Posts by Ozgur ILTAS


    Şimdi yeni bir soru geliyor tarafımdan. Fatura tasdiki yapan arkadaşlardan yardım bekliyorum. TNB Belge (Fatura) onay sayfasına girip belge düzenlemek için veri girişlerini yaptığımız sırada belge sıra numarasına faturanın başlangıç sıra numarasını mı yazıyoruz bitiş numarasını mı yazıyoruz. Zira 1 den 50 ye kadar sıra numarası verilmiş bir faturanın sıra numarasını 1-50 veya 151 den başlayıp 200 de biten sıra numarasını 151-200 şeklinde yazmak imkansız. Bu seri numaralarını nereye ve nasıl yazdığımız konusunda bilgisi olan var mı acaba?


    Ayhan abi, sıra numarasın 1 yazarız, sayfa sayısına da 50 yazdık mı 1/50 olur, yada sıra no 151 sayfa 50 buda 151/200 olur.

    Değerli Meslektaşım;


    Bahsettiğiniz şekilde makbuz kesim işlem gerçekleşiyor, zaten video ve yazılı anlatımda da bu şekilde bahsedilmiş yani otomatik bir işlem yapılacağı anlamı taşımıyor.


    Vezne / tahakkuk / toplu defter kesimi / hesapla bundan sonrası makbuz kesmek istediğiniz işlem sırasıyla sizin onayınıza (F5 / F3) geliyor.


    menşei veteriner sağlık raporları ve canlı muayenelerini yaptırarak işletmemiz adına ithalini ve ithalatla ilgili her türlü kanuni ve prosüdür işlemlerini yapmak üzere


    burada yapılacak işleri yürütmek üzere bir firma yetkilendirmiş ve hiç bir hukuki sorumluluk üstlenilmemiştir.


    dediğiniz gibi hal ve davranışı yansıtacak bir taahhüdü kapsaması için aşağıdaki ibarenin işlem metninde yer alması gerekmektedir.


    bu işlemler sırasında ve sonrasında oluşabilecek her türlü hatayı ve hukuki yaptırımı şimdiden kabul ettiğimi, oluşabilecek hatalardan dolayı ilgili müdürlükleri veya müdürlüğünüzü sorumlu tutmayacağımı taahhüt ederim,

    Erkan kardeşim, ona şüphem yok :) ama bana bu taahhütnamede taahhütte bulunanın ilgili müdürlüğe karşı hal ve davranışını taahhüt alına alan bir tek kelime göster ısrarımdan vazgeçeceğim.



    Mali Danışmanlık 17434
    Ankara, 06.10.2006
    Özü: Yetki belgelerinde damga vergisi ve harç hk.


    G E N E L G E
    ( 60 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    1999/13 sayılı Genelgemiz konusu olan ve T.C. Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben düzenlenen
    "Şirketimizin 1997 Yılı ihtiyacını karşılamak üzere aşağıda cinsi ve miktarı belirtilen ürünün şirketimiz adına ithalinde yapmış olduğumuz satım sözleşmesine istinaden .......... firması yetkili kılınmıştır.
    Bilgilerinize arz ederim."
    Şeklindeki işlemi ihtiva eden kağıtla ilgili Damga Vergisi uygulama prensiplerine dair görüşlerinin bir kere daha tetkiki için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen ve evvelki yazışmalardan da bahsedilen 11.04.2006 günlü ve Mali Danışmanlık 153-6147 sayılı yazımızda;
    “ ............ işlemi ihtiva eden kağıdın 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yer almamakla birlikte, bu kağıdın atıf yapılan sözleşme hükümleri dikkate alınarak nispi damga vergisine tabi tutulması gerektiği bildirilmiştir. Bu görüşünüzde ayrıca,
    "Şirketimizin 1997 Yılı ihtiyacını karşılamak üzere aşağıda cins ve miktarı belirtilen ürünün şirketimiz adına ithalinde ......... firmasının yetkili olduğunu bilgilerinize arz ederim."
    şeklinde düzenlenen ve fakat herhangi bir sözleşmeye atıf yapılmamakla birlikte, ithal edilecek malın cinsi ve miktarı gösterilen yetki belgesinin de yine nispi harç ve damga vergisine tabi tutulması gerektiği belirtilmiştir.
    Yönetim Kurulumuzun 23.03.2006 günlü toplantısında yapılan değerlendirme sonucunda yetki belgesi isimli işlem yönünden bir kere daha Başkanlığınıza müracaat edilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
    İlgi (c)'de kayıtlı yazımızda da belirtildiği;
    a) Bu kağıt 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablodaki vergiye tabi kağıtlar arasında yer almamaktadır.
    b) Yetki belgesi 488 sayılı Kanunun, 2 nci maddesinde ifade edilen
    - Vergiye tabi kağıt mahiyetinde değildir.
    - Vergiye tabi kağıdın yerini almamaktadır.
    - Vergiye tabi bir kağıdın hükümlerini değiştiren, devreden, bozan, uzatan
    veya yenileyen bir belge vasfına da haiz değildir.
    c) Yetki belgesi 488 sayılı Kanunun 4 üncü maddesine dayanılarak, bu kağıtta atıf yapılan kağıt hükümlerine nazaran vergilendirilecek bir kağıt da değildir.
    Zira bu kağıt ne sözleşme, ne de taahhütname vasfında olmayıp sadece bir durumu ifade eden beyan vasfındadır.




    Dolayısıyla bu kağıt üzerinde ithaline yetki verildiği belirtilen malzemenin cins ve vasfının belirtilmesi veya ilgililer arasında yapılan bir satım sözleşmesine atıf yapılmış olması, bu kağıdın 488 sayılı Kanun hükümlerine göre vergilendirilmesini gerektirmemektir.”
    şeklinde görüş bildirilerek yazışma konusunu teşkil eden "yetki belgesi" başlıklı kağıtla ilgili görüşlerinin bir kere daha tetkiki ile varılacak sonucun Birliğimize bildirilmesi talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 25.09.2006 günlü toplantısında görüşülen 28.08.2006 günlü ve 67282 sayılı yazıda ise;
    “İlgi (e)’ de kayıtlı yazınızın incelenmesinden, ilgi (b) ve ilgi (d)’ de kayıtlı yazılarımız ile Birliğinize bildirilen “Solvent İthalinde Verilecek Yetki Belgesi” başlıklı kağıdın atıfta bulunduğu satım sözleşmesinde belirtilen değer üzerinden nispi damga vergisine, yapılacak işlemlerin de bu bedel üzerinden nispi harca tabi tutulması gerektiği, şeklindeki Başkanlığımız görüşünün yeniden incelenmesinin talep edildiği anlaşılmıştır.
    Buna göre, dosyanın tekrar tetkiki ile belirtilen görüşümüzün yeniden değerlendirilmesi neticesinde, söz konusu görüşümüzün değiştirilmesini gerektiren herhangi bir hususa rastlanılmamıştır.”
    denilerek evvelki görüşlerinde ısrar etmişlerdir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,



    BAŞKAN



    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)



    ikisi arasında fark bulamıyorum ama bu evrak sadece gümrük müdürlüğü'ne mi bırakılacak yoksa diğer yapılacak tüm işlemler için mi (yurt dışında) kullanılacak orası bir muamma, tartışmaya açık bir konu geniş yorumlamak gerektiğini düşünüyorum.

    Dayı ben arkadaşlaran farklı düşünüyorum, çünkü ithal edilecek 200 tane canlı hayvan var bu 42. madde hükmüne göre bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmektedir ve bu 200 hayvanın yaklaşık fiatını öğrenmek lazım. Ancak ithala ilişkin bir muafiyet söz konusu mudur? bilemiyorum, google cevap vermedi.

    Değerli Meslektaşım;


    Boşanm kararı sonucunda velayet anneye bırakıldığından, çocuk şuan velayet altında bulunmamaktadır. Baba ancak mahkeme kararı ile velayeti kazanabilir.


    .M.K. nu 404. madde "Velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır, görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir halin varlığını öğrenen nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar."kuralını amirdir.

    Serdar Bey,


    sorgulama sonucunda sistem bilgileri dikkate alınır, ancak sistemdeki bilgiler ile ruhsat bilgileri arasında bir farklılık var ise ilgilileri özellikle alıcıyı uyarmak zorundayız, sistem bilgilerinin geçerli olduğunu beyan ederlerse satış işlemini yaparız. Madem bu işe talip olduk yapılması gerekeni de yapmak görevimizdir.


    Belediye'ye ait araç satışları ile görüşüm çekme belgesi alınarak yapılmasıdır.


    birsüre sonra olacak olduğunda konuşulur biz şu anı konuşuyoruz ve şu anda bu cep mesajları yapılamaz.
    çok bilen arkadaşlara şu genelge delil olarak sunulur

    ancak bundan sonra katibi adil sitesindeki yorumlara katılımda bulunmayacağımı,
    sadece okuyup geçeceğimi bu yorumların bir faydasının olmadığını katiplerin yine bildiğini okuduğunu anlıyor ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.



    cep telefonları ile ilgili açılan konu bana kapatıldığı için burada yeni bir sayfa açtım ve yazmak ihtiyacı hissettim.


    arkadaşların kumanda ellerinde olunca istediğine kapatıyor istediğine açıyor


    tamam amma konu bu mahiyetiyle açılsa idi o zaman fikir yürütür idik siz genel manada cep telefonuna gelen sms tesbitleri diye başlık atınca olay bu raddeye gelmiş oldu. zaten bizde kriter ceza davalarına konu olmayacak.


    İsmetali Bey;


    Öncelikle bunu bil, kimse kimse için ne konu açar ne konu kapatır. Konular amacından saptığı anda kilitlenir. Bu konuda sapmayıda sen yaptın. Burada her meslektaşımız fikir alır fikir yürütür. Ama kimse kimseye işini öğretemez. Beğenirsin beğenmezsin ama kalkıpta görüş belirten arkadaşlarımıza ÇOK BİLENLER diyerek aşağılayıcı bir ifade tarzına kalkışırsan buna dur demekte biz yönetimin işidir. Elimizden geldiği kadarı ile hiç bir üyemize siteye giriş yasağı koymamaya çalışıyoruz ama sınırı zorluyan olursa da kusura bakmasın.


    Almış olduğunuz karara saygı duyduğumuzu belirtir, mesaj yazma yetkileriniz kapatılmıştır.



    NOT: Bu konu tarafımdan kilitlenmiştir.


    -Şunu unutmamak lazımki!!!!küçümsenen noter katipleri bizatihi noteri temsilen imza atarlar.İmza yetkisi noter tarafından verilmiş olup,mahkemece yemin ettirilmiş kimselerdir.
    -Noterlerde hukukçu olup,hakim kadar hukuku bildiklerini unutmamak lazım."Birçok noterimiz hakim ve savcılıktan gelmişlerdir"..Ayrıca noter katiplerininde hernekadar diplomaları yoksada onlarında yarı hukukçu olduklarını gözardı etmemek lazımdır.Biz hiç bir zaman kimseye ceza verme gibi haddimizi aşan bir iş yapmadık yapamayız.Biz yargının işini kolaylaştırmak için bize zarar gelmeyeceğini çok iyi bildiğimiz işlemleri yaparız,yapmalıyız,bundan bir süre önce "veraset ilamlarını noterler çıkarsın,evi terk etmiş eşlerden birisi notere gidip eşine geri dön davesi göndersin" deseydik o zaman derdinizki yahu dur arkadaş sen hakimmisin bu bizim işimiz değil !!!!!!! ama yakında gerçekleşiyor,Hakimin bugüne kadar yaptığı bu işleri artık noterler yapacak..Tabi noter bu işleri tek başına yapamıyacağına göre iş gene biz katiplere düşecek...Ne dersiniz yanlışmı?


    süpersin abi ;)

    Tasarı Metni, aşağıdaki şekilde değiştirilerek 02.03.2011 Tarihinde Başbakanlı'ğa sevk edilmiştir.



    ÖZEL:
    MURİSİM .... TC.KİMLİK NO.LU XXX ' İN ÖLÜMÜ İLE DİĞER MİRASCILARLA BİRLİKTE BANA İNTİKAL EDEN T.C.ZİRAAT BANKASI ÇELTİKÇİ ŞUBESİNDE mevcut hesaptaki paradan hisseme düşen kısmı tahakkuk etmiş ve edecek faizleri ile birlikte almaya, ahzu kabza, karşılığında imzası gereken alındı belgesi ve ibranameleri imzaya, ilgili banka tarafından hisseme isabet eden paradan kesilip iadesi gereken veraset ve intikal vergilerini, iadeyi yapacak vergi dairelerinden ve ilgili mercilerden talep ve almaya, ahzu kabza, karşılığında imzası gereken makbuz ve ibranameyi imzaya, bu konularda banka şubesi nezdinde yapabileceğim her türlü işlemleri neticelendirerek gereken evrak ve belgeyi imzalamaya



    ARKADAŞLAR BU ŞEKİLDE YAZSAM BİR SORUN ÇIKAR MI HESAP NUMARASINI YAZMAK GEREKİR Mİ?


    Erkan Bey, gerekli açıklamayı yapmış. Ek olarak ÖZEL vekaletname olabilmesi için hesap numarasını yazmanız gerekiyor. "Mevcut" hesap derseniz GENEL vekaletname olarak değerlendirmeniz gerekir. İlgilinin birden fazla hesabı olabilir.

    Neden, sonuçta imzalarının onaylanmasını talep etmiyorlar mı?


    adı üstünde BEYANNAME, örneğin bir vekaletnamede birden fazla kişinin imzası alınıyor. bu işlemde bir BEYAN değil midir?



    Arkadaşlar yanlış anlamayın ama çok merak etmeye başladım, acaba siz hangi işlemleri yapıyorsunuz.


    Değerli meslektaşlarım kusura bakmayın galiba biraz eksik bilgilendirme yaptığımı düşünüyorum.Sözleşme 2007 tarihinde,tarafların kendi aralarında yapılmış olup, bugüne kadar herhangi bir Noterlikte tastiki yaptırılmamış.ayrıca değerli bilgilerinizi paylaştığınızdan dolayı teşekkür eder ,Saygılar sunarım



    Değerli meslekdaşım; Sözleşme eski tarihli olup daha önce noterden tasdik görmemiş ise önce maliyeye yönlendirip gerekli damga vergisi ve cezalarını ikmal ettirdikten sonra 4.7 kodunu kullanmak suretiyle tasdiki yapabilirsiniz.Ancak huzurunuzda tanzim edilecek bir işlem ise müşterek borçlu müteselsil kefiller olsa bile;10.1 kodundan imza adedi iki olarak girilip "tabi değerlere azami ölçüde dikkat gösterilerek" gereği yapılmalıdır diye düşünüyorum.


    Bu durumda cabir abimizin görüşü yerindedir.



    Allah seni başımızdan eksik etmesin abi ;)


    Noterin kanunen bilgi vermek zorunda bulunduğu şahıs, merci ve makamlara yazılan posta gönderilerinden muhatap adedine göre ikinci bir harç alınmaması ( 1987/28 – 1987/84 )


    yaptığınız işlem doğrudur. ama bildirim zorunluluğu olan yerler için
    ilgilinin isteğine bağlı olarak gönderilen (tapu, banka, vs) yerler için
    fazladan 1 muhattap kabul edeceğiz.


    RESMİ GAZATE - 25 Şubat 2011
    GEÇİCİ MADDE 58- Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dâhil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler ile yurt dışındaki üniversitelerden yatay geçiş yaptıktan sonra yatay geçişleri iptal edilenler dâhil, terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler. 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren on gün içinde başvuranlardan durumu kurumlarınca uygun bulunanlar 2010-2011 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde eğitim-öğretime başlayabilirler. Müracaat süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olanların askerlikleri tecil edilmiş sayılır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar terhislerini takip eden 2 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları halinde bu maddede belirtilen haklardan yararlandırılır. Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim kurumları ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında tıpta uzmanlık, önlisans veya lisans düzeyinde öğrenim görürken 22/10/2008 tarihinden itibaren bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar terör suçundan hüküm giyenler hariç her ne sebeple olursa olsun kurumları ile ilişiği kesilenler, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yukarıda belirlenen süre içerisinde başvurmaları halinde Yükseköğretim Kurulunca uygun görülen yükseköğretim kurumlarına intibakları sağlanır. Bu maddede yer alan hükümlerden yararlanarak ayrıldığı yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırıp işi veya ikametinin başka bir ilde bulunduğunu belgeleyenler, üniversiteye giriş yılı itibarıyla geçmek istediği üniversitenin taban puanını sağlamaları ve ikamet ettikleri ildeki yükseköğretim kurumlarının senatolarının da uygun görmesi halinde, senatolar tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde ikamet ettikleri ildeki üniversitelerdeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler. Bu maddeden yararlanıp bir yükseköğretim kurumunda öğrenci statüsü kazananlar başvurmaları halinde Anadolu Üniversitesi bünyesindeki açık öğretim önlisans veya lisans düzeyindeki kontenjan sınırlaması olan eşdeğer bölümlere, kontenjan sınırlaması olmayan diploma programlarında ise istedikleri bölümlere yatay geçiş yapabilirler. Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.”