Posts by Mehmet Ata Ay

    Değerli mellektaşlarım;Bununla ilgili yaklaşık bir-bir buçuk ay önce bir işlem yaptım.
    Şirket Hisse devirlerinin bir nüshası Vergi dairelerine bildirim yapıldığıdan vergi daireleri hemen yapılan hisse devirerini kayıt ve tescil ediyorlar.
    Bu nedenle Şirket Hisse devirlerini fesih edip yeni Şirket Hisse devri yapmakta fayda vardır diye düşünüyorum.

    Değerli meslektaşım;
    TMK'nın 352 maddesi;Ana ve baba, velayetleri devam ettiği sürece çocuğun mallarını yönetme hakkına sahip ve bununla yükümlüdürler,
    TMK'nın 354 Maddesi;Ana ve baba, kusurları sebebiyle velayetleri kaldırılmadıkça, çocuğun mallarını kullanabilirler.


    TMK'nın 359 Maddesi;Ana ve baba tarafından bir meslek veya sanat ile uğraşması için çocuğa kendi malından verilen kısmın veya kendi kişisel kazancının yönetimi ve bunlardan yararlanma hakkı çocuğa aittir.
    Çocuğun evde ana ve babasıyla birlikte yaşaması halinde, ana ve baba ondan kendisinin bakımı için uygun bir katkıda bulunmasını isteyebilirler.


    yukarıda yazılı Türk Medeni Kanunun 352,354 ve 359 maddeleri kapsamında Anne ve Baba muvafakatname verebilirler.

    2010 yılında verilmeyecek denilmektedir dolayısı ile ocak ayını vermiyoruz saygılarımla


    Mali Danışmanlık 17-2049



    Ankara, 05.02.2010
    Özü: Mal ve hizmet alımlarına ilişkin Ba formu hk.



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 15.09.2006 günlü ve Mali Danışmanlık 16087 (107) sayılı Genel Yazımız.


    İlgi Genel Yazımızla belli değeri aşan mal ve hizmet alımlarına ilişkin bilgilerin Ba formu ile bildirilmesine dair usul ve esasları düzenleyen 362 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği duyurulmuştur.
    Bu Genel Yazımıza göre bir mükelleften faturalı olarak yapılan ve aylık tutarı 8.000 TL. sını aşan alımların belirlenen süreler içerisinde Ba formu ile bildirilmesi gerekliliği bulunmakta idi.
    Ancak, 04.02.2010 günlü ve 27483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 396 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1.1.6 bölümünde;
    ?1.1.6 Diğer taraftan 362 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile noterlere yönelik olarak getirilmiş bulunan bildirim yükümlülüğü, 2010 Yılından itibaren kaldırılmıştır.?
    denilmektedir.
    Bu Tebliğ esaslarına göre 2010 Yılından itibaren, noterler, yapmış oldukları mal ve hizmet alımlarının değeri ne olursa olsun Ba formu verme mükellefiyeti kapsamından çıkarılmıştır.
    Bilgi edinilmesini ve 2010 Yılı Ocak ayı dahil olmak üzere bundan böyle noterlerce Ba formu verilmeyeceğinin bilinmesi hususunu rica ederim.
    Saygılarımla,





    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    Değerli meslektaşlarım kanaatimce aşağıda yazılı genel yazı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği kanısındayım.



    Hukuk - 1619
    Ankara, 03.02.2009


    Özü: TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ile İnşaat Mühendisleri Odası'nın duyuruları hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İlgi : a) 28.09.2005 tarihli ve Hukuk - 14593 (91) sayılı genel yazı.
    b) 29.12.2008 tarihli ve Hukuk - 24593 (134) sayılı genel yazı.


    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanlıklarınca müştereken hazırlanan "Sorumlu Yönetici Sözleşmesi" örneği ilgi (a), bu sözleşmenin 7. maddesinin (d) bendinde yapılan değişiklik de ilgi (b) genel yazılarımızla duyurulmuştu.


    TMMOB Gıda Mühendisleri Odası 19.01.2009 tarihli 2009/30 sayılı yazı ile, ilgi (b) genel yazımızda duyurulan miktarın değiştirildiğini bildirerek, buna ilişkin karar ile protokolü Birliğimize göndermiştir.


    Yönetim Kurulumuzun 30.01.2009 tarihli toplantısında görüşülen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'nın 19.01.2009 tarihli 2009/30 sayılı yazısında:
    "Sorumlu yöneticilik uygulaması, 05.06.2004 tarih ve 25483 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan '5179 Sayılı Yasa' ve 27 08.2004 tarih ve 25566 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili ve Üretim İzni İşlemleri ile Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğe' göre yürütülmektedir.
    Sorumlu yöneticilik yapan gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, bu görevi bağlı oldukları meslek odalarından aldıkları 'Sorumlu Yöneticilik Belgesi' ile yapabilmektedirler. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası bu uygulamaya yönelik 01 Ağustos 2005 tarihinde protokol imzalamış ve bu protokol ile sözleşme örneği 02 Ağustos 2005 tarihinde Birliğinize iletilmişti.
    Yukarıda bahsi geçen kanun ve ilgili yönetmeliği gereğince ; sorumlu yöneticinin tek işyerine bakma zorunluluğu olan gıda üreten ve altmış beygir gücünün üzerinde motor gücü bulunan veya on ve üzerinde işçi çalıştıran veya su ürünlerini işleyen veya hazır yemek üreten iş yerleri veya yemek fabrikaları veya her türlü gıda katkı karışımları üreten iş yerlerinde Sorumlu Yönetici olarak çalışacak olan üyelerimiz için; 2009 vılı birinci yansında; taban ücreti net 1800.00.-TL (Bin Sekiz Yüz Türk Lirası), brüt 2512,21 TL (İki Bin Beş Yüz On İki Lira Yirmi Bir Kuruş) olarak tespit edilmiştir. Sorumlu yöneticinin tek işyerine bakma zorunluluğu olan yerler dışında kalan işletmeler için ise sözleşmede yer alan taban ücreti net 1800,00-TL 'nin 1/5 'i olan 360.00.-TL (Üç Yüz Altmış Türk Lira)'sından, brüt 502,43 TL (Beş Yüz İki Lira Kırk Üç Kuruş) az olmayacaktır.
    Sözleşmelerde net ücretin yazılması hususunu bilgilerinize arz ederiz." denilmektedir.


    Yönetim Kurulumuzun aynı günlü toplantısında görüşülen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nın 13.01.2009 tarihli OB.0202 sayılı yazısında da:
    "Oda Yönetim Kurulumuzun 26 Aralık 2008 tarihli 21 nolu toplantısında, gerçek ya da bir tüzel kişi yanında aktif sigortalı veya Sosyal Güvenlik Destekli Primine tabi olarak çalışan üyelerimizin aylık net ücretlerinin 2009 yılı için 1.300-TL (Sigorta Matrahı =1.815-TL) olması karara bağlanmıştır.
    Üyelerimizin, Oda ile ilgili iş ve işlemlerinde 2009 yılı için belirlenmiş olan net 1.300.-TL (Sigorta Matrahı =1.815.-TL) esas alınacaktır.
    Bu kapsamda Birliğinize bağlı noterlerce yapılacak, üyelerimizin ücretlerine yönelik iş ve işlemlerde yukarıda belirtilen rakamın esas alınmasını, bu çerçevede, noterlerce üyelerimizin sadece ücretlerine yönelik yapılacak iş ve işlemlerde, yukarıda belirtilen rakamın esas alınarak konunun tüm noterlere duyurulması için gereğini bilgilerinize sunar, gösterdiğiniz iş birliği için teşekkür ederiz." denilmektedir.


    Bilgi edinilmesi ile gerek Gıda Mühendisleri gerekse İnşaat Mühendisleri Odaları üyelerinin yukarıda belirtilen işlemlerinde net ve brüt ücretlerin ayrı ayrı gösterilmesini ve brüt ücretler üzerinden de tahakkukun yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,



    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28. Noteri)


    HNT
    KY.


    (GENEL YAZI: 11)

    Değerli meslektaşım:
    aşağıya aktarmış olduğum ve müfettiş tavsiyesine konu olan yukarıda bahsettiniz konunun
    Kooperatif Hisse Devri: Ortaklık Payının Bölünmesi-Hukuka Aykırı İşlem olduğu aşikar olup böyle bir işlemin yapılamayacağı kanaatindeyim.
    saygılarımla



    2006/24841 yevmiye sayılıda; S.S Gaziantep Taksi ve Minibüs Galericileri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifine ait 1/2 payın 24.000,00 TL’ ye devrine ilişkin iki imzalı sözleşmede, 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 19.maddesinin 1. Fıkrasında yer alan “Kooperatife giren her şahıstan (her şahıs tarafından) en az bir ortaklık payı alınması gerekir” hükmü karşısında, tasfiye halinde olsa bile kooperatif ortaklık payının bölünmesi mümkün bulunmamasına rağmen payın bölünmesi suretiyle işlem ifa edilerek harç ve damga vergisi alındığı gözlemlenmiştir.



    * TNB’ nin 10/09/1996 gün ve 42 sayılı genelgelerinde de açıklandığı üzere 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 19.maddesinin 1.fıkrasında yer alan “Kooperatife giren her şahıstan (her şahıs tarafından) en az bir ortaklık payı alınması gerekir” hükmü karşısında, tasfiye halinde olsa bile kooperatif ortaklık payının bölünmesi, kooperatif ortaklık payının bölünmesine yönelik taahhütname veya muvafakatname düzenlenmesi mümkün bulunmadığının hatırdan çıkartılmaması, ayrıca anılan işlem nedeniyle de harç ve damga vergisi alınamayacağının bilinmesi,

    İbrahim bey'e katılıyorum. ve aşağıya aktardığım genel yazı ile işlemin açıklığı kavuşacağını umuyorum.


    Bilgi İşlem / 193 - 9157
    28.04.2008
    Özü:.Araç Satışları Kodları Hk




    ………………………. NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA,
    ....……………………. NOTERLİĞİNE,



    Yönetim Kurulumuzun 10.03.2008 günlü toplantısında alınan karar gereğince, uygulama birliğinin sağlanması ve uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi amacıyla araç satışları ile ilgili farklı kod numaralarının açıklanmasına karar verilmiştir. Vezne programımızda araç satışlarında uygulanacak kodlar ve uygulanacağı durumlar şunlardır:


    11.1 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi : Bu kod Karayolları Trafik Kanunu’ na göre tescilli ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ ne tabi olan araçlar için uygulanacak olup, burada ilgili genelgelere göre 6 sayfa suret harcı alınmaktadır. Damga vergisi oranı binde 1,5’ tur.


    11.2 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Binde 7,5 Damgalı (Diğer Araçlar) : Bu kod Karayolları Trafik Kanunu’ nda geçmeyen ya da tescilli olmayan (faturalı) araçlar için uygulanacaktır. Bu kodda damga vergisi binde 7,5 olarak alınmaktadır.


    11.3 ARAÇ SATIŞLARI, Mülkiyeti Muhafazalı Satış Sözleşmesi : Bu kod mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelere uygulanır. Damga vergisi oranı binde 1,5’ tur.


    11.4 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi -Ticari Araç+ Ticari Plakalı : Bu kod aracın ticari plaka ile birlikte satılması durumunda araç için binde 1,5 plaka için ise binde 7,5 damga vergisinin tahsil edilmesi gereken hallerde uygulanır.


    11.5 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Damgadan Muaf : Bu kod damga vergisinden muaf kurum yada kuruluşlar için uygulanır. Noter harcı tahsil edilen bu kodda damga vergisi tahsil edilmemektedir.


    11.6 ARAÇ SATIŞLARI, Mülkiyeti Muhafazalı Satış Sözleşmesi Tescili : Mülkiyetin saklı tutulması kaydıyla yapılan sözleşmelerin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderildiğinde, tescil için alınacak ücretin tahsili için kullanılan koddur.


    11.7 ARAÇ SATIŞLARI Yabancılara İkinci El Araç Satışı : Bu kod 14.02.2004 tarih ve 5086 sayılı kanuna göre yabancılara yapılacak ikinci el araç satışında uygulanır. Bu kodda ilgili kanun gereği harç ve damga vergisi tahsil edilmez.


    11.8 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Traktör : Bu kod traktörlerin ve trafikten çekilmiş araçların satışında uygulanır. Motorlu Taşıtlar Vergisi’ ne tabi olmayan traktörler ile trafikten çekilmiş araçların satışlarında MTV ilişik kesme belgesi aranılmayacağından burada 5 sayfa suret harcı tahsil edilmektedir.


    11.9 ARAÇ SATIŞLARI, Kati Satış Sözleşmesi Hurda Araç : Bu kod ise hurda araçların satışında uygulanacak olup, damga vergisi oranı binde 7,5’ tur.


    Bilgi ve gereğini rica ederim.


    Saygılarımla.

    Değerli meslektaşım 634 Sayılı Kat Mülkieyeti kanununu 34 maddesini incelemenizi öneririm.
    Madde 34 - Kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) denir. Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici durumundadır. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir. Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur. Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez Ancak haklı bir sebep çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebilir. Yönetici atanırken kendisiyle yapılan sözleşmede, teminat göstermesi şart edilebilir; sözleşmede böyle bir şart olmasa bile, haklı bir sebebin çıkması halinde kat malikleri kurulu, yöneticiden teminat göstermesini istiyebilir. Yöneticinin öz ve soyadı ile iş ve ev adresinin anagayrimenkulün giriş kapısı yanına veya antrede görülecek bir yere çevre içinde asılması mecburidir. Bu yapılmazsa, yöneticiden veya yönetim kurulu üyelerinin her birinden,ilgilinin başvurması üzerine aynı mahkemece 50 liradan 250 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur.
    denilmektedin ayrıca imza sirküsü olarak hazırlamanız gerekir,bir yönetici atanacağı gibi yönetim kurulu da oluşturulailir.
    Yönetici atanması durumunda münferiden,yönetim kurulu oluşturulduğunda ise müştereken imzaya yetkili olunur.

    Değerli meslektaşım Hukuk dergisinin 2005 yılı 127 sayısında Adi ortaklık ile ilgili hükümlere yer verilmiştir.Okumanı tavsiye ederim.
    Ayrıca bizim Adi Ortaklık sözleşmesini ne Ticaret Sicil Memurluklarına ne de Vergi Dairelerine bildirmemize gerek yoktur

    Değerli meslektaşım işlemin özelliği bakımından sözleşme yapılması gerekir ve harçlandırmaya esas aldığınız değerler doğrudur diye düşünüyorum

    Değerli meslektaşlarım arada menfaat çatışması olacağından kayyım atanması gerekir değerli meslektaşım İbrahim Abimiz vasi demiş ama herhalde yanlış yazmış olabilir sevgi ve saygılarımla


    C. VASİ VE KAYYIM


    Madde 403 - Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.


    Kayyım, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanır.


    Bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır

    arkadaşlar dün benim başımdan geçen bir olayı anlatmak istiyorum;vatandaşın biri geldi (daha sonra kendisinin karayolları genel müdürlüğünde çalıştığını öğrendim) yivsiz av tüfeği satış sözleşmesi yapmak istedi gelen vekaletnameyi incelerken neden inceliyorsunuz siz burdan para kazınyorsunuz hemen bu işi yapın diyerek çıkışmaya başladı,vekalette vekilin bilgilerinin eksik olduğunu ve yapamayacağımız söyledik kendiside sizi noterler birliğine şikayet edecem,size gününüzü gösterecem diyerek noterlikten ayrıldı,daha sonra başka bir noterliğimize gitti ve burada da aynı tavır ve davranışları sergilediğini duydum.Şimdi bizler noter personelleri olarak vatandaşa cevap verdiğimiz zaman noterlerimiz iş kaybı oluyor diye bizlere kızıyorlar,cevap vermediğimiz zaman ve hakkımızı savunmaya kalkmadığımız zaman da bizler bu hareketlere maruz kalıyoruz.Noterlik mesleği ticari bir sektörmüş gibi lanse edildiği sürece ve noterler ile noter personeli noterlik mesliğinin gereğini yerine getirmediği sürece vatandaş bize her zaman bağırır diyorum...

    Değerli meslektaşlarım 2008/25 sayılı genelge kapsamında düşünülerek maktu harca tabi tutulması gerektiği kanaatindeyim.
    C) HARÇLAR KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLER
    5766 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 11/a maddesiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin ikinci fıkrası
    "Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
    şekilde değiştirilmiştir.
    Yapılan bu değişikliğe göre, kamu idarelerine karşı parasal bir borç altına girilmeyen ve mevzuatın gerektirdiği kurallara uyulacağına ilişkin olarak ilgili kamu kurumlarına hitaben hazırlanan taahhütnamelerin konusuna bakılmaksızın, bunlarda değer gösterilmesi mecburiyeti kaldırılmıştır.
    Bu şekilde örneğin belediyelere verilmek üzere hazırlanan;
    -kendi inşaatını kendi yapacağı,
    -kendi inşaatının müteahhitliğini kendisinin üstleneceği,
    -başkasına ait inşaatın müteahhitliğinin üstlenileceği,
    ve benzeri gibi taahhütnamelerde değer gösterilmesi zorunlu değildir. Damga vergisini gerektirmeyen bu taahhütnameler sadece maktu harca tabi tutulacaktır.

    Değerli meslektaşlarım ek defter tasdiklerinde uyulması gereken kurallar şunlardır.Hesap dönemi içinde mükellefin defteri bittiği taktirde ek defter tasdiki yapılabilir.bu durumda ilk defterin görülmesi,ilk defterin bilgi fişine bu konuda şerh verilmesi ve yine bu defterin bilgi fişine ilk defterin son sayfasından itibaren başlandığının ve kaç sayfadan ibaret olduğunun yazılması gerekir Ek defterin sayfa numaralarıda ilk defterin devamı olarak teselsül ettirilir

    Değerli meslektaşım;
    Genel kayyım tayini sebeplerini düzenleyen Medeni Kanunun 376.maddesinin 2.bendinde de küçükle kanuni temsilcinin menfaatları birbirine zıt olduğu taktirde, küçüğün kayyım ile temsili gerektiği belirtilmektedir.
    denildiğinden Onsekiz yaşından küçük çocuğa kayyım atayarak işlemin yapılması gerekir.
    saygılarımla

    Değerli meslektaşımız Sayın Yalçın bey'in bana göndermiş olduğu bilgilleri aşağıya sunuyor teşekkür ediyorum.
    TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TARIM SATIŞ KOOPERATİF VE BİRLİKLERİ (4572 s. K.)
    Kanunun amacı; tarım satış kooperatif ve birliklerine ilişkin hükümleri düzenlemek ve bu kuruluşların yeniden yapılanması için yasal bir çerçeve oluşturarak, tarım satış kooperatif ve birliklerini etkin ve sürdürülebilir bir şekilde özerk ve malî yönden bağımsız kılmaktır.
    Üreticiler; karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle meslekî faaliyetleri ile ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, ürünlerini daha iyi şartlarla değerlendirmek ve ekonomik menfaatlerini korumak amacıyla, aralarında sınırlı sorumlu, değişir sayıda ortaklı ve değişir sermayeli, tüzel kişiliği haiz tarım satış kooperatifleri kurabilirler.
    Bir tarım satış kooperatifinin kurulabilmesi için en az otuz üreticinin, bir tarım satış kooperatifleri birliğinin kurulabilmesi için en az üç tarım satış kooperatifinin bir araya gelmesi şarttır.


    TEMSİL :
    Kooperatif ve birliklerde temsil yetkisinin kimler tarafından ve ne şekilde kullanılacağı örnek ana sözleşmelerde gösterilir. Ancak, bu kuruluşları taahhüt altına koyabilmek için; kooperatiflerde varsa müdür, birliklerde genel müdür veya bunların vekilleri ile yönetim kurulu başkan veya üyelerinden ya da kuruluş adına imzaya yetkili olanlardan birinin müştereken imzaları şarttır. Müdür bulunmayan kooperatiflerde ise, yönetim kurulu başkanı ile üyelerden birinin müşterek imzası yeterlidir.
    Kooperatif ve anonim şirketleri temsil edeceklerin imza sirküleri onaylanırken müstenit olarak gösterilen ana sözleşme veya genel kurul kararları ile belirlenen görev sürelerinin gösterilmesi gerekir. (1988/74 s.g.).


    Tarım Kredi Kooperatifleri 1581 SK. 21. md.sine göre ticaret siciline tescil ve İlan edilme kuralına tabi değildir. Ticaret sicilinde kayıtları yoktur.


    Kurucu ortaklarca İmzalanan ana sözleşmeleri noterce onaylandıktan sonra Merkez Birliğince Tarım Bakanlığına sunulur.Bakanlığın izin ve tasdikinden sonra tüzel kişilik kazanırlar.


    Tarım Kredi kooperatiflerinin ayrı ayrı tüzel kişiliği olduğundan ayrı ayrı gayrimenkul tasarrufuna yetkilidirler.


    Gayrimenkul tasarrufu yönetim kurulunca merkez birliğin müsaadesi İle yapılabilir.


    Tapuda temsil Koop. Müd. ve bir yetkilinin müşterek İmzaları ile olur.Tapu işlemlerinde merkez birlikçe verilen yetki belgesinde gayrimenkul tasarrufuna yetki verildiği ve İşlemi yapacak kooperatif yetkisinin isimleri belirtilecektir.


    Kredi ipoteklerinde merkez birliğin izni aranmaz.


    Ortakların kooperatifle yapacağı her türlü İşlemler ve ipotekler her türlü resim ve harç,damga dan muaftır.


    Tarım Kredi Kooperatiflerinin :


    a-Bölge Birlikleri:


    Bu birliklerin kurulmasına Türkiye Tarım Kredi Koop. Merkez birliği izin verir.Bölge birlikleri ana sözleşmesini noter den onaylattırır,bu ana sözleşme merkez birlik tarafından Tarım Bakanlığının onayına sunulur, bakanlık onayından sonra Tic. Siciline tescil edildikten sonra tüzel kişilik kazanırlar.


    b-Merkez Birliği:


    Üst kuruluş olup, Kooperatif seklinde kurulur.Ticaret Siciline tescil ve İlan İle tüzel kişilik kazandıklarından tapu işlemlerinde Ticaret Sicil den yetki belgesi getirmeleri İstenir.
    1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanununun 19/3 maddesi uyarınca: Bu yasaya göre kurulmuş tarım kredi kooperatiflerinin kendilerine ait her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olduğunun, notere tasdik ettirecekleri defterlerle belgelerden yalnızca noter ücreti alınıp, harç ödenmeyeceğinin unutulmaması,

    cevap veren arkadaşlara teşekkür ederim bende sizler gibi düşünmekle beraber bir yerde atladığım bir nokta mı var diye tereddüte düştüm sizler sayesinde orta tereddütlerimi gidermiş oldum teşekkürler