Posts by ibrahim dal


    geçici tesçil belgesi olmadan burdaki trafik yeni rusatı çıkartıyor.Sistemde onaylı zaten.


    satışa ilişkin araca ait makbuz kesilmiş ise satış ASBİS'e bildirilmiştir.Geçici ruhsatın çıkartılamaması
    ise bir eksiklik gibi görülse bile,adı üstünde geçici ruhsat,asıl ruhsat ilgili emniyetten alınabilir,diye düşünüyorum.Asıl ruhsat alındıktan sonra (başka bir engel yoksa) 3.şahıslara tekrardan ruhsat sahibi aracı sattığı zaman satış yapılabilir,diye düşünüyorum.İyi çalışmalar...

    12.05.2010 tarihli 57 numaralı Genel Yazı


    Hukuk - 9919




    Ankara, 12.05.2010


    Özü: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın duyurusu hk.




    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İlgi : 03.02.2009 tarihli ve Hukuk –1619 (11) sayılı genel yazı.


    Gerçek ya da bir tüzel kişi yanında aktif sigortalı veya sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası üyelerinin 2009 yılında alacakları aylık ücretler ilgi genel yazımızla duyurulmuştu



    Adı geçen Oda tarafından gönderilen ve Yönetim Kurulunun 21.04.2010 günlü toplantısında görüşülen 29.03.2010 tarihli ve 1722 sayılı yazıda;


    “Ankara'da 12-14 Mart 2010 tarihlerinde yapılan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası 42. Olağan Genel Kurulunda kabul edilen "Bütçe Uygulama Esasları" ile buna bağlı olarak Oda yönetim Kurulunun aldığı 21 Mart 2010 tarihli 6 no'lu karar uyarınca; gerçek ya da tüzel kişi yanında aktif sigortalı veya sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışan üyelerimizin net ücretlerinin, 2010 yılı için 1.500.-TL/ay (sigorta matrahı 2.095.-TL/ay) olması ve üyelerimizin Oda ile ilgili iş ve işlemlerinde bu rakamların esas alınması karara bağlanmıştır.


    2010 yılı için Oda'mızca belirlenmiş ve ilan edilen yukarıdaki rakamın, Birliğinize bağlı Noterlerce de esas alınarak, üyelerimizin sadece ücretlerine yönelik iş ve işlemlerinde koşul olarak aranmasını ve bu uygulamanın bir genelge ile tüm noterlere duyurulması hususunu bilgilerinize sunar, gösterdiğiniz işbirliği için teşekkür ederiz.” denilmektedir.



    Buna göre işlem ifası ile ilgi genel yazıda duyurulduğu üzere, bu işlemlerde net ve brüt ücretlerin ayrı ayrı gösterilmesini ve brüt ücretler üzerinden de tahakkukun yapılmasını rica ederim.



    Saygılarımla,



    TMMOB liğinin bu yazısına göre tüm mimar ve mühendislerin aylık ücreti brüt 2.095.TL'den az olamayacak diyor,ve baz alınacak ücret ve damga vergisi bu ücret üzerinden hesap edilmesi gerekiyor,aksi taktirde ikmaller kaçınılmaz olacaktır.Saygılarımla.

    Araç satışlarının yeni sisteme göre yapılmasından sonra özellikle veznenin günlük mutlaka yedeklenmesi gerekiyor,aksi halde veznenin bulunduğu bilgisayarın herhangi bir sebeple çökmesi sonucu günlük vezne verilerini tekrar girmenin imkanı bulunmuyor,bu açıdan özellikle veznenin bulunduğu bilgisayarın her akşam mutlaka yedeklenip,flasdisk veya CD'ye aktarılması gerekiyor,tüm meslekdaşlara iyi çalışmalar kolaylıklar diliyorum...


    ama vergi dairesinede mail olarak gidiyor. :( en doğrusu TNB den bilgi almak ve aldığınızda bizimle paylaşırsanız sevinirim.


    Özgür bey bu konuda TNB'yi aradık,ancak sistemin uygulaması yeni olduğundan,birkaç servisten sonra bu işi en iyi MUSTAFA AFYONLUOĞLU bey bilir diyerekten,MUSTAFA BEY ile görüştük,Mustafa bey bunun hukuki bir detay olduğunu,kendisine teknik ile alakalı bir sorun iletildiğinde cevaplayabileceğini söyledi.Durum bu, ancak sanıyorum,yakında bir genelge ile durumu açıklığa kavuştururlar.Biz yaptığımız m.muhafazalı araç satışlarının birer suretini ilgililerin vergi dairesine ve alıcının ikametgah noterliğine posta ile gönderdik.Saygılar,iyi çalışmalar...

    noterbeyden aldığım bilgiler doğrultusunda;
    1998 ve önceki yıllara ait TC no yazılı olmayan nüfus cüzdanlarının araç satışı yapılması esnasında sistemin hata verdiği,ve ilgililerin nüfus cüzdanlarını yenilemeleri halinde nüfus dairesinden yeni nüfus cüzdanı verildiği andan itibaren bu hatanın ortadan kalkdığı söylendi.Bunu bizzat deneyerek doğruladık.kardeşime ait araç satışı esnasında,kardeşime nüfus cüzdanını yenilemesi gerektiğini söyledim.Yeni nüfus cüzdanı aldığı günde sistem aracının satılmasına izin verdi.

    ( 13 )





    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE






    2







    İLGİ: 06.10.2006 günlü ve Mali Danışmanlık 17431 (2006/57) sayılı


    Genelgemiz.



    İlgi Genelgemizde, yabancı uyruklu kişilerin işlemlerinde vergi kimlik numarasının ibrazı mecburiyeti getirildiği duyurulmuştur.


    Bu defa Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 22/05/2010 günlü ve 27588 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 4 Seri No'lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre yabancılara verilen “yabancı kimlik numarasının” bu yabancıların işlem ve belgelerinde ibrazı gereken “vergi kimlik numarası” yerine kullanılması ile ilgili prensipler düzenlenmiştir.


    Sözü edilen uygulamanın 01.07.2010 tarihinden itibaren başlayacağı cihetle, yabancıların noterliklerdeki işlemlerinin yanısıra 213 sayılı Vergi Usul Kanunu gereğince kullanacakları belgelerinin tasdik işlemlerini yapan noterlerce, Tebliğ ile getirilen mükellefiyet ve sorumluluklar yönünden tebliğde yer alan hususlara özen gösterilmesi gerekmektedir.


    Tebliğin noterlikleri ilgilendiren bölümleri ektedir.


    Bilgi edinilmesini rica ederim.


    Saygılarımla,





    BAŞKAN


    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)








    Ek: Tebliğ






    4 SERİ NO'LU VERGİ KİMLİK NUMARASI GENEL TEBLİĞİ


    (22/05/2010 günlü ve 27588 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır)



    Vergi kimlik numarası kullanımının yaygınlaştırılması hakkındaki 4358 sayılı Kanunun(1) 2 nci maddesinde; "Kamu idare ve müesseseleri ile diğer gerçek ve tüzel kişiler, Maliye Bakanlığınca belirlenecek işlemlerin yapılması sırasında, bu işlemlere muhatap veya taraf olan gerçek ve tüzel kişilerin vergi kimlik numarasını tespit etmek ve bu işlemlere ilişkin belge, hesap ve kayıtlarında vergi kimlik numaralarına da yer vermek zorundadırlar. Belirlenecek işlemlere muhatap veya taraf olan kişiler, vergi kimlik numaraları olmadığı takdirde, işlemlerin tamamlanmasından önce vergi kimlik numarası almak zorundadırlar.


    Bu Kanuna göre vergi kimlik numarası tespit etme, belge, hesap ve kayıtlarında gösterme mecburiyeti kapsamına alınan kurum ve kuruluşların özel mevzuatlarında yer alan vergi kimlik numarasının kullanımını engelleyici veya kısıtlayıcı mahiyette olan hükümler uygulanmaz.


    Bu Kanunda geçen "vergi kimlik numarası" tabiri, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun(2) 8 inci maddesi uyarınca gerçek ve tüzel kişilere verilen vergi numarasını ifade eder...." hükmü yer almaktadır.


    Diğer taraftan, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun(3) 8 inci maddesinde; "(1) Türkiye'de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli yabancılara mahsus ikamet tezkeresi alan yabancılar, Genel Müdürlükçe yabancılar kütüğüne kayıt edilir. Bu kütüğe kayıt edilen yabancılar, her türlü nüfus olaylarını nüfus müdürlüklerine beyan etmekle yükümlüdürler. Diplomatik misyon mensupları bu hükmün dışındadır..." hükmü yer almaktadır.


    Yine aynı Kanunun 69 uncu maddesinde; "(1) Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikler yüzseksen gün içerisinde Bakanlıkça hazırlanarak Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulur..." hükmüne yer verilmiştir.


    Bu hükme istinaden yayımlanan Türkiye'de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmeliğin(4) "Yabancılara kimlik numarası verilmesi" başlıklı 5 inci maddesinde; yabancılar kütüğünde kayıtlı bulunan kişilerin kaydına ulaşmak, nüfus kayıtları arasında bağ kurmak, kamu kuruluşlarında yabancılarla ilgili olarak tutulan kayıtları ilişkilendirmek ve kimlik numaralarının zorunlu tutulduğu diğer işlemlerde karşılaşabilecekleri sıkıntıları gidermek amacıyla yabancılar kimlik numarası verileceği, yabancılar kimlik numarasının, kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınacağı belirtilmiştir.


    4358 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak, yabancı kimlik numarası bulunan yabancıların yabancı kimlik numaralarının vergi kimlik numarası olarak kullanılmasına ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.


    1-Yabancı Kimlik Numarası Kullanımına İlişkin Hususlar


    1.1. Yabancı kimlik numarası bulunan yabancılar için vergi kimlik numarası olarak yabancı kimlik numarasının kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren belgelerde vergi kimlik numarası satırına yabancı kimlik numarası yazılacaktır.


    1.2. Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrasına istinaden çıkarılan 240(5), 247(6) ve 262(7) Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile 4358 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak çıkarılan 1(8) ve 2(9) Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğlerinde belirtilen işlemlere taraf olan ve işlemleri gerçekleştirecek kişi ve kuruluşlara vergi kimlik numaralarını ibraz etmek zorunda olan yabancı kimlik numarası bulunan yabancılar vergi kimlik numarası olarak, yabancı kimlik numaralarını ibraz edeceklerdir.


    2- Vergi Usul Kanunu Hükümlerine Göre Düzenlenmesi ve Kullanılması Zorunlu Belgeler Hakkında Yapılacak İşlemler


    2.1. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişi mükellefler, halen kullanmakta oldukları Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeleri tükeninceye kadar kullanmaya devam edeceklerdir. Yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yabancı kimlik numaraları vergi kimlik numarası olarak kullanılacaktır.


    2.2. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişi mükellefler, bu Tebliğin yayım tarihi ile uygulamasının başladığı tarih arasındaki herhangi bir tarihte yabancı kimlik numarası almaları halinde, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeleri tükeninceye kadar kullanmaya devam edeceklerdir. Yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yabancı kimlik numaraları vergi kimlik numarası olarak kullanılacaktır.


    2.3. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişi mükellefler, yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten sonraki bir tarihte yabancı kimlik numarası almaları halinde Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeleri tükeninceye kadar kullanmaya devam edeceklerdir. Yabancı kimlik numarası aldıkları tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yabancı kimlik numaraları vergi kimlik numarası olarak kullanılacaktır.


    2.4. Bu Tebliğin yayım tarihi ile uygulamasının başladığı tarih arasındaki herhangi bir tarihte mükellefiyet tesis ettiren ve mükellefiyet tesis edildiği tarihte yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişi mükellefler, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgelerini vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaraları ile bastıracak veya tasdik ettirecek olup, bastırdıkları veya tasdik ettirdikleri belgeleri tükeninceye kadar kullanmaya devam edeceklerdir.


    Ancak, yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yabancı kimlik numaraları vergi kimlik numarası olarak kullanılacaktır.


    2.5. Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren ancak mükellefiyet tesis edildiği tarihte yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişi mükellefler, vergi mükellefiyetinin tesis edildiği tarihten sonra yabancı kimlik numarası almaları halinde Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenmesi ve kullanılması zorunlu belgeleri tükeninceye kadar kullanmaya devam edeceklerdir.


    Söz konusu mükellefler yabancı kimlik numaralarını;


    - Yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten önce almaları halinde, yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten,


    - Yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten sonra almaları halinde ise yabancı kimlik numarasının alındığı tarihten itibaren bastıracakları veya tasdik ettirecekleri belgelerde vergi kimlik numarası olarak kullanacaklardır.


    .............................


    4-Diğer Hususlar


    4.1. Yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişiler, vergi kimlik numarası olarak ikamet tezkeresi veya yetkili makamlardan alacakları yazılarda belirtilen yabancı kimlik numaralarını ibraz ederek işlemlerini gerçekleştireceklerdir.


    4.2. Bugüne kadar Vergi Usul Kanununun 8 inci maddesinin son fıkrası ve 4358 sayılı Kanun uyarınca vergi kimlik numarasının kullanımına yönelik olarak yayımlanan tebliğler ile getirilen düzenleme ve zorunluluklar geçerli olduğundan, söz konusu tebliğlerde yer alan uygulamalara aynen devam edilecektir.


    4.3. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişi mükelleflerin, yabancı kimlik numaralarını yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihe kadar bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri zorunludur.


    4.4. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişi mükelleflerin, bu Tebliğin yayım tarihi ile uygulamasının başladığı tarih arasındaki herhangi bir tarihte yabancı kimlik numarası almaları halinde, yabancı kimlik numaralarını en geç yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri zorunludur.


    4.5. Öteden beri faaliyetine devam eden ve yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişi mükelleflerin, yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten sonra yabancı kimlik numarası almaları halinde, yabancı kimlik numaralarını yabancı kimlik numarası aldıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri zorunludur.


    4.6. Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra vergi mükellefiyeti tesis edilen ve vergi mükellefiyetinin tesis edildiği tarihte yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişilerin, vergi mükellefiyetinin tesis edildiği tarihten sonra yabancı kimlik numarası almaları halinde, yabancı kimlik numaralarını yabancı kimlik numarası aldıkları tarihten itibaren bir ay içerisinde bağlı oldukları vergi dairesine bildirmeleri zorunludur.


    4.7. Gelirleri ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından ibaret olan yabancı uyruklu gerçek kişi mükelleflerden bu Tebliğin yayımlandığı tarihte yabancı kimlik numarası bulunanlar, yabancı kimlik numaralarını en geç bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra verecekleri ilk beyanname ile birlikte bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.


    Gelirleri ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından ibaret olan yabancı uyruklu gerçek kişi mükelleflerden bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonraki bir tarihte yabancı kimlik numarası alanlar, yabancı kimlik numaralarını en geç yabancı kimlik numarası aldıkları tarihten sonra verecekleri ilk beyanname ile birlikte bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.


    Bu Tebliğin yayımlandığı tarihten sonra ücret, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlardan veya bunların birkaçından dolayı adlarına mükellefiyet tesis edilen ve vergi mükellefiyeti tesis edildiği tarihte yabancı kimlik numarası bulunmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler, vergi mükellefiyetinin tesis edildiği tarihten sonra yabancı kimlik numarası almaları halinde, yabancı kimlik numaralarını en geç yabancı kimlik numarası aldıkları tarihten sonra verecekleri ilk beyanname ile birlikte bağlı oldukları vergi dairelerine bildireceklerdir.


    4.8. Yabancı kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren 3(11) Seri No.lu Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğinin "1.2 - Yabancı Uyruklu Olan Kişiler" başlıklı bölümünde yer alan "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verilmediğinden, bunlar vergi dairelerince kendilerine verilen on haneli rakamdan oluşan vergi kimlik numaralarını kullanmaya devam edeceklerdir." şeklindeki düzenleme yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişiler için uygulanmayacaktır.


    5-Uygulamanın Başlama Tarihi


    Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliğleri ile yukarıda belirtilen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, vergi kimlik numarasını tespit etme ve kullanma yükümlülüğü getirilen gerçek ve tüzel kişiler, yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişilerin anılan tebliğlerde belirtilen işlemleri için vergi kimlik numarası olarak yabancı kimlik numarasını tespit etme ve kullanmaya 01/07/2010 tarihinden itibaren başlayacaklardır.


    Tebliğin yayımı tarihinden 01/07/2010 tarihine kadar, vergi kimlik numarasına ilişkin eski düzenlemeler geçerli olacaktır. Bu sebeple bu Tebliğin yayım tarihinden 01/07/2010 tarihine kadar ilgili işlemler için vergi kimlik numarası aranmaya devam edilecek; yabancı kimlik numarasının temin edilebilmesi durumunda isteğe bağlı olarak ve vergi kimlik numarasına ek olarak yabancı kimlik numarası kullanılabilecektir.


    01/07/2010 tarihinden itibaren ise yabancı kimlik numarası bulunan yabancı uyruklu gerçek kişiler için bahse konu olan tüm işlemlerde vergi kimlik numarası olarak yalnızca yabancı kimlik numarası kullanılacaktır.



    Tebliğ olunur.

    Forumdan öğrendiğim kadarı ile daha önce yapılması esnasında sorun yaşanılan
    mülkiyeti muhafazalı satış yeni sistemde yapılabiliyormuş,
    o zaman rehin sözleşmesi yapma zorunluluğu büyük ölçüde kalkar ve sistem mülkiyeti muhafazalı satış sistemine döneceğe benziyor.saygılar...


    Teşekkür ederim.Yazışa yazışa gerçeği bulacağız.Söylediğinize karşılık;bizlere Trabzon Noter Odasının araç satışları ile ilgili verilen seminerde,geçici belgenin zayi olması halinde,ilgilisi tarafından istenmesi halinde tasdikli bir nüshasının verilebileceği,ve hatta bundan da suret harcı tahsil edilmesi gerektiği söylendi.Buradaki esas nokta rehinli araç satışlarında rehin şerhinin de dairede kalan geçici belgeye şerh edilmesi gerektiği,diğer şekilde ise belgelerin zayii olması halinde bunun sisteme işlenmesi gerektiği,bunun olmaması halinde ;sistemin zaten satışa onay vermeyeceği aşikar bir durum,diğer meslektaşımın,rehin sözleşmesi yapılması esnasında,ilgililerin, bundan zarar görebileceğinin,rehin alana özellikle bildirilmesi,öncelikle gidip araç siçiline rehin işlemini işlettirmesi gerektiği uyarısına katılıyorum.Hiç yapılmaması diye bir durum olmaması gerekiyor.eğer TNB bize rehin sözleşmesinin 2.bir genelgeye kadar yeni sisteme göre yapılmayacağını genelge ile duyurmaması halinde,ilgililerin işlem yapmak istemeli halinde bunun yerine getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.Ancak gerek işlem yapan ilgililerin gerekse noterin sorumluluk açısından zarar görmemesi tabidirki esas olması gerekiyor.Saygılarımla...

    1-2 dakikasonra -geçici tescil belgesi ibraz edilmemesi halinde geçici tescil kayıp beyanı ile başka bir noterlikte satış yapılabileceği


    sayın meslektaşım geçici tesçil belgesinin zayi olması halinde,
    satışın yapıldığı noterlikten onaylı bir nüshasının istenmesi gerekmiyor mu?
    sistem satışa izin veriyormu bu gibi hallerde,saygılar selamlar...


    Yinede sıkıntı rehin borçlusu kişi rehin alacaklısından hızlı hareket edip geçici belgeyi kaybettiğine dair zayi kaydını işletirse ve notere gelip satış yaparsa yine rehin alacaklısı mağdur durumda olacak gibi gözüküyor gerçi taahhütname olmadan trafik zayii kaydı işlemiyor diye biliyorum, bunun bir an önce anında işlenmesine dair programı açmaları gerekiyor hayırlısı başımıza daha gelmedi sormaya gelenleri uyarıyoruz ama inşallah kimse mağdur olmaz selam ve dua ile...


    Metin bey bizim yukarıda tarif edildiği şekilde yaptığımız rehin sözleşmesi,mevcut ruhsat üzerinden verilme rehin idi,ancak sizin dediğiniz rehin şekline gelince,gerek ilgiliye verilen ve gerekse dairede kalan geçici ruhsat üzerindede rehin şerhini işledikten sonra,bir problem çıkar gibi gözükmüyor.Saygılarımla...


    Bu durumda en uygun yöntem geçici tescil belgesi üzerine kırmızı kalem ile REHİNLİDİR şerhini yazmamız, böylece ilgili, rehin şerhini trafikte işletmese bile geçici tescil belgesine dayanarak araç satışını yapacak olan noterliğe bir uyarı niteliğini taşır.


    aynen katılıyorum.Az önce rehin sözleşmesi yaptık ve ruhsatı kırmızı kalemle işledik ve ayrıca rehin alacaklısına,
    kendisinin zarar görmemesi için rehin sözleşmesini mutlaka aracın bağlı bulunduğu trafik şubesinde dosyasına işlemesi için tembih vererek,bu durumu da yazılı olarak rehin sözleşmesinin içine"işbu rehin sözleşmesini yapan taraflardan herhangi biri ilgili trafik şubesine müracaat ederek işbu rehin sözleşmesini aracın dosyasına şerh ettirmekte serbesttir" yazdık.Bir sureti de aracın bağlı bulunduğu trafiğe posta ile gönderdik.

    Bu konuda TNB'liğini araç satışları yeni sistem hakkında hazırladığı 24.04.21010 tarihli taslak metinde,
    sıkça sorulan sorular içinde:
    20.soruda:Rehin koyma ve kaldırma işlemlerini de elektronik ortamda bildirebilecek miyim?
    sorusuna cevap olarak,rehin koyma işlemlerinin halen mevcut uygulamada olduğu gibi devam edecek olduğu belirtilerek,rehin koyma ve kaldırma işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü.... denilmekte ancak diğer meslekdaşlarıma soruğum kadarı ile araç satışından sonra rehin koyma işlerinden imtina ettiklerini....söylediler.


    Bu konuda görüşleri olan arkadaşların yazacaklarını merak ediyorum.Saygılarımla...

    Ankara, 6.10.1989
    Özü : Noterlerce yapılacak tebligatlar Hk.


    G E N E L G E
    (79)


    Bazı acele işlemlerde ilgililerce noterler tarafından yapılacak tebliğatın memur vasıtasıyla yapılması istenilmekte ve fakat bu şekilde tebliğ sırasında bir takım hoş olmayan olaylar meydana gelmektedir. Bu nedenle noterlerce yapılacak adli tebliğatın Acele Posta Servisi yoluyla yapılmasının sağlanması konusunda PTT İşletme Genel Müdürlüğü ile yapılan temaslar olumlu sonuç vermiş bulunmaktadır.



    özgür beye teşekkür etmek istiyorum.Yazıyı yazdım fakat genelgeyi bulamadım,mesaiden sonra yarım saat kadar program üzerinde yazım ve vezne den genelge taradım fakat bulamadım.Mesleğe yeni başladığım yıllarda,elden tebliğ yapmak istediğimde özellikle ihtarnamelerde bir hayli problem yaşıyor,vatandaşlarla karşı karşıya geliyordum.Bu genelge geldikten sonra elden tebliğ olayını kaldırmış olduk.Fakat gördüm ki arkadaşlar yine yapıyormuş.Ancak bazı sakıncaları bulunuyor.Beni haklı çıkardığı için özgür beye tekrar teşekkür ediyorum.

    Arkadaşlar bildiğim kadarı ile noterlerin elden tebligat yaptıkları hallerde ilgililer ile noterlik çalışanları arasında çıkan çeşitli tartışmalardan sonra,TNB 'nin noterlere göndermiş olduğu "mümkün olduğu kadar elden tebligattan sakınılması" hakkında bir yazısı var.Yani noter memurları ile özellikle ihtarnamelerde,muhatap kişiler arasında çıkan yetki tartışmasından dolayı,noterlik çalışanları zor duruma düştüğünden bu yazı yayımlanmış.Yazıyı bulamadım.Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan destek bekliyorum.Saygılar,iyi çalışmalar...

    Mali Danışmanlık 60-6769



    Ankara, 30.03.2010
    Özü: 5942 sayılı kanun gereğince araçların satışlarında uyulacak prensipler hk.
    G E N E L G E
    ( 9 )


    ..................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ..................NOTERLİĞİNE



    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığına yazılan 07.01.2010 günlü ve Mali Danışmanlık 5-238 sayılı yazımıza cevap olarak verilen 23.03.2010 günlü ve 24412 sayılı görüşlerinin Yönetim Kurulumuzun 30.03.2010 günlü toplantısında değerlendirilmesi sonucunda;
    1- Araç satış ve devirlerinde damga vergisi ve harç istisnası uygulanacak olmakla birlikte, düzenlenen satış senedinde, ilgililerce beyan edilen satış değerinin yanısıra, kasko değerinin de yazılması,
    2- Bu Kanunla getirilen damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedelleri ile ilgili istisnanın (Ziraat ve Sanayi Odaları gibi) ilgili sicillerde (tescilli) kayıtlı tarım ve sanayide kullanılan (traktörler dahil) iş makinalarının satış ve devirlerinde de uygulanması ve maktu ücret alınması,
    3- Tescilli araçların satışında tatbik edilecek damga vergisi harç ve değerli kağıt bedeli istisnasının 5086 sayılı Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkındaki Kanun gereği yapılan, aynı araçla ilgili birinci ve müteakip satışlarda da uygulanması,
    4- 2918 sayılı Kanun gereği tescile tabi olan römorkların satışlarında da 5942 sayılı Kanun ile getirilen damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedeli istisnasının tatbiki,
    5- Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 41 inci maddelerine göre trafik siciline kayıt edilmiş olup trafikten çekilen araçların bilahare satışında da damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedeli istisnasının uygulanması,
    6- Üzerinde rehin bulunan bir aracın, rehin alacaklısının muvafakati ile satış ve devrinde de 5942 sayılı Kanunla getirilen istisnaların tatbik edilmesi,
    7- Ancak, rehin alacaklısı tarafından düzenlenen ve 2007/31 sayılı Birliğimiz Genelgesi uyarınca damga vergisine tabi olmayan muvafakatname ile ilgili işlemden aracın kasko değeri üzerinden nispi harç ve ayrıca noter ücreti alınması,
    8- Ticari plakalı bir aracın satış ve devri işleminde, aracın değerinin dışında plaka için de bir değer gösterilerek;
    a) Plaka satışının ayrı bir işlem şeklinde yapılması halinde düzenlenen sözleşmeden plaka değeri üzerinden nispi damga vergisi ve harcın yanısıra değerli kağıt bedeli ve noter ücreti, yazı ve gereğinde karşılaştırma ücreti tahsil edilmesi,
    b) Plaka satışının araçla birlikte aynı kağıtta yer alması durumunda, satış sözleşmesinden, araç satışı için 5942 sayılı Kanun gereği tahsil olunacak maktu ücrete ilaveten, plaka değeri üzerinden nispi damga vergisi ve harç tahsil edilmesi,
    9- Araç satışını müteakip yapılan düzeltme işlemi, satış işleminin devamı ve onun tamamlanması manasında olduğundan, bu işlemden de 5942 sayılı Kanun gereğince satış işleminde olduğu gibi sadece maktu ücret tahsil olunması,
    10- 1998/3 sayılı Birliğimiz Genelgesi dayanağı olan Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre, alıcı adına tescil işleminden önce dahi olsa, kati oto satış işleminin feshine dair işlemin fesih olarak değil, yeni bir alım satım işlemi olarak kabul edilmesi gerektiğinden, bu fesih işleminden de 5942 sayılı Kanun gereğince satış işleminde olduğu gibi sadece maktu ücret tahsil olunması,


    11- Tescil kaydı silinerek hurdaya ayrılan ve bir başkası adına kaydı söz konusu olmayan araçların satışlarından, işlemde gösterilen değer üzerinden nispi damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedeli ile nispi harç üzerinden noter ücreti, yazı ve karşılaştırma ücreti alınması,
    12- Araç satışından sonraki bir zamanda istenilen suretlerden gerekli harç ve ücretin alınması,
    gerektiği düşünülmektedir.
    Bilgi edinilmesini rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN
    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)



    evet iş makinası satışları da 9 nolu genelgenin 2.mad.de belirtildiği üzere maktu ücret alınacak diyor,genelgenin tarihi 31.03.2010 ancak İstanbul'dan bir müşterimiz satış yapmak istediğinde,ısrarla harç ve damga vergisi ilgili noter tarafından alınmak istendiğini söyledi,hatta noter görevlisi ile telefonla irtibat dahi kuruldu.Noterlik görevlisi telefonda dahi harç ve damga vergisi alınması gerektiğini ısrarla bildirdi.Enteresan bir durum.

    Dernekler için ilave bir evrak istemeye gerek olmadan direkt olarak yönetim kurulu karar defterinden dernek adına yetkili kılınan kişilere imza sirküsü yapılabilir ve karar müstenidat olarak karar defterine eklenebilir.Ancak ilgililerin durumundan şüphe edilirse böyle bir derneğin var olup olmadığının anlaşılması için İl Emn.Müd.dernekler masasından bahis konusu derneğin faaliyette olduğuna dair yazı istenebilir.
    Benim bilgilerim bu yönde.İyi çalışmalar...

    Yenin sisteme göre m.muhafazalı satışlarda "TESÇİL HATASI"diye bir hata veriyor,
    yeni sistem m.muhafzalı satışlarda zorluk çıkartıyor,işlemi iptal etmek zorunda kaldım.Bu konuda yeni bir gelişme var mı?TNB bilgi işlem ile görüştüğümde bununla ilgili EGM ile yazışmaların sürdüğünü söylediler...