Posts by dayı


    Antalya Organize Sanayi Bölgesinin 2 no.lu tevsi alanınca 27756 Ada,15 Parsel numarasında firmamıza tahsis edilmiş 5016 m2 yüzölçümlü arsanın üzenide yapılacak olan İmar planı Yönetmelik , ruhsat ve ekleri, standart şartname, fen ve sanat kuralları ile Antalya Valiliği nin 2003/8 sayılı rararına göre 5442 sayılı il idaresi kanunun 9. maddesi 3194 sayılı imar kanuna dayalı olarak ustalık belgesi /sertifikası olmayanlara inşaat yaptırılmaması uygulamasını ilgili idare ve yapı denetim kuruluşlarının talimatlarına göre 12( on iki) ay süre ile inşaatın gerektirdiği inşaat malzemeleri, işçilik ve bilumum masraflar tarafımıza ait olmak üzere yapı müteahhitliğini yapmayı kabul ve taahhüt ederim.


    arkadaşlar matku mu bakar mısınız?



    2008'25 SAYILI GENELGE:


    5766 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 11/a maddesiyle 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin ikinci fıkrası
    "Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kâğıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları ile kamu idarelerine verilmek üzere ilgili mevzuatla belirlenen kurallara uyulacağına ilişkin olarak düzenlenen taahhütnameler hakkında bu hüküm uygulanmaz."
    şekilde değiştirilmiştir.
    Yapılan bu değişikliğe göre, kamu idarelerine karşı parasal bir borç altına girilmeyen ve mevzuatın gerektirdiği kurallara uyulacağına ilişkin olarak ilgili kamu kurumlarına hitaben hazırlanan taahhütnamelerin konusuna bakılmaksızın, bunlarda değer gösterilmesi mecburiyeti kaldırılmıştır.



    Sayın meslektaşlarım,
    208/25 sayılı genelgenin altı çizili parargafına "PARASAL BORÇ ALTINA GİRMEYEN" diye başlayan sözünede dikka ederseniz. İşbu tahhütnamenin kurallara uyma taahhüdünün yanı sıra ayrıcada parasal borç içerdiği ve hesaplanabilir bir işlem olduğu hesaplanabilir tutar ise Beledye'den alınacak inşaat maliyetidir.


    Ama yukarıda bazı arkadaşlarmızın bahsettiği gibi taahhütnamenin son satırında yazılı
    inşaatın gerektirdiği inşaat malzemeleri, işçilik ve bilumum masraflar tarafımıza ait olmak üzere
    kelimesi çıkartılırsa, hiçbir sorun yok, maktu harç damga alınarak bu işlem yapılabilir.


    DÜZENLEME ŞEKLİNDE GAYRİMENKUL KULLANIM SÖZLEŞMESİ


    TNB. İşlem formüllerine uygun kimlik tespiti....


    İlgili A ve B birlikte söz alarak dediler ki; Mülkiyetine eşit olarak sahip olduğumuz
    .....İli, ... İlçesi, ...Köy/ mahalle .. .ada .. parsel numaralı arsamız üzerinde alt ve üst olmak üzere ( 2 ) katlı bir bina mevcut olup bu binanın ALT (1.) kat' ı bizlerden (B) tarafından ÜST (2.) katı da bizlerden (A) tarafından kullanılacaktır. On yıl içinde kat irtifakı ve mülkiyeti kurulmadıkça da ortaklığın paylaşma veya satış yolu ile sona erdirilmesini istememeyi, aksine davranışın bir hakkın kötüye kullanımı sayılacağını serbest rızalarımızla beyan edip kabulleniriz. Bu sözleşme, bizlerden her hangi birimizin isteği ile tapu kütüğüne şerh verdirilebilir. Vb...... diye sözlerini bitirdiler.


    den. den. başka söze ne hacet,



    Bahse konu taahhütname davranış biçimi taahhüdü değildir, bir yaptırım taahhüdüdür.


    Ben olsam
    Mimar odalarının belirlemiş olduğu asgari ücreti 12 aya çarpıp çıkan rakam üzerinden nispi harç ve damgalandırırdım. ( normal ssk nın belirlemiş olduğu asgari ücreti ben kabül etmiyorum.)


    tabiiki görüşünüze saygım var. ama size yinede bu taahhütnameyi bir daha okumanızı tavsiye ederim.

    Belediyeden alınacak inşaat maliyet değer üzerinden nispi harç ve damga vergisine tabii tutulması gerekir diye düşünüyorum.


    Merhaba arkadaşlar. Bir muhasebeci dernek defteri tasdik ettirmek istiyor fakat bu derneğin iktisadi teşekkül defteriymiş. Biz bu defteri sisteme kayıt etmemiz gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa mükellef türüne hangisini seçmemiz gerekiyor? Yoksa diğer dernek defterleri gibi sisteme kayıt etmeden direk vezneden apartman defteri olarak mı makbuz kesmemiz gerekiyor? yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.


    sisteme kayıt yapmanız gerekiyor.
    iktisadi işletmler tacir sınıfındadır.
    vergi numaraları ve ticaret sicil numaraları mevcuttur.
    defterleri 1.sınıftır bildirimi zorunludur.


    33,8 den 1 imza alıyoruz.


    *TNB 1989/39_ Öğrenci işlemlerinde, taahhütname ile kefillerden yalnız birisinin imzaladığı kefaletnamenin bir noterlikte onanması halinde yine birbirine bağlı işlem kabulü ile tek harç alınması hk.


    *TNB 2001/55_ Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında öğrenim, staj, ihtisas, kurs, mesleki araştırma, master yapma ve benzeri gayelerle öğrencilerle velileri veya ilgili kişiler tarafından okul idarelerine ya da okul idareleri dışında kalan diğer kuruluşlara verilmek üzere düzenlenen taahhütnameler ve bunlarla ilgili kefaletnamelerin damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.


    nokta.

    Bu kanunda zorunluluk olmadığı sürece muhasebecilerin bu sisteme geçeceklerini zannetmiyorum.
    her defter için her yıl açılış beratı yok efendim yıl sonunda kapanış beratı, düzeltme yapamayacak,


    Slm arkadaşlar ayın 9'unda koop.defterlerini yanlışlıkla 7.1 'den kesmişim. Bilanço Harçsız (7,6) yerine İşletme Harçsız'dan (7.2) kesmişim. V.Dairesi ve TNB bildirimi yönünden sıkıntı olurmu :(


    Sema hanım,
    kafanız rahat olsun Noterinin 1 sayfa yazı ücreti kaybı olmuş :)


    Günaydın arkadaşlar bi konuda sizlerinde görüşlerinizi ve uygulamanızı almak istiyorum azilnamelerde azil edilen kişi sayısı bir lakin adres iki bu şekilde olduğunda muhatap adedini nasıl giriyorsunuz. Kolay gelsin.saygılar.


    Belirttiğiniz genelgede de gayet açık bir şekilde yazıldığı görülmektedir.
    Bu genelgeye rağmen farklı uygulama yapan arkadaşlarımız varise, bence vardır bu uygulamaları tamamen kendi sorumluluklarındadır.
    Sizinde yaptığınız gibi muhattabın adresi çoğaldıkça artan adres sayısınca muhattap adeti girilmelidir.

    1-Annenin vukuatlı nüfus kayıt örneği, annenin, çocuğun doğduğu tarihten en az 300 gün öncesinden bekar olmasına dikkat edin,
    2-arsa çocuğun doğum belgesi,
    3-fotoğrağ ( 4 adet)
    4-annenin kayıtlı blunduğu nüfusa bildirim.


    Slm arkadaşlar. ilgili inşaatının yarım kaldığının tespitini istiyor. Böyle bir işlem yapılabilirmi birde işlem örneği gönderebilecek arkadaşlar varsa çok sevinirim. selamlar...


    Sayın Meslektaşım,
    İnşaatının tüm bölümlerinin fotoğraflarını çeksin, fotoğafa dayalı tesbit işlemi yapabilirsin.
    inşallah 20-30 tane fotoğraf çekerde yaptığımız tesbit hafta sonu harçlığı çıkartabilsin. :)



    ******** Anonim Şirketi'ni temsilen hareket eden***** bir tesbit tutanağı düzenlenmesini istedi.
    İlgilinin kimliği hakkında yukarıda yazılı belge ile kanı sahibi olduğum gibi bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu ve okur yazar olduğunu anladım.
    Bunun üzerine [******Anonim Şirketi'ni temsilen hareket eden *******] [] şu suretle söze başladı: “ [Temsile Yetkili bulunduğum şirketimizin ***** Caddesi Bodrum adresinde bulunan ***** HOTEL ünvanlı olarak inşaa edilen hotel içerisinde bulunan ve **** ODASI olarak yapılan odanın şuandaki son durumunun fotoğraflarla tesbitinin yapılarak belgelendirilmesini istedi.
    Bunun üzerine bugün saat 13.15.'de tesbit mahalli olan ****** Caddesi Bodrum adresinde bulunan ***** HOTEL ünvanlı olarak inşaa edilen hotele gelindi.
    Yapılan incelemede; söz konusu Hotel içerisinde bulunan ve**** ODASI olarak gösterilen odanın bu tutanağa ekli fotoğraflarda görünenlere tamamen uygun olduğu tarafımdan görülerek tesbit edilmiştir. Başkaca yapılacak birşey olmadığından tesbite son verilerek daireye dönülmüştür.


    Slm arkadaşlar dernek başkanı kendi şahsi aracını derneğe satış yapmak istiyor. Nasıl bir yol izlemem gerekir. teşekkürler..


    Dernek yönetim kurulu araç alımı konusunda nasıl olsa bir karar alacak bu kararın içerisinde bu aracın alımı hususunda yönetim'den bir kişiyi yetkilendirsin. bu kararı dayanak yaparak satış işlemini gerçekleştirebilirsin.

    Merkezi Cumhuriyet Alanı No:1/3 Vakfıkebir/Trabzon adresinde bulunan, Ana Sözleşmesi, Vakfıkebir Noterliğinden 03.04.1980 tarih ve 2057 yevmiye nosuyla onaylı ve Trabzon Ticaret Sicili Memurluğu 'nun Vakfıkebir/390 sicil numarasında tescilli ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin 17.07.1980 tarih,53 sayılı nüshasının 44. Sayfasında ilan ve neşr olunan HÜRFİKİR KOLLEKTİF ŞİRKETİ EROL VE CAHİT HÜRFİKİR Ticaret Ünvanlı, Eski:300.000. (üçyüzbin)TL, Yeni:30 (otuz kuruş) sermayeli şirketimizi biz şirket ortakları Erol Hürfikir ve Cahit Hürfikir; görmüş olduğumuz lüzum üzerine rıza en ve anlaşarak tasfiye ve fesih ettiğimizi ,bundan böyle adı geçen sözleşmenin ve şirketin bir hükmünün kalmadığını ,bu nedenle birbirimizi ibra ettiğimizi, HÜRFİKİR KOLLEKTİF ŞİRKETİ EROL VE CAHİT HÜRFİKİR şirketine tasfiye memuru olarak ortaklarda Erol Hürfikir 'i atadığımızı ve şirketi ait ticari defterlerin kanuni süresi içerisinde saklanması için Erol Hürfikir'in uhdesine bıraktığımızı , ve Bu suretle bizler yek diğerimizin zimmetine umumi suretle ibra ve iskatı hak eylediğimizi , beyan, kabul ve taahhüt ederiz



    Ali bey kardeşim.
    biraz düzeltmeler yaptım bir göz atarsan sevinirim.


    Sayın meslektaşım,
    Kanun gayet açık ve net, yoruma dahi gerek yok,
    velayet hakkının kullanımı için vekaletname düzenlenemez.
    Saygılarımla.