Posts by basay

    KONUYU DEĞİRLİ KAĞIT YÖNÜNDEN HİÇ DÜŞÜNMEDİM, HAKLISINIZ.YANILGIYA DÜŞEBİLİYORUZ.VEZNE PROGRAMINDA NE KADAR DİKKAT ETSEKTE HATA YAPTIRACAK KODLAR VAR,GEREKSİZ KODLAR VE EKSİKLİKLER ÇOK.DÜZENLEME GETİRİLSE HİÇ FENA OLMAZ.O NEYDİ BU NEYDİ DİE ARAŞTIRMAKTAN BAZEN SIKINTIYA GİREBİLİYORUZ.

    VEZNEDE ÇOĞU İŞLEMDE YAPRAK ADEDİ 1 ÇIKAR, EVRAKINIZ KAÇ YAPRAKSA ONA SİZ DÜZENLEYECEKSİNİZ.RAHAT OLUN 54.1 KODUNDA YAPRAK ADEDİ YOK, EK YAPRAK ADEDİ VAR ONDANDA FİYAT FARKETMİYO


    Şimdi muhasebeci defter föylerini 15 aralıkta yazdırıp deftere yapıştırdı,bize onay için 20 aralıkta getirdi, föylerde çıkan tarih ile makbuz kesim (bizim onaylama) tarihimiz farklı olacak ya onu diyorum sorun olurmu acaba

    Föylerde tarih çıkmıyor ki sorun olsun.Sadece nps numarası çıkıyor ve onun tarihle başlaması veznede sorun olmuyor.


    Merhaba meslektaşlarım.


    54.14 işlem kodunu irdelediğimde imza atan sayını 2 girdim.38.20 TL olan harcı otomatik ikiye katlıyor. neden? ikiye katlıyor.


    eski kodlardan örneğin 15.1 olan miras taksim sözleşmesi girdiğimde imza sayısı 3 bile olsa Harç 38.20 TL de sınırda kalıyor ve ikiye katlamıyor. acaba 54.14 işlem kodunda bi yanlışlıkmı var.

    İmza atanla atamayanların yaptıdığı işlemlerde " düzenleme işlemlerde beher imza için " olduğundan 2 ye katlıyor olabilir die düşünüyorum ama çelişkili
    Ve sanıyorum cevabı buldum.Mesela 15.1 kodunu ele alalım, işlemde değer var değeri 10.000 girdiğimizde 38.20 harç almaktadır, değeri 20.000 girdiğimizde harcın arttığını görüyoruz.Demmekki harcı değer üzerinden hesaplamakta.Harcı en az 38.20 olan değerlerde aynı, geçenlerde ise artıyor.Harcı binde 0,99 dan hesaplıyor sanırım.54.14 işlem kodunda da değer olmadığı için imza başına harç alınıyor.
    Muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için (Binde 0,99)
    Bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarı (38,20TL)’den az, (19.565,00 TL)’den çok olamaz.


    Biraz anlatım bozukluğu oldu ama umarım işinize yarar

    Arkadaşım tarlanın yüzölçümü bizi bağlamıyor.Biz ilgili kira bedelini ne kadar göstermek isterse onu yazarız.5 derse beş, 10 derse on yani.Bize de ara ara gelir, hatta çoğu zaman veznede "çok tuttu ya bu" deyip kira bedelini daha düşük göstererk tekrar yapılır işlem.

    İlgilinin okuma ve yazma imkânına sahip olmaması


    MADDE 87 - İlgili okuma ve yazma imkânına sahip değilse, hazır bulundurulacak iki tanık huzurunda maksadını notere beyan eder. Noter, bu beyanı yazdıktan sonra tutanak okunur. Ancak, işlemin tanık huzurunda yapılmasını emreden diğer kanunların hükümleri saklıdır.


    İlgili ve tanıklar, beyanın aynen yazıldığını ifade ettikten ve bu husus tutanağa geçirildikten sonra altını imza ederler.


    Her sayfada farklı bir cümle , farklı yetki olduğu için alınması makbuldür

    Ankara, 23.08.2011


    Özü: Yapı denetimine dair taahhütnamelerde harç ve damga vergisi hk.



    G E N E L G E


    ( 7 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilen 27.10.2008 günlü ve 103383 sayılı yazıda;


    “İlgide kayıtlı yazınızda, Bakanlığınız Yapı Denetim Komisyon Başkanlığı’nın genelgesi ile MÜTEAHHİTlerden noter tasdikli yapı MÜTEAHHİTliğinin üstlenildiğine dair taahhütname verilmesi zorunlu hale getirildiği ve noterler taahhütnameden 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi kapsamında nispi damga vergisi ve harç tahsil ettiği belirtilerek konu hakkındaki Başkanlığımız görüşünün Bakanlığınıza bildirilmesinin istenildiği anlaşılmaktadır.


    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, “Noter işlemlerinden bu kanuna bağlı (2) sayılı tarifede yazılı olanları noter harçlarına tabidir.” denilmiş, 41 inci maddesinde de, “Noter harçları (2) sayılı tarifede yazılı işlemlerden değer veya ağırlık ölçüsüne göre nispi, işlemin nevi ve mahiyetine göre maktu esas üzerinden alınır” hükmüne yer verilmiştir. Kanunun 42 nci maddesinde ise “Değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde (2) sayılı tarifede yazılı değer veya ağırlık esastır.


    Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile “kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz” hükmü yer almaktadır.


    Söz konusu 42 nci maddenin incelenmesinden de görüleceği üzere, menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehne konu işlemlerini kapsayan her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu, ancak, rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatta belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hükmün uygulanmayacağı açıkça belirtilmiştir.


    Buna göre, ilgili mevzuatta belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak imar mevzuatı gereğince ilgili idareye verilmek üzere yapı denetim firmasının yapı denetimini üstlendiğine dair noterde düzenlenen ve herhangi bir değer içermeyen taahhütnamenin maktu harca tabi tutulması; ayrıca belli parayı ihtiva etmeyen taahhütnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer almadıklarından damga vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.”


    denilmektedir.


    Yazıda yer alan açıklamalara göre, mevzuatla belirlenen kurallara uyulması amacıyla, imar mevzuat gereğince ilgili idareye verilmek üzere yapı denetim firmasınca düzenlenen ve yapı denetiminin üstlenildiği hususunu ihtiva eden, değer içermeyen ve değer zorunluluğuna da konu olmayan taahhütnamenin damga vergisine tabi tutulmaması bu kağıtla ilgili işlemden sadece maktu harç alınması gerekmektedir.


    Diğer taraftan, yapı MÜTEAHHİTliğinin üstlenildiğine dair taahhütnamelerde değer gösterilmesinin zorunlu olmadığı 2008/25 sayılı Genelgemiz ile duyurulmuştur.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,





    BAŞKAN


    Fahri KÖSE


    (Beyoğlu 37. Noteri)

    bende ilk sizin gibi düşündüm ancak bankalar için çiftçilere verilen krediler için taahhüt ve kefalet senetlerinde olabilir özellikle orman köylüleri için verilen kredilerde ....ancak okuryazar olmayan öğrenci varsa onu bilemiyoruz,ole olursa o zaman kanunu ister istemez değiştirirler artık.

    lBankalardan verilen o tarz kredileri "Sözleşme(Harç ve Damga Yok)" 10.3 kodunu kullanıyoruz.müşterek borçluda olsa işlem sözleşme niteliği taşıdığı için; Sözleşme(Harç ve Damga Yok) tahakkunu yapmak daha doğrudur.Lakin bundan böyle 54.2 denmi yaparız orası muamma:)