Posts by semaşarman



    :o Söz uçar gider, yazı her zaman baki kalır. 96/57 nolu genelgenin 4.maddesinin 2. ve 3.bendleri

    .


    Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyle veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce” hükme bağlanmıştır. Yine aynı Kanunun Tasdiki yenileme başlıklı 222 nci maddesinde ise, “Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiştir.
    Bu hükümlere göre, defterlerin normal olarak yukarıdaki sürelerde tasdik ettirilmesi gerekir. Bununla beraber bu sürelerin sonundan itibaren bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli kabul edilecektir. Ancak Vergi Usul Kanununun 352/II-6. maddesine göre ceza kesilmesi gerekecektir. Bu sürelerin bitiminden sonra tasdik ettirilen defterler ise, hiç tasdik ettirilmemiş sayılacak ve aynı Kanunun 352/I-8. maddesine göre usulsüzlük cezası kesilecektir.
    Dolayısıyla 1993-1994 veya 1995 yıllarına ait defterlerin açılış tasdiklerinin yukarıda belirtildiği gibi kanuni sürelerde yapılması kanuni bir zorunluluk olup 1996 yılında tasdiklerinin yapılması mümkün bulunmamaktadır.
    b- Vergi Usul Kanununun 174 ncü maddesinde Defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağı, kayıtların her hesap dönemi sonunda kapatılıp yeniden açılacağı ve hesap döneminin de normal olarak takvim yılının olduğu hüküm altına alınmıştır.
    Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, defterlerin her hesap dönemi itibariyle tutulması gerekmektedir. Ancak herhangi bir hesap döneminde muamelelerin azlığı ile kısmen kullanılmış olan defterlerin, yeniden kanuni süresinde tasdik edilmek şartıyla gelecek hesap döneminde de kullanılması mümkün bulunmaktadır.
    c- Yukarıda belirtildiği gibi, defter tutmak mecburiyetinde bulunan vergi mükelleflerinin, tasdike tabi olan defterlerini Vergi Usul Kanunun ilgili hükümlerine göre tasdik ettirmeleri halinde yasal ödevlerini yerine getirmiş olmaları mümkün olduğundan dolayı, aksi durumda bir veya bir kaç hesap dönemi tasdik ettirmeden kullanmaları hem Vergi Kanunları hem de Türk Ceza Kanunu yönünden suç teşkil etmektedir.


    ADEM ABİ'YE KESİNLİKLE KATILIYORUM. GENELGE YAYINLASINLAR OZAMAN.

    Sadaniz bu şekilde onaylayamazsın. Birlikten görüş al. Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerinede söyle Aralık ayında yeni defter onaylacaktınız. Ocakta da onaylatabilirler tabi cezalı kabul etmezlerse kendileri bilirler takip edeceklerdi onlarda herşeyi noter bilmek zorunda zaten onların gözünde >:(

    Evet cnm artık zorunlu. Birde Ticaret Sicil Mersis Numarası vermeye başlamış bundan sonra benden numarayı almadan defter onaylamak yok demiş noter hanıma bakalım defter gelince arayacam görüşez.slmlar



    Bende kendim yapıyorum bordromu erkan bey ama anlamadım bunu ::) ::)

    Son tebliğdeki bu madde yardımcı olabilirmi acaba size; hanı kapanış onayı zorunlu olmayan defter diyor ::) ::)
    Kapanış onayına tabi olmayan defterlerde onay yenilemenin şekli
    MADDE 18 – (1) Kapanış onayına tabi olmayan defteri kebir ve envanter defterinde onay yenileme son kaydın yer aldığı sayfadan sonraki sayfaya yapılır. Bu sayfada yer alacak bilgilere ve onay yenilemenin şekline ilişkin bu Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri ile aynı maddenin ikinci fıkrası hükümleri uygulanır.

    Ben bilgisayardan çıkartıp, yapıştırıyorum. ...Noterliği'nin .... tarih ve ... yevmiye no.lu işlemi ile ... sayfa ek tasdik yapılmıştır.diye.