Posts by Adem Demirci

    2009 Aralık ayında 2010 yılında kullanılmak üzere defter tasdik etmişler.
    2011 yılında ara tasdiği yaptırmadan devam etmişler.
    şimdi ise 2012 yılı ocak ayında ara tasdiği yaptırmak istiyorlar.
    Biz bu defteri geçen yıl ara tasdik yapmamalarına rağmen kapanış ya da ara tasdiği yapabilirmiyiz.
    Yapamazsak bu şirket ne yapacak...

    bizim noterliğimizde Araç Geçici Tescil Belgesini ben vezneden makbuz kestikten hemen sonra çıkarmaktayım. Bu da haliyle zor olmakta. mühürmü yapacan,makbuzmu kesecen,parasınımı alacan,üstünümü verecen, geçici belgemi çıkaracan,imzasınımı alacan. diğer arkadaşlara göndersem o da başka bir zorluk.


    Benim teklifim (TNB forumda bizi saymadıklarından burada yazıyorum) veznede makbuz kesiminden hemen sonra otomatik olarak geçici belgenin ekrana gelmesi. bu bize çok kolaylık sağlayacak.f9 çağır plakayı gir nps yi gir bunlardan kurtaracak.
    siz değerli arkadaşlarımın da bu konuda uygulaması nasıl ve nasıl bir çözüm üretilebilir.


    Maalesef TNB işlemi uygulayan bizlerin görüşünü hiç almıyor. Her ne kadar Noter olmasak da işlemi uygulayanlar olarak TNB sitesinde direk programları hazırlayanlara kayıtlı mesaj atacağımız bir bölümün olması gerek diye düşünüyorum.

    ÖRNEK VERME:
    KİMLERE ÖRNEK VERİLEBİLECEĞİ :
    Madde 94 - Noterler tarafından yapılan işlemlerin örnekleri, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut da mirasçılarına verilir.
    Bu örnek, masrafı verilmek suretiyle o yerdeki noter eliyle diğer bir şehirdeki noterlikten de getirtilebilir.
    Ancak, Türk Kanunu Medenisi hükümlerine göre açılmadıkça, vasiyeti yapandan veya bu konuda özel yetkiyi kapsayan, noterlikten onaylı vekaletnameyi taşıyan vekilinden başkasına, vasiyetnamelerin örneği verilemez.
    HAKİMİN İZNİ İLE ÖRNEK VERİLMESİ :
    Madde 95 - Yukarıdaki maddede sayılanlardan başkasına örnek verilmesi, noterliğin bağlı bulunduğu asliye hukuk veya münferit sulh hakiminin iznine bağlıdır.
    Birinci fıkraya göre verilecek örneklerin, konsolosluklarda düzenlenen evraka ait olması halinde izin, örneği talebeden şahsın Türkiye'deki son ikametgahı mahkemesince, son ikametgahı tespit edilemeyen hallerde ise Ankara Asliye Hukuk Mahkemesince verilir.
    Bu izin hiçbir harç ve vergiye tabi değildir.
    BELİRLİ BİR KISMIN ÖRNEĞİNİ VERMEK :
    Madde 96 - İlgili, getirdiği her çeşit kağıdın tamamının veya bir kısmının örneğinin çıkarılmasını istediği takdirde, noter aslındaki şekli korumak şartı ile tamamını veya istenilen kısmı aynen yazar ve iş sahibine istediği kadar örnek verir.
    ÖRNEĞİN DAİREDE SAKLANMASI :
    Madde 97 - Çıkarılan Örneklerden biri ilgiliye imza ettirilerek noter dairesinde saklanır.
    İlgilisine verilecek örneklere, bir örneğin dairede saklandığı yazılmakla beraber, geri verilen aslına da bu yolda ayrıca şerh verilerek mühürlenir.
    FOTOKOPİ VE BENZERİ USULLERLE ÖRNEK ÇIKARMA :
    Madde 98 - Örnek, fotokopi veya benzeri usullerle de çıkarılabilir. Aslında bir bozukluk varsa, tasdik şerhinde açıklama yapılır.
    YABANCI DİLDEKİ KAĞIDIN ÖRNEĞİ :
    Madde 99 - Örneği verilmesi istenen kağıt yabancı dilde yazılmışsa, evvela tercüme edilir; sonra bu bölüm hükümlerine göre örnek çıkarılarak her örneğe tercümesi iliştirilir ve bu yolda şerh verilir.
    1- İLGİLİSİNE ÖRNEKDEN KASIT : GENEL YAZI 2007/144
    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü 19.01.2007 günlü ve 1163 sayılı yazısıyla; “1512 sayılı Noterlik Kanununun 94. maddesinde, noterler tarafından yapılan işlemlerin örneklerinin, ancak ilgililerine, kanuni mümessil veya vekillerine yahut mirasçılarına verilebileceği hükme bağlanmış; aynı Kanunun ‘Noterlik İşlemlerinde Uyulması Gereken Genel Hükümler’ bölümünde yer alan 72. maddesinde ise ‘İlgili, belgelendirme isteminde bulunan kişidir.’ denilmek suretiyle ‘ilgili’ kavramına Noterlik Kanunu yönünden genel ve sınırlayıcı bir tanım getirilmiştir.
    Kanunun genel ve sınırlayıcı bu açık hükmü karşısında, ‘ilgili’ kavramını, temlik, feragat ve vekalet gibi tek taraflı işlemlerde lehine işlem yapılanlar ile vekalet verileni de kapsayacak şekilde yorumlamanın mümkün olmadığı, ancak Noterlik Kanununun 94. maddesinde ‘vekiller’ de örnek verilebilecek kişiler arasında sayılmakla, örneğin verilmesi talep olunan işlemle tayin olunmaları halinde dahi vekillere bu işlem örneğinden verilebileceğinin düşünüldüğünü” bildirmiştir.
    30.11.2007 tarihli ve 25711 sayılı cevabi yazıda;
    “Bu konuda Bakanlığımıza intikal eden yakınma ve bilgiler ile anılan yasal düzenleme karşısında, ilgili kavramının yorum yoluyla genişletilmesinin mümkün olmadığı, ilgi yazınızda belirtilen uygulamada karşılaşılan sıkıntıların ise ancak yapılacak yasal düzenlemede bu konuya açıklık getirilmesiyle aşılabileceği düşünülmektedir.” denilmektedir.
    2- AVUKATA ÖRNEK: 2010/120 genel yazı
    21.10.2010 tarihli ve 11066-27680 sayılı yazı
    Avukatlara genel vekaletnamelerle örnek verilebilir.