Posts by murat kemer

    Ankara 7.5.1986
    özü : Bazı Noterlik işlemlerinde tesadüf edilen farklı uygulamalar Hk.

    G E N E L G E
    (39)

    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ............................ NOTERLİĞİNE

    Birliğimize zaman zaman intikâl eden şikayet ve başvurulardan, bazı Noterlik işlemlerinde farklı uygulamalar yapıldığı anlaşılmıştır. Bu nedenle aşağıdaki hususların bir kere daha açıklanmasında yarar görülmektedir.
    Şöyle ki.



      [li]— Bazı yerlerde özellikle mülkiyeti muhafaza 'kaydı ile yapılmış
      bir satışın ibra işleminde değer gösterilmediği anlaşılmaktadır. Daha önce
      yapılmış ve değeri belli bulunan bir işlem kâğıdına atıf yapılarak düzenle
      nen ibra işleminde değer gösterilmemesinin söz konusu olamayacağı aşi
      kârdır. Esasen atıfta bulunulan işlemin tarih ve numarasının ibra işleminde
      belirtilmesi gerektiğinden, belli olan bu değer üzerinden nispi olarak hare
      ve damga vergisi (x) alınması gerekmektedir. Aksi bir uygulama bugün için
      milyonu çoktan aşan araba satışlarının tüm ibra işlemlerinde haksız reka
      bete sebep olacak ve diğer noterlerin menfaatimde haleldar 'edecektir. [/li]
      [li]— Azil name veya istifa tebliğlerinden muhatap adedince maktu
      hare alınacağı tabiidir. Ancak, istifa ve azil namelerde tebliğ ile birlikte azil-
      name veya istifanın altındaki imzanın onaylanması da istenmiş ve bu
      işlemde yapılmış ise, muhatap adedine göre alınacak harcın dışında, imza
      onaylaması nedeni ile de hare tahakkuku ve tahsili gerekmektedir. [/li]
      [li]— Yine istifa ve azil name gibi işlemlerden bilgi için gönderilen makamlarında' muhatap kabul edilerek, hare tahakkukunun buna göre çoğaltılması gerektiği düşünülmektedir.[/li]

    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN

    Rasim EYÜBOĞLU
    (Ankara 24. Noteri)
    (x) Ek genelgeye bakınız

    Ankara, 28.5.1986

    G E N E L G E
    (39 Sayılı Genelgeye Ektir)

    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ............................ NOTERLİĞİNE

    Bazı Noterlik işlemlerinde tesadüf edilen farklı uygulamaların önlenmesi için yapılan 39 saydı genelgenin (1) no.lu bendinde sehven bir hata yapılmıştır.
    Bilindiği üzere 1 Ocak 1986 tarihinde yürürlüğe giren, Damga Vergisi Kanunu değişikliğine göre, ibranameler damga vergisinden muaf tutulmuşlardır.
    Bu itibarla, söz konusu genelgenin birinci bendinin 6 ncı satırı sonundaki (damga vergisi) ibaresinin çıkartılarak uygulanması gerekmektedir.
    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN
    Rasim EYÜBOĞLU
    (Ankara 24. Noteri)
    [/t]

    [/t]
    ANKARA, 16.11.1994
    Özü : Iş makinalarının tescilli Hk.

    GENELGE
    72

    2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanununun 22 ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 29 ncu maddesine göre, her türlü motorlu araçların yetkili tescıl kuruluşlarına tescil edilmeleri zorunludur. Yine yönetmeliğin söz konusu 29 ncu maddesinde;
    " 1- Askeri araçlar, iş makinaları ve raylı sistemle çalışanlar dışındaki bütün motorlu araçlar ile tescıle tabi motorlu araçlara takılarak kullanılacak yapıda ve yüklü ağırlığı 750 kg.nın üstünde olan römork ve yarı römorkların tescilleri TRAFIK TESCIL KURULUŞLARINCA,
    2- Askeri araçlar ıle çeşitli anlaşmalara göre askeri amaçla ülkemizde bulunan kuruluşlara ait araçların tescilleri TÜRK SILAHLI KUVVETLERINCE,
    3- Raylı sistemle çalışan araçların tescilleri, kullanıldığı yerlere göre ait olduğu kuruluşlarca,
    4- Iş makinası türünden araçların tescilleri:
    a) Kamu kuruluşlarına ait olanlar ilgili kuruluşlarca, b) özel ve tüzel kişilere ait olanlardan;
    Tarım kesiminde kullanılanlar ZIRAAT ODALARINCA,
    Tarım kesiminde kullanılanların dışırıda kalan ve sanayi, bayındırlik ve diğer kesimlerde kullanılanların tescilleri TICARET ODALARI VEYA TICARET VE SANAYI ODALARINCA,
    5- Tarım kesiminde kullanılanlar hariç II Trafik~ Komisyonlarınca karar alınmak şartı ile motorsuz taşıtlardan gerekli görülenlerin tescilleri BELEDIYELERCE yapılacağı hükme bağlanmıştır.

    Bugüne kadarki uygulamada TRAFIK TESCIL BÜROLARINA kayıtları zorunlu araçların tescıl işlemlerinde bir aksaklık bulunmadığı müşahade edilmiştir. Daha açık bir ifade ile noterlerce ilgili kuruluşa zamanında bildirimler yapılmakta ve tescil işlemleri de yerine getirilmektedir.

    Ancak, iş makinaları ıle tarım kesiminde kullanılan araçların tescili konusunda yasa hükümlerinin tam olarak uygulanmadığı yolunda şikayetler alınmakla konu yeniden Yönetim Kurulumuzda görûlmüş ve yasa hükümlerinin bir kere daha noterlere hatırlatılmasında yarar olacağı sonucuna varılmıştır.


    Bu itibarla, Trafik Tescil Bürolarına tescilleri zorunlu olan motorlu araçlar dışındaki araçların noterlerce yapılacak satış ve devir işlemleri sırasında da, yukarıda s6zü edilen 2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanununun 22 nci maddesi ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 29 ncu maddesi hükümlerinin göz önünde bulundurulmasını, bunların satış ve devir işlemleri esnasında tescil belgelerinin aranmasını ve işlem sonunda ilgili tescil kuruluşlarına usulü dairesinde bilgi verilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,
    BAŞKAN
    Hasip DİNÇER
    (Ankara 24. Noteri)
    [/t]

    [/t]

    "Daha önce {Alan1} Noterliğinin {Alan2} tarih ve {Alan3} yevmiye numarası ile düzenlettiğim vasiyetnamemden gördüğüm lüzum üzerine tamamen vazgeçiyorum. {Alan2} tarih ve {Alan3} yevmiye numaralı vasiyetnamemin artık hiçbir hükmü ve geçerliliği kalmamıştır. {Alan1} Noterliğinin {Alan2} tarih ve {Alan3} yevmiye numaralı vasiyetnamemin hükümsüz ve geçersiz olduğunu, hiçbir baskı ve etki altında kalmaksızın kendi isteğim ile söz konusu vasiyetten rücu ettiğimi beyan ederim." diyerek sözlerini bitirdi.

    Ayrıca yazımnet ve nbs de örneği mevcut. 2012 yılında yayınlanan işlem formülleri kitabındaki örneğine göre düzenlemeniz faydalı olacaktır.
    İyi çalışmalar.


    NBS programınında istediğimiz gibi islem yapıp çıkabiliyormuyuz acaba? yani örnek, deneme amaçlı.... bu sekilde bile kayıt oluyormu acaba?



    Vezne programında deneme yapmayın diyorlar sadece. Yazım kısmında bir sıkıntı olmaz deneyebilirsiniz tabiki. Yoksa başka türlü öğrenilmiyor.

    17.04.2013

    Özü: Finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısı hakkında.
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi: 14.12.2007 tarihli ve Hukuk - 20240 (114) sayılı genel yazı


    Finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısının noterliklerde farklı şekillerde hesaplandığının, bunun da, ibraz edilen sözleşmelerin ilgi genel yazıda yer alan tip sözleşmeler ile aynı olmaması ile bu işlemlerden bazı noterliklerin tamamen yazı, bazılarının ise karşılaştırma ücreti almalarından kaynaklandığının Birliğimize intikal eden başvurulardan anlaşılması nedeniyle konunun, Yönetim Kurulunun 12.04.2013 günlü toplantısında görüşülmesi sonunda;
    2007/144 sayılı genel yazıda yer alan finansal kiralama tip sözleşme örneklerinin ve mevzuatın değişmiş olmasından dolayı sayfa sayısının belirlenmesinde bu sözleşmelerin esas alınamayacağının anlaşılması nedeniyle ilgi genel yazının yürürlükten kaldırılmasına, noterliklere getirilen finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısının işlemin yapılması sırasında belirlenmesine ve bu sözleşmelerle ilgili yazı ve karşılaştırma ücretlerinin ise 1997/54 sayılı genelge hükümlerine göre tahakkuk ve tahsil edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.
    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,



    Yunus TUTAR
    Başkan


    (GENEL YAZI: 46 )

    30 günden fazla çalışma süreli hizmet sözleşmeleri yazılı olarak yapıldığı taktirde harçtan ve damga vergisinden istisna edilmiştir.Bu nedenle 30 günden fazla çalışma süreli hizmet sözleşmelerinin noterde onaylanması durumunda harç ve damga vergisi alınmaz ve işlem makbuzu 10.8 kodundan kesilir.
    Ayrıca 2004/21 sayılı genelgeyi inceleyebilirsiniz. iyi çalışmalar

    NOTERLİK KANUNU YÖNETMELİĞİ
    ONBEŞİNCİ KISIM
    Noterlik İşlemlerinde Uyulması Gerekli Hususlar
    İşlemlere fotoğraf yapıştırılması
    Madde 93 - Aşağıdaki noterlik işlemlerinde ilgilinin fotoğrafının yapıştırılması zorunludur.
    a - Niteliği bakımından tapuda işlem yaptırılmasını gerektiren sözleşmelere,
    b - Niteliği bakımından tapuda işlem yaptırılmasını gerektiren vekaletnamelere,
    c - Vasiyetname,
    d - Mülkiyeti muhafaza kaydıyla satış,
    e - Gayrimenkul satış vaadi,
    f - Vakıf senedi,
    g - Evlenme mukavelesi,
    h - Evlat edinme,
    ı - Tanıma,
    j - Mirasın taksimi sözleşmesi,
    k - Boşanma davaları için düzenlenecek vekaletnameler,
    Yukarıda sayılan işlemler dışında kalmakla beraber, diğer kanunların öngördüğü, noterin işlemin ve ilgilinin durumuna göre gerekli bulduğu veya bizzat ilgilinin istemde bulunduğu işlem kağıtlarına da fotoğraf yapıştırılabilir.
    Asıllarına fotoğraf yapıştırılması zorunlu noterlik işlemlerinin, çıkartılacak örneklerine de fotoğraf yapıştırılması zorunludur.

    Konuyu hortlatmış oldum ama bilgi amaçlı yazmak istedim belki faydalanan olabilir diye... iyi çalışmalar herkese

    NOTERLİK KANUNU
    ONBİRİNCİ KISIM
    Noterlerin Alacağı Ücret, Vergi, Harç ve Resimlerin Tahsil Şekli

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Noterlerin Alacakları Ücretler

    Ücret tarifesi
    Madde 112 – Noterlerin yaptıkları işlemlere ait harç üzerinden hesaplanacak ücretleri ile vasiyetname ve vakıf senedi düzenlenmesinden alınacak ücretler, yazı, bir dilden diğer dile veya bir yazıdan diğer yazıya çevirme, karşılaştırma, tescil, emanetlerin saklanması ve kanunlarında harç, vergi ve resimlerden bağışık olduğu yazılı işlemler ile defter onaylanmasından ve kanunun ücret almayı öngördüğü sair işlemlerden alacakları ücretler ve noterlerle imzaya yetkili vekillerinin yol ödeneğinin miktarı, Türkiye Noterler Birliğinin mütalaası alındıktan sonra Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenecek bir tarife ile tespit olunur.
    Noterlik işleminin başka bir noter aracılığı ile yapıldığı hallerde, aracı notere ödenecek ücretler de tarifede gösterilir.
    Tanıklık ve onaylama şerhlerinden yazı ücreti alınmaz.
    (Değişik: 16/11/1989 - 3588/8 md.) Tarifede gerekli görülecek değişiklikler her yıl Mart ayında yapılır. Yeni tarife yürürlüğe girinceye kadar eski tarife uygulanır.

    evet doğrusu dairede çekilen fotokopilerin işleme yazı ücreti olarak gerilmesi. fakat uygulayan sayısı sanırım çok az.
    genelde karşılaştırma olarak ücretlendiriliyor ve fiyat değişmiyor.

    Eğer mail adresi verirseniz vezne ile ilgili Bursa 8. Noterince hazırlanmış geniş bir metin var gönderebilirim size. Siteye yüklemesini bilmiyorum.

    Hukuk –8187


    17.04.2013

    Özü: Finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısı hakkında.
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İlgi: 14.12.2007 tarihli ve Hukuk - 20240 (114) sayılı genel yazı


    Finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısının noterliklerde farklı şekillerde hesaplandığının, bunun da, ibraz edilen sözleşmelerin ilgi genel yazıda yer alan tip sözleşmeler ile aynı olmaması ile bu işlemlerden bazı noterliklerin tamamen yazı, bazılarının ise karşılaştırma ücreti almalarından kaynaklandığının Birliğimize intikal eden başvurulardan anlaşılması nedeniyle konunun, Yönetim Kurulunun 12.04.2013 günlü toplantısında görüşülmesi sonunda;
    2007/144 sayılı genel yazıda yer alan finansal kiralama tip sözleşme örneklerinin ve mevzuatın değişmiş olmasından dolayı sayfa sayısının belirlenmesinde bu sözleşmelerin esas alınamayacağının anlaşılması nedeniyle ilgi genel yazının yürürlükten kaldırılmasına, noterliklere getirilen finansal kiralama sözleşmelerinin sayfa sayısının işlemin yapılması sırasında belirlenmesine ve bu sözleşmelerle ilgili yazı ve karşılaştırma ücretlerinin ise 1997/54 sayılı genelge hükümlerine göre tahakkuk ve tahsil edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.
    Bilgi edinilmesi ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,



    Yunus TUTAR
    Başkan


    (GENEL YAZI: 46 )



    1- İmza sirküsü, banka görevlisinin vekaleti, kimlikler

    2- Şirket adresi noterliğin bulunduğu yer ise 3 nüsha yeterli oluyor. 2 tane ilgililere bir tane noter için.

    3- düzenleme şeklinde olacağı için ilk ve son sayfaları biz çıkartıyoruz. kimlik onayı yapıyoruz.

    4- Vezne kodu 39.1. Noterlikteki tescil defterine tescilini yapıyoruz.

    kolay gelsin..

    Merhaba.. Noterin şifresi ile tnb online üye girişi yapıp yeni personel kaydı yapmanız lazım.. Daha sonra kullanıcı adı ve şifre oluşturuluyor sistem tarafından. iyi çalışmalar