Posts by Murat Guclu

    Ticari plakalı aracın satışı için ilgili kent trafik müdürlüğünden alıcısı adına satışına engel bir hal olmadığına dair yazı almamız gerekiyor. Diğer işlemler aynı borcu yok kağıdı, ruhsat, satış beyan bedeli ve kati satış. İyi çalışmalar.

    Kapak yazısını yazdıktan sonra, her bir makbuzun arkasına mühür ve yevmiye numarası vurarak onaylıyoruz. Dernek yetkililerinin yetki belgeleri ve kimlik fotokopilerini alıp, teslim edildiğine dair imzalarını alıyoruz, ayrıca bu koçanların 50 veya 100 lük ciltler halinde olması gerekmektedir.

    Böyle bir taahhütnameden ibra yapılarak dönülebilir ama bence karşılıklı fesh yapılarak dönülmesi daha doğru olur. İki tarafında imzalayıp karşılıkla alacaklarını kati olarak ibra etmesi ileride oluşabilecek ihtilafları önlemiş olur. Sevgi ve saygılarımla.

    *164 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin V.bölümünde; "Noterlerin her takvim ayı içerisinde tasdik ettikleri belgelere ilişkin olarak her mükellef itibariyle düzenleyecekleri örneği tebliğe ekli belgeyi ertesi ayın sonuna kadar vergi dairesine, bağımsız vergi dairesi bulunmayan yerlerde ilgili mal müdürlüklerine göndermek zorundadır"

    Benim hazırlayıp kullandığım örnek;


    =İNTİKAL= [Bilcümle muris ve murisi evvellerimden / evvellerimizden] diğer mirasçılar yanında bana her türlü yolla intikal eden veya edecek [Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilindeki bilumum] menkul ve gayrimenkullerdeki hak ve hisselerimin tamamını, mirasçılık belgelerine göre adıma intikal ettirmeye ve tescillerini yaptırmaya, iştirak halindeki mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirmeye ve hissedarlık esasını kabule, bu konularla ilgili tapu sicil müdürlüğü veya takrir almaya yetkili memuru huzurunda namıma intikal ve tescil takrirleri vermeye ve kabule, tescil talebinde bulunmaya, tapu defteri ve sicilatını imzalamaya, tapu senetlerini almaya, veraset ve intikal vergilerini ödemeye, beyannamelerini tanzim ederek ilgili mercilere sunmaya, iade edilecek kısımlarını geri almaya, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunları gereğince kat irtifakı kurmaya, kat mülkiyetine çevirmeye, yapılanları bozmaya yeniden yapmaya, bedelli veya bedelsiz olarak ilgili Belediye lehine yola, yeşil alana terke, ferağını ilgili tapuda vermeye, tapu defter ve sicilatını imzaya, dilediği gibi ifraz, tevhid, taksim, rıza-i taksim, liste, yönetim planı, cins tashihi yapmaya, tapu ve nüfus kayıtlarındaki yanlışlıkları idari yollardan düzeltmeye.

    Kesinlikle istenmeli, dünya kadar örnekleri var, kaldı ki müfettiş tavsiyesine uymak zorundayız. Bizim burda diğer noterlikte karşılaşılan bir örnek vereyim, tanıdıkları komşuları diye 2 yıl önce yapmışlardı sözleşmeyi beyana göre, 1.000,00-TL bedel yazmışlar, müfettiş emlak rayiç bedellerini isteyince 1.000.000,00-TL bedel çıkmış, noter dönüp durumu izah edince şu kadar vergi çıktı diye olanları siz düşünün.

    *TNB 1991/76 ile 1994/72_
    -Sanayi ve Ticaret amaçlı olanlar TİCARET ODALARINCA.
    -Tarım ile ilgili İş Mak. ZİRAAT ODALARINCA.
    -Motorsuz olanlar ise Belediyelerce tescil edilir.
    --SATIŞTAN 1 SURET İLGİLİ TESCİL KURULUŞUNA 7 İŞ GÜNÜ İÇİNDE GÖNDERİLİR.!!


    *TNB 2007/49_ =Motorlu, motorsuz ve özel amaçlı taşıtlar ile iş makineleri ve lastik tekerlekli traktörlerin ve römorkların ikinci el satış satış ve hibe sözleşmelerinde damga vergisi nispeti binde 1,5 olarak uygulanacaktır. =Fatura ile satın alınan ve fakat trafik siciline kayıt ve tescil ettirilmeden faturalı olarak satılan veya hibe edilen araçlarda damga vergisi nispeti binde 7,5 olarak uygulanacaktır. =Hava ve deniz taşıt araçlarının ikinci el satış sözleşmelerinde damga vergisi nispeti binde 7,5 olarak uygulanacaktır.