Posts by semaşarman

    2014 YILINDA TUTULMASI GEREKEN DEFTERLER İLE DEVAM VE KAPANIŞ TASDİKLERİ


    2014 YILINDA TUTULMASI GEREKEN DEFTERLER İLE DEVAM VE KAPANIŞ TASDİKLERİ28.11.2013


    Dikkat: Defter tasdikinden önce, VUK'nun 179 ve 180.maddeleri gereği 1.sınıftan 2.sınıfa ve 2.sınıftan 1.sınıfa geçişleri mutlaka kontrol ediniz.



    (19.12.2012 Tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Tebliğ Gereği)
    1-) ANONİM ŞİRKETLER (Tamamı Noter Tasdikli Olacak):
    * Yevmiye Defteri
    * Defter-i Kebir
    * Envanter Defteri
    * Pay Defteri (Önceden tasdikli ise ve yeterli yaprak varsa tasdik ettirme. Md.64/3)
    * Yönetim Kurulu Karar Defteri
    * Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri (2013 yılı için tasdik ettirilmiş ve 2014 yılı için Yeterli yaprak varsa tasdik ettirme. Md.64/3)

    2-) LİMİTED ŞİRKETLER (Tamamı Noter Tasdikli Olacak):
    * Yevmiye Defteri
    * Defter-i Kebir
    * Envanter Defteri
    * Pay Defteri (Önceden tasdikli ise ve yeterli yaprak varsa tasdik ettirme. Md.64/3)
    * Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri (2013 yılı için tasdik ettirilmiş ve 2014 yılı için Yeterli yaprak varsa tasdik ettirme. Md.64/3)
    NOT: Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak alacağı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine yazılabileceği gibi, ayrıca, müdürler kurulu karar defteri tasdik ettirilip ona da yazılabilir. Müdürler kurulu karar defteri tutulması tercih edilirse, müdürler kurulu karar defteri, yönetim kurulu karar defteri gibi hem açılış hem de kapanış tasdikine tabi olur. Müdürler kurulu karar defterine gerek yoktur.

    3-) KOLLEKTİF ŞİRKETLER(Tamamı Noter Tasdikli Olacak):
    * Yevmiye Defteri
    * Defter-i Kebir
    * Envanter Defteri
    * Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri (2013 yılı için tasdik ettirilmiş ve 2014 yılı için Yeterli yaprak varsa tasdik ettirme. Md.64/3)

    4-) KOOPERATİFLER (Tamamı Noter Tasdikli Olacak):
    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın müştereken yayınladığı 19.12.2012 tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre kooperatifler, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu, VUK'nu ve söz konusu tebliğ hükümlerini göz önüne almalıdırlar (Tebliğ md.2).
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre kurulan kooperatifler ile bunların üst kuruluşları 1163 sayılı Kanun'un 89.maddesi gereği çıkarılan muhasebe yönetmeliği, VUK'nu ve mezkûr tebliğ hükmüne göre aşağıdaki defterleri tutacaktır.
    4.1. KANUNİ DEFTERLER:
    * Yevmiye Defteri
    * Defter-i Kebir
    * Envanter Defteri
    * Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri
    * Yönetim Kurulu Karar Defteri
    * Pay Defteri (1163/16, TTK 64/4)
    4.2. DİĞER KANUNİ DEFTERLER
    * İmalat Defteri (Kooperatif, sınai bir işletme kurmuşsa, imalat defteri tutar. Ancak, 01.01.1996 tarihinden itibaren muhasebeyi 7/A seçeneğine göre tutanlar için imalat defteri kaldırıldı bkz, VUKGT 246)
    * Çiftci işletme defteri (Kooperatif zirai işletme kurmuşsa)
    4.3. YARDIMCI DEFTERLER
    * Stok Giriş - Çıkış Defteri
    * Sabit Kıymetler ve Demirbaş Defteri
    * Kıymetli Evrak Defteri
    * Teftiş Defteri
    * Gelen Giden Evrak Kayıt Defteri

    5-) DİĞER BİRİNCİ SINIF İŞLETMELER (Tamamı Noter Tasdikli Olacak):
    * Yevmiye Defteri
    * Defter-i Kebir
    * Envanter Defteri

    6-) SERBEST MESLEK KAZANÇ DEFTERİ
    Eskisi gibi olup değişiklik yoktur.

    7-) İŞLETME DEFTERİ
    Eskisi gibi olup değişiklik yoktur.

    8-) DEVAM TASDİKİ
    Yevmiye, Envanter, Defter-i Kebir ve Yönetim Kurulu Karar Defterleri, yeterli yaprakları bulunması halinde Ocak 2014 ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir (Tebliğ md.16)
    9-) 2013 YILININ KAPANIŞ TASDİKLERİ
    2013 yılına ait yevmiye defterinin kapanış tasdiki 30 Haziran 2014 tarihine kadar, 2013 yılına ait yönetim kurulu karar defterinin kapanış tasdiki ise 31 Ocak 2014 tarihine kadar notere yaptırılacaktır (TTK.Md.64/3).
    İbrahim GÜLER
    Adana, 28.11.2013
    Kaynak: adanasmmmo.org

    VERGİ SİRKÜLERİ


    NO: 2013/112


    KONU: Defter Tasdikleri ve Ticaret Sicil Tasdiknamesi.



    Türk Ticaret Kanunu'nun Defter tutma yükümlülüğü başlıklı 64 üncü maddesinde ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerine ilişkin hükümler yer almakta; ayrıca aynı maddenin üçüncü fıkrasının son cümlesinde “fiziki ortamda veya elektronik ortamda tutulan ticari defterlerin nasıl tutulacağı, defterlere kayıt zamanı, onay yenileme ile açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken çıkarılan tebliğle belirlenir.” hükmüne yer verilmektedir.


    Anılan yasa maddesine istinaden Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından 19 Aralık 2012 tarihli ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ yayımlanmış ve bu konu 2012/139 No.lu sirkülerimiz ile duyurulmuştur.


    Bu sirkülerimiz, yılsonuna yaklaştığımız bugünlerde defter tasdiklerine ve ticaret sicil tasdiknamesine ilişkin hatırlatmalarda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır.


    1. Vergi Usul Kanunu Uyarınca 2014 Yılında Kullanılacak Defterlerin Tasdiki


    Vergi Usul Kanunu’nun Tasdike Tabi Defterler başlıklı 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; yevmiye ve envanter defterleri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri, imalat ve istihsal vergisi defterleri (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil), nakliyat vergisi defteri, yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, serbest meslek kazanç defteri olarak belirtilmiştir.


    Anılan Kanun’un Tasdik Zamanı başlıklı 221 inci maddesinde ise bu defterleri kullanacak olanların, bunları aşağıda yazılı zamanlarda tasdik ettirmeye zorunlu oldukları açıklanmıştır:


    a) Öteden beri işe devam etmekte olanlar defterin kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda;


    b) Hesap dönemleri Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilenler, defterin kullanılacağı hesap döneminden önce gelen son ayda;


    c) Yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler ve yeni bir mükellefiyete girenler işe başlama, sınıf değiştirme ve yeni mükellefiyete girme tarihinden önce; vergi muafiyeti kalkanlar, muaflıktan çıkma tarihinden başlayarak on gün içinde;


    d) Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyla veya çeşitli sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce.


    Yukarıda da görülebileceği gibi hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2014 yılında kullanacakları defterleri en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar notere tasdik ettirmeleri gerekmektedir.


    Diğer taraftan, aynı Kanun’un Tasdiki Yenileme başlıklı 222 nci maddesinde defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenlerin Ocakayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenlerin bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye zorunlu olduklarına hükmedilmiştir.


    2. Türk Ticaret Kanunu Uyarınca Açılış ve Kapanış Onayı Yapılacak Defterler ve Onay Zamanları


    Türk Ticaret Kanunu’nun defter tutma yükümlülüğüne ilişkin 64 üncü maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları uyarınca fiziki ortamda tutulan;


    · Yevmiye defteri,


    · Defteri kebir,


    · Envanter defteri,


    · Pay defteri,


    · Yönetim kurulu karar defteri,


    · Genel kurul toplantı ve Müzakere defterinin


    açılış onayları, kuruluş sırasında ve kullanılmaya başlanmadan önce noter tarafından yapılacaktır. Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları, defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Aralık ayı içinde) notere yaptırılacaktır.


    Ayrıca pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilecektir.


    Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Haziranayı sonuna kadar), Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Ocak ayı sonuna kadar) notere yaptırılabilecektir.


    Görüldüğü üzere, Türk Ticaret Kanunu’nda kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, envanter defteri için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.


    Diğer taraftan, elektronik ortamda tutulan defterler açısından açılış ve kapanış onayları aranmayacaktır.


    Defterlerin açılış ve kapanış onayları ile onay zamanlarına aşağıdaki tabloda ayrıca yer verilmiştir.


    Açılış Onayı Yapılacak Defterler


    Kapanış Onayı Yapılacak Defterler


    Yevmiye defteri


    Yevmiye defteri


    Defteri kebir


    -


    Envanter defteri


    -


    Pay defteri


    -


    Yönetim kurulu karar defteri


    Yönetim kurulu karar defteri


    Genel kurul toplantı ve müzakere defteri


    -


    Açılış onay zamanı


    Kapanış Onayı ve Şekli


    · Kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce,


    · İzleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Aralık ayı içinde) noter tarafından yapılır.


    · Onaya tabi defterlerin hesap dönemi içinde dolması dolayısıyla veya başka sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce açılış onayı yaptırmak zorundadırlar.


    · Pay defterinin yenilenmesinin gerektiği durumlarda açılış onayı yapılacak yeni defter, kullanımına son verilecek defterle veya zayi edilmişse zayi belgesi ile birlikte notere ibraz edilir.


    Yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlardaHaziran ayı sonuna kadar), Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar (hesap dönemi takvim yılı olanlarda Ocak ayı sonuna kadar) notere yaptırılabilecektir.


    Açılış onaylarının her hesap dönemi için yapılması zorunlu olan defterler



    Yevmiye defteri


    Defteri kebir


    Envanter defteri


    Yönetim kurulu karar defteri


    Yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen hesap dönemlerinde açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilecek defterler


    Pay defteri


    Genel kurul toplantı ve müzakere defteri


    3. Noterlerce Ticaret Sicili Tasdiknamesinin İstenmesi


    Bahse konu Tebliğin Açılış onayı yapılacak defterler ve onay zamanı başlıklı 13. maddesinin 1.fıkrasında; “Tacirler tarafından fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterinin açılış onayları kuruluş sırasında ve kullanmaya başlamadan önce, izleyen faaliyet dönemlerindeki açılış onayları ise defterlerin kullanılacağı faaliyet döneminin ilk ayından önceki ayın sonuna kadar noter tarafından yapılır. Açılış onaylarının noter tarafından yapıldığı hallerde ticaret sicili tasdiknamesinin noterce aranması zorunludur.” hükmüne yer verilmiştir.


    Bu hüküm gereğince defterlerin açılış onaylarında, ticaret siciline kayıtlı mükellefler için ticaret sicil tasdiknamesi noterlerce aranılacaktır.


    Yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, Ticaret Sicili Tasdiknamesi bulunmayan firmaların, ticaret sicil müdürlüklerinde oluşabilecek yoğunluğu dikkate alarak bu belgeyi geç kalmadan almaları faydalı olacaktır.


    Saygılarımızla,

    İbrahim bey İlgili arkadaşa sormuşlar "noter yapılabilir dedi bizde yaptık" demiş.
    Bence de bu işlem yapılır.
    Yapılması hususunda Hukuki açıdan bir engel yok.
    Sonuçta işlem sahipleri işlemi okuyup imzalıyorlar. işlem metninin aşağıdaki gibi olmasında ne tür bir hukuki engel olabilir diye düşünüyorum ama bulamıyor.
    " Satıcı, yukarıdaki nitelikleri ve bedeli yazılı aracı alıcıya halihazır durumu ile satarak bedelinin 20.000,00TL. sini aldığını geriye kalan 10.000,00TL.’sini 31.12.2013 tarihinde alacağını ve aracı teslim ettiğini,
    Alıcı, bu aracı halihazır durumu ile görüp beğenerek ve bedelinin 20.000,00TL. sini ödediğini geriye kalan 10.000,00TL.’sini 31.12.2013 tarihinde ödeğeceğini ve aracı teslim aldığını, plaka değişikliği beyan edilmediğinden aracı aynı plaka ile satın alacağını, satın aldığı aracın, sigorta bilgilerine ulaşılamadığından sigorta ile ilgili her türlü hukuki ve cezai sorumluluğun tarafına ait olacağını, satın aldığı aracın, muayene bilgilerine ulaşılamadığından muayene ile ilgili her türlü hukuki ve cezai sorumluluğun tarafına ait olacağını, beyan ve kabul ederler. "




    o zaman mülkiyeti muhafaza kaydı ile yapacaksınız. kati satış sözleşmesi olarak yapamazsınız. İbrahim beyin görüşlerine de katılıyorum. selamlar.


    1)Yeni Tapu Sicil Tüzüğü’nün 18’inci maddesi mülga Tüzüğün 13’üncü maddesinin karşılığı olup, yeni düzenlemeler içermektedir. Buna göre:


    18’inci maddenin 2’nci fıkrasında“İstemde bulunan hak sahibi gerçek kişi ise, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı istenirhükmü yer aldığından, Türk vatandaşlarının tapu işlemlerinde sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile işlem yapılabilecektir.
    Noterliklerde de, bu hükme uygun şekilde hareket edilmesi ve Türk vatandaşlarının tapuda işlem yapılmasını gerektiren işlemlerinde sadece Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı ile işlem yapılması icap etmektedir.


    İşte bu yüzden noterlerde rekabet olur , anlaşma olmaz bütün noterler kavgalı olur. evraklarda sahtecilik olur dalevere, olur sahte imza olur, Noterin imzasını taklide gidilir iş kaybı olmaması için. Ey TNB sen neyi kimden saklıyorsun yıllardır bu katibin yaptığı işi şimdi düzenleyerek katibe yasaklayarak neyin peşindesin. Nedne vekilken imzalayabilirde noter varken imzalayamaz, akli ve mantıki bi cevabı var mı bilen varsa paylaşsın ... Hukuk mezunları mirasçılık belgesini imzalayabilsin dendi bu tutmayınca şimdi böyle bir yola gidildi. Yazık bütünresmi kurumların arasında kendi personelini ezen hakkını elinden alan hiçe sayan kuyusunu kazan bir tek TNB ayıp yaa...


    NBS'de çıktıların geç alınması tamamen bilgisayar (işlemci) ve yazıcı kapasiteleri ile ilgili bir durum. İşletim sistemi ile bir bağlantısı yok, ram'i yüksek hızlı işlemcili bilgisayarlarda bu tür sorun yok. Çıktılar yazım Net'te olduğu gibi çok seri olmasada bir kaç saniye içerisinde alınabiliyor.

    Kapanış onayı yapılacak defterler ile onay zamanı ve şekli
    MADDE 15 – (1) Yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin, izleyen hesap döneminin üçüncü ayının sonuna kadar notere ibraz edilip, son kaydın altına noterce “Görülmüştür” ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması zorunludur.