Posts by bulut61

    Suret çıkartma yetkisi aramam bende, İlgilinin yabancı olması sorun. İlgiliye 1 sureti teslim aldım adını soyadını yazdırır altına imzasını alırım. Tercümanda altına açıklamasını yazar. Tercümana ne verirsiniz bilmiyorum.. ;D

    Özet olarak söylersek Muaccaliyet ihtarnamesi (borcu düşmüş), kredi kartı, kredilerden dolayı çekilen ihtarnamelerin hepsi harç dan muaf. Borca düşmemiş bildirim amaçlı gönderilen hesap özetleri veasir diğer ihtarnamaler harca tabidir.

    1 aylık süre dolmadıysa yapabilirsiniz. Ruhsat çıkartmaya gerek yok. 60 tl. civarında plaka,dosya masrafı oluyor. Ama ilgili yeni plaka ile almak istiyorsa ruhsat çıksın satış yapılsın daha karlı olurlar. Ama satış yapılır sizin sorunuzda o yönde idi 1 aylık süre dolmadıysa tabi hiçbir riski ve sakıncası yok..

    Yapabilirsiniz, Aynı plaka derseniz aracın o anki plakası ile satmış olursunuz plaka değişmemiş oluyor, ilgili plakayı değiştircekse tekrar plaka değişikliği beyan etmeniz gerekiyor..

    140-6082 Ankara, 06.03.2008
    Özü: Hesap özeti bildirimlerinin harca tabi olduğu hk.

    G E N E L G E
    ( 7 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İLGİ: a) 06.09.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 396-17711 (2007/43) sayılı,
    b) 19.10.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 458-20674 (2007/57) sayılı,
    Genelgelerimiz.


    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan;

    1- İlgi (a) Genelgemiz ile vadesinde ödenmeyen kredilerle ilgili olarak noterlikler aracılığı ile borçlulara gönderilen ihtarnamelerin kredilerin geri ödenmesi manasındaki işlemlerden olması sebebiyle harçtan istisna edileceği bildirilmiştir.

    2- İlgi (b) Genelgemizde, süresinde ödenmeyen kredi kartı borçları sebebiyle kart hamillerine gönderilen ihtarnamelerin de aynı istisnadan yararlanacağı belirtilmiştir.
    Diğer taraftan bazı noterliklerimizden alınan müracaatlar üzerine, vadesinde ödenmeyen kredi kartı borçları için borçluya gönderilen ihtarnamelerin harç istisnası kapsamında olduğuna dair 2007/57 sayılı Genelgemiz dayanağı olan görüşlerinin, ödemede gecikme olmaksızın, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerine de uygulanıp uygulanmayacağı sorulmuştur.

    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 13.02.2008 günlü ve 14234 sayılı yazıda ise;
    “İlgi (a)’da kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi çerçevesinde harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı sorulmuş, ilgi (b)’de kayıtlı yazımızla da noterlikleriniz aracılığı ile gönderilecek ihtarnamelerde harç istisnası uygulanması gerektiği tarafınıza bildirilmişti.
    Bu kez ilgi (c )’de kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere harç istisnası uygulaması gerektiği yönündeki görüşümüzün tarafınızca genelge yapılması neticesinde, ödemede gecikme olmaksızın hesabın mevcut durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerine de istisna uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddütlerin oluşması sebebiyle bu konuda da görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.
    Ödemede gecikme olmaksızın noterlikleriniz aracılığı ile gönderilen hesap özeti bildirimleri, kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemler kapsamında bulunmadığından, harç istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.”
    denilmektedir.
    Buna göre ödemede gecikme olmaksızın, bankalarca kredi borçlularına, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu göstermek üzere gönderilen hesap özeti bildirimlerine harç istisnası uygulanması mümkün değildir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    Mali Danışmanlık 458-20674


    Ankara, 19.10.2007
    Kredi kartı borçları ile ilgili ihtarnamelerde harç istisnası hk.
    Özü:
    G E N E L G E
    ( 57 )

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 06.09.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 396-17711 (2007/43) sayılı Genelgemiz

    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşlerine dayanılarak yayımlanan ilgi Genelgemizle, kredilerin vadesinde ödenmemesi sebebiyle noterler aracılığı ile kredi borçlularına hitaben keşide edilen ihtarnamelerin de kredilerin geri ödenmesi safhasındaki işlemler gibi nitelendirilerek harçtan istisna edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
    Bazı noterliklerimizden Birliğimize intikal eden sorular üzerine Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;
    Bir kredi mukavelesine dayalı olarak kullanılan kredinin vadesinde alacaklı bankalara ödenmemesi halinde, bankaca borçluya gönderilen ihtarnamelerden harç alınmayacağı hususundaki uygulamaya devam edilmekle birlikte,
    -Kredi kartı borçlarından dolayı, bankalarca kart borçlularına gönderilen ihtarnamelere de harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı yönünden tereddüte düşüldüğü,
    - Bankalarca ilgili şahıslar adına düzenlenen kredi kartlarının kullanımından doğan borçlar yönünden bankaların ilgililere belirli dönemlerde hesap özeti göndermekte oldukları,
    - Bunun dışında bankaca bildirilen kredi kartı borcunun tamamını veya öngörülen minimum ödeme tutarını üç ay süreyle yapmayanlara da noterlik vasıtasıyla ihtarname gönderildiği,
    ifade edilerek,
    Bu durumda, kredi kartı borçlarından dolayı kart sahiplerine gönderilen bu ihtarnameler yönünden de Genelgemize esas görüşlerinde yer alan harç istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlıkları görüşü talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 05.10.2007 günlü ve 88408 sayılı yazıda ise;
    “İlgi (a)’da kayıtlı yazınıza karşılık yazılan ilgi (b)’de kayıtlı yazımızla, bankalarca kullandırılan kredilerin temini ve bu krediler nedeniyle kredi kuruluşlarına karşı verilecek teminatlar ve alınan kredilerin geri ödenmesi safhasında geri ödemeye ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmaması gerektiğinden, kredilerin vadesinde ödenmemesi sebebiyle noterlikleriniz aracılığı ile keşide edilecek ihtarnamelerden harç alınmaması gerektiği tarafınıza bildirilmişti.
    Bu kez ilgi (c)’de kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere de harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüşümüz talep edilmektedir.
    İlgi (c)’de kayıtlı yazınız konusu ile ilgili olarak, ilgi (b)’de kayıtlı yazımız çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.”
    denilmektedir.

    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre kredi kartı borçlarının süresinde ödenmemesi sebebiyle borçlu kart hamillerine gönderilen ihtarnameler de ilgide kayıtlı Genelgemiz esasları çerçevesinde harçtan istisna edilecektir.
    Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığı görüşünde bu konuda bir açıklama olmamakla birlikte, bankalar tarafından belirli dönemlerde borçlularına gönderilen ve ihtarname vasfında olmayan, sadece hesap durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerinin harçtan istisna edilmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    DÜZENLEME ŞEKLİNDE
    TİCARİ İŞLETME REHNİ SÖZLEŞMESİ

    [İkibinoniki yılı Temmuz ayının otuzuncu günü 30.07.2012]
    Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben [ NOTERİ ] [---------------] [<>] [KIZILAY İŞHANI KAT:2] [TRABZON] adresindeki Noterlik dairesinde görevim başında iken,
    Ekli dayanakta belirtilen yetkiler dahilinde [---------] adresinde bulunan ve [---------------] Ticaret sicil memurluğunun [---------------] sicil numarasında [------------------------] ünvanı ile tescilli şirketi birlikte temsile yetkili ve Rehin Veren (Borçlu) sıfatıyla hareket edenler, gösterdiği [ verilmiş gün, kayıt ve seri numaralı, fotoğraflı Nüfus Cüzdanına göre ili, ilçesi, cilt, aile sıra, sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı , ana adı , doğum tarihi , doğum yeri olan ve halen adresinde oturduğunu,okur yazar olduğunu söyleyen, T.C. kimlik numaralı , verilmiş gün, kayıt ve seri numaralı, fotoğraflı Nüfus Cüzdanına göre ili, ilçesi, cilt, aile sıra, sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı , ana adı , doğum tarihi , doğum yeri olan ve halen adresinde oturduğunu,okur yazar olduğunu söyleyen, T.C. kimlik numaralı , ] ,
    Gene ekli dayanakta belirtilen yetkiler dahilinde [------------------------] adresinde bulunan [---------------] ünvanlı [---------------] temsile yetkili olarak Rehin Alan (Alacaklı) sıfatıyla olarak hareket eden, gösterdiği [ verilmiş gün, kayıt ve seri numaralı, fotoğraflı Nüfus Cüzdanına göre ili, ilçesi, cilt, aile sıra, sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı , ana adı , doğum tarihi , doğum yeri olan ve halen adresinde oturduğunu,okur yazar olduğunu söyleyen, T.C. kimlik numaralı , verilmiş gün, kayıt ve seri numaralı, fotoğraflı Nüfus Cüzdanına göre ili, ilçesi, cilt, aile sıra, sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı , ana adı , doğum tarihi , doğum yeri olan ve halen adresinde oturduğunu,okur yazar olduğunu söyleyen, T.C. kimlik numaralı , ] yanımda bulunuyorlardı.
    İş sahiplerinden vaki talep ve gelme sebeplerini sorduğumda tarafımdan Düzenleme Şeklinde bir Ticari İşletme Rehni Sözleşmesi düzenlenmesini talep ettiklerini bildirdiler.
    Tarafların,yasal ehliyetlere sahip, okur yazar oldukları, tarafımdan tek tek kendilerine sorularak ve gözlemlenerek anlaşıldı.
    Bu sırada iş sahipleri şu şekilde söze başlayarak dediler ki;''
    1 - İşbu ticari işletme rehni, rehin verenin [------------------------] şeklindeki ticaret ünvanı ile aşağıdaki listede nitelik ,model, numara ve ayırdedici özellikleri belirtilen ve sözleşmenin yapıldığı tarihte mevcut olan ve işletmenin faaliyetine tahsis edilmiş bulunan makina, araç ve [-------------] kapsar.
    2 - Rehin sözleşmesi [---------------] ünvanlı şirketin [------------------] şubesine gerek asaleten gerekse kefaleten nakit teminat mektubu ve sair suretlerle doğmuş ve doğacak [--------------] sına kadar olan borçları ile,
    Kredi nev'ine göre alınacak faiz oranı gözönüne alınarak faiz farkı iade fonuna yatırılması gereken fon meblağını,
    Bileşik faiz şeklinde hesap edilecek % [-----------------] akdi faizini (bu oran yetkili merciler veya bankaya verilen yetkiler uyarınca artırıldığı takdirde artan oran uygulanacaktır.
    Borcun vadelerinde ödenmemesi halinde,bunların [------------------] şubesine ödeneceği tarihlere kadar geçecek günler için % [----------------] temerrüt faizini, bu miktar muacceliyet tarihinde banka iskonto haddi uygulanacaktır.
    Gider vergilerini,
    Alacağın tahsili için yasal yollara başvurulması halinde yapılacak her türlü masraflar ile avukatlık ücretini ayrıca kapsar.
    3 - Rehin veren, rehnedilen ticari işletmeyi bankaca tayin edilecek miktar üzerinden ve bankanın lüzumlu göreceği tehlikelere karşı, banka lehine, bankanın göstereceği sigorta şirketine sigorta ettirmeyi, bunların daha önce sigorta ettirilmiş olmaları halinde, sigorta poliçelerini bir zeyilname ile ciro ve devir etmeyi, müddeti biten sigortaları bankanın göstereceği sigorta şirketinde yeniden yapmayı, mevcut sigortaları devretmediği ve müddeti bitenleri yenilemediği takdirde rehin alacaklısı tarafından bir ihtara lüzum kalmaksızın bütün masraf ve primlerin kendisine ait olmak üzere rehin alacaklısı tarafından sigorta ettirilmesini, ticari işletmenin veya münferit unsurlarında tehlikenin her ne sebepten olursa olsun gerçekleşmesi hallerinde sigorta bedellerinin rehin alacaklısı tarafından sigorta şirketinden alınarak [------------------------] ünvanlı şirketin borcuna mahsup edilmesini, bu bedelin borçları karşılamadığı takdirde, kalan miktar için talep tarihinden itibaren on (10) gün içersinde rehin alacaklısı tarafından kabul edilecek yeni teminat vermeyi veya bu miktarı defaten ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
    4 - Rehin veren ticari işletmeyi veya rehne dahil münferit unsurları rehin alacaklısının oluru olmaksızın başkalarına devir etmemeyi, bir aynı hak ile takyit etmemeyi, başka bir mahale nakletmemeyi, başkaları ile değiştirmemeyi kabul ve taahhüt eder.
    Gerek bu rehin sözleşmesinin yapılması, gerekse tescili için gereken her türlü masraf ve harçlar rehin veren [------------------------] tarafından ödenecektir.
    Bu sözleşme ile rehin edilen makina, araç, alet ve [-------------] listesi aşağıda verilmiştir.


    SıraNo
    Cinsi
    Markası
    Adet
    No.ve Diğer Özel.
    Tutarı
    1
    []
    []
    []
    []
    []
    2
    []
    []
    []
    []
    []
    3
    []
    []
    []
    []
    []
    4
    []
    []
    []
    []
    []
    '' diyerek sözlerini bitirdiler.
    Yazılan bu sözleşme okunması için taraflara verildi. Her iki tarafça ayrı ayrı okundu. Hakiki arzularının yazılmış olduğunu bildirmeleri üzerine tutanağın alt tarafı taraflarca ve tarafımdan imza edilerek mühürlendi. [İkibinoniki yılı Temmuz ayının otuzuncu günü 30.07.2012]


    REHİN VEREN (BORLU)
    REHİN ALAN (ALACAKLI)
    [------------------------] adına
    [---------------] adına
    [ ] [T.C. No : ]
    [ ] [T.C. No : ]
    [
    ]
    [
    ]
    [İMZALAR]
    [İMZALAR]



    Yazım nette bu örnek arkadaşlar. Ben bugüne kadar hiç yapmadım bir arkadaşım bu konuda yardım istedi benden işleme başlarken yazım nette uyarı veriyor gerci. Bu işlemden daha önce yapmış olan arkadaşlar varsa örneğini gönderirsiler,vezne kodu, dikkat edilmesi konular vesair yardımcı olursanız sevinirim.


    Ali bey yanlış olan yeri söylermisiniz tam olarak anlayamadım


    eğer çok tutar derse bedel kısmını çıkarsın bedelsiz yapalım ucuz tutsun .alan memnun satan memnun noter nedn mağdur olsun ki...


    MADDE 583- Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır.


    değer girilmesi gerekir demişsiniz ama çıkarsın bedelsiz yapalım demişssiniz . Geçerliliği olmaz o yönden demek istedim Adem bey..

    Ankara, 4.12.2003
    Özü: Mülkiyetin Saklı Tutulması Suretiyle Satış Sözleşme-sinin Tescili Hk.

    G E N E L G E
    ( 49 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin tescil edileceği noterlikle ilgili tereddütlerin iletildiği ve Yönetim Kurulu'nun 14.11.2003 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20.10.2003 günlü ve 019675 sayılı yazısında;
    “Bilindiği gibi;
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır. Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere, sözleşmenin alıcının yerleşim yeri noterliğinde tescili geçerlilik şartı olup, aksi halde mülkiyeti muhafaza kaydı kalkıp, doğrudan doğruya bir satış, yani şartsız satış meydana gelmiş olur. (Esat Şener Açıklamalı-İçtihatlı Türk Medeni Kanunu)
    Söz konusu hükmün üçüncü kişilerin alıcının ikametgahı noterliğinde basit bir inceleme yaparak menkul üzerindeki takyidatları öğrenerek haklarını korumak olduğunu dikkate alan Yüksek Yargıtay da yerleşmiş kararlarında, aynı amaçla benzer düzenleme getiren 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 8. maddesi gereğince düzenlenen Finansal Kiralama Sözleşmelerinin, kiracının ikametgahındaki noter özel siciline tescil edilmediği takdirde üçüncü kişilerin haklarını etkilemeyeceğini belirtmiştir. (15.H.D.2002/1899-2482, 21.H.D. 2002/2465-2609)
    Bu nedenle;
    Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte yapılabileceği, ancak geçerli olabilmesi ve üçüncü kişilere karşı hüküm ifade edebilmesi için mutlaka devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi gerektiği, eğer işlem Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yapılıyorsa devralanın yerleşim yeri olan ilçe sınırları içinde mevcut noterliklerden birinde tescilinin kanunun amacına uygun olacağı düşünülmektedir.”
    Denilmektedir.
    Bilginizi ve buna göre gereğini rica ederim
    Saygılarımla,
    BAŞKAN

    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    2003/49 sayılı genelge fotoğrafdan behsetmiyor.