret kanmak suretiyle düzenlenen ve herhangi blr hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeleri ifade edeceği, 2 nci maddesinde de, vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hü­kümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi tutula­cağı hükme bağlanmıştır:


    Buna göre, kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların hükümleri­nin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulma­sına ilişkin olarak düzenlenen kağıtların vergiye tabi tutulması gerekir.


    Ayrıca, kanunun 14 ncü maddesinde belli parayı ihtiva eden muka­velenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktarın aynı nisbette vergiye tabi olacağı, bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri­nin alınacağı, mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde ise aynı miktar veya nispette vergi alınacağı belirtilmiştir.


    Mukavelenamenin değiştirilmesi, evvelce mevcut kağıttaki hüküm­lerin bir veya birkaçının yerine yenilerinin konulmasıdır. Değiştirilme du­rumunda düzenlenen bir kağıdın bir mukavelename gibi artan miktar üze­rinden nisbi damga vergisine tabi tutulması, ancak yapılan değişiklikle mukaveledeki belli paranın artırılması ve sürenin uzatılması sözkonusu değilse ve bu itibarla düzenlenen kağıtta bir miktar artışı gösterilmemiş ise, kağıttan belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenamelere terettüp eden
    maktu damga vergisinin alınması gerekir.


    Daha önce yapılan bir işlemin tamamlanmasından sanra işlemin dc­ğerine tesir etmeyen konularda düzeltme beyanı ile değişiklik yapılması halinde (isim, tarih tashihi gibi) kanuna ekli 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlendiği takdirde maktu damga vergisine tabi tutulması, 1 sayılı tabloda yer alan bir kağıt düzenlenmemesi halinde ise damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.» denilmektedir.
    Bilginizi ve benzeri işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.


    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI
    Uğur KALAFATOĞLU

  • Murat beyinde açıkladığı üzere 2004/8 genel yazı gereğince """G) 492 SAYILI HARÇLAR KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER
    5035 Sayılı Kanunun 31 inci maddesi ile 492 Sayılı Kanunun 123 üncü maddesinin son fıkrası değiştirilerek
    a) Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nevi değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemlerin,
    Bu bölümdeki şirket devri ile ilgili işlemlere getirilen harç istisnasının şirket hisse devirlerine uygulanmayacağı, dolayısıyla da mevcut uygulamaya devam edilmesi gerektiği tabiidir.
    b) Bankalar, yurt dışı kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemlerin,
    harca tabi tutulmaması esası getirilmiştir.
    Bu düzenleme Kanunun yayımı tarihi olan 02.01.2004' te yürürlüğe girmiştir.""""
    """F) 488 SAYILI DAMGA VERGİSİ KANUNU İLE DEĞİŞİKLİKLER
    4- 5035 Sayılı Kanunun 48/6-b maddesi ile 488 sayılı Kanuna ekli 2 sayılı tablonun IV. Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar bölümünün 16 ncı fıkrası değiştirilerek bu fıkrada şirket sermaye artırımlarına tanınmış olan damga vergisi istisnası şirketlerin kuruluşları ve süre uzatımlarını da kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.
    Bu değişik 01.01.2004 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
    5- 5035 Sayılı Kanunun 49/4 üncü maddesi ile 488 Sayılı Kanunun;
    a) Mükerrer 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasındaki dış kredilere ...0... sıfır nispette damga vergisi uygulamasına son verilmiştir.
    Zira dış krediler bakımından Kanuna ekli 2 sayılı tablonun yukarıda bahsi geçen 23 numaralı fıkrasında damga vergisi istisnası getirilmiştir.
    b) Kanuna ekli 1 sayılı tablonun I/3 bölümündeki anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluşlarına dair mukavelelerin tabi olduğu damga vergisi tarifesi yürürlükten kaldırılmıştır."""
    denilmektedir A.Ş. lerde sermaye şirketi olması nedeni ile bunun kuruluş sözleşmesini 12,2 vezne kodundan kesmeniz gerekiyor. Diğer açıklamaları değerli meslektaşım Murat bey yapmış.İyi çalışmalar....