Posts by Adem HIZARCI

    2B Muvafakatnamesinin kodu olan 37.3 de malüm imza hanesi yoktur. burada okur yazar veya okur yazar olmayan ayırımı yapılmadığına göre, 2.7.1964 tarihli 492 sayılı harçlar kanununa göre, 50 TL maktu noter harcı alınır dediğine göre, okuma yazma bilmese dahi ben 37.3 den makbuzunu kesiyorum.

    Yönetmelik madde:5
    Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması gibi unsurları taşıması gibi durumlarda mahkemeye yönlendirilecek.


    2 adet red yapılacak, biri ilgiliye, biri red dosyasımızda kalacak.

    tapuda cins tashihi yapılmadığından, belediyede de haliyle arazi gözükmekte olduğu görüşündeyim.


    kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, belediyeden alınacak emlak değeri yazısı genelgeler gereği mecburidir.

    yazılacak yazıdan bir örnekte ben vereyim. Şöyleki




    (EVRAKI İSTEYEN) .......... GÖNDERİLMEK ÜZERE
    ....... C.BAŞSAVCILIĞINA
    İLGİ :.......... Sayılı yazınız.


    İlgi sayılı yazınız incelendi, Hakimler ve Savcılar Yüksek kurulu Genel Sekreterliğinin ..... tarih ve sayılı yazıları gereğince, Bu işlemin Noterlik dairesinin yargı alanı içinde yer aldığı Asliye Hukuk Hakimliğinden istinabe yolu ile yapılmasını,


    İstinabe olunan mahkemece; ilgili Noterliğe yazı yazılarak işlem aslının veya tasdikli suretinin istenmesi hususunu,


    Bilgilerinize arz ederim.


    Şayet tasdikli sureti isteniyor ise, ona göre üst yazımız açıklayıcı bir şekilde yazılır. .... TL. bedelin ve yol ücretinin Noterliğimizin ... nolu hesabına veya havale edildikten sonra istem gereği yerine getirilecektir diye.


    Yasa neyse odur. ;D


    Noterin emekli olmasından ve işlerin azalmasından dolayı işten çıkarıldım.


    :o Hayırlısı ile tekrar aynı işe girmek dileğimle.
    Ben şimdiye kadar hiç duymadım sizin bahsetmiş olduğunuz konuyu.
    Hele hele İstanbul gibi büyük bir şehirde.
    Öyle bir Noterlikler varki, örneğin 3.sınıf Noterlikler Vekaleten yürütülüyor, Safi gelir, Vekilin normal maaşı artı vekile ödenen parayı karşılamıyor ve yetmiyor bile, bunun gibileri neden çıkartmıyorlarki, :o

    Söz protestodan açılmış iken; sene 1991de protesto ile ilgili olarak başımdan geçen bir olayı anlatıyım.


    O zamanları malüm sened protostaları çok oluyordu.
    Önümde bir banko, bankonun sağ üst tarafında bir çekmece,
    Alt tarafında büyük çekmece olan küçük bir banko,
    Akşam senedleri daktülo ile yazdıktan sonra, protesto kağıtlarını senedleri ile birlikte büyük çekmeceye koydum ve kilitledim. sabah gelir zarf ve listesini hazırlarım düşüncesiyle.


    Sabah geldim, daire sigara kokusu kokacağı yerde mis gibi kolanya kokuyor, çekmeceyi açıp bir baktığımda senedler bembeyaz olmuş, senedlerin üzerinde ne bir imza var, ne bir isim var, hiç bir isimde kalmamış, ;D üst gözde bulunan Çekmecenin içindeki kolanya şişesi yan devrilerek sabaha kadar dım dım akmışki o vaziyete getirmiş,


    Artık yapacak bir şey yok, olan olmuş, Gayet sakindim, sakin bir şekilde Hemen Adliyeye giderek Hakime durumu tespit ettirdik, banka kayıtlarını istedi, cüzi miktarda tesbit harcı yatırdık, mahkemenin vermiş olduğu kararla işimizi halletmiş olduk. yine borçlulara bankadaki kayıtlara göre tebligat çıkarttık. durumuda bankalara yazıyla ve ekinde bulunan kararla haberdar ettik, ondan sonra, artık ne ettiler ne yaptılar akibetinden hiç bir malümatım yoktur.

    Türk Ticaret Kanunu ;Madde 633 - Noter tarafından imza edilen protesto kanuna uygun olarak tanzim edilmediği veya içindeki kayıtlar yanlış olduğu takdirde dahi muteberdir.


    Ben yukarıdaki cevabımı; bu Kanun maddesine göre vermiştim.


    Takdir işlemi yapanındır. ;D

    1- Anne Baba birlikte velayeten çocuğun adına iş sözleşmesi yapabilirler, iş sözleşmesinin içine (işlem kağıdına) muvafakatnamede derc edilebilir.


    2- Eşlerin belli bir iş için velayetin kullanılmasında, konusu belirtilerek, işlemin yerine getirilebilmesi için üçünçü kişiye vekaletname verebilir.


    3-Velayetin kullanılmasını gerektiren işlem için, işlemi yapacak olan eşe diğer eşin muvafakat veya vekalet verebilir.
    .

    Alacakları karar metninin sonunda haricen seçilecek olan müdür veya müdürlerinde imzası olacak, (yani bundan kasıt yeni seçilecek müdürün imza atmasıyla bu olaydan haberder olması gibi) karar tasdik edilip veya tescil beyannamesi yapılarak sicilde derdest olduktan sonra imza sirküleri hazırlanacak.

    "Noter tarafından alınarak diğer evraklarla birlikte muhafaza edilecektir" Bu cümleden mana olarak şu çıkıyor, Evrakların Trafik Tescil dosyasında muhafaza edileceği anlamındadır.


    (ikinci el için Satış senedi, sıfırdan alım veya ikinci elden alım için taahütname, sıfırdan araç faturası, vs.evraklarla birlikte gibi)


    Cabir beyinde güzel şekilde ifade ettiği gibi,küçükler veya özürlüler adına sıfır araç alımı için taahhütnameyi tanzim ediyoruz. ilgiliye veriyoruz. hepsi o kadar. taahhütnamede zaten ciltbentimizde saklıyoruz. taahhütname eğer satış senedine istinaden yapılmış ise, taahütnamenin metnine satış senedinin tarih ve yevmiye numarasını ilgi tutarakta yazabiliyoruz.

    Sevgili Tanju kardeşim.


    :)İleriyide göz önüne almak kayıt ve şartı ile, Takdir işlemi yapanındır. :) Nasıl uygun görüyorsanız öyle yapabilirsiniz. şimdiden kolay gelsin.

    Tanju bey,
    Çoğun içinde azında bulunacağı sözü ile yoldan çıkarak,
    Vekaletnamenin konusu toki konutunun devri ile ilgilili bir vekaletname olduğundan (neticede taşınmaz olduğundan) düzenleme şeklinde fotoğraflı yapılması gerekir,
    Onaylama biçiminde yapılan bir vekaletname ile Noterde satış vaadi sözleşmesi yapılamaz.
    Düzenleme şeklinde yapılırsa hiç bir şekilde şüphe edecek bir durum kalmaz,


    Konuyu başlatan olan;
    "İZMİR İLİNDE YAPILACAK OLAN..." denmesinin vekaletin bir şartı olduğunun kabul edilmesi gerektiği ve vekaletin İZMİR sınırları dahilinde kullanılması gerektiği kanaatine vararak,


    cevap/bilgi/yorum/fikir ve tecrübelerini paylaşan meslektaşlarımdan da kanı sahibi oldum.
    Tekrar teşekkür ederim.


    Tanju bey, bu sizin konunuz aynen şuna benziyor.


    Anlatayım.
    Eskiden taşıt alım vergisi yatıttırıyorduk.
    Hatırladığım kadarıyla taşıt alım vergisinin tahsil edildiği yer Noterliğinde satış işlemi yapılacak diye bir genelge vardı.


    Taşıt alım vergisi Ankara Yeğenbey Vergi Dairesine yatırılmış, yatırılıp geri gelinceye kadar Mesai bitmiş ve Noterlikler kapanmıştır. satış işlemini yapamamışlar, Artık Ankaradan ayrılmışlar,


    Alıcı ve Satışı Ertesi günü Ankara dışındaki bir Noterliğe giderek, Ödeme belgesini ibraz ediyor ve satış yapılıyor, daha sonra Vergi dairesi ile Noter mahkemelik oluyor, sonunda yargı Noterin lehine karar veriyor, Vergi Vergidir her yerde ödenebilir diye.