Posts by İbrahim Teksöğüt

    Değerli meslektaşlarım,


    Beyiye aidatı ve peşin vergi hazırlama tablosunu içeren çalışmamı paylaşmak istiyorum.
    15 günlük dönemler halinde raporlar alabilirsiniz.


    Beyiye aidatı hesaplanacak kalemler, bunların kodları, oranları, dönemleri tıklanarak seçilebilir.
    Kurum bilgilerinizi güncelleyiniz.


    İsteyen meslektaşlarımıza;


    * Maaş bordrosu,
    * Demirbaş & Amortisman takip,
    * Telefon fihristi,
    * Cari takip
    * Harç DV, DK vergi takip tablosu,
    * Günlük Kasa,
    * Aylık giderlerin işlenmesi ve raporu
    * Protesto hazırlama yazılımı


    çalışmalarımı gönderebilirim.


    Bütün çalışmalar install.bat kurulum dosyası çalıştırıldığında D:\asistanNT\... sürücü ve klasöründe ilgili klasörü açar ve kurulumu otomatik yapar. (Excell 2007 gerektirir.)
    Masaüstüne kısayol oluşturarak kullanabilirsiniz.



    Selamlar.

    Değerli meslektaşlarım ;


    Ankara Altındağ 8. Noterliği Başkatibi Yalçın Özçelik Bey aralık ayı sonu itibari ile görevinden ayrıldığını söyledi.


    İlgilenen meslektaşlarımız Yalçın Özçelik Bey'e : 0-535-427 90 25 numarasından ulaşabilirler.


    Selamlar.

    Bütün kurumlar karınca kaderince bir paket yapıp gönderiyor bizdede bu şekilde kurumsal olarak birşeyler yapılabilir. Van Noter Odası Başkanlığına ulaşılıp organizasyon sağlanabilir. Bizde Noterliğimiz çalışanları olarak birşeyler hazırladık, talebimizi Odamız Sekreteri Mehmet Beye ilettik. Mehmet bey konuyu Konya Noter Odası Başkanımız Sayın Ali Can Bey'e ileteceğini söyledi.

    Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın inşallah.


    Selamlar.

    HUMK 297 de, parmak izinin yada mührün, ilgiliyi mahallinde tanıyan iki tanık yada o mahallin ihtiyar heyetinin tasdiki ile kabulünü hüküm altına almış, bildiğim kadarı ile düzenleme şartı yoktu ama şimdi zaten bu bir tarafa noterlere öyle çok sorumluluklar yükleniyorki. Enteresandır dikkat ederseniz son zamanlarda noterlere verilen her işte devlet hem kendi alacağından feragat ediyor hemde noterin payını düşürüyor noterin sorumluluğu kimsenin umrunda değil. Yani noterler devletin bedava sorumluluk üstlenen memuru gibi.


    Felaket tellallığı yapmak adına değil ama uygulama yönetmeliği çıkmadan, bu kadar işlem çeşitliliği olan noter gibi bir kurumda yasanın vira bismillah diyerek yürürlüğe girmesi tam olarak bir faciadır kendisi facia değilse bile faciaya davetiye çıkaran, zemin hazırlayan bir durumdur. Hiç değilse iki satır yazı ile tedbiren de olsa şöyle yapın denilse çok yerinde olurdu. Bakanlık ta net bir görüş bildirmemiş. Yapılacak şey yazdığım gibi işleri düzenleme yapmak, yüksek meblağlı işlerde (-hiç değilse bu konu çok açık, lüzum yok fakat- ) tereddüt varsa VD'den istisna yazısı istemek yerinde olacaktır. Kelle koltukta gidiyoruz allah yardımcımız olsun. Amin.


    Selamlar.

    Değerli arkadaşlar,


    Ben biraz farklı düşünüyorum şöyleki ;


    Yasa okuryazar olmayanların işlerinin düzenleme yapılmasını istemekle notere ciddi sorumluluk yüklüyor, düzenleme işlemler malumunuz olduğu üzere taraflarca aynı oturumda tutanak şeklinde yapılan bir işlem (noterin oturumu, oturumda olup bitenleri tespiti gibi düşünülebilir) bu yüzden noterler bu işlemlerde beyan ve metin kısmında da sorumludurlar. Okur yazar olmayanların işi kolaylaşıyor gibi gözüksede noterlere ciddi sorumluluk yükleniyor işi sağlama almışlar.


    Diğer taraftan paylaşılan görüş, bilgi ve tecrübelerden okur yazar olmayanların bütün işlemlerinin düzenleme yapılması gerektiği ortaya çıkıyor. Zira senet kavramının "delil ve tespit" niteliği taşıyan yada HMK'na göre bütün hukuki işlemleri kapsadığı yönünde noterlerimizin görüş birliği var.


    Tahakkuk yaparken işlemin tüm tarafları okur yazar değilse işlem tamamıyle DV, HARç ve DK dan istisna edilecek, eğer bir taraf okur yazar değilse, okur yazar olmayan taraf için sadece harç istisnası uygulanacak bunun için imza sayısının eksik girilmesi yeterli, işleme okur yazar olmayanın katılması, işlemden DV ve DK alınmasına mani değildir çünkü bu vergilerin imza ile ilgisi yoktur. Malumunuz olduğu üzre bu konuda genelgelirimiz var.


    Benim tereddüt ettiğim tek konu araç satışlarının nasıl yapılacağı konusuydu. Bunu da satış işlemi tamamlandıktan sonra ön ve arkaya düzenleme şablonu yerleştirerek tamamlıyacağız gibi geliyor.


    Uygulama yönetmeliği çıkarmı bilinmez en azından yönetmelik çıkıncaya kadar bu şekilde mantıklı gibi geliyor.


    Selamlar.