Posts by metin

    Metin abi TNb Bilgi işlem ile iletişime geçtiğinizde Noterliğinize ait şifreyi alabilecek bu şekilde işlemleri yapabileceksiniz, hem Şahsınıza ait hemde Noterliğinize ait iki giriş sahibi olacaksınız ben bu şekilde yapmıştım... Saygılarımla


    teşekkür ediyorum kardeşim, selam ve dua ile...


    En güzel Hayırlı bayramlar...

    Değerli Meslektaşım ölen çocuk Anneden önce mi ölmüş daha sonra mı ölmüş, eğer önce ölmüş ise nüfus kayıtlarında bağlantı kuramassınız çünkü miras direk torunlara kalmış olur, sonra ölmüşse zaten ilk eşinden olup ölen çocuğun eşide torunlarla birlikte mirasçı olarak gözükmesi ve bunu gösterir nüfus kayıt örneği olması gerekir..

    Değerli Meslektaşım Kanun ve Yönetmelikler Genelgeden önce gelmektedir, kanun hükmüne aykırı genelge çıkartılamaz uygulamaya konulamaz ama araç satış işlemleri ile ilgili işlemler son anda son dakika yürürlüğe girdiği için bu husus atlanmış daha sonra yapılan araştırmalar neticesinde Resmi Plakalı araçların satışı esnasında yukarıdaki kanun maddesi ortaya çıkmıştır, ne hikmetse genelgede değişmemiştir, bu konuda TNB de bir uyarı genelgesi göndermemiştir, kanun hükümlerine uymak en az zararla bizi kurtaracaktır, bizde kanundan haberdar olmadan önce 10 dan fazla Resmi plaka araç satışı yaptık, artık kanun hükümleri çerçevesinde Resmi plakalı araçların satışını yapmaktayız, zaten Resmi plakalı araçların satışına gerek kalmadan ihale üzerinde kalan şahıs ihale kararına göre tescilini yaptırabilmekte, ihale kararına göre tescil yapılırkende kanuna göre ilk önce trafikten çekme işlemi yaptırılıp daha sonra muayene ve sigortası yaptırılmak suretiyle tekrar yeni kişi adına tescil işlemi gerçekleştirilmektedir, vatandaş yeni muayene ve trafikten çekme masraflarından kaçmak için notere gelmektedir, ben genelgeye göre hareket ederim derseniz o sizin cesaretinizdir selam ve dua ile...

    AŞAĞIDAKİ KANUN ve YÖNETMELİK HÜKÜMLERİ GEREĞİNCE RESMİ PLAKALI ARAÇLARIN TRAFİKTEN ÇEKİLMEDEN SATIŞINI YAPMIYORUZ, TRAFİKTEN ÇEKME İŞLEMİNDE RESMİ PLAKALARI EMNİYET ALMAKTADIR, İMHA SORUNU DA ORTADAN KALKMIŞ OLUYOR, Selam ve Dua ile...


    TAŞIT KANUNU
    Kanun Numarası: 237
    Kabul Tarihi: 05/01/1961
    Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 12/01/1961
    Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 10705
    KANUNUN ŞÜMULÜ:
    Madde 1 - a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahallî idare birlikleri,
    b) İktisadi Devlet Teşekkülleri ve özel kanun ve kararnamelerle kurulan her çeşit banka ve teşekküller,
    c) Yukardaki (a) ve (b) fıkralarında yazılı daire, idare, banka, teşekkül ve müesseselerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları teşekkül ve müesseseler,
    d) (Değişik bent: 07/02/1990 - 3612/46 md.) Kamuya yararlı derneklerden Başbakanlıkça lüzumlu görülenler tarafından kullanılacak taşıtlar bu Kanun hükümlerine tabidir.

    TAŞITLARIN SATILABİLMELERİ:
    Madde 13 - Bu kanunun konusuna giren taşıtların satılabilmeleri, ya tahsis edildiği hizmet konusunun artık kalmamış olmasına veya ekonomik ömrünü doldurmuş bulunmasına bağlıdır.
    Bu taşıtların ekonomik ömürlerini doldurmuş olmaları hali ilgili dairesinin teklifi üzerine Karayolları veya Devlet Su İşleri idaresinden bir makine uzmanı, kurumun yetkili bir personeli ile trafik teşkilatından bir
    uzmandan teşekkül edecek komisyon tarafından verilecek raporla belirtilir. Bu raporlar kurumun bağlı olduğu bakanlıkların tasvibine sunulur. Bu taşıtlar yürürlükte bulunan hükümlere göre satılır.
    Hizmet konusunun kalmaması halinde taşıtlar gereği yapılmak üzere Devlet Malzeme Ofisine devredilir.
    (Ek fıkra: 30/05/1963 - 240/2 md.) Dış temsilciliklerdeki taşıtların ekonomik ömürlerini doldurmuş olmalarına mahalli temsilciliklerce tanzim ve tasdik edilecek rapor üzerine Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca karar verilir.

    KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ
    Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 18/07/1997
    Yayımlandığı Resmi Gazete No: 23053 Mükerrer


    HURDAYA ÇIKARILAN, SATILAN VEYA DEVREDİLEN RESMİ TAŞITLAR
    Madde 40 - (Değişik madde: 18/07/2008 - 26940 S.R.G Yön/8.mad .)
    Ekonomik ömrünü doldurma ya da tahsis edildiği hizmet konusunun kalmaması nedenleriyle, gerek kamu kurum veya kuruluşları gerekse Maliye Bakanlığınca satışı yapılacak olan resmi taşıtların satışı yapılmadan önce, taşıtın maliki olan kurum tarafından trafik tescil şube veya bürolarında trafikten çekme veya hurdaya ayırma işlemi yaptırılması zorunludur.Trafikten çekme veya hurdaya ayırma işlemi için; 237 sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesi gereğince düzenlenen, taşıtın hizmet dışı bırakıldığını gösteren raporun eklendiği bir yazı ile trafik tescil şube veya bürolarına müracaat edilir.
    Rapordaki kayıtlara ve talebe göre;
    a) Tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" kaydı konulur ve bu durum bilgisayar kayıtlarına işlenir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar tamir edilmiş olsalar dahi yeniden tescil edilemezler.
    b) Ekonomik ömrünü doldurduğundan ya da tahsis edildiği hizmet konusunun kalmamasından dolayı satışı öngörülen taşıtlar için trafikten çekme işlemi yapılır. Bu taşıtlar; muayenesi yaptırılmak ve tescil için gerekli diğer belgeler de istenilmek suretiyle, satış işlemini yapan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş olan satışa ilişkin belge esas alınarak, alıcısı adına tescil edilir. Trafikten çekilmiş taşıtları satın alanlar, bir ay içinde trafik tescil şube veya bürolarında adlarına tescil ettirmek zorundadırlar. Bu şekilde tescil edilen araçlara mevcut plaka numaralarının kullanılmasının mümkün olmadığı durumlarda yeni bir plaka numarası tahsis edilir.
    c) Alıcıların bir ay içinde trafik tescil şube veya bürolarına müracaat etmemeleri halinde, aracın önceki maliki olan kurum veya kuruluşun müracaatı üzerine satış tarihi itibariyle alıcısı adına mevcut plakası üzerinden resen tescil işlemi yapılır.

    Değerli Üyelerimiz,


    Muhasebecilerin Elektronik Ortamda Defter ve Belge Bilgi Giriş işlemleri hakkında "Muhasebeci Tanımlama Kılavuzu" ile "Muhasebeci Defter Bilgi Girişi Uygulaması Kullanım Kılavuzu" hazırlanmıştır.


    10.11.2011 günü Muhasebecilerin Bilgi Girişi yapacağı bölüm TNBOnline sitemizde açılacaktır. Lütfen uygulamanın açılacağı gün öncesinde ilgili kılavuzları TNBOnline-Üye Ana Sayfası-Elektronik Ortamda Defter Ve Belge İşlemleri Destek Sayfası bölümünden inceleyerek çalıştığınız muhasebecilere bilgi veriniz.


    Saygılarımızla.


    Bilgi İşlem Müdürlüğü


    DOSYALAR EK' TEDİR...

    Değerli Üyelerimiz,


    Noterlikler tarafından yapılmakta olan defter/belge onay işlemleri 406 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği 01.04.2011 tarihinden itibaren elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirilmektedir.


    Defter onay işlemlerinin yoğunluğunun Aralık ayında olduğu ve iş kaynağını ise muhasebecilerin daha önceden hazırlamış olduğu listelerin oluşturduğu bilinmektedir. Aralık ayında yaşanmakta olan yoğunluğun hatasız, hızlı ve eksiksiz tamamlanabilmesi için, muhasebecilerin daha önce kağıt ortamında noterliklere getirdiği defter onay listelerini, bilgisayar ortamında girmeleri için gerekli çalışmalar tamamlanmıştır.


    Defter Onay listelerinin muhasebeciler tarafından bilgisayar ortamında oluşturulabilmesi için uygulama yazılımı, 'Muhasebeci Defter Bilgi Girişi' bölümünde TNBOnline web sayfası üzerinde hazırlanmış, 26.10.2011 tarihinde Bilişim Komisyonu noterliklerine pilot uygulamaya açılmıştır.


    Bu uygulamada muhasebeciler bir kereye mahsus noterliklerden "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" alacaklardır. Burada bahsi geçen "Kullanıcı Adı" ya tüzel kişilik vergi numarası ya da muhasebecinin (gerçek kişi) TC Kimlik Numarası olacaktır. Kullanıcı adı ve şifre verme yazılımı hazırlanmış olup, 10.11.2011 tarihinde Noterlerin ve yetkilendirecekleri Noter personelinin kullanımına açılacaktır.


    Muhasebeciler almış oldukları "Kullanıcı Adı" ve "Şifre" ile TNBOnline Web sayfalarında 10.11.2011 tarihinde yayınlanacak olan 'Muhasebeci Defter Bilgi Girişi' ekranından sisteme giriş yapacaklardır.


    Bu bölümde defter listelerini hazırlayabilecek, meşruhat ve liste dökümlerini alabileceklerdir. Hazırlamış oldukları defter listelerinin onaylanması için defter liste numaraları ile istedikleri noterliğe giderek işlemlerini hızlı, eksiksiz tamamlayabileceklerdir. Noterlik, muhasebeci tarafından kendisine getirilecek olan defter liste numarası ile Vezne tahakkuk bölümünde bulunan "İşlemler" - "Toplu Defter Sorgulama" menü seçeneğinden toplu makbuz kesimi yapabilecektir. Muhasebeciler hazırladıkları defter listelerini gelecek yıllarda da bilgileri güncelleyerek isterlerse kullanabileceklerdir.


    Muhasebeci Defter Bilgi Girişi ve Sisteme Muhasebeci Kaydı (Muhasebecilere yetki ve şifre verilme işlemleri) sayfaları için hazırlanan Kullanım Kılavuzu da 10.11.2011 tarihinden önce TNBOnline sayfalarında yayınlanacaktır.


    Aralık ayında yapılacak defter onay işlemlerinde sorun yaşanmaması için sistemin açılacağı 10.11.2011 tarihinden itibaren her noterliğin, kendi çalıştığı muhasebecilere bilgi vererek sisteme tanıtması ve defter listelerini elektronik ortamda girmeleri hususunda bilgi vermeleri gerekmektedir.


    Bilgi İşlem Müdürlüğü bünyesinde sürdürülen yeni dönem bilgi sistemleri dönüşüm çalışmaları planlı bir şekilde sürdürülmektedir. Bu çalışmalar, yeni uygulama yazılımlarının hazırlanması, iş sürekliliği için gerekli ağ altyapısının kurulması, yardım masasının yeniden yapılandırılması ve bilgi güvenliği altyapısının kurulması başlıkları altında devam etmektedir. Bunların dışında mevcut çalışan yazılımların desteği de sürdürülmektedir.


    Yeni dönem Noterlik uygulama yazılımlarının gerçekleştirme çalışmaları uluslararası yazılım geliştirme standartlarına (CMMI) uygun yürütülmektedir. Standartlara uyumluluk için gerekli altyapılar kurulmuş olup bu konuda çalışacak olan teknik personelin eğitimleri tamamlanarak yazılım geliştirme işlemleri başlatılmıştır.


    5000'den fazla kullanıcısı olan yazılımların internet hattı olmadan da çalışabileceği tarzda bir altyapı hazırlanmaktadır.
    Yapılan planlama ve sürdürülen çalışmalar ışığında, planlanan çalışmalar dışında devreye girebilecek ve acil olabilecek yeni işler olmadığı takdirde projenin tamamlanıp yeni dönem yazılımlarının 2012 yılı Mart/Nisan ayları içinde açılması öngörülmektedir.


    Yeni dönem çalışmaları sürdürülürken yasal zorunluluk nedeniyle hazırlanması gereken Mirasçılık Belgesi uygulama yazılımı 01/10/2011 tarihinde hizmete açılmıştır. Kurumlar arası iş yapma modelinin bir örneği olan bu uygulama yeni dönemde belirlenen uluslar arası yazılım geliştirme standartlarına göre hazırlanmıştır. Bu tür uygulamaların Klasik uygulama geliştirme yöntemleri ile gerçekleştirilmesi çok zordur.Sistem, Nüfus ve Vatandaşlık işlerinden aldığı bilgiler ile başvuru sahibinin ve miras bırakanın akrabalık ilişkilerini incelemekte, ortaya çıkan soybağı üzerine, önceden belirlenmiş olan iş kurallarını uygulayarak mirasçıları ve miras dağılım paylarını hesaplamaktadır.


    Yeni dönemde daha sağlıklı, yeni teknolojilere dayanan, işlerimizi daha verimli yapabileceğimiz nitelikli bilişim çalışmalarında başarılı olmak ve kurumumuzu daha ileriye götürecek projeler yapabilmek dileğiyle.



    Saygılarımızla.


    Bilgi İşlem Müdürlüğü

    Değerli Meslektaşım Noterinizin TNB ye giriş yaparak Ana sayfada Hizmetler bölümünün alt kısmında personel kaydı bölümüne tıklayıp personel bilgilerini gösterir bir ekran gelecek onun en sonunda Yetkili bölümü var oraya tıkladığınızda açılan ekranda Mirasçılık belgesi verebilir kutucuğunu işaretleyip kaydet dediğinde yetki verilen personelde giriş yapabilir, selam ve dua ile...

    Başka bir bilgisayardan deneyin eğer olmuyorsa sıkıntı vardır, bazen benimde sorgulama yapmıyorr bilgisayar açıp kapatmadan düzelmiyor selam ve dua ile...

    Değerli Meslektaşım,


    Defter tasdik işlemleri ile ilgili proje şu anda test aşamasındadır.
    Noterlikler, defter tasdiki yaptırmak isteyen muhasebeciye TNB online üzerinden bir şifre verecek ve muhabeci bu şifre ile tasdik ettirmek istediği defterlerin listesini TNB online üzerinden çalşmak istediği noterliğin sayfasına kayıt edecektir.


    İşlemi yapacak olan ve şifreyi muhabeciye veren noterlik, bu listeleri ekranda görecek, listenin tamamını veya seçeceği bir kısmını vezneden kodunu kesecek ve başlığını yazdırabilecek, bildirimini yapabilecektir.


    İyi günler dilerim.


    Erzincan 3.Noteri
    Sait DOĞAN

    Mali Danışmanlık - 476- 23339


    Ankara, 13.10.2011
    Özü: İnşaat mühendisi/ fenni mesul taahhütnamelerinde değer uygulaması hk.


    G E N E L G E
    ( 12 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: a) 12.07.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 14252 (37) sayılı
    b) 30.06.2011 günlü ve Mali Danışmanlık 366-14601 (4) sayılı
    Genelgelerimiz.


    Noterliklerimizden alınan yazılı ve sözlü müracaatlarda, fenni mesuliyet taahhütnamelerinden, 2007/37 sayılı Genelge ile bu Genelgede değişiklik yapan 2011/4 nolu Genelge esasları çerçevesinde hangi değer üzerinden ve ne şekilde harç ve damga vergisi alınacağı sorulmaktadır.
    Bilindiği gibi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 26.04.2007 günlü toplantısında görüşülen 05.04.2007 günlü ve OB.02987 sayılı yazıda,
    "Yönetim Kurulumuzun 16 Mart 2007 tarih ve 25 nolu toplantısında, firmalarda Sosyal Sigortalar Kurumuna bağlı sigortalı veya sosyal güvenlik destekleme primine tabi olarak çalışan üyelerimizin asgari net ücretlerinin 950 YTL/ ay (sigorta matrahı 1326 YTL.) olması koşulu getirilmiştir.
    Üyelerimizin oda ile ilgili her türlü iş ve işlemlerinde 01 Mayıs 2007 tarihinden itibaren yukarıda belirtilmiş olan rakam esas alınacaktır.
    Bu çerçevede ilgi yazınızda sorulan hususlarla ilgili olarak, inşaat mühendisleri için hazırlanan her türlü taahhütnamelerin noterce onayında, 01 Mayıs 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere asgari 950 / YTL ay ücretin yeni bir bildirime kadar geçerli olduğunu bilgilerinize sunar, konunun tüm noterlere duyurulmasını rica eder, göstermiş olduğunuz işbirliği için teşekkür ederiz."
    denilmesi üzerine konu 2007/21 sayılı Genelge ile noterliklere duyurulmuştur.
    Ancak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasından bilahare alınan ve Yönetim Kurulumuzun 01.06.2007 günlü toplantısında görüşülen 25.05.2007 günlü ve OB.05166 sayılı yazıda;
    - 2007/21 sayılı Genelgemizle noterliklere duyurulan yazılarında sözü edilen asgari net ücretin sadece firmalar tarafından istihdam edilen inşaat mühendislerinin aylık ücretlerine ilişkin olduğu ve bu durumun belgelendirilmesi sırasındaki işlemlerde esas alınmasının amaçlandığı,
    - Ancak Genelgemize konu yazılarının son paragrafında SEHVEN "İnşaat mühendisleri için hazırlanan her türlü taahhütnamelerin noterce onayında" ibaresinin kullanıldığından uygulamada bazı noterlerce bir serbest inşaat mühendisliği uygulaması olan fenni mesuliyet hizmeti (teknik uygulama sorumluluğu) taahhütnamesinde harca esas değer olarak bir yıllık asgari ücret tutarının (1.326x12=15.912.-YTL.) esas alındığı,



    Oysa fenni mesuliyet hizmetinin (teknik uygulama sorumluluğu) serbest inşaat mühendisliği uygulaması olup, serbest inşaat mühendisinin yapı sahibi ile anlaşmasına göre düzenlediği fatura veya serbest meslek makbuzundaki miktar üzerinden değerlendirilmesi gerektiği, dolayısıyla fenni mesuliyet (teknik uygulama sorumluluğu) hizmetine ilişkin olarak düzenlenen taahhütnamelerde harca esas değerin yapılan serbest meslek hizmetinin miktarı kadar olmasının icap ettiği,
    belirtilerek uygulamanın bu açıklamalar çerçevesinde yapılması gerektiği hususunda gerekli duyuruların yapılması talep edilmiştir.
    TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasının bu yazısı üzerine, noterliklere gönderilen 2007/37 sayılı Genelgemizde, 2007/21 sayılı Genelgemize esas görüşlerinin sadece firmalar tarafından "hizmet sözleşmesine" dayalı olarak istihdam edilen inşaat mühendislerinin aylık ücretlerine ilişkin olduğu, fenni mesuliyet (teknik uygulama sorumluluğu) ile ilgili taahhütnamelerde gösterilmesi gereken değerle ilgili olmadığı sonucunun ortaya çıktığı, bu çerçevede ilgili Odanın bu konuda bir yanlışlık yaptığını da kabul ederek uygulamanın düzeltilmesini talep etmesi üzerine, 2007/21 sayılı Genelgemiz uygulamadan kaldırıldığı ve inşaat mühendisi/fenni mesul taahhütnamelerinde değer uygulamasının önceki genelgelerimiz esasları çerçevesinde yürütülmesi gerektiği duyurulmuştur.
    Fenni mesuliyet/teknik uygulama sorumluluğu taahhütnamelerinde gösterilecek değer konusunda 2007/37 sayılı Genelgemizde, 2011/4 No.lu Genelgemiz ile yapılan değişiklik sonrasında ortaya çıkan ve Yönetim Kurulumuzun 07.10.2010 günlü toplantısında görüşülen tereddütlerin giderilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
    Bir inşaatın fenni mesuliyet/teknik uygulama sorumluluğu için düzenlenen taahhütnamelerden normal asgari ücret x süre, süre belli olmaması halinde ise normal asgari ücret x 12 hesabına göre bulunacak değer üzerinden nispi harç ve damga vergisi tahsili gerekmektedir.2007/37 ve 2011/4 sayılı Genelgeler uygulamadan kaldırılmış olup gereğinin bu Genelge esaslarına göre yapılmasını rica ederim.


    BAŞKANFahri KÖSE
    (Beyoğlu 37. Noteri)

    Değerli Meslektaşım Düzenleme Araç Satış sözleşmesini açtığınızda ;
    1. BU TASARIMIN KULLANILABİLMESİ İÇİN ÖNCE "11.1 ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ" İŞLEM KODUNDAN ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ HAZIRLANMALI DAHA SONRA ONAY ŞERHİ BÖLÜMÜ SİLİNEREK DÖKÜM ALINMALIDIR.


    2. BU DÜZENLEME İŞLEMDE GEREKLİ BİLGİLERİ DOLDURULARAK İŞLEM 2 (İKİ) KAĞITDA ÇIKACAK ŞEKİLDE DÖKÜM ALINMALIDIR.


    3. İKİ KAĞIDIN ARASINA NORMAL ŞEKİLDE HAZIRLANAN ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ EKLENEREK İŞLEM TAMAMLANMALIDIR.


    4. TAHAKKUK İŞLEMİ SIRASINDA NORMAL ARAÇ SATIŞ İŞLEMİNDE OLDUĞU GİBİ İLGİLİ ARAÇ SATIŞ SÖZLEŞMESİ İŞLEM KODU KULLANILARAK MAKBUZ KESİLMELİDİR.


    uyarısı vermektedir, bu uyarı doğrultusunda satış sözleşmesi hazırlanıp Normal Vezne 11.1 den kesilecek, selam ve dua ile...

    Değerli Meslektaşlarım malümunuz 1 Ekimden itibaren okur yazar olmayanların işlemlerinin harç,damga, değerli kağıttan muaf ve düzenleme şeklinde yapıyoruz, bu işlemlerin vekaleten yapılması halinde nasıl bir düzenleme olacaktır ??? asıl olan vekalet verenin mi okur yazar olmaması ??? yoksa Noterde işlem yapacak kişinin mi okur yazar olmaması ???, uyanık bir kişi yüksek meblağlı bir sözleşme yapacağı vakit okur yazar olmayan birine vekalet verip bu muafiyetten yararlanabilir mi ??? Bu konudan haberi olup uyanıklık yapmaya çalışan vatandaşların olduğu duyumunu almaktayız. Acilen ve Acileten bu konuları açıklığa kavuşturacak bir genelgeye ihtiyacımız vardır. selam ve dua ile...