Posts by sedat

    Kolay gelsin Arkadaşlar. Ticari plakaların taşıttan ayrı olarak satılabilirmi? satış işlemeni normal sözleşme gibi mi yapacağız, tahsis belgesi arayacak mıyız?ilgilenenlere şimdiden teşekkürlür.

    Arkadaşlar kolay gelsin. Araç satışında satcının adresi gelmiyor kayıtlı değil yalnız el ile giriş yapıldığında sistem izin veiyor. satışı yapmamda bir problem olurmu. buna göre bir genelgemiz varmı yardımlarınız için teşekkürler.

    Arkadaşlar kolay gelsin. 2005 yılında yapılmış olan Kira Sözleşmesi var, ilgili sözleşmenin örneği istiyor. veznede makbuzu nasıl ve neye göre kesmem gerekiyor. yardımcı olduğunuz için teşekkürler kolay gelsin.

    Yeni Şirket Kuruluşu İşlemleri Nasıl Yapılır?
    Yeni kurulan şirketlerin defter onaylama işlemleri sırasında tüzel kişiliğin varsa Vergi
    Numarası, yoksa Ticaret Sicil Numarası bilgisi kullanılmaktadır. Bu bilgilerden
    hiçbirinin olmaması durumunda boş seçeneği seçilerek bilgiler elle
    doldurulmalıdır. Yeni kuruluş işlemlerinin tamamı Vezne programından yapılmalıdır.
    Bilgiler TNB’ye gönderildikten sonra TNBonline internet sayfası ilgili bölümünden yeni
    kuruluş işlemleri için meşruhat dökümleri alınabilir. Bu tüzel kişiler için geçerlidir

    Kolay gelsin. Arkadaşlar daireden örnek almak isteyen vatandaş İstanbul'dan bizleri arayarak önceden yaptırmış olduğu vekaletten örnek istemektedir, gelmesinin mümkün olmadığını bildiren vatandaş posta yolu ile ulaştırabilmisiniz sorusuna tabiki bizde hayır öyle bir imkan olmadığını elden olacağını belirttik. Sorum; acaba noterlik kanalı ile bulunduğu noterliğe örnek gönderilebilirmi? böyle bir işlemle karşılaşan arkadaşlar varmı? yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

    VEZNEDE GİDER GİRİŞLERİ GİRERKEN FİŞ SIRA NUMARASI ÖNCEKİ YILDAN KALDIĞI SIRA NUMARASINDAN DEVAM EDİYOR BUNU BULUNDUĞUMUZ YIL İÇİN 1'DEN BAŞLATABİLİRMİYİZ YOKSA KALDIĞI YERDENMİ DEMAM EDECEĞİZ. TEŞEKKÜRLER KOLAY GELSİN.

    VEZNE KODU : 7.10 -Harçlı olanlar için Apartman-Dernek karar defteri için
    7.2 -Harçsız ise bu koddan kesilebilir.
    7.6 - Harçsız (Koop. gibi harçtan muaf olanlar için)
    7.9 - Sendika Karar Def. için) Harçtan muaf ve yarı(1/2) noter ücretli
    7.6 -Harçtan muaf Sadece koop. def. için
    İlgili defterin sayfa sayısı 0 sıfır olarak girildiğinde çıkan pencerede evet seçeneği tıklanmalıdır.
    GÖRÜLDÜ ONAYI -NK Yön.102
    TTK 70/Son maddesi gereğince bilanço (Yevmiye-kebir-)defterlerinin ocak ayı sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına görüldü onayı yaptırılması zorunludur.Bu tasdikin bildirim zorunluluğu yoktur.
    TTK 72/4 maddesi gereğince envanter defterlerinin Mart ayı sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına görüldü onayı yaptırılması zorunludur.Bu tasdikin bildirim zorunluluğu yoktur.
    Devam onayının yetkili noterlikte (yani ilk tasdiki yapan noterlikte) yapılması zorunludur.
    İşletme veya serbest meslek defterlerinin görüldü onayı yapılması
    g e r e k m e m e k t e d i r
    YENİLEME, DEVAM TASTİKLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
    1_V.U.K.madde 222_TASDİKİ YENİLEME defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler ocak ayı içinde tasdiki yenilemeye mecburdurlar.


    2_T.T.K.70/son fıkra KEBİR ve YEVMİYE DEFTERİ:Tacir Yevmiye Defterini ocak ayı sonuna kadar notere ibraz edip 31.12. itibariyle son kaydın altına noterce GÖRÜLMÜŞTÜR onayı yaptırmak zorundadır.


    3_T.T.K.72/4.fıkra ENVANTER DEFTERİ:Tacir envanter defterini en geç mart ayı sonuna kadar notere ibraz edip T.T.K.70 son fıkraya göre GÖRÜLDÜ onayı yaptırmak zorundadır.Envanter defterlerinin bu tip onaylarında ilgili yada noterlerce çok defa hata yapılmaktadır.Buradaki onayda görüldü onayı olup kapanış onayı değildir.


    Çoklukla bankalarca talep kapanış yapılması yolunda olup hata yapılmaktadır.Banka uyarılıp envanter defterinde de GÖRÜLDÜ onayı yapılmalıdır.


    4_Noterlik kanunu yönetmeliği madde 102:GÖRÜLME KAYDI ile onaylama,Noterlik kanunu yönetmeliği madde 103:ARA(yenileme) onaylaması,Noterlik kanunu yönetmeliği madde 104:KAPANIŞ onaylaması
    5_Kat Mülkiyeti kanunu 32/4 ve 36/2 fıkraları uyarınca yapılması gerekli onay.


    Kullanmakda oldukları defterleri yeni yılda kullanmak isteyen mükellefler ocak ayı sonuna kadar defterlerinin devam _yenileme onaylarını ocak ayı sonunu kadar yaptırmak zorundadırlar.Devam tasdik formu kişinin tacir yada esnaf yada serbest meslek erbabı olmasına göre değişecektir.Tacir ise onay formu 4 nüsha esnaf veya serbest meslek erbabı ise 3 nüsha tanzim edilecektir.Burada yine meslektaşlarımızca yapılan önemli bir yanlış yenileme veya görüldü onaylarında da açılış tasdiklerindeki formu kullanarak onay yapmalarıdır.Bunedenle bu tip onaylarda meslektaşlarımızın A4 kağıdını dörde bölerek:


    a_devam onaylarında yukarıda izah edildiği gibi tacir veya esnaf olması durumuna göre 3 veya 4 nüsha Şu noterlikden veya Noterliğimizden şu tarih ve şu yevmiye no ile onaylı yevmiye defteri 2007 yılında şu sayfalarla şu sayfalar arasında kullanılmak üzere onaylanmıştır şerhi verilerek imzalanıp mühürlenip yevmiye numarası verilip onaylanacaktır.Yenileme onaylarıda kişinin durumuna göre vergi dairesi ve ticaret sicil memurluklarına bildirilecektir.


    b_TTK.70/son ve 72/4 fıkraya göre yapılan GÖRÜLDÜ onaylarında bildirim zorunluluğu yoktur.Bu nedenle bu tip tasdik onayları iki nüsha yazılacak biri deftere biride noter ciltbendine yapıştırılacaktır.Burada onay nasıl yapılacaktır sorusuna gelince:Yine dörde bölünmüş A4 kağıdının iki parçasına :Ş u veya Noterliğimizden şu tarih şu yevmiye ile onaylı şu kişiye ait yevmiye yada envanter defterinin şu sayfasına görüldü tasdiki yapılmıştır denecek mühürlenip imzalanacak ve yevmiye numarası verilicektir.
    DERNEKLERİN DEFTER TASDİKLERİ (D İ K K A T)
    2006/35 ve 2007/98 sayılı GENEL YAZILAR
    Dernekler tarafından tutulan üye kayıt defterinin 2006/35 sayılı genel yazıyla belirlenmiş bir şekli bulunmaktadır.
    Gene evrak kayıt,demirbaş,işletme hesabı defterlerinin de 2007/98 sayılı genel yazı gereğince bir şekli vardır.Bu şekle uygun olmayanlar onaylanamaz.




    DEFTERİN İKİNCİ YILDA DA KULLANILMAK İSTENMESİ DURUMUNDA ÇİFT ONAY YAPILACAKTIR.
    Yevmiye defterini ertesi yılda da kullanacak tacirin yukarıda yasal dayanakları gösterilen sebeplerle defterine çift onay yapılacaktır.Yani 1-önce 31.12 itibariyle son kaydın altına TTK 70 son fıkraya göre görüldü onayı ,2-devam edecekse V.U.K.222 .maddeye göre devam onayı yaptırılacaktır.


    Dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konuda devam onaylarını her yıl teselsül edecek şekilde yaptırmamış yani herhangi bir yılın devam yenileme onayını yaptırmamış atlamış olan mükellefin defterine devam onayı yapılamaz.Ki bu konuda usulsüz hale gelmiş böyle bir defteri onaylanmaktan sakınacağı gibi noterin TTK67 son fıkraya göre ihbar zorunluluğu vardır.Meslektaşlarımızın bu konuda çok dikkatli olmaları gerekmektedir.



    Değerli meslektaşlarım görüldü ve yenileme onaylarıda yasal sürelerini takip eden ek bir aylık sürede yapılabilir.Ek bir aylık sürede yapılan onaylarda geçerli onay olup geçen tartıştığımız gibi 2.derece usulsüzlük cezaları saklıdır.Burada noteri ilgilendiren bir husus yoktur.


    Burada yeri gelmişken Maliye bakanlığı vergi kontrolünü ve denetimini sağlamak vergi kaçakçılığını önlemek bakımından içinde bulunulan yıl için tasdik edilecek defterler 2007 yılında içinde getirilmek sureti ile her zaman tasdik yapılabilecektir.Fakat Noter hiçbir şekilde 2007 yılında artık 2006 yılında kullanılmak üzere defter tasdik edemeyecektir.Bu açılış onayları içinde devam onayları içinde aynıdır.


    Kapanış tasdikleride bildirim zorunluluğu olmayan onay olduğu için iki nüsa yazılacak,yine iki parça kağıdı şu veya noterliğimizden onaylı şu kişiye ait şu defterin şu sayfasına kapanış onayı yapılmıştır,denecek mühürlenip imzalanacak ve yevmiye numarası verilecektir.


    Vergi usul kanuna tabi olmayah vakıf ve dernek tasdiklerinde böyle bir zorunluluk olmamakla beraber bu tip onay talep edildiğinde belirtilen yasal usullere uyulmak kaydı ile yapılabilecektir.


    Noterlerde ocak ayı içinde muvazene ve yevmiye defterlerini yeni yılda da kullanacaklarsa Asliye Hukuk Hakimine onay yaptıracaklardır.


    Sonuç bu mükellefiyetlere uymayan tacirin defterleri lehine delil olamaz.TTK69 son fıkra.