Posts by mehmetemin

    değer girme zorunluluğu yok kanaatindeyimÇünkü yeni malik sıfatı ile kiracılığın devamını ve de kira bedellerinin yeni malik sıfatı ile ödenmesi hakkında olduğunu düşünüyorum.Zaten girilse dahi muvafakat olduğu için damga vergisi olmayacağından yalnız harç alınır diye düşünüyorum.kolay gelsin

    Değerli Üstadlarım


    her ne kadar sizler kadar engin bir mesleki bilgi ve tecrübeye sahip olmasamda bu konu hakkında yaptığım araştırma ve aldığım görüşler doğrultusunda hafta sonu bazı yeni emekli olmuş bir hakim bey ile ve de bu sabah TNB Hukuk servisi (Müdür Yrd.FAHRİ BEY ile yaptığım görüşmeler doğrultusunda vasinin avukat olsun veya OLMASIN (Avukata vekalet zorunluğu vede İZİN aalınmasına gerek olmadığını) MEDENİ KANUNUN 462.VE 463.MADDELERİNDE BELİRTİLEN İŞLERİN YAPILMASI İÇİN vekaletname verirken izin alınmasına gerek olmadığı , ANCAK işlemlerin yapılması esnasında ilgili makam tarafından izinin aranacağı belirtildiği hususlarını saygılarımla arz ederim.

    Sayın Başkatibem.


    Genelgede avukat veya sivil ayrımı yapmamışki avukat vekaletnamelerine uygulayalım. genelge özetini aşağıya çıkarıyorum tekrardan. Saygılarımla.
    Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 24.07.2009 tarihli ve 6762/16312 sayılı cevap yazısında;

    “Bilindiği gibi; Türk Medeni Kanununun 462. maddesinde, vesayet makamından izin alınması gereken haller, 463. maddesinde ise, vesayet makamının izninden sonra denetim makamının da iznini gerektiren haller belirtilmiş ve vesayet altındaki kişinin şahsiyet haklarının, ekonomik ve sosyal yönden korunmasının temini için denetim imkanı sağlanmıştır.

    Söz konusu maddelerde tahdidi olarak belirtilen işlemlerin, vasi tarafından yapılabilmesi için mahkemeden izin alınması gerektiği belirtilirken, bu işlemlerin vekil tarafından yapılması için vekaletname düzenlenmesi sırasında mahkemeden izin alma zorunluluğu getirilmemiştir. Ancak, izin alınmasının zorunlu olduğu işlemler için vekaletname verilmesi durumunda, söz konusu vekaletnamelere dayanarak işlem yapılabilmesi için, mahkemeden izin alınması gerekeceğinden ve aksi takdirde vekaletname herhangi bir anlam ifade etmeyeceğinden, kısıtlıların zarar görmesine, çıkarlarının gözetilmesine yönelik olarak ilgi (a) sayılı yazımız ile vekaletname düzenlenmeden önce vasinin izin alması gerektiği belirtilmişti.


    Bu itibarla; Kanunda belirtilen işlemler için vekaletname verilmesi durumunda söz konusu işlemin mutlaka yapılacağı sonucu çıkmayacağından ve bu durumda mahkemelerin iş yükünün de artacağı göz önüne alınarak Türk Medeni Kanununun 462. ve 463. maddelerinde belirtilen işlemleri yapmak için vasinin Kanunda öngörülen makamlardan izin alması gerektiği, bu işlemler için vekaletname düzenlenmesi sırasında ise izin alınmasına gerek olmadığı düşünülmektedir.
    Vekil Avukatta olabilir normal bir vatandaşta.Ki bu konuda TNB Hukuk servisinden mükteza da alabilirsiniz.

    sayın silivri 2.noter başkatibem. mahkeme kararı istemi 2009'dan önce idi. Ancak 2009/24 sayılı genelgeyi okursanız artık vekalet verme işlemine hakim iznine gerek olmadığı kanaatine varırsısınız diye düşünüyorum.saygılarımla