Posts by KEMAL DURMAZ

    Değerli Meslektaşlarım belki bilginiz vardır ama TNB-Yazım Neti Kullanan arkadaşlar her hangi bir işlemi yazdırırken yazdır işaretinin tıkladıktan sonra , özellikler bölümüne giriyoruz , ETKİLER bölümüne tıkla,Alt bölümünde filigramlar bölümünün altında düzenle bölümüne girip Noterliğimizin ismini yazıp kaydediyoruz. Sonra yaptığımız her işlemde yazdır,özellikler,etkiler,filigranlarda , seçim yapıp,yazdıra tıkladıktan sonra Noterlik logomuz çıkıyor. İyi çalışmalar

    HARÇ VE DAMGADAN MUAF OLAN DEFTERLER
    1-506 sayılı S.S.K.Kanununa ve T.N.B.1986/62 sayılı genelgeye göre;
    S.S.K.defterlerinin tasdikinden harç alınmaz.
    2-1163 sayılı kooperatifler kanunu 93.Madde 1.fıkra b.Bendine göre;
    her nevi defterlerin ve ana sözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfaların mühürlenmesi her nevi harçtan ve damga vergisinden muaftır.
    3-1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanuna göre;
    kooperatif bölge merkez birliklerince Noterlere tasdik ettirilecek defterlerle belgelerden yalnız noter ücreti alınıp, harç alınmaz.
    4-Kanun no:2821 sayılı sendikalar (işçi sendikaları) kanunu madde 64.göre Bu kanunla noterlere tevcih edilmiş görevler dolayısıyla yapılan işlemler her çeşit vergi resim ve harçtan muaftır.Noter ücretleri bu hükmün dışında olup, yüzde elli indirim yapılır.
    5-Kanun no 1606.Bazı dernek ve kurumların bazı vergilerden bütün harç ve resimlerden muaf tutulmasına ilişkin kanun.
    Madde 1.(Değişik 28.11.1990/3685 2.madde)
    a.)Türkiye Kızılay Derneği,
    b.)Türk Hava Kurumu,
    c.)Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü,
    d.)Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Darülaceze Kurumları ile Darüşşafaka Cemiyeti
    e.) Yeşilay Derneği,
    kendilerine terettüp eden vergi, harç ve resimlerden, hisse ve fonlardan muaftır.
    6-Kızılay Derneği şubelerince tutulacak defterlerin Noterliklerde tasdiklerinin şart olmadığı ve Noterlikçe tasdik edilmemiş defterlerin muteber kabul edilerek işlem yapılabileceği TNB15.3.1996-13 sayılı genelge.
    7-TNB.nin 1990-28 sayılı genelgesine göre münhasıran petrol arama faaliyetlerinde bulunan kuruluşların defter tasdiklerinde KDV istisnası getirilmiştir.

    Değerli Meslektaşlarım imza beyannamesi , ya vergiye kaydolmak için (İş yeri açarken) veya bankadan kredi çekerken istenmektedir. Mutlaka istisnaları vardır. Dolayısıyla, her iki durumda da küçüğün borçlanması kuvvetle muhtemeldir. Yani sonuç itibariyle borçlandırıcı bir muamelenin dayanağıdır. Bu nedenle bizler yapsak dahi, ilgili merciler veli veya vasinin onay veya muvafakatini aranması gerekir . Bu itabarla Noterlerin ilerde ihtilaf oluşturabilecek bir işleme onay vermesinin gerek kanunen gerekse meslek ahlakı açısından uygun değildir. Dolayısıyla yapılmaması gerektiğini düşünmeme rağmen elbetteki yapacak yada yapılabileceğine inanan meslektaşlarımın var olacağını ve görüşlerinede bu düşüncelerimi kendilerine aktarmış olmam nedeniyle fikir özgürlüğüne inandığımdan saygı duyarım .
    Hayırlı Akşamlar




    Genel olarak
    I. Hak ehliyeti
    MADDE 8.- Her insanın hak ehliyeti vardır.
    Buna göre bütün insanlar, hukuk düzeninin sınırları içinde, haklara ve borçlara ehil olmada eşittirler.
    II. Fiil ehliyeti
    1. Kapsamı
    MADDE 9.- Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.
    2. Koşulları
    a. Genel olarak
    MADDE 10.- Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
    b. Erginlik
    MADDE 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.
    Evlenme kişiyi ergin kılar.
    c. Ergin kılınma
    MADDE 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
    d. Ayırt etme gücü
    MADDE 13.- Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.
    III. Fiil ehliyetsizliği
    1. Genel olarak
    MADDE 14.- Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.
    2. Ayırt etme gücünün bulunmaması
    MADDE 15.- Kanunda gösterilen ayrık durumlar saklı kalmak üzere, ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin fiilleri hukukî sonuç doğurmaz.
    3. Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar
    MADDE 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler. Karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza gerekli değildir.
    Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar haksız fiillerinden sorumludurlar.

    Değerli Meslektaşlarım tebligat Kanunu 8. maddeyi tek başına ele alırsak muhakkak ilgilinin imzası bulunan bir nüshayı göndermek gerekir ama N.K. 84 maddesinde aslı noterlik dairesinde saklanır ve örneği ilgilisine verilir deniliyor.Sonuç olarak noterlikte kalan nüshaya imza alıyoruz, diğer nüshalar suret olarak çıkartıyoruz


    Madde 8 - Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasında konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kimselere verilmek üzere lüzumu kadar nüshadan terekküp eder. Bu nüshalarda iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur.
    Tebliğ olunmak üzere salahiyetli mercilere verilecek evrakın her nüshasına bu mercilerce, verildiği tarih yazılır ve istenirse makbuz verilir.
    Her nevi evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyasına konur.
    DÜZENLEME

    ŞEKİL :
    Madde 84 - Hukuki işlemlerin noter tarafından düzenlenmesi bir tutanak şeklinde yapılır.
    Bu tutanağın :
    1. Noterin adı ve soyadı ile noterliğin ismini,
    2. İşlemin yapıldığı yer ve tarihi (Rakam ve yazı ile),
    3. (Değişik: 2/4/1998 – 4358 / 3 md.) İlgilinin ve varsa tercüman, tanık ve bilirkişinin kimlik ve adresleri ile ayrıca ilgilinin vergi kimlik numarasını,
    4. İlgilinin hakiki arzusu hakkındaki beyanını,
    5.İşleme katılanların imzalarını ve noterin imza ve mührünü,
    Taşıması gereklidir.
    Bu şekilde düzenlenen iş kağıdının aslı noterlik dairesinde saklanır ve örneği ilgilisine verilir.

    Meslektaşlarımın görüşlerine katılıyorum :d


    T.M.K.
    II. Aile konutu
    MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


    Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir.


    Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


    Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.

    Değerli meslektaşım vezne 42.5 , ilgili trafik ve vergi dairesine göndermemiz gerekir, düzeltme beyannamesi yaparken satış sözlşmesindeki 30 günlük tescil süresinin geçirilmemiş olduğuna dikkat etmemiz gerekir.
    1995/14 Nolu Genelge
    İyi çalışmalar